Nesjsem sice vášnivý čtenář ale ,mám na tuto dizkuzi na šelmách dotaz ,protože jsem si prečetl dost ze zdejších dizkuzí a tak chcem vědět v čem tkví skutečný problém pana Navrátila , protože se kolem nej vzniká stale více hněvu a zloby ,ke mě a mému chovu se nikdy neviadřil zle ba naopak ,ale v techto pisatelských bojoch se zcela odbíhá od tématu k pomlouvání a ohovárání druhý a urážení ,proto mě zajímá kdo je pan Navrátil ,že se sním kadý dostáva do konfliktních situací dekuji M.P
Dobrý den, jste stastny clovek, kdyz jste jeste nemel tu cest poznat Navrátila
Je to člověk od ktereho by mel dat kazdy ruce pryc a nepoustet se snim do zadnych vyhodnych kseftu. Clovek, ktery umi dobre mluvit, manipulovat s lidma a kazdyho jen spinit a pomlouvat. Kdyz nema co, nevaha si neco zajimavyho vymyslet. Ja sam jsem mu nalitl. Slibil mi rysa ostrovida za 50.000Kč , pote jsem se dozvedel od jeho kolegy a spolupachatele, ze rys je z Polske zoo, pro kterou je Navrátil vyhradnim odberatelem. Udajne tam rysy krizi, tudiz jsou neplodny a prez Navrátila je dodávají do Čr. Prodávají je prez něj aby si nedelali spatny jmeno zmetkama a on tady vypraví jaký má exklusivní zboží! Proč on nikdy nemel kotata?? Nehlede na to, ze je tam kupuje udajne za 35.000Kč což mi řekl ten jeho kumpán! Takže nas obchod zkoncil a ja sehnal rysa jinde.Pote me uhanel at rysa nekde udam, ze mi z prodeje da provizi 8.000Kč což jsem mu odmítnul! A od toho dne me spini kde muze. Takze ubozak!
Kamarád od nej koupil nejedno zvíre a vzdy problem...odvápnění,doklady,cena.... Po roce, není schopen dodat doklady. Udajne je ztratila posta a on stratil utrzek z posty. Klasicka stara vymluva prekupniku a handliru, kterym v EU Navratil šéfuje.
Myslí si, ze prez nej mluvi celej svet a že je ten nejdulezitejsi clanek...na svete vubec.
Je to stary pan v duchodu, ktery nestrili po detech na sidlisti vzduchovkou, ale spini a pomlouva vsechny chovatele-cehokoliv! Opravdu snad rozumi vsemu od chemie-elektro-odevy-moda-Pc-makromolekularni energie atd.
Na to jak je chytry a vzdelany tak nedokaze pochopit, ze je zde na Ifaune nežádaný! Píše jen o ostatních, jakmile mu položíte otazku na jeho chov...hned napise, ze mate 5 IP adres a tyrate křečky! Sam vystupuje pod nekolika jmeny, protoze uz se stydi sam za sebe. Ma slovni zasobu Tarzana, takze kazdy jeho prispevek je ihned odhalen clovekem, ktery je zde poprve.
Vsude se ohani tim, ze vse dela zdarma a ma zivnost na zprostredkovani obchodu. Je to lhar, senila, podvodnik, prekupnik, handlir,zlodej,hlupak,vtěrka,sprosťák......jestli jsem neco Vynechal, nebo zvelicil urcite me nekdo doplni nebo opraví.
Nejde tady o Pomluvy, ale o holý fakt, který lze dokázat a na kterém se shodne více lidí. Jde o to, zabránit mu ke zdejsimu jeho nesmyslneho projevováni a varovat zacinajici chovatele, aby nenaleteli ŠMEJDŮM!
Prirovnal bych to k povesti firmy AAA auto
S pozdravem Růžička www.chovam-rysa.cz
Pam Michal si odpověděl již sám,poněvadž na jeho chov i nemilý zážitek jsem reagoval velmi pozitivně
na jiném vláknu , je to člověk,který své lvy miluje,což vím i od jeho kamaráda s kterým se znám osobně.
Na výmysli, všechny sprosté lži autora Ružičky nebudu reagovat.
No kdyby si odpovedel, tak by nezakladal vlakno ve kterem se chtel neco dozvedet, myslim si.
No to jsi reagoval na moje zvirata a na muj nemily zazitek tez velmi pozitivne, nez jsem odrekl odebrani rysa z polska. Take jsi mi psal, ze jde videt, ze pro rysy ziju a ze kdybych mel zajem zasvetis me do chovu na profi urovni na ktere jsi ty, predas mi kontakty a jeste jsi mi rikal, ze by jsme mohli spolupracovat a v pripade tveho konce by jsi prepsal rysy na me, vzpominas? Mam to vse ulozeny =)
Jééé zase se zna s nekym osobne...zase pritel ze zahranici se kterym zpolupracujes a on obdivuje tvuj chov?
Pane Michale jestli chcete RN poznat, nezavazna navsteva u nej podminkou! Pises to takhle ve vsech inzeratech, ne?
A pro loupežníky jsem PAN Růžička
selmicka
napsal(a):
Pam Michal si odpověděl již sám,poněvadž na jeho chov i nemilý zážitek jsem reagoval velmi pozitivně
na jiném vláknu , je to člověk,který své lvy miluje,což vím i od jeho kamaráda s kterým se znám osobně.
Na výmysli, všechny sprosté lži autora Ružičky nebudu reagovat.
RN
Po zvážení závažných vymyšlených urážek Ružičkou s doklady CITES ,musím sdělit,že tato lež byla postavena na zkutečnosti přenechání majitele šelmy pro jeden významný cirkus .Principál mi volal,že púvodní majitel tvrdí,že nedostal CITES a tudíš cirk má zvíře od něj bez CITES. .Okamžitě jsem ověřil situaci u majitele - prodejce,který mu šelmu se smlouvou přenechal ,že doklad odeslal následně dle smlouvy . Vlastní jak doklad z pošty o odeslání CITES,tak kopii CITES.Tuto informaci obratem obdržel principál cirku. ( nový majitel ) Prodávajicí,první majitel , navštívil osobně cirkus a předal kopii CITES od zmíněného zvířete.Že první kupujicí nějak "ztratil" CITES je skutečností.Podstané je to,že věc byla obratem vyřízena.Vím,že to tu čte jak principál,tak i prodávající - první majitel a doufám,že se nezlobí,poněvadž se o jménech nezminuji.Nemohl jsem na sobě nechat takovou vylhanou špínu ,zejména v porušení zákona - nedoložení k zvířeti doklad CITES a to předevšim CITES A - "žlutý PAPÍR".Podotknu že ružičku neznám,neviděli jsme se.Jeho "vysvětlení" lživých utoku na moji osobu pramení uplně jinde.Nevyhověl jsem mu v puvodní nabídce mnou dobře myšlené,že bych mu 1 moji samici dal do deponace zdarma a pokusili by jsme se o odchov jeho samce.Vím od koho jej má . Po změně z mé strany s deponací nastaly hehorázné utoky,zejména na telefon kolegy v SMS hraničící se zákonem.Šlo to mnohem dále,ale to je již jiný příběh.
RN
Vy ste opravdu ulhany clovek, uvedomte si ze vy ste v tom sam a o tehle vsech vecech co vy vypravite vi nekolik mnoho lidi a jen se smeji jak se do vseho zamotavate a svadite vse na ostatni nez aby ste priznal ze ste ulhany a vymyslite si!!!!! Jen svadite pozornost jinam protoze vy uz jste moc proflakli a nikdo na vas nerekne nic jineho nez ze ste podvodnik, lhar,.handlir!!! Ste ubohy a uz se vas nikdo nezastane pochopte uz ze na vas ma takovy nazor kazdy kdo s vami jen mluvil po telefonu!!
jste vsem pro smích...
To nemyslis vazne ne??? Co jsem psal, ze je schopen si vymyslet pohadku na obranu?!! A je to tady! My jsme se nekdy bavili opičáku o adopci ci zapujceni? To nemyslis vazne, ne?? Tady pises jak kdyby jsme byli kolegove....by jsme se pokusili o odchov jeho samce.... Muj samec je uz odchovanej
...Co viš od koho ho mam?
Ty jsi fakt jen pro smich. Ja Utocil? Nebo ty jsi se vydaval za kriminalni policii a predvolaval jsi me na vyslech ohledne urazekna pana Navratila, ktery jsi si jako nudici se senilni duchodce vymyslel. Jenze policie te dopadla a ty si nedas pokoj s tim lhanim? Jsi ubohej, nemam uz slusny pismena pro tebe. Presne, kazdej vi co jsi zac i kdyby jsi tady daval slony zadarmo, tak si ty lidi uz neudobris.
Nemysli si, ze to slo mnohem dale,ne? To teprv pujde
Neser me, nebo dam na youtube hovory s tebou at vsichni vi, co jsi za xindla!
Mam hovory, jak jsi mi rikal o tech predrazenejch zviratech vydavanejch za flaskace, o vydelavani na slepe zene, o pomlouvani tveho kumpana a to jak jsi mluvil o majiteli, kteremu jsi prodal tygra....hmmm? Popremejslej, jestli chces jeste rano videt Snidani s novou
Kdopakt to tu opět píše? Ano víme.Jiná nicka,
avšak to samé.Hlavně stále opakované slovo jedním učastníkem pod několika IP ,nyní i nickami zde ,handlír.
Nezasvěcení laici ,at si myslí co si myslí ,,je toho tu dost i ",ale chlapy v chovu se přesvědčí ,,jak to s CITESEM bylo . Všichni se zasmějeme,ti co rysa s mojí pomocí získali,vědí,že vylhaný "polský" puvod rysu je nesmyslem,co tu ružička sází.
Vím,že zde bude maglajs s urážkami,vylhanými "kauzami" na moji osobu a nepochybuji,že z počítače jednoho autora,tak ,,jak předvedl na nemoderované diskusi a nyní zde ,kde ve vlákně na nemoder. diskusi si to muže každý přečist.
Pokud někdo má zájem zjistit něco o mé osobě,tak je vítán u našeho chovu,popřípadě u chovu kolegu.Skutečnému zájemci předám i reference mnou zprostředkovaných šelem a muže chovatele navštívit a popovídat si s ními o všem,než se rozhodne jakoliv.
VŠEM SKUTEČNÝM CHOVATELUM,ZEJMÉNA ŠELEM ,PŘEJI MNOHO KRÁSNÝCH DNÍ ,
BOŽÍ MLÝNY MELOU PAMALU,ALE JISTĚ.
MEMENTO MORI.
RN
pro me nejsou opet vymyslene telefonaty to prave orechove ale pro tebe nebude to prave ma navsteva u tebe. Tam dostanes prostor delat chlapa jako tady a muzes mi zopakovat to, jak jsi nazval moji pritelkyni....a to bude to posledni, co jsi ten den udelal. Na to se spolehni! Mam dost tvych vymyslu kteryma se branis, protoze nemas argumenty!
Ja nemam duvod Ti volat, my dva si budem povidat osobne, to si pamatuj! Mimo pozastaveni T.O. jsi si pozastavil i dusevni rozvoj osobnosti na urovni třeťáka!!!
je to smesne za prve nejsem pan Ruzicka a za druhe me zadnou nickou neurazite
jedinej kdo tu stale opakuje veci dokola jste VY porad s tou vasi IP adresou!! Jedinej kdo.se vydava pod nekolika jmeny a adresami a prezdivkamy jste vy nikdo jiny.... Jste opravdu ubozak a jeste k tomu retardovany jak tak ctu, kdyz nedokaze pochopit to co se mu rika. Vy ani nemate na nic zadnou odpoved tak hned zacnete psat o IP adresach a o vlaknech.a bla bla bla stale dokola. Jen by me zajimalo ktery chovatel si od vas neco koupil a je spokojeny
Vzdyt ty nemas co rict od zacatku ale radsi si neco vymyslis, nez abyc mlcel. Jak maly dite!
Tady je neco vyhruzny? Nene to je oznameni, co te ceka a na co se mas tesit! Mame...to rikaly Komunisti...a jeste..MY VAM UKAZEM!
To je porucha osobnosti, kdyz clovek o sobe mluvi v mnoznym cisle. To jsou lidi, co se za sebe stydi a tak se porad nekam musi zarazovat
Osoba z Karlovych Varu? Tak to budu urcite ja protoze pak uz by to mohl byt jen nekdo z tech 50.000 lidi, coz neni moc pravdepodobny
A kdyz uz nemas co rict, tak uz hlavne uz nic nerikej!!!!
siposka
napsal(a):
Vy ste opravdu ulhany clovek, uvedomte si ze vy ste v tom sam a o tehle vsech vecech co vy vypravite vi nekolik mnoho lidi a jen se smeji jak se do vseho zamotavate a svadite vse na ostatni nez aby ste priznal ze ste ulhany a vymyslite si!!!!! Jen svadite pozornost jinam protoze vy uz jste moc proflakli a nikdo na vas nerekne nic jineho nez ze ste podvodnik, lhar,.handlir!!! Ste ubohy a uz se vas nikdo nezastane pochopte uz ze na vas ma takovy nazor kazdy kdo s vami jen mluvil po telefonu!!
jste vsem pro smích...
Tak to mohu potvrdit, já s ním mluvila jen po telefonu, když se mně snažil všemožně donutit k tomu, abych mu prodala svého ocelota na jeho špinavý kšeft a úplně mi to stačilo, je to člověk bez jakýchkolicv morálních zábran.
sidisiba
napsal(a):
Nesjsem sice vášnivý čtenář ale ,mám na tuto dizkuzi na šelmách dotaz ,protože jsem si prečetl dost ze zdejších dizkuzí a tak chcem vědět v čem tkví skutečný problém pana Navrátila , protože se kolem nej vzniká stale více hněvu a zloby ,ke mě a mému chovu se nikdy neviadřil zle ba naopak ,ale v techto pisatelských bojoch se zcela odbíhá od tématu k pomlouvání a ohovárání druhý a urážení ,proto mě zajímá kdo je pan Navrátil ,že se sním kadý dostáva do konfliktních situací dekuji M.P
no, Michale, urob si o tom obraz sám. Jak je možné, že sa s ním každý dostáva do konfliktu? Jak je možné, že sem nikdo nepíše na jeho obranu ale v zásade všetci vystupujú proti nemu??? Kde asi bude chyba? Ja s ním osobnú skúsenosť (na rozdiel od pana Ružičku a mnohých iných) nemám, do mna sa len navážal za moju anonimitu a pritom on sám používal - ako som sa dozvedel - 26 prihlasovacích prezývok. To už nepotrebuje komentár. A to , že chváli tvoj chov, to ber z rezervou. Mne sa cpal do zadku jakožto "odborníkovi" a vobec mu nevadilo že som v anonymite až do doby než som mu tu verejne položil otázku, čo mieni robiť s medvieďatami, ktoré tak urputne zháňa vo svojej inzercii. vtedy to začalo. Michal, pokial nebudeš klásť neprijemné otázky, tak tvoj chov bude vždy ten najlepší.
Zatím nemohu povídat , že či bohužel nebo bohudík nepoznám pana Navrátila ale z pohledu toho v jakých podmínkách má v součastné době rysou mužu povídat ,že maj dobré podmínky jak z toho co jsem videl z fotek nebo mi vaprável kamarád co ho navštívil ,pravdepodobne problém je v tom že ,ti co se s nim stretli maji zlé skušenosti ,predevším co se týče papírou prodavaných šelem a zravotního stavu
a pravěpodobne skreslených udaju a vselijakého natahování a zde zminovaného pomlouvaní do obchodního styku se asi nedostamu plánuju zustat u lvu tak jediná moznost je osobní navšteva tak uvidím co se dozvím jen snad jediná otázečka jak pan Navratil možete tvrdit ,že pan Ružička svého rysa umyslně zmrzačil a druha věc nad čim se musím zamyslet jsem opisal v mnou založenem tématu slova nikdy nezabudne a nechat takové zvíře na preparaci nejde dohromady M.P
atteam
napsal(a):
no, Michale, urob si o tom obraz sám. Jak je možné, že sa s ním každý dostáva do konfliktu? Jak je možné, že sem nikdo nepíše na jeho obranu ale v zásade všetci vystupujú proti nemu??? Kde asi bude chyba? Ja s ním osobnú skúsenosť (na rozdiel od pana Ružičku a mnohých iných) nemám, do mna sa len navážal za moju anonimitu a pritom on sám používal - ako som sa dozvedel - 26 prihlasovacích prezývok. To už nepotrebuje komentár. A to , že chváli tvoj chov, to ber z rezervou. Mne sa cpal do zadku jakožto "odborníkovi" a vobec mu nevadilo že som v anonymite až do doby než som mu tu verejne položil otázku, čo mieni robiť s medvieďatami, ktoré tak urputne zháňa vo svojej inzercii. vtedy to začalo. Michal, pokial nebudeš klásť neprijemné otázky, tak tvoj chov bude vždy ten najlepší.
tebe přisahám ze si najdu někoho kdo vystopuje a poví my odkud píšes ta svoje mudra
rys.leo
napsal(a):
Tipoval bych to takhhle vecer na obyvak a notebook nebo PC. Nevim jestli pise moudra, ale napsal svuj nazor, ktery ma docela objektivni, si myslim. Nebo se vas neco z toho prispevku dotklo? Vim, jsem zvedavej
k attemovy mám vztah jako vy k navratilovy a ten se snaži obchodovat ale se špatným tovarem
Aha...a muzu se zeptat o koho jde? Kdo je Ateam a kdo jste vy? Pochopil jsem, ze chovate lvy. Najdu nekde info o Vasem chovu? Lvy jsou krasny, ale nemam na to koule=) Stvalo by me mit doma nekontaktni zvire. Vim, muze byt kontaktni cely zivot, ale je to zvire, napadeni lvem je jiny nez treba rysem. Rikam nemam na to koule...treba do toho dorostu =) Oto vic obdivuju lidi, kteri se tomu venuji. Růžička
atteam
napsal(a):
Nejsom si istý či som tvoj príspevok pochopil správne ale mohol by si prosim ťa poukázať na nejaké moje obchodné aktivity?
nic jen to že navratil je podle toho co tu je psáno obchodní se zvíťaty a chce na tom zarábat ,a ti si materalista a ideš striktne podle tabulek
rys.leo
napsal(a):
Aha...a muzu se zeptat o koho jde? Kdo je Ateam a kdo jste vy? Pochopil jsem, ze chovate lvy. Najdu nekde info o Vasem chovu? Lvy jsou krasny, ale nemam na to koule=) Stvalo by me mit doma nekontaktni zvire. Vim, muze byt kontaktni cely zivot, ale je to zvire, napadeni lvem je jiny nez treba rysem. Rikam nemam na to koule...treba do toho dorostu =) Oto vic obdivuju lidi, kteri se tomu venuji. Růžička
co konkrétního chcete vědet dík MP
siposka
napsal(a):
Ja taky ne... A nevim jestli Atteam jde striktne podle tabulek nepride mi to tak tak nevim...nevim co se mezi vami stalo ale kazdy ma svuj nazor a nemyslim si ze by Atteam nekomu sve nazory vnucoval jako Navratil!!! Tomu se nikdo nevyrovna a nemyslim ze by rekl neco spatneho...
