V Kodaňské zoo utratily zdravé mládě žirafy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.2.2014 15:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

Přednostně, nikdy bych se Zoologických zahrad nechtěl dotknout, vždy jsem je považoval za příklad v přístupu ke zvířatům ovšem to co se včera událo v Kodaňské zoo je jen těžko uvěřitelné. Rok a půl starý sameček žirafy Marius byl na doporučení evropské asociace zoologických zahrad utracen z důvodu příbuzenských genů ostatních žiraf v evropě. Pro záchranu žirafáčka hlasovalo 5200 lidí a některé zoologické zahrady (např. v Británii) poskytli pomoc v podobě umístění zvířete u nich. Kodaňská zoo však tuto variantu odmítla a zvíře utratila. Prý to takhle dělají často protože chtějí jen nejlepší jedince pro zvířecí populace. Ale proč mají tedy takto sestavenou chovnou skupinu? A proč si žirafku nemohl odkoupit nějaký chovatelský nadšenec pod podmínkou že jej nezařadí do chovu? Dalším řešením by bylo umístění do tzv. mládeneckých skupin, nebo přeřazení do zoo s žirafami Máriovi nepříbuznými. Tohle mne na Kodaňské zoo moc mrzí a udivuje mne co lidé na takové úrovni vůbec dokáží vymyslet.

10.2.2014 22:31
hadzim71

XXX.XXX.70.223

dobry vecer,
Nevim co je pravdy na vasem prispevku o utraceni 1.0 zirafy 1,5roku stare,ale pokud je to pravda,tak je to hamba zoo,ktera to dopustila.
Mlade melo pravo na zivot,i kdyby se melo vykastrovat a prenechat i treba dalsi privatni zoo , ktere by urcite radi privitaly do svych rad,tak nadherne zvire i bez budouci reprodukce.

hezky vecer smajlík

11.2.2014 08:50
doutrklars

XXX.XXX.24.229

Dobrý den , nedá mi to a musim taky přispět. Ano je to pravda bylo to ve zprávách na netu. Zoologické zahrady plní svou osvětovou práci asi na výbornou co se týče ukázky či vzdělávání , ale chovatelsky mnohdy selhávají což je myslim škoda. Velkým a hlavním důvodem je vztup to různých združení , jako je EAZA atd. Ty vydávají různá nařízení svým členum kterých se musí držet, jinak jsou vyloučeni a nedostanou se pak například k výměně živočichů. Psali tam, že žirafu chtěla koupit jakási miliardářka, ale oni že zvířata neprodávají. No prosim vás o co hůř by se žirafa měla u miliardářky než v zoo ? To ji radši zabijí , protože je geneticky k nepotřebě. Mimo jiné tito organizace si nepřejí aby zoo přenechávali své odchovy soukromníkum. Názor si musí každý učinit sám, mě takové chování štve, vždy nás učili , že zo je tu pro záchranu ohrožených živočichů

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 10:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

hadzim71 napsal(a):
dobry vecer,
Nevim co je pravdy na vasem prispevku o utraceni 1.0 zirafy 1,5roku stare,ale pokud je to pravda,tak je to hamba zoo,ktera to dopustila.
Mlade melo pravo na zivot,i kdyby se melo vykastrovat a prenechat i treba dalsi privatni zoo , ktere by urcite radi privitaly do svych rad,tak nadherne zvire i bez budouci reprodukce.

hezky vecer smajlík

Dobrý den, rád bych vám o tomto činu zase něco pověděl. S tím odprodáním do soukromých rukou to je také trochu složitější, zvíře nemůže připadnout jen tak někomu. Pokud by se to ale zvážilo a našla se třeba soukromá zoo nebo chovatel s dobrými podmínkami potvrzenými od státní veterinární správy, nevím proč by takhle mělo zvíře dopadnout a to na výběr měli dost! Co se té kastrace týče, myslím že to není dobrý způsob. Žirafy jsou na veškeré veterinární zákroky a obzvláště anestezii velmi citlivé a mohlo by to vést k neblahým následkům. Ale jak jsem zmínil, na výběr bylo dost ale zoo vše odmítla a zvíře veřejně rozřezala, i před dětmi což je velmi neetické a ať mi nikdo netvrdí že je to výchovné! Nevím co na to říkají zaměstnanci našich zoo které jsou podle mne docela na úrovni. Na internetu se tváří stejně bezcitně a jako by se nechumelilo s Kodaňskými zoology dá se říct souhlasí. Ovšem myslím si že v duchu si myslí něco jiného. Nakonec chci říct že účelem zoo není chránit jedince ale druh a vychovávat lidi ke vztahu k přírodě. Ten druhý účel v Kodani porušily. Hezký den a určitě nezanevřete na zoologické zahrady.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 16:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

Teď se dozvídám v Dánsku podepisují petice proti řediteli zoo, zkusím to najít a popř. podepsat. Ředitel prý dostává tisíce výhružných mailů(a to i smrtí). Nedivím se, zaslouží si to. Taky tam zkusím napsat ale jakož to primární diplomat to napíši slušně.

