Dobrý den. Chtěl bych nějaké info k chovu těchto zvířat. Zajímá mě jejich chov... Nyní mám Mary stepní a plánuju pořídit ještě kapybary... S prostorem není problém. Máme velkou zemědělskou usedlost a hodně pozemků. Rozhodně některé z těchto zvířat nechci držet v minimálním prostoru který uvádí zákon. Myslim si, že jim můžu dát dost péče a budou se tu mít určitě krásně!!! Předem říkám, že mi nejde o můj pocit ale o pocit zvířat!!!
Všechna tyto zvířata jsou opravdu krásná ale začínal bych s jednušším chovem než hned skočil do toho nejtežšího... CITES zatím nemám ale co jsem četl tak není problém ho dostat když vybuduju prostor pro šelmy.. Děkuji za užitečné rady, nápady, nabídky... Chtěl bych mláďata od matky. Nemám zájem o flaškáče... Děkuji za odpověď a snad se tu někdo trošku rozepíše!!!
makes01
napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych nějaké info k chovu těchto zvířat. Zajímá mě jejich chov... Nyní mám Mary stepní a plánuju pořídit ještě kapybary... S prostorem není problém. Máme velkou zemědělskou usedlost a hodně pozemků. Rozhodně některé z těchto zvířat nechci držet v minimálním prostoru který uvádí zákon. Myslim si, že jim můžu dát dost péče a budou se tu mít určitě krásně!!! Předem říkám, že mi nejde o můj pocit ale o pocit zvířat!!!
Všechna tyto zvířata jsou opravdu krásná ale začínal bych s jednušším chovem než hned skočil do toho nejtežšího... CITES zatím nemám ale co jsem četl tak není problém ho dostat když vybuduju prostor pro šelmy.. Děkuji za užitečné rady, nápady, nabídky... Chtěl bych mláďata od matky. Nemám zájem o flaškáče... Děkuji za odpověď a snad se tu někdo trošku rozepíše!!!
CITES a povolenie k chovu neni jedno a to isté.
V skratke:
Ak sa rozhodnete pre chov šelmy, uvedomte si že je to gula na nohe. zabudnite na zmenu bydliska na najbližších 15-20 rokov :)))) Ale kedže už chováte mary tak asi máte v tejto otázke už jasno :)
Minimálne rozmery ubykácii - jak výbehu tak vnútrajšku - si naštudujte v predpisoch. Ja však stále tvrdím že zvieratá by mali dostať tolko priestoru kolko je možné. Dodržanie aspoň predpisom uvádzaných minimálnych rozmerov vám príde vhod ked sa budete chceť vyhnúť buzerácii zo strany úradov. Ale o tom by snad mohli napísať viac chovatelia, ktorí si týmto procesom prešli. ja nie.
Chov a chovné zariadenie si od začiatku budujte ako bezkontaktné. Aj v prípade ocelota alebo karakala sa može stať, že sa o vaše zvieratá bude musieť pár dní postarať niekto, kto vôbec nemá znalosti o chove a už vobec nie chuť vstupovať k "šelme " do klietky (kamarát, rodič, sused). Vtedy je dobré mať zviera naučené na bezkontaktnú prevádzku a v bodoch mať napísaný "návod na použitie" systémom: Prídem, zatvorím zviera v ubykácii, vyčistím výbeh, pustím zviera do výbehu, zatvorím ubykáciu, vyčistím vnútro, vymením vodu.....atd atd)
Zabezpečte si kvalitnú veterinárnu starostlivosť. Bežné očkovania zvládne aj tzv "vesnický" veterinár (to neni urážka) ale narkotizáciu a niektoré špeciálne úkony by mal robiť už niekto kto to už niekedy robil. Nakontaktujte sa veterinára z najbližšej zoo a porozprávajte sa s ním o tom.
Ideálne by bolo keby ste zviera učil na tzv. "medical checking" to znamená preventívnu kontrolu príp. rešpektovanie drobných veterinárnych zákrokov. Je iné trikrát denne vymývať ranu psovi a iné jaguárovi alebo rysovi.
Zabezpečte si čo najpestrejšie krmenie. Viac než jeden zdroj masa.V prípade karakalov rysov a ocelotov sa snažte zabezpečiť aj zdroj jednodenných kurat, potkanov, morčat, myší....U jaguárov zase prihodte občas rybu. Základ by však malo tvoriť kvalitné hovädzie mäso. Velmi oblúbené krmenie kuratami (lebo sú lacné...) je riskantné kvoli štiepnym kostiam. Dvakrát do táždna slepica neuškodí, ale nemala by v jedálničku prevažovať. K nákladom na krmenie prirátajte náklady na prevádzku mrazáku.
Technické riešenie výbehu nechám na vás. myslite ale na to, že je dobré mať možnosť rozdeliť výbeh na samostatné jednotky v prípade potreby (zvieratá sa bijú, nechcem aby samec samicu nakryl, samica vychováva mláďatá....a pod.) takisto vnútorné priestory by mali byť projektované tak aby sa zvieratá dali oddelovať. Zlaté pravidlo: Možností na oddelenie by malo byť vždy aspoň o jednu viac než je počet chovaných zvierat (tj ak chovám pár tak rátam okrem výbehu (predelovacieho) aj s tromi boxami v ubykácii.) Zastrešenie výbehu je asi povinné zo zákona - nie som si istý - ale určite sa dá ochrana proti úniku riešiť aj použitím elektrického ohradníku. Jeho použitie vám umožní vybudovať aj obrovský výbeh, ktorý by bolo technicky náročné zastrešiť. Ale opakujem - neviem aké sú u vás zákony. Vybavenie výbehu je na fantázii každého chovatela, vo všeobecnosti platí, že mačky rady ležia na nejakej vyvýšenine, takže zostrojte viacero paland v rôznych úrovniach. Vo výbehu nezabudnite na prístrešok chrániaci pred slnkom alebo dažďom. Asi najlepšie je vybudovať niečo ako zväčšený stôl. Ked prší zviera je pod stolom, ked je pekne, zviera sa vyhrieva na stole :)). V princípe je zvieraťu jedno či mu výbeh vybavíte pravouhlým lešením alebo kmeňami stromov a lianami a parkosmi. Vizuálna stránka je len vecou človeka. Veškeré preliezačky by mali byť lahko vymenitelné a bezpečné. U jaguára by bodlo jazierko alebo bazének.
Ak by vás zaujímali nejaké konkrétne tipy na zostrojenie napr. šúbrov - tj dverí ovládaných zvonku - kontaktujte ma.
To by bolo asi všetko, viac ma nenapadá ak by vás zaujímalo niečo čo som nespomenul, kludne sa opýtakte.
Určite navštívte niekolko zariadení, kde vami vytúžené zvieratá chovajú a popýtajte sa na detaily. V prípade návštevy súkromných chovatelov si dopredu zistite referencie na chov .
Prajem vela úspechov.