No ja hlavne vobec nevim podla jakých že to tabulek by som mal ísť. To by som sa rád Michala opýtal.
atteam
napsal(a):
Jako som už minule povedal. V konečnom dosledku si to odserú tie zvieratá a preto by sa malo na to upozorňovat.
Naprosto s Vámi souhlasím. Těch případů zvířat, která Navrátil někomu dohodil a dopadla špatně, už tu bylo za posledních 5 let dost, počínaje rysem(mrtvý), přes pumu(mrtvá) až po tygra uss.(mrtvý), a to nemluvím o jeho podrazech při prodeji(např sphynxi pro jistou spisovatelku). Pomíjím jeho bývalou množírnu psů a zubožených sibiřských koček i prodej odchovů do výkupů. Tohle téma by mohlo být varováním pro budoucí chovatele, aby věděli na koho si dát pozor, případně si před koupí zvířete rozmysleli všechna pro a proti takového chovu, aby pak nebyli zklamaní, ať už z Navrátila nebo ze zvířete.
siposka
napsal(a):
Urcite ne spatne... Opravdu to obdivuji lva jsem si hladila sice pres klec u chovatele ale bylo to uzasne a hrozne by se mi libilo mit ho doma... Urcite to nemyslim ironicky a s vysmechem!!! Je to obdiv
Jedna fotečka pro Vás
Dobré ráno všem,zejména chovatelum šelem a těm co jsem pomohl zajistit šelmu.
KRÁTCE S VYJÁDŘÍM:
1. Nejsem překupník ani obchodník.Nikdy jsem žádnou šelmu nekoupil a následně prodal.Jsem zprostředkovatel s ŽL k tomuto učelu vlastnící.Pokud si zájemce zvíře objedná,přebírá jej z rukou chovatele s moji učastí.Chovatel mu sdělí veškeré náležitosti , chovu,předá veškeré doklady s dokladem CITES.Samozřejmě i svoji adresu,která je v dokladech.Pokud proběhne předání u nás,nový majitel navštíví chovatele bud po prodeji nebo předem.
2. Pro pana Michala. Toto jsem zde umístil zejména pro chovatele,poněvadž jak je zde patrné i Vy jste byl ovlivněn a domníváte se, že jsem obchodník se špatným zbožím ,,jak jste napsal.Ano,mužete se zeptat toho kamaráda ,našeho společného,nejen,jak to u nás vypadá ,,jak jste se již zmínil,ale i více.Jsme stále v kontaktu.
3. Pokud má někdo zájem o pomoc při získání šelmy od chovatele s moji učastí,muže si vyžádat reference,které mu rád předám a chovatelé,kteří s mojí pomocí šelmu získali mu rádi vše ukáží.
4. Co se stalo s rysem,co byl nabídnut k preparaci zde učastníka před uspáním ,,je v komunitě šelmařu známe.Klacek zmínil právě bývalý majitel rysa .
5. Pane M.P. poopravím Vás v tom,že by juttnerová a ružička měli se mnou jakoukoliv zkušenost.Nikdy jsem ani jednoho neviděl.Pokud pojedete za rodinou do Prahy,mužete se zastavit a uděláte si o všem osobní názor i více si mužeme povědět.Mužete i cestou navštívit ostatní šelmaře.Je nás zde v okolí již více.
S přáním krásného dne
RN
Pozn: vím,že na těchto forech bude mé jméno vláčeno ve lžívch a pomluvách nadále ,tak ,,jak se stalo právě po mé delší odmlce,aby mne dostali zpět do"špinavé" zdejší hry.Ale všeho dočasu.
Naprosto s vami souhlasim s Navratilem si raci vubec ani nepsat natoz s nim pak mluvit nebo obchodovat!! Je to podrazak a lhar a jeste si na vas veme neskutecny balik penez za zprostredkovani.
....od nej ruce pryc....myslim ze je plno chovatelu selem kteri zacinajicim chovatelum opravdu poradi a pomohou... Navratil mezi ne 1000000% nepatri
no mylsim si, ze recenzi tady na tebe bylo dost,ne? Takze dalsi od tvych kumpanu jsou zbytecny! Mam si tady napsat recenci od prezidenta? No problemo!
Mas pravdu, nikdy jsme se nevydeli, ale ty radsi uz nechces a vis proc! Staci s tebou telefonovat a pri prvnim telefonatu zasvetis cloveka kdo a skym a zakolik. Kazdej je smejd, podvodnik, tyran a ty jsi ten nejdulezitejsi, bez tebe sehnat kocku nejde. Nebo se mylim?
Ja mam ve svem okoli tri lidi se kteryma si vyjebal a lezis jim v zaludku. A myslim si, ze jich tady dame dohromady vic! Takze muzeme zalozit novy vlakno. Navratilovy reference!
A jestli si myslis, ze jsem te neodhalil na mych strankach, jak jsi mi tam psal pod jinyma asi peti jmenama, tak to jsi na omylu! Klacek vemu akorat tak na tebe!
Pochlub se ty, proc ti chcipl kanadak, puma......hm?? Uz jsem se te ptal desetkrat a jako odpoved mam, ze stridam jmena? To svedci o tvem IQ
Ja uz jsme nekolikrat napsal, ze jsem rysa uz poridil po frakture patere! Vsichni to pochopily, ty o tom vis z nasi predchozi komunikace vse a tady ze sebe delas akorat idiota! Ale jde ti to!!!
atteam
napsal(a):
No ja hlavne vobec nevim podla jakých že to tabulek by som mal ísť. To by som sa rád Michala opýtal.
Výš ja prv musím zjistit či ozaj príspevky, které zde píšeš odchazejí ze zahraničí k tomu mi pomuže nejaký skušený IT technik , ideš jasne podle stanovených pravidel stanovených Zoo a pod te spadá dost vecí co soukromý chovatel dělá trošku jinak .jo jinak bych byl zvedavej jak provádíš každodenní nácvi lození do prepravní klece.
sidisiba
napsal(a):
O tom, že Navrátil je problém, ví každý, kdo se s ním někdy setkal, t už osobně nebo zde na ifauně. Názorná ukázka toho, co je to za tvora je k vidění na nemoder. diskuzi v tématu trapný sph54. Aniž by to tušil, poskytl dnes důkaz, že tvrzení lidí o jeho bezcharakternosti, amorálnosti, patologické lhavosti, donašečství a bezbřehé hlouposti jsou SPRÁVNÁ. Paradoxem je, že tento tvor hrubým způsobem napadá někoho za uspání smrtelně nemocného rysa a sám popisuje svým návštěvám, jak stáhne kuži ze svého nemocného rysa, a to do detajlů...Setkala jsem se s mnoha lidmi, kteří ho poznali osobně, ale ani jediný z nich na něho neřekl jediné kladné slovo.
sidisiba
napsal(a):
Výš ja prv musím zjistit či ozaj príspevky, které zde píšeš odchazejí ze zahraničí k tomu mi pomuže nejaký skušený IT technik , ideš jasne podle stanovených pravidel stanovených Zoo a pod te spadá dost vecí co soukromý chovatel dělá trošku jinak .jo jinak bych byl zvedavej jak provádíš každodenní nácvi lození do prepravní klece.
Jasné že odchadzajú zo zahraničia. Každý večer sa vyvezem z komárna cez most do maďarska a tam chytám miestneho operátora. Občas si skočím do rakúska a víkendy jazdím Lanžhot takže tomu tvojmu sherlokovi by to malo vyhodiť zahraničné údaje. :D
Každodenný nácvik do prepravky?? Jednoducho. Čítaj pozorne. Zvieratá křmime zásadne oddelene v baráku - nikdy vo výbehu. je to preto aby za každých okolností prišli na zavolanie do pavilónu. Napríklad ked vypadne elektrika v ohradníku. Takisto vnútri čekneme pohladom ich zdravotný stav - či sa napríklad v noci nezranili a tak. Šelmy maju krmnú dávku rozdelenú na 2X denne. Ráno dobehnú na raňajky a zatialčo žerú, vyčistíme výbehy a umyjeme sklá. Potom - cca 15 minut - ich pustíme zas do výbehu. Navečer to isté - viacmenej kvoli tomu aby boli zvyknuté chodiť domov aj večer - napríklad ked vieme že príde silný vietor v noci a hrozilo by že sa zlomí strom a zvery po ňom vylezú z výbehu, vtedy ich na noc zavreme. Za normálnyxch okolností sa navečerajú a znovu sú pustené do výbehu kde sú zas až do raňajok.
Každá šelma žere oddelene - tým pádom možeme individuálne pripravovať krmnu davku čo do množstva alebo zloženia. Každá šelma žere vo vlastnom boxe. Z každého boxu sú okrem dverí pre ošetrovatela ešte šupacie dvierka pre šelmu a vedú do manipulačnej chodby. K týmto dvierkam sa pristaví klietka na kolečkách, zabezpečí sa proti pohybu, oltvorí sa a otvoria sa spomínané dvierka, šelma vleze dobrovolne do tejto klietky na kolečkách bo vie že za to dostane pamlsek. V tejto prepravke ju možem napríklad zaočkovať, vyšetriť ultrazvukom alebo premiestniť v rámci pavilonu/zoo/europy...Cely tento proces aj s prišroubovaním prepravky k stene boxu trvá asi tri minuty, takže denný trening s každým zvieraťom nám zas tak moc času nezaberá. Pri takto trénovaných zvieratách nepotrebuješ používať narkózu ked transportuješ. učíme to už koťata aby sme ich v pohode naložili ked od nás budú odchádzať.
Dufam že som uspokojil tvoju zvedavosť :))))
atteam
napsal(a):
Jasné že odchadzajú zo zahraničia. Každý večer sa vyvezem z komárna cez most do maďarska a tam chytám miestneho operátora. Občas si skočím do rakúska a víkendy jazdím Lanžhot takže tomu tvojmu sherlokovi by to malo vyhodiť zahraničné údaje. :D
Každodenný nácvik do prepravky?? Jednoducho. Čítaj pozorne. Zvieratá křmime zásadne oddelene v baráku - nikdy vo výbehu. je to preto aby za každých okolností prišli na zavolanie do pavilónu. Napríklad ked vypadne elektrika v ohradníku. Takisto vnútri čekneme pohladom ich zdravotný stav - či sa napríklad v noci nezranili a tak. Šelmy maju krmnú dávku rozdelenú na 2X denne. Ráno dobehnú na raňajky a zatialčo žerú, vyčistíme výbehy a umyjeme sklá. Potom - cca 15 minut - ich pustíme zas do výbehu. Navečer to isté - viacmenej kvoli tomu aby boli zvyknuté chodiť domov aj večer - napríklad ked vieme že príde silný vietor v noci a hrozilo by že sa zlomí strom a zvery po ňom vylezú z výbehu, vtedy ich na noc zavreme. Za normálnyxch okolností sa navečerajú a znovu sú pustené do výbehu kde sú zas až do raňajok.
Každá šelma žere oddelene - tým pádom možeme individuálne pripravovať krmnu davku čo do množstva alebo zloženia. Každá šelma žere vo vlastnom boxe. Z každého boxu sú okrem dverí pre ošetrovatela ešte šupacie dvierka pre šelmu a vedú do manipulačnej chodby. K týmto dvierkam sa pristaví klietka na kolečkách, zabezpečí sa proti pohybu, oltvorí sa a otvoria sa spomínané dvierka, šelma vleze dobrovolne do tejto klietky na kolečkách bo vie že za to dostane pamlsek. V tejto prepravke ju možem napríklad zaočkovať, vyšetriť ultrazvukom alebo premiestniť v rámci pavilonu/zoo/europy...Cely tento proces aj s prišroubovaním prepravky k stene boxu trvá asi tri minuty, takže denný trening s každým zvieraťom nám zas tak moc času nezaberá. Pri takto trénovaných zvieratách nepotrebuješ používať narkózu ked transportuješ. učíme to už koťata aby sme ich v pohode naložili ked od nás budú odchádzať.
Dufam že som uspokojil tvoju zvedavosť :))))
No tak to máte asi dementní zvírata nebo rebely nebo se asi nudíte že to dene musí opakovat ja když potrebuju dostanu jich kam potrebuju a to bez nejakého nasilí a presvedčování.No chcem znát ten ultrazvuk co ide bez vyholování a gelu protože si nevým predstavit jak bych lva holil a patlal na nej gel za bdelého stavu by šílel vzteky a byl nasranej nevím to musí být v té kleci jak v kleštích .no a to máte asi chabe výbehy ,když jste závislí na el ohradníku a bojite se vetru .no sem též proti narkoze behem transportu ,a též krmím oddelene ale to jen proto že nekterý jedinci jsou proste pažrávý a kradnou druhým a pri to vznikaj potyčky, že za každých okolností dojdou do pavilonu na zavolání .no mužu ti odprísahnou že toto plati jen když je šelma v klidu už te vidím když mu prepne jak te pujde na zavolání do pavilonu pak budeš asi zaklinač šelem a je to realné.
no to krmení dvakrát denne no nevím to je trocha jine než je ve volné přírode vzhledem k tomu že si hrajete na to že chov musí probíhat prirodzene a bezkontaktne.
sidisiba
napsal(a):
No tak to máte asi dementní zvírata nebo rebely nebo se asi nudíte že to dene musí opakovat ja když potrebuju dostanu jich kam potrebuju a to bez nejakého nasilí a presvedčování.No chcem znát ten ultrazvuk co ide bez vyholování a gelu protože si nevým predstavit jak bych lva holil a patlal na nej gel za bdelého stavu by šílel vzteky a byl nasranej nevím to musí být v té kleci jak v kleštích .no a to máte asi chabe výbehy ,když jste závislí na el ohradníku a bojite se vetru .no sem též proti narkoze behem transportu ,a též krmím oddelene ale to jen proto že nekterý jedinci jsou proste pažrávý a kradnou druhým a pri to vznikaj potyčky, že za každých okolností dojdou do pavilonu na zavolání .no mužu ti odprísahnou že toto plati jen když je šelma v klidu už te vidím když mu prepne jak te pujde na zavolání do pavilonu pak budeš asi zaklinač šelem a je to realné.
no to krmení dvakrát denne no nevím to je trocha jine než je ve volné přírode vzhledem k tomu že si hrajete na to že chov musí probíhat prirodzene a bezkontaktne.
Neboj dementní zvieratá nemáme. ba dokonca ani nemáme dementný personál. u nás sa napríklad ešte nikdy nestalo že by zviera natrhlo človeku prdel tak že ho zošívali v nemocnici dokopy.
To že si nevíš predstaviť ultrazvukové vyšetrenie u leva svedčí len o tom, že si toho ešte vchovu vela neabsolvoval.
Si piš že sme odkázaný na el. ohradník. Ono totiž taký snežný levhart je trochu iné kafe než prežratý lenivý lev, ktorý dve tretiny dňa prespí. Navyše ohradníky musíme mať kvoli predpisom. Ked nemáš funkčný ohradník, tak ťa bude buzerovať prvý okresný veterinár, ktorý síce kanceláriu v živote neopustil ale tvoj osud je v jeho rukách. Tu to proste takto funguje.
Samozrejme že na zavolání dojde do baráku - nechápem prečo by mu malo prepínať a nedošel by. Práve preto sa to trénuje aby došel.
Krmení dvakrát denne - a co jako? V prírode zdlábne na posedení 20 kilo a potom tri dni leží nekde u potoka a maximálne sa tak akorát postaví aby sa napil. Jasné, že za takéhoto režimu by ma mal na háku a tri dni nepríde do baráku. množstvo krmnej dávky ale nijak nesúvisí s tým, či je chov kontaktný alebo bezkontaktný. To by si mohol vedet.
Dobré ráno vážení přátelé i čtenáři těchto for.
Nastal ČAS,ABYCH SE VYJÁDŘIL K PROBLÉMU RUŽIČKA.