11.2.2014 16:20
doutrklars

XXX.XXX.24.229

Nemyslim si , že je za tento čin adekvátní někomu vyhrožovat smrtí , ale odezva lidí je určitě na místě, minimálně by mohli zoo bojkotovat sníženou návštěvností, jako protest za tento zavržení hodný čin, aby se lidé na patřičných místech chytli za nos a důsledky svého jednání si aspon uvědomili. Co tim chtěli před dětma výchovného demonstrovat ? Že je člověk vrchovový predátor , který má právo brát život zvířeti, kdykoliv rozhodne ? Hodně výchovné. Kdejakého hendikepa , nebo mrzáka zachranují cpou nam to v televizi, žebraj na to příspěvky a naprosto zdravé zvíře utratí bez mrknutí oka

Neregistrovaný uživatel

11.2.2014 16:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

Naprostý souhlas s vámi, skutečně nemám co dodat. Bohužel se mi nedaří najít tu petici proti tomu cynickému řediteli zoo.

evamachova

11.2.2014 21:18
evamachova

XXX.XXX.191.66

To čo sa udialo v zoo v Dansku je bežna praktika všetkých zoo v EU riadených obchodnou organizáciou EAZA. Deje sa to i v zoo Čechach možno nie takým drastickým spôsobom ako v zoo Kodani, napr umelé sterilizácie citesových zvierat v zoo Olomouc Tamarín fúzaty. zákazy rozmnožovania citesových zvierat, zvierata musia žiť oddelene samci a samice v tzv zvieracom celibáte, zakaz odpredaja odchovaných nechcených zvierat da súkromného chovu.Tieto nariadenia su vydavane tzv koordinátormi chovu na čo doplatila i žirafa ktora mohla spokojne žiť v inej chudobnejšej zoo. Skutočne je to choré

11.2.2014 22:22
doutrklars

XXX.XXX.24.229

evamachova napsal(a):
To čo sa udialo v zoo v Dansku je bežna praktika všetkých zoo v EU riadených obchodnou organizáciou EAZA. Deje sa to i v zoo Čechach možno nie takým drastickým spôsobom ako v zoo Kodani, napr umelé sterilizácie citesových zvierat v zoo Olomouc Tamarín fúzaty. zákazy rozmnožovania citesových zvierat, zvierata musia žiť oddelene samci a samice v tzv zvieracom celibáte, zakaz odpredaja odchovaných nechcených zvierat da súkromného chovu.Tieto nariadenia su vydavane tzv koordinátormi chovu na čo doplatila i žirafa ktora mohla spokojne žiť v inej chudobnejšej zoo. Skutočne je to choré

Máte naprostou pravdu. Na tento problem jsem upozornoval zde na ifauně asi před rokem a některými individui mi bylo vyčteno , že snad brojim proti zoozahradam, nebrojim, dobře víme , že mnohé jsou opravdu pod nadvládou a rukojmí organizací, jako je EAZA a ji podobných a dělaji co jim nařídí bez ohledu na dopad chovaných zvířat. Nemužem si myslet , že vše co z organizací vzejde je jen špatné , ale někdy je to opravdu k zamyšlení, kde se vlastně ta ochrana živočichů skrývá. Myslim, že by bylo dobré dát zoo zahradam víc rozhodujících práv a ne jim hned za neuposlechnutí vyhrožovat vyloučením z organizací , bez kterých se v sočasné době neobejdou dík zvířatum v programech atd.

12.2.2014 00:29
hadzim71

XXX.XXX.70.223

Dobry vecer,
,,koukakm , tak diskuze pokracuje. Bylo zde napsano uz spousta dobrych nazoru,ke kterym nemam co dodat.
Jen snad jedna vec,ze tzv. Zvireci Advokati by meli zacit navstevovat i zologicke zahrady a ne hlavne privatni chovatele.kteri jsou pak tercem neschopnosti a posmechu ovsem v nekterych pripadech pravem,

M.H.smajlík

12.2.2014 07:38
doutrklars

XXX.XXX.24.229

Já si ale zase myslim, že díky tomu že se spousta zvířat dostala do soukromých rukou , jak píšete privátním chovatelum, tak jsou dnes jejich stavy tam kde jsou. V době , kdy nebyly skoro žádné dovozy se dostala většina zvířat právě ze zoo, pokud by zájem veřejnosti nebyl, sami vidíte jak by nechtěná nadbytečná zvířata mohla zkončit. Dnes je krom opravdu velkých zvířat / slon, nosorožec, žirafa, gorila atd./ v soukromích rukách snad vše a vše se dobře či hůře množí a myslim , že některé druhy i lépe jak v zoo hlavně možná kvuli většímu klidu

Neregistrovaný uživatel

12.2.2014 09:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.3

cherry1402 napsal(a):
Pro zájemce odkaz na petici:
http://www.change.org/petitions/bengt-holst-the-resignation-bengt-holst-the-zoo-s-scientific-director-copenhagen-zoo-in-denmark?share_id=baBWpUYZGT&utm_campaign=share_button_action_box&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition

Vám za odkaz děkuji. Tak jak pokračovat... Asi takto. Např. Zoopark Chomutov přebytečná zvířata prodává a zdá se že je to dobré, vyžadují kontroly od státní veterinární správy, hlídají si tedy komu zvíře připadne. Nemyslím si že je to v rozporu s hlavním cílem zoologických zahrad, právě naopak, soukromník může v chovu pokračovat a třeba i navázat spolupráci se záchovnými programy. Však díky soukromníkům a zoo byla zachráněna majna rodschildova (pták příbuzný holubům). Když se však nepodaří prodat třeba přebytečné kusy skotu nebo bůvolů (domestikovaná zvířata) bývají také utrácena ale to je myslím něco jiného protože to jsou užitková zvířata 2. se to neděje veřejně 3. Tato zvířata se rychle množí, dospělí býci by se mohli prát a docházelo by tak vlastně k jejich týrání. Co se divoké zvěře týče, z toho co vím můžu tvrdit že se přebytečné kusy daří umístit poměrně hladce a tvoří pěkné expoziční skupiny v nichž zvířata mohou dožít. Závěrem bych řekl že zoo není žádná zoo pokud se nedokáže postarat o vlastní zvířata. Hezký den.

14.2.2014 08:58
horadny

XXX.XXX.131.13

Dobrý den,
rád bych zareagoval na diskuzi ohledně žirafy. Jelikož jsem roky pracoval v ZOO a některé informace, které zde uvádíte bych snad jen uvedl na pravou míru. V každém případě s utracením zvířete osobně i já nesouhlasím, ale je třeba si uvědomit, že není v rámci zahrad umisťování zvířat, jako je žirafa, soukromníkům, možné. Jde o to, že se jedná o tolik specifické zvíře, hlavně svou stavbou těla a nároky, že ikdyž si myslíte, že by jim hodně soukromníků zajistilo bezva podmínky není toto zatím reálné. Povaha některých jedinců bývá dosti agresivní což se dosti vyskytuje u jedinců v pubertě a hlavně u samců. Dále strava a nároky na výživu také nejsou jednoduché a dost často se u těchto zvířat vyskytují různé zdravotní problémy. Ted mi řekněte kolik veterinárních lékařů má ve vašem okolí zkušenost se žirafou? Než si pořídíte žirafu nebo šelmu musíte mít zjištěno kdo v e vašem okolí je schopen v případě zdravotních problémů vašeho miláčka ošetřit. Pro žirafy musíte mít také vybudováno vyhřívané zázemí, zpevněný dvorek. Potřebují také pravidelně okus (kůra a listy stromů), výživová spotřeba byt na jednoho jedince je velká. Musíte je hlídat když je blátivé počasí. Je to problém, protože zvíře by mohlo uklouznout, zlomit si nohu apod. V tom případě už rovnou můžete zvíře utratit!!! Nesouhlasím tedy s tím, aby taková zvířata jako je žirafa byla umisťována soukromníkům, ale rozhodně bych se přikláněl třeba ke specializovaným parkům k chovu ve skupině samců. To si myslím, že je daleko lepší varianta než zvíře utratit nebo umístit soukromníkovi a už vůbec né miliardářům - ti chtějí taková zvířata jen proto aby zvýšili svoji prestiž!!

Co se týče ještě toho utracení. V současné době bohužel trpí všechny EU ZOO genetickou příbuzností a je to problém nejen žiraf!!! Do budoucna to bude jen a jen horší. Proto v žádném případě taková zvířata už nesmí být použita v chovu, ta situace by se jen a jen zhoršovala. Proto také ZOO vsupují do sdružení jako je EAZA, kde každý druh spadající do programu EEP (kam spadají i žirafy) má svého koordinátora, který vede záznamy o genetice, narozeních uhynech a pod a ten určuje kam zvířata umístit, právě aby nedocházelo k tomu, že se třeba bude pářit dcera s otcem a pod!! EAZA samozřejmě neddoporučuje aby ZOO tato zvířata davala soukromníkům a snaží se o jejich umístění ikdyž je to hodně těžké, protože ne každá ZOO chce mít žirafu a nebo už je má, tudíž chovu se budou muset korigovat (vasektomie, antikoncepce)

Nějak se mi nechce zcela věřit tomu, že by ZOO Kodaň zvíře utratila jen tak. Je klidně možné, že samec mohl trpět i nějakou genetickou poruchou, díky které by třeba dlouho nežil apod. Dále Vás chci jen upozornit na jednu věc, že ZOO již dávno nejsou těmi zahradami co v minulosti. V dnešní době se z nich stávají komerční parky a chovatelství se dost vytrácí. Vymýšlí se různé senzace na které zahrady pomalu ani nemají prostředky, jen aby se zvedla návštěvnost - BOHUŽEL!!! Nevím jak Vám, ale mě třeba se nelíbí, že všechny české zahrady vypadají stejně. Každá má Africkou vesnici se stejnými zvířaty, žádná se od druhé nějak moc neodlišuje, v čemž vidím celkový problém. Dochází tím k nárustu stejných druhů a pak celkový problém s odbytem!! Dle mě jsou již zahrady některými druhy (lemur kata, surikata) přímo přesyceny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík