Dobrý deň, chcem sa s vami podeliť o skúsenosť pri flaškovom odchove servalov a položiť otázku.
Jedna z našich samíc pred 5 dňami porodila dve mláďatá a nejavila o ne záujem. Keďže sa jedná o prvorodičku, dá sa to pochopiť. Vzhladom k tomu, že obe mláďatá sú samičky a sú po rodičoch s excelentnou genetikou (matka import mimo EU, otec import Afrika) rozhodli sme sa pre flaškový odchov napriek tomu že nie sme jeho zastáncami. Krmíme každé tri hodiny, používame Baby cat milk od Royal Canin, pripravené podla návodu. S týmto mliekom máme dobré skúsenosti, čo mi však vadí je fakt, že mláďatá majú tvrdú stolicu. Myslím tým až moc tvrdú. Rozhodli sme preto pri príprave miešať mliečny prášok s väčším množstvom vody (cca o 2 ml vody viac než je v návode). Ak by bola stolica aj naďalej tvrdá, pridáme do dávky kvapku jedlého oleja. Chápem, že pevná stolica je dobrým znakom, ale vyslovene tvrdá nie je podla mojho vkusu dobrá.
Včerajší príjem mlieka za celý deň bol u mláďat 135 resp. 145 ml.
Hmotnosť 369, 380 gramov.
Všetky nami odchované mláďatá (mačky, Karakaly, nosále, mývale, kuny, ...) mali totiž takmer vždy tvrdú stolicu.
Ked sme krmili mliekom "vlastnej výroby" (tatra mlieko, sérum, žltko atď) tak problemy so stolicou neboli nikdy.
Máte niekto podobné skúsenosti s touto značkou?
Zdravím - skúsim hodiť nejakú múdrosť :)
Royalka je dobré mlieko ale aj docela drahé, takže neviem ako často sa používa vo vašich končinách a či s tým má niekto skúsenosti. Možno nejaké útulky kde sa starajú o mačatá. tí by hádam vedeli. Ja osobne som si náhražku vždy alchymisticky pripravoval sám, pretože napríklad tri leopardy chovať na royalke by bolo zničujúce.
Takže súkromný chovatel na Royalke asi nekojí a zoo si mlieko miešajú sami a víde ich to trikrát lacnejšie.
Možno by bolo zaujímavé založiť vlákno ohladne toho, kto akým mliekom krmi.
Čo sa týka tvrdosti stolice - radšej by som sa pohral s tým pomerom Voda: prášok, než použil olej. ten dokáže mladých niekedy pekne rozhasiť. Ale zakial sa vyprázdňujú aspoň dvakrát za deň, nerobí im to problémy, nevidíš v truse krv atď, tak by som sa nejak extra neznepokojoval. Ono sa to časom znormálni aj samé.
Samozrejme prajem pohodový odchov. A fotky by určite potešili.
ďakujem. Dievčatá rastú ako z vody, dnes majú týždeň. Stolica je síce tvrdá ale mlaďatá nejavia žiadne ťažkosti. Spotrebu majú 25 - 30 ml na jedno kŕmenie. Tak snaď to pojde takto pohodovo aj naďalej.
Náš nový prírastok do kolekcie.
Bakra - leopard mandžuský. Ženích pricestuje za mesiac,
Servalky rastú do krásy. Pomaly chodíme na vodítku, apetít máme asi po maminke. Okrem jednpdenných kurat a morských prasatok nepohrdneme ani myškou, srdcom, kúskom slepice a v krajnom prípade aj obyčajným hovädzím.
Naša nová kamarátka leopardica nám závidí ked sme na prechádzke ale ju do partie radšej neberieme.
Devastujeme byt, ale sú chvíle kedy aj spíme a tieto vzácne chvíle určite treba odfotiť