Je faktem,že jsem tomuto začínajicímu chovatelovi rysu v nedávné době nabídl možnost zapujčení samice zdarma z mého chovu.Pro pokus odchovu kotat,poněvadž muj samec neumí kvalitně plnit "mužské" záležitosti a krev jeho samce pochází po otci rysa z přírody od čekého chovatele,kterému se podařil tento vyjimečný odchov.Po změně mého názoru ,že samici nepropujčim,ale jsem schopen mu přenechat kotě,samici rysa,kterou jsem v té době měl pro zahraničního kamaráda již doma ,který by i počkal na další,pokud bych to kotě přenechal jinému chovatelovi.A to vzhledem k tomu ,že by se jednalo do chovu,za méně než poloviční cenu,kterou nabízel kolega ze Slovenska .Připomenu 3000 Euro .,jak byl inzerát v ifauně.Následně se rozjely SMS na telefon kamaráda s mým jménem ,hraničící se zákonem.I telefonáty,které šly na muj telefon nebyly košer.
Cena Ružičkovi byla nabídnuta meilem před toto smrští ,mám vše uložené,avšak smršt co nastala v komunikaci telefonní a SMS mě utvrdila,že se jedná zde o něco,co není ok.On odpověděl na meil s cenou, zda to ještě platí ,ale já již nereagoval.Připomenu to trestní oznámení,které jsem pozastavil
Po tom všem zde vstoupil a začal se projevovat.
Podotknu opět,že výplody zde z jeho klávesnice jsou mimo pravdu a mohu je případným zájemcum dokázat s odkazem na dotčené kolegy,co se jich to týkalo ( zejména nedodaný Cites - v tomto případě by se jednalo o trestný čin s možnou pokutou pro fyzickou osobu až 200000 Kč ) .Výmysly s polskými rysy lze lehce dokázat v předložení dokladu CITES rysu mých i kolegu,co rysy získali.Ostatní plky již pomýjím.
Věřím,že většina a hlavně zájemci pochopili o co tu kráčí z klávesnice jmenovaného.Snahy jiné,zejména jedné osoby tu několik let,vyznívají stále do větru,poněvadž ti co přijeli,viděli i získali šelmu i jiné exot. zvíře poznali,kde je pravda.
A věřím,že tomu bude tak nadále,poněvadž zájemci stále přibývají.
Tímto všem děkuji za prejevenou duvěru
Všem přeji pěkný den.
RN
Kazde zvire se da naucit spousta kouskum....a nevidim duvod proc by zvire nemelo prijit kdyz za to dostane nazrat?? Kazde zvire udela za kus zvance kotrmelec kdyz to tak reknu a myslim si ze v zoo to maj hodne natrenovano a nemuzou si dovolit aby zvirata nafungovala, a taky maji uplne jine podmiinky pro chov nez chovatel soukromi to.snad vi i male dite!! Pride mi ze pan hleda jen nejake blbosti ale docela pise divne veci.... A krmeni jak v prirode?? Aha tak to bych chtela videt jak nechate tyden hladovet lva a pak mu tam pujdete odnest 20 kilo najednou. Mi nechavame jeden den pust a po jednom dni by nas sezral..
A taky za zradlo pride kdyz chci kam chci... pan Atteam ma docela.smyslne nazory a souhlasim s nim.
selmicka
napsal(a):
Dobré ráno vážení přátelé i čtenáři těchto for.
Nastal ČAS,ABYCH SE VYJÁDŘIL K PROBLÉMU RUŽIČKA.
Je faktem,že jsem tomuto začínajicímu chovatelovi rysu v nedávné době nabídl možnost zapujčení samice zdarma z mého chovu.Pro pokus odchovu kotat,poněvadž muj samec neumí kvalitně plnit "mužské" záležitosti a krev jeho samce pochází po otci rysa z přírody od čekého chovatele,kterému se podařil tento vyjimečný odchov.Po změně mého názoru ,že samici nepropujčim,ale jsem schopen mu přenechat kotě,samici rysa,kterou jsem v té době měl pro zahraničního kamaráda již doma ,který by i počkal na další,pokud bych to kotě přenechal jinému chovatelovi.A to vzhledem k tomu ,že by se jednalo do chovu,za méně než poloviční cenu,kterou nabízel kolega ze Slovenska .Připomenu 3000 Euro .,jak byl inzerát v ifauně.Následně se rozjely SMS na telefon kamaráda s mým jménem ,hraničící se zákonem.I telefonáty,které šly na muj telefon nebyly košer.
Cena Ružičkovi byla nabídnuta meilem před toto smrští ,mám vše uložené,avšak smršt co nastala v komunikaci telefonní a SMS mě utvrdila,že se jedná zde o něco,co není ok.On odpověděl na meil s cenou, zda to ještě platí ,ale já již nereagoval.Připomenu to trestní oznámení,které jsem pozastavil
Po tom všem zde vstoupil a začal se projevovat.
Podotknu opět,že výplody zde z jeho klávesnice jsou mimo pravdu a mohu je případným zájemcum dokázat s odkazem na dotčené kolegy,co se jich to týkalo ( zejména nedodaný Cites - v tomto případě by se jednalo o trestný čin s možnou pokutou pro fyzickou osobu až 200000 Kč ) .Výmysly s polskými rysy lze lehce dokázat v předložení dokladu CITES rysu mých i kolegu,co rysy získali.Ostatní plky již pomýjím.
Věřím,že většina a hlavně zájemci pochopili o co tu kráčí z klávesnice jmenovaného.Snahy jiné,zejména jedné osoby tu několik let,vyznívají stále do větru,poněvadž ti co přijeli,viděli i získali šelmu i jiné exot. zvíře poznali,kde je pravda.
A věřím,že tomu bude tak nadále,poněvadž zájemci stále přibývají.
Tímto všem děkuji za prejevenou duvěru
Všem přeji pěkný den.
RN
Tak ted jsme si tady kazdej napsali svuj pohled na vec a je jen na lidech, jake verzi uveri! Uz me unavuje se hadat s lharem...to proste nejde!
Vsem dekujes za projevenou duveru? Komu vsem? jooo to budou asi ty z toho chovatelskyho spolku, ze??
PANÍ JUTTNEROVÁ
IP 38.222
Poprosím Vás aby jste se JIŽ KONEČNĚ zdržela v budoucnu jakýchkoliv výroku k mé osobě,Stačilo již to, že jsem zde mlčel delší dobu a hnusem vymyš
lených pomluv , jak z vaší strany ,tak nového "partáka", jsem byl nucen uvést věci na pravou míru,to BYLO VAŠÍM záměrem MNE SEM OPĚT VTÁHNOUT.V BUDOUCNOSTI JIŽ NEMÁM ZÁJEM ,JIŽ MĚ NENAPADAJÍ MOŽNOSTI VYMYŠLENÝCH,LŽIVÝCH UTOKU NA MOJI OSOBU ,SNAD SE JIŽ VŠECHNO VYMYSLELO.
Již jako moderátorka fot ifauny by jste se měla nad tím,co zde žádám alespon zamyslet i admin ifauny.
Vrcholem všeho jsou urážlivé utoky z vaší strany pod uvedeným Vašim IP na moji osobu v nemoder. diskusi.
Dovolím si Vás upozornit,pokud budou trval opětovně utoky na moji osobu,počkám si nějaký měsíc a pak se vše bude řešit jiným zpusobem,samozřejmě legálním,bez jakéhokoliv upozornění.
Je již dostatek materiálu,co jste zde za dobu 5 ti let umístila a velmi dobře vítete ,že jsou to sprosté výmysli.
Rád bych chtěl věřit,že si tento příspěvek vemete k srdci a zachováte se tak ,,jak Vás žádám.
Já se o Vaši osobu taktéž nestarám a jak je patrné i nezminuji.
RN
selmicka
napsal(a):
PANÍ JUTTNEROVÁ
IP 38.222
Poprosím Vás aby jste se JIŽ KONEČNĚ zdržela v budoucnu jakýchkoliv výroku k mé osobě,Stačilo již to, že jsem zde mlčel delší dobu a hnusem vymyš
lených pomluv , jak z vaší strany ,tak nového "partáka", jsem byl nucen uvést věci na pravou míru,to BYLO VAŠÍM záměrem MNE SEM OPĚT VTÁHNOUT.V BUDOUCNOSTI JIŽ NEMÁM ZÁJEM ,JIŽ MĚ NENAPADAJÍ MOŽNOSTI VYMYŠLENÝCH,LŽIVÝCH UTOKU NA MOJI OSOBU ,SNAD SE JIŽ VŠECHNO VYMYSLELO.
Již jako moderátorka fot ifauny by jste se měla nad tím,co zde žádám alespon zamyslet i admin ifauny.
Vrcholem všeho jsou urážlivé utoky z vaší strany pod uvedeným Vašim IP na moji osobu v nemoder. diskusi.
Dovolím si Vás upozornit,pokud budou trval opětovně utoky na moji osobu,počkám si nějaký měsíc a pak se vše bude řešit jiným zpusobem,samozřejmě legálním,bez jakéhokoliv upozornění.
Je již dostatek materiálu,co jste zde za dobu 5 ti let umístila a velmi dobře vítete ,že jsou to sprosté výmysli.
Rád bych chtěl věřit,že si tento příspěvek vemete k srdci a zachováte se tak ,,jak Vás žádám.
Já se o Vaši osobu taktéž nestarám a jak je patrné i nezminuji.
RN
Navrátile , nevyhrožujte mi a neupozorňujte, vyhrožovat jste tu v minulosti kde komu soudy a psychiatrickými posudky, z Vaší klávesnice sem přicházeli jen pomluvy(trestný čin!) a sprosté lži i urážky, nejen na mě. S udáváním máte bohatou praxi, nebude to tedy pro Vás žádná novinka a nezapomente při tom, že i já mám dost materiálu, a to i takového, který zde na ifauně už dávno není(smazám majiteli webu). Vemte laskavě na vědomí, že se Vašich výhrůžek nezaleknu a na takové amorální lumpy budu upozorňovat, dokud budu dýchat a zatím se mi dýchá velmi dobře...
Vy jste zkáza pro chovatele a především pro zvířata. Na Vašem místě bych se radši starala o vlastní bezpečnost, protože, jak je zřejmé, lidí, kterým ležíte v žaludku už je víc než dost, a to nejen zde na diskuzi. Bezpečnostní agenturu máte za rohem u souseda, tak toho využijte. Vůbec nejlepší by bylo, kdybyste zmizel z diskuzí-pro Vás i pro ostatní.
Pani Juttnerova a uz jsme part´áci
Kdysi sem nekdo psal: Kdyz Ti rekne pet lidi zapni si poklopec, tak si ho proste zapni a nepremejslej, co spojuje ty lidi, kteri te upozornily!
Tady se leta prosi urciti lide aby sem uz nepsali, zmlkli a nelhali a byli zadani stokrát a zbytecne! Zachovejte se stejne, protoze jak my k vy tak vy k my!
Nemejte strach, za ´nejaky mesic´ muze byt vse jinak. Nekdo muze byt na voziku, nekdo nebude uz mit co chovat, nekdo bude papat brckem a nebo nekdo může mit vse najednou... náledí je sviňa
stokrat napisete zmizni odsud, nejsi zadanej a on si to prebere, ze jste ho sem vylakala, chtela si s nim psat a chybel Vam...je to normalni?? Co si chcete s timhle psat?
Nevede to nikam vest debaty s clovekem, kterej neumi odpovedet ani na jednu ze sta otazek a jen poklada otazky vsem okolo. Vyhrozuje trestnym oznameni a shromazduje materialy....uplne preste jak na policii...No jo neni to tak davno...kdyz jste udavac STB tak to ve vas proste zustane!
Pak najednou ztratite moc, nedari se vam odchovat ani pavouka ale vy se prezentujete stale jako za rezimu, ktery umel udelat z vola pána.
Je to jako kdyby jste chtela vest debaty o Mc Donaldu s krovakem, ktery si mysli, ze je stale valka.
rys.leo
napsal(a):
Pani Juttnerova a uz jsme part´áci
Kdysi sem nekdo psal: Kdyz Ti rekne pet lidi zapni si poklopec, tak si ho proste zapni a nepremejslej, co spojuje ty lidi, kteri te upozornily!
Tady se leta prosi urciti lide aby sem uz nepsali, zmlkli a nelhali a byli zadani stokrát a zbytecne! Zachovejte se stejne, protoze jak my k vy tak vy k my!
Nemejte strach, za ´nejaky mesic´ muze byt vse jinak. Nekdo muze byt na voziku, nekdo nebude uz mit co chovat, nekdo bude papat brckem a nebo nekdo může mit vse najednou... náledí je sviňa
Po divném létě to vypadá letos na tuhou zimu...
atteam
napsal(a):
Neboj dementní zvieratá nemáme. ba dokonca ani nemáme dementný personál. u nás sa napríklad ešte nikdy nestalo že by zviera natrhlo človeku prdel tak že ho zošívali v nemocnici dokopy.
To že si nevíš predstaviť ultrazvukové vyšetrenie u leva svedčí len o tom, že si toho ešte vchovu vela neabsolvoval.
Si piš že sme odkázaný na el. ohradník. Ono totiž taký snežný levhart je trochu iné kafe než prežratý lenivý lev, ktorý dve tretiny dňa prespí. Navyše ohradníky musíme mať kvoli predpisom. Ked nemáš funkčný ohradník, tak ťa bude buzerovať prvý okresný veterinár, ktorý síce kanceláriu v živote neopustil ale tvoj osud je v jeho rukách. Tu to proste takto funguje.
Samozrejme že na zavolání dojde do baráku - nechápem prečo by mu malo prepínať a nedošel by. Práve preto sa to trénuje aby došel.
Krmení dvakrát denne - a co jako? V prírode zdlábne na posedení 20 kilo a potom tri dni leží nekde u potoka a maximálne sa tak akorát postaví aby sa napil. Jasné, že za takéhoto režimu by ma mal na háku a tri dni nepríde do baráku. množstvo krmnej dávky ale nijak nesúvisí s tým, či je chov kontaktný alebo bezkontaktný. To by si mohol vedet.
Ja sem s levmi absolvoval MRI a CT rengen i sono tak nechapem jakej ultrazvuk funguje i pres srst tak aby to bylo neco platne ,no nehod v ZOO bylo víc jak dost i smrtelných a levharti a pumy to je jiné kafe to jo ti skáčou jak opice tam musí být krytý vrch mrežou či sítou ocelovou to krmení a voláni to je debata na dlouhé lokte
sidisiba
napsal(a):
Ja sem s levmi absolvoval MRI a CT rengen i sono tak nechapem jakej ultrazvuk funguje i pres srst tak aby to bylo neco platne ,no nehod v ZOO bylo víc jak dost i smrtelných a levharti a pumy to je jiné kafe to jo ti skáčou jak opice tam musí být krytý vrch mrežou či sítou ocelovou to krmení a voláni to je debata na dlouhé lokte
Michal, ja navrhujem debatu o zastrešení výbehu a o treningu zvierat na zavolanie, presunúť do inej diskusie. I ked mi táto téma pripadá zaujímavá, predsa len v tomto vlákne sa riešia iné veci.
Dobrý den,
včera jsme byli na návštěvě u pana Navrátila a hodně se nám tam líbilo. Myslím si, že je nejlepší ozvat se panu Navrátilovi a domluvit si návštěvu. V klidu jsme si sedli a příjemně si popovídali o všem co mě zajímalo a dostalo se nám prohlídky všech šelmiček, které chová. Podotýkám, že pan Navrátil nikoho nepomlouval a při dotazu na jiné šelmy, které konkrétně nechová, mi nabídl kontakty na kolegy chovatele, což si myslím, je profesní a na místě. Voliéry má hezké, prostorné a čisté. Někoho může odradit čtení urážek a pomluv, já si ale myslím, že obrázek by si měl každý udělat sám.
Podle mě je tato diskuze úplně zbytečná. Je to vše stejné pořád dokola. Vidím na tom jen jednu trochu pozitivní věc a to jest, že tu díky sporům vyplavali na povrch nějaké ceny. To bylo pořád řečí, že je to zavádějící, stači nějaký spor a jak to najednou jde. Přitom takove orientační ceny by novým zájemcům bohatě stačili.
Dobrý den,
umím pochopit,že někteří čtenáři na základě těchto for ,kteří nemají hluboký zájem o chov nebo i o něm neuvažují,mohou mít smíšené pocity,ba dojem,že je "komunita" šelmařu v ČR a SR rozhádaná.Avšak ti,co o chovu uvažují,ba jsou rozhodnuti,poznají při osobních návštěvách šelmařu,že tomu tak vubec není.Naopak se setkají ve valných případech se vstřícností a pomocí,pokud o ní budou stát.
Je to na každém ,,jakou cestu zvolí k pořízení své první šelmy.Informací je zde již dostatek.
Pěkný den všem
RN
selmicka
napsal(a):
Dobrý den,
umím pochopit,že někteří čtenáři na základě těchto for ,kteří nemají hluboký zájem o chov nebo i o něm neuvažují,mohou mít smíšené pocity,ba dojem,že je "komunita" šelmařu v ČR a SR rozhádaná.Avšak ti,co o chovu uvažují,ba jsou rozhodnuti,poznají při osobních návštěvách šelmařu,že tomu tak vubec není.Naopak se setkají ve valných případech se vstřícností a pomocí,pokud o ní budou stát.
Je to na každém ,,jakou cestu zvolí k pořízení své první šelmy.Informací je zde již dostatek.
Pěkný den všem
RN
Nemyslím že vznikol dojem o "rozhádanej komunite". pokial viem, všetci sa tu bavili slušne a so vzájomným rešpektom až na jednoho, ktorý okolo seba chrlil urážky, výmysly a lži. To malo za následok, že "komunita" ho vypoklonkovala., což mi príde uplne prirodzené.
dover
napsal(a):
Podle mě je tato diskuze úplně zbytečná. Je to vše stejné pořád dokola. Vidím na tom jen jednu trochu pozitivní věc a to jest, že tu díky sporům vyplavali na povrch nějaké ceny. To bylo pořád řečí, že je to zavádějící, stači nějaký spor a jak to najednou jde. Přitom takove orientační ceny by novým zájemcům bohatě stačili.
Pane kolego,dnes na ifauně v nabídce je ceník exot. zvířat v nebývalé škále od ŠPANĚLSKÉ FIRMY - kiko- jsou tam i zastoupeny kočkovité šelmy,které se běžně neseženou,ale i ty zde kdysi zminovaní servalové. ( ve Španělsku prý 1000 EURO SE PSALO stojí serval - prý . to psal rodilý Španěl do těchto for ) Jedná se však o neochočená zvířata.
Podotknu,že pan Kiko ,majitel ode mne osobně odkoupil již zvířata z našeho odchovu.
Zde již máte ceník jedné evropské firmy ,obchodujicí se zvířaty, ne jen orientační ceny.
Lze posoudit i s cenami nabízenými u nás,našemi chovately.
selmicka
napsal(a):
Pane kolego,dnes na ifauně v nabídce je ceník exot. zvířat v nebývalé škále od ŠPANĚLSKÉ FIRMY - kiko- jsou tam i zastoupeny kočkovité šelmy,které se běžně neseženou,ale i ty zde kdysi zminovaní servalové. ( ve Španělsku prý 1000 EURO SE PSALO stojí serval - prý . to psal rodilý Španěl do těchto for ) Jedná se však o neochočená zvířata.
Podotknu,že pan Kiko ,majitel ode mne osobně odkoupil již zvířata z našeho odchovu.
Zde již máte ceník jedné evropské firmy ,obchodujicí se zvířaty, ne jen orientační ceny.
Snad pro běžné čtenáře dodám,že inzerce je vložena dnes ,tj. 26.10.2014.Z duvodu odeznění inzerátu a možnosti všech zájemcu si ceny ověřit v evropském měřítku renomované firmy s nabídkami v ČR ,.jsem si dovolil toto uvést pro serioznost informací v těchto forech.
Např. Serval 1,1, nar. 2012 ...............9500 Euro
Caracal 1,1 nar. 2012 ...............9500 Euro
Opět podotknu ,,jedná se o neochočená zvířata,bezkontaktní a dospělá.
Ceny jsou bez dopravy ze Španělska.
selmicka
napsal(a):
No tak jen pro informaci jak uvádíte se stačí podívat ne českou inzerci.Kontakt si každý dokáže najít sám
Serval 1,0 nar. 5.7.2014 nekontaktný, vychovávaný matkou. Cites - povinné doklady. Odber koncom septembra. Ponuka platí do vymazania inzerátu. Cena 1500 eur
K těm cenám ze španělska..několik mých přátel na inzeráty reagovalo ale nikdy se jim nepodařilo se dohodnout na koupi zvířat, netvrdím že je to ale vždy problematické, jen uvádím několik zkušeností, stejně tak mě osobně tyto nabídky chodí již dobře přes rok od dvou španělských dovozců, nepátral jsem jestli se jedná o shodu jmen nebo pan Kiko rozesílá své nabídky z několika emailů..to je vedlejší, ale pokud bude chtít zájemce některé ze zvířat sehnat sežene je z trochou trpělivosti i u nás a za lepší ceny. Ceny ze španělské nabídky jsou značně nadhodnocené, to se netýká jen savců ale i ostatních nabízených zvířat , pokud si k tomu připočítáte ještě dopravu tak jste někde uplně jinde...
Takže se tady opět ohánět cenou např u servala 4500eur za kus a dávat jí jako příklad k prodeji...je mimo realitu a jedná se pouze o ceny dovozců nikoli chovatelů navíc ve většině případů navýšené o tučnou marži.
Ale jak jsem řekl, je to jen můj názor já sám pro zvířata do zahraničí také jezdím a dopravu a riziko spojené s transportem mi také nikdo neuhradí..bohužel pokud se některé druhy jiným způsobem sehnat nedají musí se s vyšší cenou počítat..ale přeci jen rozdíl cca 2000eur..to už stojí za čekání.
Kludne tu uvádzajte cenu 4500 e za servala ak vám to niekto zožere. Ja chápem, že vy by ste za tú cenu nemal problém servala predať. poukazoval by ste na cenník "renomovanej firmy" (jak vznešený názov pre prekupníkov a kšeftárov).
Ale otázka na vás , pan Navrátil, Uprimne nám povedzte či vy osobne, alebo niekto z vašej "komunity" by servala za 4500 e kúpil.
Na těchto forech se stále snažím podávat informace - fakta.
Faktem je,pokud nahlédneme na nabídkový list té španělské firmy s exot. zvířaty ,,jak jsem se zmínil včera,tak jejich nabídka činní 4750 Euro za kus neochočeného servala a caracala nar. v roce 2012.Nabízejí 2 páry.Mimo mnoha desítek dalších zvířat a zájem náhledu je veliký ,,jak je patrné z inzerce.
Pokud budeme sledovat také nabídku německých chovatelu ,mužeme posoudit.Pokud se najde vyjimečně nabídka v ČR ,muže každý zájemce koupit.
Pokud se rozhodneme zajet do zemí EU,musíme přičíst k ceně i náklady za dopravu.
Pokud někdo touží po exluzivním zvířeti ,,je na něm ,,jak si jej opatří.
Uvedl jsem právě odkaz na jednu z firem,pohybujicí se s nabídkami nejen v EU.Ač né vždy vše musí vyjít,tak muj odchov několika zvířat odvezl osobně pan Kiko s doprovodem,po několika telefonátech,když ještě zvířata byla mrnavá,čekal cca 1 měsíc a zaplatil,co jsem si řekl.
Nemusí vždy to takto fungovat ,,je na obchodníkovi, jaký má zájem a vždy upřednostnuje svuj zájem.Proto musím osobně si zajet,pokud zvíře chci koupit a tím navyšuji i výrazně náklady na pořízení.Není však i vyloučené,že by zvíře dovezl po složení zálohy.Je to vše o jednání a komunikaci.
Odkaz na tuto firmu jsem uvedl,poněvadž se presentuje na naší inzerci a každý muže zjistit,,jaké jsou reálné ceny nabízených zvířat,která běžně se u nás nedají lehce zajistit nebo velice zřídka.
Každý má svobodnou volbu si koupit to co schání,tam kde uzná za vhodné s tím ,že má nabídku nebo lépe nabídek více,které musí vyhledávat.
Podsouváním sem stále něčeho,co je mimo realitu je neseriozní.
Ale každý kupujicí má svuj rozum a svého prodejce si najde.,
Tak pěkný den a někdy nashledanou opět u zajimavých informacích.
RN
atteam
napsal(a):
Kludne tu uvádzajte cenu 4500 e za servala ak vám to niekto zožere. Ja chápem, že vy by ste za tú cenu nemal problém servala predať. poukazoval by ste na cenník "renomovanej firmy" (jak vznešený názov pre prekupníkov a kšeftárov).
Ale otázka na vás , pan Navrátil, Uprimne nám povedzte či vy osobne, alebo niekto z vašej "komunity" by servala za 4500 e kúpil.
Tak mě už sice pan překupník Navrátil z jeho komunity vyloučil(žádná škoda), ale já bych servala nekoupila ani za tuhle cenu, ani za poloviční. Serval je spolu s rysem ostrovidem šelmou, která je po Evropě celkem bohatě zastoupena, dá se snadno sehnat, tak proč platit někomu tak nehoráznou přemrštěnou cenu? Nepochybuju, že si ho i za tulhe pálku někdo koupí, ale bude to nejspíš laik, který se nevyzná v chovu ani v cenách šelem a později, až prokoukne, bude se asi tlouct do hlavy, jak naletel nějakému šmelináři.
cherry1402
napsal(a):
Tak mě už sice pan překupník Navrátil z jeho komunity vyloučil(žádná škoda), ale já bych servala nekoupila ani za tuhle cenu, ani za poloviční. Serval je spolu s rysem ostrovidem šelmou, která je po Evropě celkem bohatě zastoupena, dá se snadno sehnat, tak proč platit někomu tak nehoráznou přemrštěnou cenu? Nepochybuju, že si ho i za tulhe pálku někdo koupí, ale bude to nejspíš laik, který se nevyzná v chovu ani v cenách šelem a později, až prokoukne, bude se asi tlouct do hlavy, jak naletel nějakému šmelináři.
Má to tam ten pán Kiko pekne nadhodené. Lama pár za 1800 éček sa nedá nazvat inak než krádež.. Jedine že by do toho započítal už aj dopravu luxusným taxikom až do maštale. Ale máte pravdu, určite sa najdu aj chudáci, ktorí na to skočia.
Čo ma však na týchto šmelinách zaráža najviac, to sú podmienky, v ktorých zvieratá prežívajú fázu medzi nákupom od chovatela až po predaj k novému majitelovi. To je proste otras a malo by sa to rázne zakázať, nie to ešte podporovať platením trojnásobnej sumy. Chápem, že vláda krajiny, kde ešte doteraz fičia býčie zápasy, si nerobí ťažkú hlavu s tým kde všade má nejaký Kiko nastrkané zvieratá, ale aspoň kupujúci by mohli mať rozum a nepodporovať podobné svinstvá. nehovoriac o šmelinároch, ktorí mu zvieratá dodávajú. Že, šelmičko?
selmicka
napsal(a):
Na těchto forech se stále snažím podávat informace - fakta.
Faktem je,pokud nahlédneme na nabídkový list té španělské firmy s exot. zvířaty ,,jak jsem se zmínil včera,tak jejich nabídka činní 4750 Euro za kus neochočeného servala a caracala nar. v roce 2012.Nabízejí 2 páry.Mimo mnoha desítek dalších zvířat a zájem náhledu je veliký ,,jak je patrné z inzerce.
Pokud budeme sledovat také nabídku německých chovatelu ,mužeme posoudit.Pokud se najde vyjimečně nabídka v ČR ,muže každý zájemce koupit.
Pokud se rozhodneme zajet do zemí EU,musíme přičíst k ceně i náklady za dopravu.
Pokud někdo touží po exluzivním zvířeti ,,je na něm ,,jak si jej opatří.
Uvedl jsem právě odkaz na jednu z firem,pohybujicí se s nabídkami nejen v EU.Ač né vždy vše musí vyjít,tak muj odchov několika zvířat odvezl osobně pan Kiko s doprovodem,po několika telefonátech,když ještě zvířata byla mrnavá,čekal cca 1 měsíc a zaplatil,co jsem si řekl.
Nemusí vždy to takto fungovat ,,je na obchodníkovi, jaký má zájem a vždy upřednostnuje svuj zájem.Proto musím osobně si zajet,pokud zvíře chci koupit a tím navyšuji i výrazně náklady na pořízení.Není však i vyloučené,že by zvíře dovezl po složení zálohy.Je to vše o jednání a komunikaci.
Odkaz na tuto firmu jsem uvedl,poněvadž se presentuje na naší inzerci a každý muže zjistit,,jaké jsou reálné ceny nabízených zvířat,která běžně se u nás nedají lehce zajistit nebo velice zřídka.
Každý má svobodnou volbu si koupit to co schání,tam kde uzná za vhodné s tím ,že má nabídku nebo lépe nabídek více,které musí vyhledávat.
Podsouváním sem stále něčeho,co je mimo realitu je neseriozní.
Ale každý kupujicí má svuj rozum a svého prodejce si najde.,
Tak pěkný den a někdy nashledanou opět u zajimavých informacích.
RN
tak bud jsem dutej nebo tázaný človek opet neodpovedel na dotaz prímo na nej!!?
Klasika, že?
Ja sa to pokúsim zhrnúť aby sa prípadný záujemca o chov servala trochu zorientoval.
Cena 4750 euro uvádzaná španielskym prekupníkom, je nehorázne navýšená. To, že na inzerát bolo mnoho krát kliknuté a že pán Navrátil si dal tú námahu a všetko to pracne papouškoval ešte aj do diskusie, vobec neznamená, že serval skutočne takmer 5000 eur stojí.
samotný Navrátil a predpokladám že aj seňor Kiko by vás poslali k šípku, keby ste im ponúkali servala za 4750 eur.
Ako p. cherry poznamenala, serval je docela bežná kočka - maximálne by som dal za koťa 2300 eur, ale to by už muselo byť aj so zlatou retiazkou okolo krku. Argument s nemeckou inzerciou je trápny. Ten kto predáva kvalitný materiál za rozumné sumy, má dlho dopredu zadané vrhy a nepotrebuje inzerciu a už vobec ne medzičlánok vo forme prekupníkov. na to nezabudajte.
nenechajte sa oblbovať. Všetko nad 2300 eur (podla mojho názoru) je marža a je len na vás či ju budete rešpektovať. Nenechajte si nabulikať náklady na dopravu od certifikovanej firmy a podobné bludy. Zviera si dokážete dovieszť aj na svoje (a rozhodne nižšie) náklady.
Pán Navrátil tu vyzdvihuje firmu Kiko jakožto renomovaný podnik a majitel udajne osobne od neho odobral zvieratá za cenu, ktorú si N. povedal.
Aby bolo jasno, pan Navratil, vedel by ste nám vysvetliť čo sa vo vašom postoji voči firme Kiko za rok zmenilo? Dnes ju tu označujete za renomovanú firmu ale 14.12.2013 ste napísal toto:
citujem
Snad ještě otázka mimo servaly Jestli jste Španěl,zajisté znáte španělskou firmu Kiko.Samé meily,telefonáty,objednávka neodebraná a dodávky nedodané.To je moje zkušenost a mnoha dalších chovatelu,Nejde mi na rozum,že jsou u Vás ceny za hubičku,ale nějak vázne realizace obchodního suběktu.
Možná,až se spojíme ,napíšete mi více,za což budu velice rád.
R
Zrazu, ked Kiko zahlási 4750 za servala, tak je to seriozna a renomovaná firma?????
Videl bych to jako dalsi dotaz bez odpovedi
Nemuzete zde chtit odpoved od nekoho, kdo nevi, kdo je on sam. Proto zde zasadne neodpovida!
To delaji lidi s psychickou diagnozou...mluvi, mluvi a kdyz jim nekdo polozi otazku, tak utecou nebo stale mluvi a mluvi. Maji svuj svet a vnem zasadne jen otazky, urazky, pomluvy, litovani, sebechvalu ale zasadne ne odpovedi, nebo nedej Bože kompromisy.
Moje zkusenost je ta, ze je lepsi si blaznu nevsimat, protoze to je strata casu!
KDYŽ NĚKDO ZEMŘE, NEVÍ O TOM A PRO OSTATNÍ JE TO VELMI TĚŽKÉ. TO SAMÉ JE I S DEMENCÍ!!!
rys.leo
napsal(a):
Nemuzete zde chtit odpoved od nekoho, kdo nevi, kdo je on sam. Proto zde zasadne neodpovida!
To delaji lidi s psychickou diagnozou...mluvi, mluvi a kdyz jim nekdo polozi otazku, tak utecou nebo stale mluvi a mluvi. Maji svuj svet a vnem zasadne jen otazky, urazky, pomluvy, litovani, sebechvalu ale zasadne ne odpovedi, nebo nedej Bože kompromisy.
Moje zkusenost je ta, ze je lepsi si blaznu nevsimat, protoze to je strata casu!
KDYŽ NĚKDO ZEMŘE, NEVÍ O TOM A PRO OSTATNÍ JE TO VELMI TĚŽKÉ. TO SAMÉ JE I S DEMENCÍ!!!
Je vidět, že umíte pojmenovat věci pravým jménem.
rys.leo
napsal(a):
Tak ale na toto by snad aj vo svojom záujme odpovedať mohol.
Dovolím si přeci ještě podotkout k tomu příkladu servala v nabídce f. Kiko ze Španělska.
Její pusobnost je po celém světě již nějaký "pátek".Od našich chovatelu vykupuje odchovy všech zvířat a to celoročně.Jak jsem i uvedl,upřednostnuje ZEJMÉNA své zájmy,takže každeho dle jeho představ neuspokojí i někteří kolegové prý byli nespokojeni,zejmená s dodáním objednaných zvířat.Dodáná prý nebyla.Ale oni si tam nejeli.Chtěli to dovést. I to se stává.Je na každém ,zda si odchovy stále ponechá pro "radost" nebo je prodá i jinému suběktu,pokud se i najde.
Zpět k servalovi.
Nabídka prodeje této firmy je jasným faktem.Pokud někomu nevyhovuje,muže se obrátit na německé chovatele,např. na věhlasný chov manželu .kteří vedou chov servalu více jak 30 let,plus mínus a v chovu mají mnoho jedincu s tím,že prodávají kotata ochočená na mazlíky.Nebo na jiné chovatele v německých zemích.Jsou tam.
Avšak ten co se s nimi spojí ,se dozví,že např. rok 2014 byl již zcela prodán nebo zarezervován.Ano,cca od 15 samic.Také se dozví i cenu,která výrazně,ale dost výrazně překračuje nabídku Kika,Kiko inzeruje "divočáky ",tito manželé vymazlená kotata.A to je ten podstatný rozdíl , jak v nabídce kotat,tak ceně.
Opět jsem uvedl fakta k "fenoménu" serval s odkazem.Ne sice přímým,ale ten ,co bude servale chtít z ciziny,si kontak na tento chov v Německu vyhledá a bude kontaktovat chovatele.
Avšak musí také počítat s cestou a to trochu dalekou a přičíst si náklady na dopravu k jejich ceně kotěte. .Avšak si dovolím i upozornit,že v Německu není sranda naložit kotě šelmy do přepravky a frčet domu a při kontrole tamní policie nebo celníku tvrdit,že vezu obyč. kočku.Zjistit si předpisy na dovoz šelmy a pak jej realitovat. Opět,bude to něco stát.
Tak jsem se pokusil uvést další seriozní fakta.Že se jedná o fakta, se zájemce dozví,až se rozhodne dovoz realizovat,ale i při pouhém kontaktu s chovateli mu bude sdělena cena za kotě.
Pak muže jednat nebo schánět a schánět i jinde.
Snad vyčerpávajicí info.
Proto každý ví,proč tu jsou obchodní firmy.Nejen se zvířaty.Kdyby nebyly schopny "fungovat" skrachují.Každý má možnost kupovat pouze od výrobce? At auto,holínky,hodinky ? .Budou levnější? Tím pádem obchodníky žádná společnost asi nepotřebuje?
TENTO PŘÍSPĚVEK JSEM VLOŽIL K UPŘESNĚNÍ A MOŽNOSTÍ ZÁJEMCU SE OBRÁTIT I JINAM,ZEJMÉNA NA PŘÍMÝ ZDROJ S VYLOUČENÍM OBCHODNÍHO SUBĚKTU.
V žádném případě stále nehodlám "diskutovat" se stálými abonenty těchto for, ,jak jsem se i jinde několikráte vyjádřil
Pěkný den
RN
ma pravdu ten chlapec
Nebudeme diskutovat na diskusnim foru... to dá rozum, ne?
Tady píše jako chodici enciklopedie a nezna rozdil mezi odpovedi a diskusi??
Neříkal jsem to?.... ztráta času. Kdo si chce povidat o kočkách na téhle urovni, nechť navštíví jakýkoliv domov důchodců a tam pozná, že tenhle senilní pán jim dělá jen ostudu a že ne každý důchodce je magor!!!
Zkuste mu někdo prodat výhodně třeba vysavač
Pokusím se podat ještě další ,vyčerpávajicí info k servalum.
Možná se blýská na dobré časy s tím,že v Polsku kolegyně zakládá chov servalu ve větším počtu také,již čtvrtým rokem.Ke svým chovným zvířatum získala nějaké i od nás k získání i cizí krve.Má již několik šelem těchto krasavcu v chovu.Pokud se jí chov bude dařit jako německým kolegum,tak ceny bude zatím držet takové ,,jako oni.I v tomto duchu jsme se bavili při osobních jejich návštěvách.Samozřejmě je to běh na delší trat a ona s tím počítá a trpělivě "běží" dále..Možná za nějaký rok,pokud se jí bude dařit,mohou ceny servalu odchovaných v EU být v cenách nižších.Ale i ona ví tak ,,jak kolegové v německu,že zatím snad veškeré odchovy s podmímkou OCHOČENÝCH KOTAT odebírají stále bývalé státy SSSR. I proto má takový chovatel,co dokáže odchovat i větší počet VYMAZLENÝCH kotat stálý nedostatek kotat pro tyto zájemce.Vzhledem k tomu,že serval mívá 1 - 4 kotata a většinou 2,tak nehrozí v brzké budoucnosti,že by zájem nebyl.Ale nikdy neříkej nikdy.
Zatím i ten vyjimečný chovatel co v ČR odchová kotě na prstu jedné ruky s velkým mínusem,tak si cenu evroupskou podrží,pokud má kotata ochočená.Sám ví,že by byl sám proti sobě,aby šel pod cenu.Prodá kotata VŽDY.
Čas vše ukáže,kolik kotat servalu v budoucnosti bude a za jaké ceny.Není však vyloučené,že pokud se budou obchodníci snažit,mohou vše pozměnit a ceny díky jim mohou býti ve vzdálené budoucnosti NIŽŠÍ.
Obchod světem vládne od doby co člověk opracoval pazourek.Každý chovatel ví,že není až takový problém odchovat,ale PRODAT. To není vždy až tak jednoduché.To zatím neplatí o servalech vzhledem k jejich nedostatku a velké poptávce ,,jak jsem nastínil.
Snad již VYČERPÁVAJICÍ - reálné info pro všechny zájemce jak současné,tak budoucí.
Necht je i toto odpovědí všem těm,co mne kontaktují o zajištění ochočených servalat. Vždy je i odkazuji na tato fora,pokud to zde ještě nečetli.
Tak již pěkný a slunný den všem a někdy zase nashledanou při informacích s FAKTY.
RN
Závěrem k servalum lze dodat,že ten počet dost pod
počet těch prstu na jedné ruce ,co byl odchován v ČR ,,jsme prodali zahraničním chovatelum.Nějaký kus byl však i prodán chovatelum do ČR.Pro komplexnost informací o těchto nádherných predátorech lze i doufat,že i těmto chovatelum v ČR se bude také dařit. Vše prověří čas.
Všem chovatelum servalu popřeji mnohu uspěchu a odchovu.
RN
A okrem nejakej imaginárnej rodiny v Nemecku a začínajúcej polskej chovatelky by ste mohol spomenúť aj maďarské chovy, kde servala dostanete už od 1300 eur. A ani to neni tak ďaleko. A Rakúske chovy sa pohybujú v podobných cenových reláciách. Podotýkam chovy, nie šmelinárske firmy.
vy sa tu snažíte navodiť dojem, že serval je nejaká extra vzácnosť za ktorú treba zaplatiť astronomickú sumu. Neni to tak.
Pro upřesnění FAKTU snad se zamyslím,proč zájemci z Rakouska ,Madarska i Bulharska se obracejí s pomocí zajištění servala na mne a ne na chovatele ve vlastních zemích a to dokonce UDAJNĚ za čtvrtinu ceny.Jsou ochotni zaplatit běžnou částku v Evropě za tyto krasavce,ale je jich stále nějak velký nedostatek i za ceny běžné v rámci EU i vyplývajicí z těchto for.
Inspirací však info muže být pro všechny státy bývalého SSSR,kteří pravidelně ,několik let a vytrvale se na nás obracejí s žádostí o zajištění servalat.Vědí i o těchto forech a možná to tu i občas čtou.
Zdravstvujtě.
Darogye druzjá iz Rosii monžno pokupit za nemnožko eur ,kak zdes govorit anonym.
Ted´jsem se zas pobavil..no soudrzi pan Navrátil má pravdu!! serval za 4500eur je v rámci EU běžná cena tak se nebojte a nakupte..Vás je škoda vy jste měl jít dělat komika.
U vás je totiž jediný problém to, že máte potřebu všechny zvířata která si pořídíte řádně zviditelnit, vychválit jako domácí mazlíky..nabulíkovat těm pár chudákům, začátečníkům , že je to ojedinělé zvířátko a hned jak se nějaký trouba chytí tak ho pěkně odrbat..
Jasan ženeteky, surikaty, mangusty není problém strčit to do jedneho pokoje zatopit a pohoda...Už se mi po vás pomalu začínalo stýskat..nemáte tam ještě nějakou perličku??Ať si zlepším náladu před spaním,
jak už tu výše někdo psal, tak proč je takový problém sehnat servala?? Už Vás vidím jak letíte do Španěl a dáte za něj 4500eur za kus, když sám víte že normální cena je o polovinu nižší.
Snad ještě malá připomínka k tomu obchodu,nákupu a prodeji.
Pokud by bylo i pravdou,že servalu je v EU nadbytek ,,jak se tu někdo snažil tvrdit s tím,že se jedná o běžnou šelmu odchovávanou pravidelně a ve velkých počtech s běžnou cenou 1200 Eur v některých státech EU zde i zmíněných ,tak to by byl sen pro všechny obchodníky mít marži i 400 %.Bohužel pro obchodníky takto žádný obchod na světě nefunguje s tím,že i prodávajicí zná běžnou cenu daného zboží,v případě zde zvířat a NIKDY nepujde pod cenu ,poněvadž nabídky jsou několikanásobně pod poptávkou.Zákon obchodu je nabídka a poptávka.To platí u každého zboží.Chovatele servalu v EU,ale i ve světě ceny znají,natož i situaci s poptávkou.Pokud prodají obchodníkovi tak nikdy né hluboko pod cenu ,,jak se zde tvrdí.Vědí,že kupujicí se obrátí i na ně. Obchodníku je i více se zájmem o nedostatkové zboží. Avšak je otázkou,zda v dané zemi je o ně zájem.Pokud však poptávka rapidně převyšuje nabídku( což u sevalat ochočených ) je evidentní ,těm,co se v této oblasti trochu pohybují,vědí ,že si mohou cenu velice,ale velice dobře udržet blízko k ceně prodejcu.Samozřejmě,pokud prodají firmě,musí nabídnout cenu odpovídajicí tomu,aby firma měla prostor marže.Tak ,,jako všechny OBCHODNÍ FIRMY NA SVĚTĚ. Spekulovat s marží ,ba nákupními cenami určitě nepřísluší spekulantum ve virtualitě,ale tuto oblast si "drží a ohlídají" prodávajicí s kupujicími firmami.Koncový zákazník bud cenu finální dle nabídky a poptávky respektuje nebo se muže obrátit na jiného prodejce nebo v oblasti chovatelství dokonce,přímo na chovatele.
Zákony obchodu fungují všude na světě stejně.
Vím,že to,co tu píši ví valná většina chovatelu,ale nikdy není na škodu opakování - matka moudrousti.
Tímto sdělením jsem chtěl pouze připomenout co to je nabídka a poptávka,která samozřejmě "mrtvým" inventářem.Zde je obchod s živými tvory,které v případě neprodeje nelze hodit na pudu nebo do skladu a čekat,až se najde zákazník. Náklady v případě neprodeje rychle,ale rychle narustají s možností i uhynu.
Snad se i najde i někdo ,kdo se bude snažit toto převrátit s odkazem na černé obchody v tisícíchjedincích jedincích v PET láhvích a podobně.
Takový příklad by byl mimo mísu,co se zde snažím nastínit.
Prodej servalku je uplně o něčem jiném.
Pravdou je také,že většina chovatelu si své odchovy prodá sama zájemcum ,za ceny zde uvedené s poukázáním např. opět na chovatele v Německu,kde ceny VYMAZLENÝCH servalat výrazně i překračují ceny o kterých jsem se tu zmínil.
To málo,co se dostane obchodníkum se prodá takřka ze dne na den.Není to však vždy tak ružové.
SNAD MI CHOVATELE SERVALU PROMINOU,POKUD BY JE NĚKTERÉ MÉ SDĚLENÍ "NADZVEDLO". V tom případě se omlouvám,nebylo to záměrem.
RN
RN
Je vtipné ako sa tu rozsiahlymi článkami snažíte obhájiť predraženie servala. jeden by si myslel že začínajúci chovatel nemá inú možnosť než osloviť VÁS s prosbou o sprostredkovanie zvieraťa. A samozrejme rešpektovať tú nehoráznu sumu.
Vy by ste od firmy Kiko nekúpil ani chlp, pretože viete že ceny sú závratné, ale druhým idete tvrdiť že sa jedná o bežné ceny.
Ano i chovatele renomovaní i začínajicí se na základě informací co jsem zde umístil se mají možnost nejen zamyslet,ale i rozhodnout ,pokud budou toužit po servalkovi,kde koupí.Zda udajně v Mad
asku za pár udajně Eur na základě info anonyma nebo si i zjistí skutečnosti v nabídkách v rámci Evropy.Pak mají i možnost cestovat po Evropě a dovést si tyto nádherné predátory za částku,která jim bude nabídnuta chovateli.
Obchod je prostě obchod.Nic na to nezmění virtuální sdělení anonyma,který má i jiný zájem. A ten je info mimo realitu. Případný zájemce na vše příjde sám.
To se týká všech zvířat v nabídce firem.I té firmy např. KIKO.
Tak opět někdy nashledanou při zajimavých FAKTECH.
RN
Celá tato diskuze vzbuzuje dojem, že servak je snad jedno z nejvzácnějších zvířat, přitom je to jedna z nejběžnějších šelem, celkem snadno sehnatelná. Je mi jasné, že všechny ty elaboráty p. Navrátila mají jediný cíl, a to připravit si půdu pro budoucí výhodný prodej. Jestliže zde někdo uvede skutečnou cenu servala, pak je nazvám anonymem mimo realitu, tak tedy já anonym nejsem a klidně napíšu, že v případě zájmu si serválka jsem schopna sehnat i za 25000,- Kč a je mi fuk, co tomu řekne nějaký překupník. Na rozdíl od lidí, kteří nemají přehled o cenách a nevyznají se, já ten přehled mám a rozhodně nebudu podporovat překupníky tím, že od nich koupím zvíře za cenu, která je často i mnohonásobně vyšší než cena mezi slušnými chovateli. Denně ke mně chodí návštěvy z ČR i zahraničí a všichni se na ceny ptají, tak jim je ráda sdělím, aby byli všichni poučeni, za kolik kupovat a za kolik už ne. Chápu, že se dnes každý snaží uživit, ale je mnoho způsobů, řekněme, morálnějších, než kšeftování se zvířaty. Žádný slušný chovatel by nenazval zvíře zvožím, jako p. Navrátil, to je termín pouze překupníků a dle toho u tímto "zvožím" i nakládají. Člověk, který s trochu zajímá ví, jak často končí zvířata než se dostanou od chovatele přes překupníka k zájemci, řada jich uhyne. To je hnus. Není to nic jiného než špinavý kšeft a kdyý jsem přibližné ceny za šelmy oznámila zoologům v našich zoo, byli z toho v šoku, probíralo se to i na konferenci. Nedivím se, že zoo mají na soukromníky tak špatný pohled, o překupnících ani nemluvě. Jejich ceny jsou uměle vytvořené za účelem výdělku a kupovat od nich zvířata je podporování tohoto hnusného byznysu.
raduz
napsal(a):
Ted´jsem se zas pobavil..no soudrzi pan Navrátil má pravdu!! serval za 4500eur je v rámci EU běžná cena tak se nebojte a nakupte..Vás je škoda vy jste měl jít dělat komika.
U vás je totiž jediný problém to, že máte potřebu všechny zvířata která si pořídíte řádně zviditelnit, vychválit jako domácí mazlíky..nabulíkovat těm pár chudákům, začátečníkům , že je to ojedinělé zvířátko a hned jak se nějaký trouba chytí tak ho pěkně odrbat..
Jasan ženeteky, surikaty, mangusty není problém strčit to do jedneho pokoje zatopit a pohoda...Už se mi po vás pomalu začínalo stýskat..nemáte tam ještě nějakou perličku??Ať si zlepším náladu před spaním,
jak už tu výše někdo psal, tak proč je takový problém sehnat servala?? Už Vás vidím jak letíte do Španěl a dáte za něj 4500eur za kus, když sám víte že normální cena je o polovinu nižší.
Zdravím. I já jsem se pobavila, už vidím, jak ti Navrátilovi "dorogye druzja iz Rasii" čtou českou ifaunu
. Mě ale zaujala jiná věc, p. Navrátil se pochlubil, že má v jednom pokoji za kuchyní ženetky, mangusty liščí a trpasličí, surikaty i veverky, přičemž ženetky mají k dispozici 12 m2. To má ta místnost asi velikost sportovní haly, jinak si to neumím vysvětlit. Pravda je, že v těchto starých domech bude ten pokoj mít cca 20 m2, takže na ty další druhy zbývá 8 m2 včetně uliček, kterými musí p. Navrátil procházet, aby se k nim dostal. Možná mu některé šelmičky běhají v těch uličkách, aby se tam vůbec vešly a veverky se nejspíš trvale vystresované z přítomnosti šelem, krčí někde u stropu. Možná tomu pánovi křivdím a opravdu má pro ta zvířata pořádnou halu, když jich je tam tolik pohromadě. Každopádně tam musí být pěkný smrad, ona k tomu často stačí jedna ženetka, takže tvrdit, že jeho kočky zapáchaly, na rozdíl od těchto šelmiček, je jako tvrdit, že se o ty kočky vůbec nestaral a držel je v nečistotě a zápachu z moči a trusu(podle toho i vypadaly-viz fota z jeho inzerátů), protože když se uklízí, tak kočky opravdu cítit nejsou. Já mám doma koček 24 a návštěvy se mě denně ptají, jak to dělám, že nejsou nikde cítit. Jestli p. Navrátilovi zapáchaly, neumím si v jeho péči představit ten smrad po celém domě z ženetek a spol.
. A to ještě doporučuje jejich chov v bytě, tak to potěš koště.
Domníval jsem se,že již nebudu muset k tématu serval vstoupit.
Ale je " potišetelné" ,že cherry zde dává nabídku všem zájemcum,kteří mají zájem o kotě servala vždy vyjít vstříc a sehnat jim jej za 25000 Kč.Vzhledem k velkému a běžnému množství dle ní ,prý kotat odchovávaných v Evropě.
Je to první a velmi zajimavá nabídka pro všechny zájemce nejen z ČR.
Konečně se našel někdo,kdo "vyřeší" neutěšenou poptávku po těchto nádherných a nejvíce žádaných predátorech soukromníky.
Stačí se na ní obrátit.
"Věřím,že brzy se tu ozvou naví majitelé,co pořídili kotata od této paní za 25000 Kč."
NENÍ CO DODAT!!!
Myslim si, ze tohle byla odpoved odbornika na vsechny ty keci ktere tady placa clovek, který se stydí za svoje jméno!
Ted at napise cokoliv, tak uz je to myslim si zbytecny, protoze kazdej si ted udelal nazor svuj!
AMATÉŘI DĚKUJOU ZA LIDSKÝ PŘÍSTUP
BOOOZE TO JE KRETEN!!!
Zase neni schopnej ani odpovedet na to jak chova ty jeho selmy smradlavy! Ani se uz nehaji, protoze vi, ze tohle byla trefa do cerneho, ze??!!
Už nikam nevstupuj, jsi jen lidem k smichu. Vstup je na koleje až uvidis rozjetej vlak... proc vsem kolem sebe neulehčíš??
Ano ,informace od té paní s " 25000 Kč" za servala, ,jako hojně prý dle ní odchovávaného a bez problému SNADNO SEHNATELNÉHO ZA UVEDENOU ČÁSTKU se muže každý zájemce zamyslet.
Až jeho zájem uzraje a bude chtít kotě,tak začne jednat a zjistí,kde je TA REALITA.
Pak sám zjistí ,,jaký je skutečný zájem podávaní informacích v realitě i na těchto forech z klávesnice zučastněných.
Nevěřím již ani,že by se i zde podělil o svých snaháh při realizaci svého snu - servalka a tím uvedl věci na pravou míru.Snad to není ani podstatné.Podstatné je to,že ten,který tak učiní,sám se o té REALITĚ přesvědčí ,,jak v "snadnosti "nakoupení,tak zejména ceně.,
Zde napsané,budiš mu inspirací.
Pěkný den všem
RN
selmicka
napsal(a):
Domníval jsem se,že již nebudu muset k tématu serval vstoupit.
Ale je " potišetelné" ,že cherry zde dává nabídku všem zájemcum,kteří mají zájem o kotě servala vždy vyjít vstříc a sehnat jim jej za 25000 Kč.Vzhledem k velkému a běžnému množství dle ní ,prý kotat odchovávaných v Evropě.
Je to první a velmi zajimavá nabídka pro všechny zájemce nejen z ČR.
Konečně se našel někdo,kdo "vyřeší" neutěšenou poptávku po těchto nádherných a nejvíce žádaných predátorech soukromníky.
Stačí se na ní obrátit.
"Věřím,že brzy se tu ozvou naví majitelé,co pořídili kotata od této paní za 25000 Kč."
Áááá, potrefená husa se ozvala. Vy si ale pletete pojmy s dojmy. Já nehodlám nikomu nic shánět ani nic nikomu nenabízím a už vůbec nebudu řešit nějakou poptávku. Každý průměrmě schopný člověk si zjistí co a jak a je schopen si šelmu sehnat sám bez účasti překupníků, jen ti, kteří jsou pohodlní a chtějí mít všechno hned se obrací na Vás a Vám podobné. To, že já jsem si schopna zajistit servala za 25000,- Kč neznamená, že to zvládnou i jiní. Chce to mít nejen přehled. Vy toho evidentně nejste schopen, tak si tu hrajete na trucovitého spratka.
PS. podotýkám, že kdybych byla chovatelkou servalů, tak koťata ode mě NEBUDOU flaškáči, ale odchovaní pěkně pod mámou, jak to má být(což nevylučuje případné ochočení), protože tento škodlivý trend, který vymysleli překupníci kvůli svému většímu zisku NIKDY podporovat nebudu. Pa.
Presne tak, priemerne gramotný človek si najde kontakt na chovatelov kdekolvek v europe, pretože dnes už väčšina webových prezentácií má aj anglickú verziu (je jedno či hladám chovatelov v Holandsku, Estonsku, francii....). Na také niečo netreba ani Navrátila, ani cherry, ani mňa....každý si to vie ošetriť sám.
Ale myslím, že nemá význam tu dookola písať príspevky a na to konto "protipríspevky".
Serval sa dá zohnať za výrazne nižšiu cenu než uviedla prekupnícka firma KIKO. Kto má o servala záujem a neni mu lúto 4750 eur, ten osloví Navrátila.
Kto má o servala záujem a chce si ho kúpiť za plovičnú cenu a druhú polovicu napríklad investovať do chovu, učiní tak sám a bez predraženého sprostredkovatela.
P.S.: Neponúkam servalov ani iné zvieratá, ani kontakty na chovatelov. Všetko sa dá pri trochu zvládnutých základoch angličtiny nájsť na webe. A hlavne - je to ZADARMO.
sidisiba
napsal(a):
Ahoj Michale ,,jak se daří lvum? Je potěšitelné,že jsi se přijel k nám podívat a vše jsi viděl v realitě. Přesvědčil jsi se sám.A tak to je vždy u těch ,co mají vážný zájem.Ostatní je pouze tekoucí,špinavá voda.
RN
selmicka
napsal(a):
Ahoj Michale ,,jak se daří lvum? Je potěšitelné,že jsi se přijel k nám podívat a vše jsi viděl v realitě. Přesvědčil jsi se sám.A tak to je vždy u těch ,co mají vážný zájem.Ostatní je pouze tekoucí,špinavá voda.
RN
Na návšteve u pána Navratila jsem byl. A nemuzu
povedat že by se mela zvieratá zle a zvlaste co se
rysou tyče ty se máj nadštandardtné v soucasne dobe a výbehy máj moc pekné rysi
sidisiba
napsal(a):
Na návšteve u pána Navratila jsem byl. A nemuzu
povedat že by se mela zvieratá zle a zvlaste co se
rysou tyče ty se máj nadštandardtné v soucasne dobe a výbehy máj moc pekné rysi
Děkuji Michalovi,který se sám osobně přesvědčil ,,jako zakladatel tohoto vlákna a nedal na "dedukce" jiných,kteří mne naznají,natož aby chov viděli.
Kdyby tomu tak bylo vždy,mohla by být vlákna zde i možná zajimavá a větším přínosem všem.
Přání je však věc jedna,realita přispěvovatelu druhá.
Všem chovatelum,zejména šelem,popřeji mnoho zdraví,radosti z chovu.
Roman Navrátil
Jak získat šelmu?
Pro začátečníka,který se rozhodl ,že je šelma to ,co chce a bude shopen se šelmě věnovat možná i 20 a více let,,je již cesta otevřená,
Cesta k získání kotěte i nelehká,záleží na druhu koč. šelmy.
Jsou šelmy,co se již pravidelně odchovávají i v ČR u mnoha chovatelu ,ale jsou i šelmy,kde odchov je velkou vzácností v ČR,ale i v EU nejsou běžnou záležitostí. Jsou šelmy,co zájemce hledá i nějaký pátek,protože zájem o kotata převyšuje odchovy .
Ale ten člověk,co bude sledovat dění kolem chovu šelem,si svoji cestu vždy najde a šelmu získá.
Ideální je, a budu se stále opakovat ( opakování matka moudrosti ) ,navštívit chovatele šelem a nejlépe těch šelem,co chci získat pro sebe .
Ideální je se neunáhlit v rozhodování pořízení si jakékoliv šelmy s tím,že pokud je mi již jasno a zvolil jsem si predátora,kterého prostě chci,abych si vybudoval výběh adekvátní pro vysněnou šelmu, v souladu s doporučem zákona.Až výběh s povolením chovu mám,dovést si predátora.
Pokud někdo osloví mě,tak VŽDY jej pozvu na návštěvu ,aby vše viděl a slyšel v REÁLU.I se nemálo stává,že zájemce má skreslené představy o chovu a nedocenil veškeré své možnosti.Zejména se to týká chovu velkých predátoru.Po povídání u našeho chovu sám uzná,že jeho zvolená cesta je nad jeho síly a možnosti a vybere si šelmu malou,kterou bude moci zaopatřit.Pokud má zájem navštíví mně i vícekrát,aby jeho rozhodnutí uzrálo a měl i možnost vidět chovy kolegu ( na které odkáži ), zjistit si i cenové nabídky v rámci ČR,ale i EU.Až je mu vše jasné ,,je rozhodnutí na něm.Z praxe mohu sám za sebe říci,že většina začínajicích chovatelu již takto i jedná a to díky několikaleté osvětě těchto for.Již při první návštěvě zájemce VŽDY odkazuji,aby na fora nahlédl, např. sdělení zkušeností na nemoder. diskusi paní H. - Ocelot nebo servar,mluví samo za sebe.
Chov šelem není jednoduché,není to chov morčete.Je to běh na dlouhou trat s velkými finančními nároky a proto chovatelu šelem není jako blech.
Ale opět na základě zkušeností mohu říci,že chovatelu přibývá a věnují chovu maximální péči a zejména finanční prostředky.Chov šelem v ČR se stává sice ojedinělou záležitostí v chov. branži,ale zato se přibližuje i profersionálním chovum např. v EU.I leckteré již předčí.
Všem chovatelum šelem mnoho uspěchu přeje
Roman Navrátil
selmicka
napsal(a):
Jak získat šelmu?
Pro začátečníka,který se rozhodl ,že je šelma to ,co chce a bude shopen se šelmě věnovat možná i 20 a více let,,je již cesta otevřená,
Cesta k získání kotěte i nelehká,záleží na druhu koč. šelmy.
Jsou šelmy,co se již pravidelně odchovávají i v ČR u mnoha chovatelu ,ale jsou i šelmy,kde odchov je velkou vzácností v ČR,ale i v EU nejsou běžnou záležitostí. Jsou šelmy,co zájemce hledá i nějaký pátek,protože zájem o kotata převyšuje odchovy .
Ale ten člověk,co bude sledovat dění kolem chovu šelem,si svoji cestu vždy najde a šelmu získá.
Ideální je, a budu se stále opakovat ( opakování matka moudrosti ) ,navštívit chovatele šelem a nejlépe těch šelem,co chci získat pro sebe .
Ideální je se neunáhlit v rozhodování pořízení si jakékoliv šelmy s tím,že pokud je mi již jasno a zvolil jsem si predátora,kterého prostě chci,abych si vybudoval výběh adekvátní pro vysněnou šelmu, v souladu s doporučem zákona.Až výběh s povolením chovu mám,dovést si predátora.
Pokud někdo osloví mě,tak VŽDY jej pozvu na návštěvu ,aby vše viděl a slyšel v REÁLU.I se nemálo stává,že zájemce má skreslené představy o chovu a nedocenil veškeré své možnosti.Zejména se to týká chovu velkých predátoru.Po povídání u našeho chovu sám uzná,že jeho zvolená cesta je nad jeho síly a možnosti a vybere si šelmu malou,kterou bude moci zaopatřit.Pokud má zájem navštíví mně i vícekrát,aby jeho rozhodnutí uzrálo a měl i možnost vidět chovy kolegu ( na které odkáži ), zjistit si i cenové nabídky v rámci ČR,ale i EU.Až je mu vše jasné ,,je rozhodnutí na něm.Z praxe mohu sám za sebe říci,že většina začínajicích chovatelu již takto i jedná a to díky několikaleté osvětě těchto for.Již při první návštěvě zájemce VŽDY odkazuji,aby na fora nahlédl, např. sdělení zkušeností na nemoder. diskusi paní H. - Ocelot nebo servar,mluví samo za sebe.
Chov šelem není jednoduché,není to chov morčete.Je to běh na dlouhou trat s velkými finančními nároky a proto chovatelu šelem není jako blech.
Ale opět na základě zkušeností mohu říci,že chovatelu přibývá a věnují chovu maximální péči a zejména finanční prostředky.Chov šelem v ČR se stává sice ojedinělou záležitostí v chov. branži,ale zato se přibližuje i profersionálním chovum např. v EU.I leckteré již předčí.
Všem chovatelum šelem mnoho uspěchu přeje
Roman Navrátil
To muselo dát práce. A přitom taková blbost, že?
Chcel by som poprosiť pána Navrátila aby bol konkrétny a uviedol na správnu mieru vetu:
"Chov šelem v ČR se stává sice ojedinělou záležitostí v chov. branži,ale zato se přibližuje i profersionálním chovum např. v EU.I leckteré již předčí."
Uveďte prosím , ktorý súkromný chov v ČR predčí profesionálny chov (t.j. ZOO...aspoň to si pod pojmom profi chov predstavujem) v EU a v čom konkrétně. Dúfam že vysvetlenie máte a nešlo zase len o nejakú trapnú vymyslenú frázu.
Viem, som anonym, asi na mňa nebudete reagovať. Poprosím preto nejakého neanonyma aby túto otázku skopíroval a polložil ju p. Navrátilovi namiesto mňa. Snaď sa dočkáme fundovanej odpovede.
rys.leo
napsal(a):
To nemyslíte vážně, že ne?? Já se bojim, řekni to Ty.
Tohle frčí ve školce
Neeee, on sa zaprisahal, že na mna jakožto na anonyma reagovat nebude. Ak učiní opak, budem rád. Na anonymy vraj nereaguje. Preto som vydedukoval, že ked mu položí otázku niekto, s kým sa "zná", tak zareaguje. Nic víc nic míň.
sidisiba
napsal(a):
Zakladatel tohoto vlákna ,pan kolega M.P. vznesl dotaz , - v čem udajně tkví "skutečný problém" p. N.
Je zřejmé,že pochopil o co "kráčí" a sám se osobní návštěvou přesvědčil, ,jak o stavu chovu v poloze zařízení a velikosti výběhu,tak i o kondici všech šelem i exot. zvířat.I na základě dlouhých rozhovoru na místě chovu si udělal vlastní názor s tím,že jej i sdělil ve svém příspěvku na tomto vláknu.
Ano,tak učiní VŽDY zájemce o chov a relevantní informace.
Ano,není sám,co tak učinil, učiní tak i ti,co i v budoucnu by chtěli vědět více.I se zde vyjádřila návštěva ,která shlédla chov se zájmem začít chov koč. šelem.Obě návštěvy v identitě sdělily svuj názor na základě shlédnutí chovu a debaty o chovu s poznáním ,"kdo jsem".
Víme,že jakákoliv fora jsou spíše prostorem pro anonymní přispívajicí a většinou jim "slouží" k vyjádření takovému,kterým se presentují.Né však k dané věci,což se právě přesvědčí vždy ti,co vše vidí na vlastní oči a slyší na vlastní uši.Pak si lehce vždy učiní svuj názor.A pro chovatele je i zadostiučiněním,když informace sdělené korespondují s fakty,což návštěvník stvrdí i objednáním nebo" presentován anonymy na forech.
Mně praxe potvrdila s trpělivostí na těchto forech,že tomu tak je.
Skutečný zájemce vždy svoji "správnou" cestu najde k pořízení si svého zvířete.Každý má svuj rozum a nikdo nemusí vnucovat sdělení nepodložená.,bez znalosti jak chovatele ,,jeho chovu,ba šelmy i namajícího. Pokud si zájemce vyhodnotí sdělení anonymu zde a v REÁLU návštěvy chovatele ,je "doma".
Paradoxně i fora mohou napomoci jak chovatelum v začátcích,tak i chovatelovi v prodeji.
Což se mi za nějaký pátek pusobení zde POTVRDILO.
Poděkuji tímto všem zučastněným a jsou vítání u našeho chovu,ale i u chovatelu ostatních.
Tím si udělají celkový obrázek, jak o chovu koč. šelem v soukromých chovech v ČR ,tak i o jednotlivých chovatelích.
Určitě vlákna o šelmách zde poodkryla chov koč. šelem v soukromí ,což v začátku těchto for bylo tabu pro širší veřejnost. .Do té doby mohl zájemce info čerpat pouze přímým kontaktem s chovatelem.
V mých začátcích to bylou pouze tak,v té době jsem neměl ani internet.Nyní mají začátečníci ,kteří vstoupí do vod chovu šelem vše již snazší.
Informací zde je až,až .
Opět se budu opakovat na závěr mé "mise" v chovu šelem.
VŽDY velmi svědomitě vyhodnotit všechny aspekty pro případný chov jakéhokoliv predátora,než se do chovu pustím.
Mějte se všichni pěkně,zejména hodně zdraví.Chovatelum a zejména koč. šelem popřeji vždy pouze uspěch.
Pěkný den
Roman Navrátil
selmicka
napsal(a):
Zakladatel tohoto vlákna ,pan kolega M.P. vznesl dotaz , - v čem udajně tkví "skutečný problém" p. N.
Je zřejmé,že pochopil o co "kráčí" a sám se osobní návštěvou přesvědčil, ,jak o stavu chovu v poloze zařízení a velikosti výběhu,tak i o kondici všech šelem i exot. zvířat.I na základě dlouhých rozhovoru na místě chovu si udělal vlastní názor s tím,že jej i sdělil ve svém příspěvku na tomto vláknu.
Ano,tak učiní VŽDY zájemce o chov a relevantní informace.
Ano,není sám,co tak učinil, učiní tak i ti,co i v budoucnu by chtěli vědět více.I se zde vyjádřila návštěva ,která shlédla chov se zájmem začít chov koč. šelem.Obě návštěvy v identitě sdělily svuj názor na základě shlédnutí chovu a debaty o chovu s poznáním ,"kdo jsem".
Víme,že jakákoliv fora jsou spíše prostorem pro anonymní přispívajicí a většinou jim "slouží" k vyjádření takovému,kterým se presentují.Né však k dané věci,což se právě přesvědčí vždy ti,co vše vidí na vlastní oči a slyší na vlastní uši.Pak si lehce vždy učiní svuj názor.A pro chovatele je i zadostiučiněním,když informace sdělené korespondují s fakty,což návštěvník stvrdí i objednáním nebo" presentován anonymy na forech.
Mně praxe potvrdila s trpělivostí na těchto forech,že tomu tak je.
Skutečný zájemce vždy svoji "správnou" cestu najde k pořízení si svého zvířete.Každý má svuj rozum a nikdo nemusí vnucovat sdělení nepodložená.,bez znalosti jak chovatele ,,jeho chovu,ba šelmy i namajícího. Pokud si zájemce vyhodnotí sdělení anonymu zde a v REÁLU návštěvy chovatele ,je "doma".
Paradoxně i fora mohou napomoci jak chovatelum v začátcích,tak i chovatelovi v prodeji.
Což se mi za nějaký pátek pusobení zde POTVRDILO.
Poděkuji tímto všem zučastněným a jsou vítání u našeho chovu,ale i u chovatelu ostatních.
Tím si udělají celkový obrázek, jak o chovu koč. šelem v soukromých chovech v ČR ,tak i o jednotlivých chovatelích.
Určitě vlákna o šelmách zde poodkryla chov koč. šelem v soukromí ,což v začátku těchto for bylo tabu pro širší veřejnost. .Do té doby mohl zájemce info čerpat pouze přímým kontaktem s chovatelem.
V mých začátcích to bylou pouze tak,v té době jsem neměl ani internet.Nyní mají začátečníci ,kteří vstoupí do vod chovu šelem vše již snazší.
Informací zde je až,až .
Opět se budu opakovat na závěr mé "mise" v chovu šelem.
VŽDY velmi svědomitě vyhodnotit všechny aspekty pro případný chov jakéhokoliv predátora,než se do chovu pustím.
Mějte se všichni pěkně,zejména hodně zdraví.Chovatelum a zejména koč. šelem popřeji vždy pouze uspěch.
Pěkný den
Roman Navrátil
Mna moc nezajíma názor laika, japonských teenagerov, začínajúceho chovatela bez skuseností, prípadne nejakého podivína, čo chová za vesnicou levy. Mna by zaujímalo ako váš chov a vaše praktiky hodnotí odborná verejnosť, zoologovia, kurátori, ludia od fachu. Pokial viem tak vašemu chovu a vašej "profesionalite" v oblasti kšeftovania so zvieratami vytýkajú hrubé nedostatky. Na vašu obranu sem ešte nijaký odborník nič nenapísal. To mi príde nejaké divné.
Soukromé chovy v ČR koč. šelem jsou ve valných případech chovy zájmovými a ne profesionálními .Vyjimky potvrzují pravidlo.Fora nejsou prostředím pro vyjadřování profesionálních chovatelu ,,již i z duvodu zřejmých, ,jak lze nahlédnutím do minulosti for usoudit,zejména v anonymních sděleních přispívajicích.
Profesionál v žádném případě nehodlá se vyjadřovat k chovum amateru a to na forech.Ten je v chovu posunut již někam "jinam".
Jde si svoji cestou i ta nebývá pro něj vždy snadná, i ruzná sdělení se dozvídá na svuj chov také i na těchto forech.Ale nemá vžádném připadě potřebu reagovat,poněvadž svých cílu VŽDY dosahuje.Ano v ČR takovýchto chovatelu je méně naž prstu na jedné ruce,pomynemeli soukromé zoo v ČR,kde chovají také šelmy jakou součást kolekce chovaných zvířat.
My amateři jsme si tu pokecali a snad to pomohlo i některým začátečníkum v rozhodování .což za sebe mohu potvrdit,že ano.Snad to i pobavilo i ty profesionály s tím,že je jim jasné,že my amatéři se snažíme svým šelmám vytvořit ty nejlepší podmínky .I se někteří osobně přesvědčili u chovu samých ,nás amateru,že tomu tak je. Být profesionálem v chovu koč. šelem obnáší velké prostory a zejména finační prostředky.Samozřejmě i mnoho a mnoho usílí.
Domnívám se,že počty profesionálu v ČR se jen tak hned nezvýší,vzhledem k všem aspektum chovu šelem.Zustane to v rukách těch pár profiku a my amateři se budem starat dále o své šelmy a snažit se nahlédnout do jejich života v zajetí.
Ano chov šelem amateru je veliká láska na celý život,což určitě potvrdí každý,kdo jde cestou amatera v chovu šelem a chov je mu především koníčkem.
A těchto chovatelu je v ČR a SR valná většina.
Tak všem opět především zdraví a mnoho radosti se svými šelmami na závěr z klávesnice přeje
Roman Navrátil
sidisiba
napsal(a):
Michale ,zavolej pro konečné potvrzení - jinak na 22.12. vše ok.
Píšu sem,padáš již 2 dny neustále do spamu.
Dovolím si upozornění.
Všem těm, co se dotazují, proč nejdou videa na stránkách rysu.
Videa lze na našich stránkách prohlídnout pod Google Chrome.Prohlížeč Internet Explorer je neotevře.
Děkujeme za pochopení.
Roman n.
Romane, zde se nikdo nedotazoval, tak prosím odpovídej na dotazy tam, kde ti byli položeny a vyřizuj si své adminovské info, ohledně tvých webovek právě na nich.
Nebo si zde založ nové vlákno: učíme se na počítači-část 1.
Všem jinak přeji, aby tento rok byl lepší, aby lidé méně záviděli a aby méně začátečníků naletělo překupníkům a šmejdům
S pozdravem Marek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rys.leo
napsal(a):
Romane, zde se nikdo nedotazoval, tak prosím odpovídej na dotazy tam, kde ti byli položeny a vyřizuj si své adminovské info, ohledně tvých webovek právě na nich.
Nebo si zde založ nové vlákno: učíme se na počítači-část 1.
Všem jinak přeji, aby tento rok byl lepší, aby lidé méně záviděli a aby méně začátečníků naletělo překupníkům a šmejdům
S pozdravem Marek.
Omlouvám se za tu červenou tlapičku u Vašeho komentáře, pouze sem si četla diskuzi a omylem mi to kliklo a zrušit mi to nešlo.. Tak to neberte osobně prosím :).
V pohodě
stejně je to anonymni, takže to postrada smysl.
Dobrey je, ze jste zmackla jen jednu cervenou. Horsi by bylo, kdyby jste se nedila a vytlapkovala vsechny me prispevky zde na Faune a udelala ze me uplneho trotla. Aaaa nebo by jste mohla mackat zelený a udelat tu ze me mistra všech mistrů
Suzi

XXX.XXX.210.42
Dobrý den, jako začátečník jsem z této diskuze dost zmatená. Měla jsem zájem o chov kočkovitých šelem - karakal, serval, ženetka... fakt nevím kde je vlastně pravda :( tak moc sme o to stáli a nakonec nám bylo řečeno, že jsou to zvířata k nesehnání. Karakal je úplně mimo, serval za neskutečný peníz a ženetka - na to ať zapomeneme, A tady se například o servalovi píše něco jiného. Že je to běžná kočka atd... kde má člověk hledat tu pravdu? někdo na pana Navrátila nadává, jiný ho velebí, ale dle všeho má zvířata v dobrém stavu a je jediný, kdo je schopný takové šelmy sehnat. Ačkoliv tedy je i jasné, že na pár lidech, potažmo zvířatech napáchal pěkné zlo. V zoo nikdo neporadí - každý se divá na člověka jako na nějakého pitomce, co chce domů "hračku". Kdyby nebylo lepší nějak tu šelmařskou komunitu spojit a takovým nadšencům, jako jsem já, nějak s chovem pomoci. Prostředky na výstavbu ubikací mám, i na samotný chov. Jen mi opravdu chybí seriózní informace a možnost si ty zvířata zadovážit.
Suzi

XXX.XXX.210.42
Omlouvám se za chybu - ženetka samozřejmě není kočkovitá šelma.
Konečně někdo napsal, začínajicí zájemce o chov šelem, jak se věci ve skutečnosti mají.no je to přesně tak.
Každý, kdo chov šelem v ČR má, začínal od piky, pokus - omyl bez veškerých informací.Prokousával se nesnázemi chovu.Jen hrsta vydržela u chovu desítky let.
Já jsem zde se pokusil přístupem vstřícným.
Jak se podařilo posoudí zejména ti, co jsem jim šelmu pomohl získat, navštívili náš chov a jsme s některými i v stálém i přátelském kontaktu.
Za mne bylo naplněno to, co jsem od zdejšího povídání i posléze očekával.
Snad jen zmínka k "páchání škod na zvířatech" a lidech moují maličkostí.Zde nemohu absoulutně souhlasit, což, ví ti, co mě znají nějaký pátek, ba desítky let.
Pokud bude mít někdo zájem a poradit, jsem zatím vzhledem k mému pokročilému věku ještě zde.
S uctou ke všem a přáním všem začínajicím chovatelum mnoho štěstí.
I o tom to je především.
RN
Suzi

XXX.XXX.120.60
Pro atteam - jenže když se človek snaží ty informace sehnat, třeba i tu na fauně, tak jediné čeho se většinou dočká, jsou stránky na netu, anglické odkazy a podobně. Nikdo neřekne - tak fajn, vím například něco o servalech, dám číslo a zavolejte mi, nebo si vyměníme meil nebo tak něco. Internet je sice cenný zdroj informací, ale i zcestných bludů. Bohužel. A někdo není tak zdatný v hledání na internetu. A já jsem zastánce spíše rad od chovatelů. Dělala jsem to tak i při pořízení psů a ostatní "havěti" :). Nejsem lína si ty informace poshánět, ale dávám jednoduše přednost takovému získání infa.
Suzi
napsal(a):
Pro atteam - jenže když se človek snaží ty informace sehnat, třeba i tu na fauně, tak jediné čeho se většinou dočká, jsou stránky na netu, anglické odkazy a podobně. Nikdo neřekne - tak fajn, vím například něco o servalech, dám číslo a zavolejte mi, nebo si vyměníme meil nebo tak něco. Internet je sice cenný zdroj informací, ale i zcestných bludů. Bohužel. A někdo není tak zdatný v hledání na internetu. A já jsem zastánce spíše rad od chovatelů. Dělala jsem to tak i při pořízení psů a ostatní "havěti" :). Nejsem lína si ty informace poshánět, ale dávám jednoduše přednost takovému získání infa.
O.K., tak zavolejte 724057951, poradím.
Suzi
napsal(a):
Přesně jste to napsala, ač internet je geniální a ve všem muže jako základ všeho dění pomoci vykročit správným směrem.Je to na člověku, co informace hledá.
Jsem starší než ten manuál, kterému je prý 60 let.
Manuál na chov exot zvířat, popřípadě šelem kočkovitých již před 60 lety získat v té době bylo asi zajimavé.Není mi ovšem známo, že by v ČR byl chov v soukromých rukách kočkovitých šelem, pokud vyloučíme cirkusy v té době, ač ty byly vlastně také státní.)
Takže mluvit o lenosti je usměvné a nic si z toho nedělejte.Dnešní doba je o informacích.
Ani po roce 1989 nebylo snadné získat šelmu a zejména informace o chovu a koupi..Ač pionýři zde byli a šelmy uměli opatřit i nějaký odchov snad měli.Ale manuál nezískali, aby podle něho jeli.
Právě pokus, omyl a srdce chovatele je vedlo cestou a zkušenosti v chovu jiných zvířat jim byly prubířským kamenem.Jsou mezi námi a zustali u chovu nebo dokonce jej výrazně rozšířili.
NOJo, kdyby to bylo tak jednoduché, jak bylo napsáno.Schrastím manuál, který přeci je běžný 60 let na světě a není problém a rozjedu chov kočkovitých šelem.Ano, jak jste se zmínila např. o servalech.Byla tu mela O CENĚ ZA 40000 kč a jak jste poznamenala, prý se množí a množí.Skutečnost v ČR je však taková, jak jste napsala a zřejmě sama poznala.To samé poznalo několik zájemcu, kteří se na mne obrátili i díky danému vláknu o servalovi a již vlastní i páry nebo dokonce v zahraničí založila kolegyně chovatelskou stanici servalu.
Ano, chov kočkovitých šelem je stále velmi náročný, drahý, avšak nádherný koníček.
Vydrží však málo kdo jej táhnout do rotrhání těla, respektivě s odchodem do šelmařského nebe.
Je to na Vás mladých, aby jste obor chovatelský - chov kočkovitých dále rozvíjeli.
To vám přeje RN
Tak aby sme si rozumeli. Jasné, že v tej dobe ste na pultoch knihkupectiev nenašli knižku "Chováme karakale". Našli ste publikácie "chováme holuby", "Chováme andulky", "Králíci a jejich chov"...atd atd ale príručku pre chovatelov šeliem ako takú ste zrejme nezohnali. Ale práve v čechách ste mali obrovskú výhodu - a síce existenciu zoologických záhrad na nadpriemernej úrovni. Na čele týchto podnikov stáli kapacity ako napr pan Veselovský v Prahe alebo pan Vágner v Dvore, takže tvrdiť že v čechách bol chovatel odkázaný na nejaké pokusy na dvorku, s tým súhlasiť nemôžem. Ba dokonca pán Vágner v jednej televíznej besede (mimochodom bol vtedy spolu v štúdiu s Ivanom Ringlom) povedal že súkromným chovatelom fandí. stačilo sa vtedy vydať do Dvora a poprosiť o nejaké rady. Kór ked som z Pardubic. Starý pán by vás iste nevyhodil.
Na trhu bolo množstvo odbornej literatúry. Knižka Velké kočky a gepardi od p Mazáka bola vtedy bibliou. Jasné že tam nebol návod na chov, ale priemerne inteligentný občan si dokázal vydedukovať, že keď tiger bengálsky obýva Indiu tak asi mu bude treba v zime zatopit. V knihe sú údaje o párení, dĺžke gravidity, odchove mláďat a podobne. Kto by aj tak nemal šajnu čo má robiť, mohol ísť na návštevu do ktorejkolvek zoo a videl by ako má chovné zariadenie vyzerať. Šelmince v jihlave, Prahe...na tú dobu to bolo špičkové. Vtedy ešte bola doba ked zoo radi a ochotne spolupracovali so súkromníkmi. Dnes je to ináč - a kto za to nesie vinu, to je na iné téma.
A ked privrem obe oči tak manuálom na chov zvierat možeme nazvať učebnice pre študentov na učilišti v Čakoviciach. Odbor "chov exotických zvierat" sa tam vyučuje už nejakú dobu a dlho sa jednalo o jedinú strednú školu v európe, ktorá tento odbor vyučovala.
Takže v Čechách bolo informácií na každom rohu.
Nehnevajte sa na mňa ale metoda pokus-omyl už vtedy nemala u súkromných chovatelov miesto.
Dnes si vygooglite čo len chcete a to nehovorím o nejakej wikipédii ale o skutočných oficiálne uverejňovaných manuáloch na chov. Tu nie je miesto pre výhovorky, že manuály sú vydávané pre zoologické záhrady. Ked je raz jaguár jaguár tak potrebuje rovnakú starostlivosť v ZOO Berlín ako aj u Jozefa Nováka z Horní Vsi. Výmluvy na nedostatok peňazí sa tomu jaguárovi ťažko vysvetlujú.
Atteam: napsal jste to moc pěkně a beze zbytku s vámi souhlasím, jen škoda, že jste více nerozvedl téma, proč dnes zoo zahrady nechtějí spolupracovat se soukromníky, i když mě se to naštěstí netýká(vloni deponace, letos další + 2 koťata navíc nejen z ČR, i druhy "nekočkovité", další dvě deponace jsem odmítla z důvodu chybějích výběhů, ač šlo o malou a velkou kočku z EEP). Na toto téma se zde ještě nehovořilo a myslím, že by bylo co říct těm, kteří nevědí, proč tomu tak je. Paní chtěla rady od chovatele, dostala na mě kontakt, ale neozvala se, tak to pořízení malé šelmy asi nemyslí zas tak vážně. Bohužel nováček v chovu šelem se v rámci hledání info často obrátí na nesprávné osoby, a pak to nedopadá pro zvíře příliš dobře.
cherry1402
napsal(a):
Atteam: napsal jste to moc pěkně a beze zbytku s vámi souhlasím, jen škoda, že jste více nerozvedl téma, proč dnes zoo zahrady nechtějí spolupracovat se soukromníky, i když mě se to naštěstí netýká(vloni deponace, letos další + 2 koťata navíc nejen z ČR, i druhy "nekočkovité", další dvě deponace jsem odmítla z důvodu chybějích výběhů, ač šlo o malou a velkou kočku z EEP). Na toto téma se zde ještě nehovořilo a myslím, že by bylo co říct těm, kteří nevědí, proč tomu tak je. Paní chtěla rady od chovatele, dostala na mě kontakt, ale neozvala se, tak to pořízení malé šelmy asi nemyslí zas tak vážně. Bohužel nováček v chovu šelem se v rámci hledání info často obrátí na nesprávné osoby, a pak to nedopadá pro zvíře příliš dobře.
Zdravím :)
Tému vzťahov medzi ZOO a valnou väčšinou súkromných chovov som nespomenul, pretože toto vlákno pojednáva o niečom inom. Ale asi máte pravdu, že o tejto téme by sa tu mohlo nejaké to slovo prehodiť. Možno by to stálo za založenie nového vlákna.
Podívámeli se na začátky chovu exot. savcu, zejmena koč. šelem v naší republice před rok 1989, zjistíme, a pamětníci chovatele potvrdí, že v oné době neexistoval chov těchto zvířat v soukromých rukách.
Takže info nebylo takřka žádné, pouze od chovatelu v zoo.Pionýři, kteří se pustili do chovu šelem po revoluci vycházeli především ze svých zkušeností chovatelu jiných zvířat, avšak tyto zkušenosti nebyly poplatné spec. chovu šelem, ale pomohly právě v tom pokus - omyl v chovu šelem.
Ani po revoluci nebylo by snadné oslovit chovatele nebo kurátory šelem v zoo získávat ten maunuál zmíněný s 60 letou udajně tradicí v ČR, jak na chov šelem.
V té době začátku byli tací zájemci považováni za snílky, blázny nebo lidi, co si musí prý něco dokazovat.Tak nějak na ně bylo nahlíženo nejen pracovníky zoo.Takže získávat manuál ze zoo by bylo v té době zajimavé.
Zmínka píšícího v příspěvku víše, že stačí snad oslovit tyto pracovníKY ZOO, jak nyní, tak v době minulé a oni se přethnou takovým zájemcum o chov šelem radit, je přinejmenším usměvná, neli zcestná.
Pokud jsem však neuprosný, neoblomný a domluvím si schuzku s kompetentním člověkem, a přesvědčím ho, že to myslím s chovem vážně, není vyloučeno, že si na mne čas najde.Avšak takových případu bude více méně než šafránu.
Takže se opět musíme vrátit k tomu pokus - omyl.
Samozřejmě, že se nepokusovalo v laboratorii, jak byla opět zmínka s tím, že africké zvíře dáme na led nebo medvěda ledního na vyhřátý písek, ale nabývání zkušeností bylo v oblasti zejména odchovu.Kdy snad ve většině případu není každý odchov u exotu snad stejný, pokaždné se něco muže vyvrbit.A manuál je mi na dvě věci.
Musím okamžitě regovat na základě vzniklé situace a věc vyřešit.Zde je výhodou letitá praxe chovatele i v jiných chovech zvířat.
Mluvím ze své praxe.9 vrhu u jednoho páru surikat a každý jiný a 4 problémy.2 si vyřešila příroda,2 jsem vyřešil já, ostatní proběhly spontálně v běhu rodiny surikat.
Dále např. u ženetek. Zmínit se mohu o kočkách s pp i psu.
Pokračoval bych dále, ale to by byla jiná kapitola.
Takže jak zakladatelka vlákna píše.Info stále je velmi málo.Ba spíše není v globálním chovu šelem potažmo jednotlivých druhu.
Chápu, že mladí chovatelé si věše nechávají pro sebe.Je to jejich majetek všědění chovu.V dnešní době nelze opomenout skutečnost finanční.Proto informací minimum.
Že ja nejdu touto cestou je věc, jiná Pamatuji pomalu začátky budování ery socilusmu v naší republice.Věk nelze zastavit.A do hrobu si to nevezmu.
Mohu říci, že na základě těchto for, snad 7 let jsem získal mnoho přátel s některými se navštěvujeme stále.
Samozřejmě, že i zájemci e exot. zvířata i šelmy, od nás neodjeli a neodjížději s prázdnou.Snad i zmínka, že polské dvě kolegyně založily chovy v jejich zemi a základy chov si odvezli ode mne.
Ano, tot vše byla a je praktická pomoc všem, kdo o ní stojí.
Opět se zmíním, že zakladatelka vlákna si stěžuje, že není nejen info, ale i možnost sehnání šelem.A má pravdu.Pokud nemám v dané branži zkušenosti a kontakty, je tomu více méně tak.
Domnívám se, ba jsem spíše přesvědčen, že masovost chovu šelem a exotu - savcu určitě nehrozí, jak byly vlny chovu činčil, hlodavcu atd.
U chovu zustane hrstka NADŠENCU, ZAPÁLENÝCH CHOVATELU A OBDIVOVATELU ŠELEM.
Ti mladí zájemci, co by skutečně chtěli s chovem začít, si cestu najdou.
V dnešní době to již není problém, tak, jako pře 60. ti lety a těsně po revoluci.
Všem novým zájemcum a všem chovatelum stávajicím přeji mnoho zdraví, jak jim, tak jejich chovancum.
Mnoho radosti z chovu i z případných odchovu.
RN
selmicka
napsal(a):
Podívámeli se na začátky chovu exot. savcu, zejmena koč. šelem v naší republice před rok 1989, zjistíme, a pamětníci chovatele potvrdí, že v oné době neexistoval chov těchto zvířat v soukromých rukách.
Takže info nebylo takřka žádné, pouze od chovatelu v zoo.Pionýři, kteří se pustili do chovu šelem po revoluci vycházeli především ze svých zkušeností chovatelu jiných zvířat, avšak tyto zkušenosti nebyly poplatné spec. chovu šelem, ale pomohly právě v tom pokus - omyl v chovu šelem.
Ani po revoluci nebylo by snadné oslovit chovatele nebo kurátory šelem v zoo získávat ten maunuál zmíněný s 60 letou udajně tradicí v ČR, jak na chov šelem.
V té době začátku byli tací zájemci považováni za snílky, blázny nebo lidi, co si musí prý něco dokazovat.Tak nějak na ně bylo nahlíženo nejen pracovníky zoo.Takže získávat manuál ze zoo by bylo v té době zajimavé.
Zmínka píšícího v příspěvku víše, že stačí snad oslovit tyto pracovníKY ZOO, jak nyní, tak v době minulé a oni se přethnou takovým zájemcum o chov šelem radit, je přinejmenším usměvná, neli zcestná.
Pokud jsem však neuprosný, neoblomný a domluvím si schuzku s kompetentním člověkem, a přesvědčím ho, že to myslím s chovem vážně, není vyloučeno, že si na mne čas najde.Avšak takových případu bude více méně než šafránu.
Takže se opět musíme vrátit k tomu pokus - omyl.
Samozřejmě, že se nepokusovalo v laboratorii, jak byla opět zmínka s tím, že africké zvíře dáme na led nebo medvěda ledního na vyhřátý písek, ale nabývání zkušeností bylo v oblasti zejména odchovu.Kdy snad ve většině případu není každý odchov u exotu snad stejný, pokaždné se něco muže vyvrbit.A manuál je mi na dvě věci.
Musím okamžitě regovat na základě vzniklé situace a věc vyřešit.Zde je výhodou letitá praxe chovatele i v jiných chovech zvířat.
Mluvím ze své praxe.9 vrhu u jednoho páru surikat a každý jiný a 4 problémy.2 si vyřešila příroda,2 jsem vyřešil já, ostatní proběhly spontálně v běhu rodiny surikat.
Dále např. u ženetek. Zmínit se mohu o kočkách s pp i psu.
Pokračoval bych dále, ale to by byla jiná kapitola.
Takže jak zakladatelka vlákna píše.Info stále je velmi málo.Ba spíše není v globálním chovu šelem potažmo jednotlivých druhu.
Chápu, že mladí chovatelé si věše nechávají pro sebe.Je to jejich majetek všědění chovu.V dnešní době nelze opomenout skutečnost finanční.Proto informací minimum.
Že ja nejdu touto cestou je věc, jiná Pamatuji pomalu začátky budování ery socilusmu v naší republice.Věk nelze zastavit.A do hrobu si to nevezmu.
Mohu říci, že na základě těchto for, snad 7 let jsem získal mnoho přátel s některými se navštěvujeme stále.
Samozřejmě, že i zájemci e exot. zvířata i šelmy, od nás neodjeli a neodjížději s prázdnou.Snad i zmínka, že polské dvě kolegyně založily chovy v jejich zemi a základy chov si odvezli ode mne.
Ano, tot vše byla a je praktická pomoc všem, kdo o ní stojí.
Opět se zmíním, že zakladatelka vlákna si stěžuje, že není nejen info, ale i možnost sehnání šelem.A má pravdu.Pokud nemám v dané branži zkušenosti a kontakty, je tomu více méně tak.
Domnívám se, ba jsem spíše přesvědčen, že masovost chovu šelem a exotu - savcu určitě nehrozí, jak byly vlny chovu činčil, hlodavcu atd.
U chovu zustane hrstka NADŠENCU, ZAPÁLENÝCH CHOVATELU A OBDIVOVATELU ŠELEM.
Ti mladí zájemci, co by skutečně chtěli s chovem začít, si cestu najdou.
V dnešní době to již není problém, tak, jako pře 60. ti lety a těsně po revoluci.
Všem novým zájemcum a všem chovatelum stávajicím přeji mnoho zdraví, jak jim, tak jejich chovancum.
Mnoho radosti z chovu i z případných odchovu.
RN
Ako som už napísal. Existovali učebnice pre chov exotických zvierat. Sám som sa z nich učil a dokonca ešte teraz mám niektoré doma. Pojednávali o chove, biologii, stavbách, krmení, veterine...boli písané pre 15 ročných študentov takže každý gramotný dospelák sa z nich dozvedel čo potreboval. Ked sa k tomu pridala návšteva zoo tak ste mali informácií dostatok. Šelma má rovnaké nároky či je chovaná v zoo alebo na zahrade u domku. Skutočnosť, že chov šeliem vtedy nebol v súkromnom sektore, tudíž neexistovali informácie, je s prominutím výmluva a lež.
Ja som zažil ten boom súkromných šelmárov. Šelmy sa vďaka vtedajšej slabej legislatíve kupovali od pašerákov, prekupníkov a cirkusákov, úrady boli bezmocné a skoro v každej vesnici bol nejaký "chovatel" Nejeden súkromník samozrejme pod finančným tlakom nastavil filozofiu chovu tak aby s čo najmenšími nákladmi čo najrýchlejšie zbohatol. Zvieratá žili v katastrofálnych podmienkach, žrali sračky, párili sa hlava nehlava a koťata sa odoberali na flašku a nabízeli kdekomu. Není divu, že kurátori zo zoo, ktorá musí splnovat určité pravidlá (hygiena, rozmery ubykácií, kvalifikovaný personál, veterinárna starostlivost atd) pozerali na takýchto ludí ako na nepriatelov. A neni tajomstvom že v mnohých prípadoch ešte takúto "filozofiu chovu" najdeme aj dnes (a nelen u šelem).
V ZOO svete sa pohybujem už vyše 30 rokov a verte alebo ne, nepoznám kurátora, ktorý by hádzal všetkých súkromných chovatelov do jednoho pytle. Každý vie rozlíšiť, že chovatel XY sa o zvieratá stará vzorne, nekšeftuje s nimi, snaží sa... a taký sa dočká aj pomoci a spolupráce... a naproti tomu chovatel YX je kšeftár s flaškáčmi a množitel. Československo je pomerne malá vesnica na to aby takéto skutočnosti zostali utajené, nemyslíte.
Takže suma sumárum. Nejeden chovatel bol odkázaný na metodu pokus omyl len preto, že jeho filozofia chovu bola jaká bola. Bud si chcel len polechtat vlastné ego alebo s kočkami sprostě kšeftovat. Každý príčetný zoolog ho poslal do zadku ked došel žebrat o rady pretože vedel kam to povede. Takže neni na míste tu smoklit nad tým že nebolo info a kurátori sa so súkromníkmi odmietali baviť. Drtivá väčšina si za to može sama.
Na záver by som rád dodal, že existuje aj hrstka poctivých chovatelov, ktorých si odborná verejnosť dokáže vážit a na úrovni s nimi komunikovať. A takým patrí velká vďaka za ich prácu.
atteam
napsal(a):
Ako som už napísal. Existovali učebnice pre chov exotických zvierat. Sám som sa z nich učil a dokonca ešte teraz mám niektoré doma. Pojednávali o chove, biologii, stavbách, krmení, veterine...boli písané pre 15 ročných študentov takže každý gramotný dospelák sa z nich dozvedel čo potreboval. Ked sa k tomu pridala návšteva zoo tak ste mali informácií dostatok. Šelma má rovnaké nároky či je chovaná v zoo alebo na zahrade u domku. Skutočnosť, že chov šeliem vtedy nebol v súkromnom sektore, tudíž neexistovali informácie, je s prominutím výmluva a lež.
Ja som zažil ten boom súkromných šelmárov. Šelmy sa vďaka vtedajšej slabej legislatíve kupovali od pašerákov, prekupníkov a cirkusákov, úrady boli bezmocné a skoro v každej vesnici bol nejaký "chovatel" Nejeden súkromník samozrejme pod finančným tlakom nastavil filozofiu chovu tak aby s čo najmenšími nákladmi čo najrýchlejšie zbohatol. Zvieratá žili v katastrofálnych podmienkach, žrali sračky, párili sa hlava nehlava a koťata sa odoberali na flašku a nabízeli kdekomu. Není divu, že kurátori zo zoo, ktorá musí splnovat určité pravidlá (hygiena, rozmery ubykácií, kvalifikovaný personál, veterinárna starostlivost atd) pozerali na takýchto ludí ako na nepriatelov. A neni tajomstvom že v mnohých prípadoch ešte takúto "filozofiu chovu" najdeme aj dnes (a nelen u šelem).
V ZOO svete sa pohybujem už vyše 30 rokov a verte alebo ne, nepoznám kurátora, ktorý by hádzal všetkých súkromných chovatelov do jednoho pytle. Každý vie rozlíšiť, že chovatel XY sa o zvieratá stará vzorne, nekšeftuje s nimi, snaží sa... a taký sa dočká aj pomoci a spolupráce... a naproti tomu chovatel YX je kšeftár s flaškáčmi a množitel. Československo je pomerne malá vesnica na to aby takéto skutočnosti zostali utajené, nemyslíte.
Takže suma sumárum. Nejeden chovatel bol odkázaný na metodu pokus omyl len preto, že jeho filozofia chovu bola jaká bola. Bud si chcel len polechtat vlastné ego alebo s kočkami sprostě kšeftovat. Každý príčetný zoolog ho poslal do zadku ked došel žebrat o rady pretože vedel kam to povede. Takže neni na míste tu smoklit nad tým že nebolo info a kurátori sa so súkromníkmi odmietali baviť. Drtivá väčšina si za to može sama.
Na záver by som rád dodal, že existuje aj hrstka poctivých chovatelov, ktorých si odborná verejnosť dokáže vážit a na úrovni s nimi komunikovať. A takým patrí velká vďaka za ich prácu.
Naprostý souhlas
V dobách minulých, hluboko před revolucí 89, řekněme 60 - 89, nebyl problém navštívit zoo, pokud jsem měl hluboký zájem o určitý druh.Vzpomínám si, jak
jsem navštěvoval vlastně Aldu Olexu v pražské zoo, vedoucího tera oddělení.V té doběl patřil mezi přední teraristy.Byl to skvělý člověk, odborník i zcestovalý po lokalitách tera v zahraničí.
Čest jeho památce.
Tento člověk poznal na několika mých kontaktech, že mám hluboký zájem o obor a po mém objednání se mi věnoval.Bydlel jsem kousek od Prahy a byl častým návštěvníkem u Aldy v ZOO.Ano, jednalo se o obor tera, který již v té době byl v ČR poměrně rozšířený.
Avšak obor v soukromí chovu šelem byl v nedohlednu, pro soukromé chovatele.Ti si museli počkat až na vítězství kapitálu.Rok 89 otevřel i v této době dveře do světa.
Jak jsem napsal, skutečnost chovatelských začátku byla taková.Není divu.Porevoluční doba byla plná nadšení, euforie a velkých plánu nejen v oblasti ekonomické, ale prosákla i do chovatelství.¨
Chov koč. šelem byl pro určité jednotlivce fascinujicí disciplínou a ti se na tuto cestu vydalí.
V Evropě v soukromých zoo byla mládata, zdatný člověk v oblasti znalosti chovu fauny i obchodu, vybaven jazykovými znalostmi neměl problém získat z techto destinaci mládě šelem.
Také by bylo seriozní se zmínit, že i zoo začaly posléze soukromým chovatelum šelem prodávat odchovy, pokud splnovali náležitosti chovu zvířat, tehdá chov nebezpečných zvířat.
Vztahy zoo pracovníku a soukromých chovatelu šelem se po dobu 25 let od revoluce přizpusobily realitě chovu šelem v EU s tím, že v současné době není ani velký problém ze zoo v ČR a SR získat šelmu, opět pokud mám všechny náležitosti pro chov šelm schálené vet. správou spádové oblasti mého bydliště.
Bylo normální, že čas vše ukáže, tak jak v Evropě jsou soukromí chovatelé šelem brání zoo pracovníky, tak k tomu dospěl vývoj i u nás.
Náhled na chovatele šelem se v očích zoo pracovníku narovnal.Dospěl do reálu a je několik chovatelu šelem v ČR, kteří mají svá zařízení na vysoké urovni a začínají je následovat další, mladí chovatele.
Jak sleduji vývoj v branži od dob mého založení chovu šelem, tak přibývají další mladí chovatele.
Nemusím chodit daleko.Ve vesnici u nás, mladý chovatel založil chov levhartu a rysu.Již nějaký rok buduje chov s tím, že jej rozšířil v metráži výběhu a tím zajistil svým miláčkum nadstandartní zařízení.
To jsem se rozepsal o chovatelích, kterým bije od dětství srdce chovem.
Avšak zájemce dnes, pokud osloví procovníka zoo, sdělí mu informaci, zda a jak chovat šelmu, takovou, jak popisuje v příspěvku zakladatelka tohoto vlákna.Takových dotazu mají prý více.I ve své knize - Chci domu lva, tuto skutečnost popisuje L. Kunc.
Tací zájemci, kteří neprojeví hluboký zájem a nepřesvědčí dotazovaného pracovníka zoo, že jsou nadšenými adepty chovu šelem, sklídí vždy odpověd, jak bylo napsáno v uvodním příspěvku.
A není divu.Mně volá dostatek lidí s takovým dotazem taktéž a již zakrátko poznám, co a jak se má.
Ale zpět k pracovníkum zoo.Mají dostatek práce v zoo, aby se zabývali činností okolo chovu soukromých osob a jim zdarma radili jak na to.Takže skutečností zustává, že rady i získat lze, pokud jsem již chovatel.Pokud zavolám v ČR s dotazem fundované osobnosti jako osoba RN, nemám nikdy problém se získáním odpovědí.
Pokud však zavolám jako osoba neznámá, odpověd snad ve všech případech, jak chovat lva nebo něco podobného bude, tak jak je napsáno ve zmíněné knize L.K.Vždy zřejmě záporná.
Nevylučiji, pokud budu tvrdohlavý a dokáži pracovníka PŘESVĚDČIT a kompenzovat jeho čas ( u mne sedí zájemce 2 - 4 hod ), že by se některý i obětoval a zájemci o chov šelem i poradil.Ale?Je to tu Ale.
Takže závěrem lze poradit, těm co začínaji, at si hledají ruzné cestky k informacím, po kterých již jde mnoho chovatelu.Dnes to není žádný problém.Získají prvotní info a zbytek je na nich.
Takto v době po revoluci nastoupilo na cestu chovu šelem několik chovatelu.Ano, nějací byli i u našeho chovu, kde nabyli ispirace a vedou nyní svuj chov.
Všem pěkný den a radost z chovu šelem přeje
RN