V časopise Chovatel č.2/2016 z pera popredného odborníka bol napísaný rozsiahli článok, ako reakciu na súbor, v súčasnosti vydanej holubiarskej publikácie ČZCH. Kde okrem iného ako filozofický základ celej polemiky si zobral cielene, porovnať nemeckého sedlatého hrvoliaka / elstra/ a moravského sedlatého hrvoliaka. Autor príspevku chronologicky presne popísal historicky vývoj a porovnal obe plemená.
Nemožno si nevšimnúť, že bol k tomu vyprovokovaný zrejme komentármi iných pisateľov. Akoby vyčítali predošlým funkcionárom zväzu zlyhaním pri medzinárodnom presadzovaní domácich plemien.
Títo bez výčitiek svedomia sa zmieňujú o ich historickom vývoji a bagatelizujú, na ich vyšľachtení podiel aj iných národnosti, hlavne Nemcov.
Pravda sa ale nedá do nekonečna zamlčovať. Ostatne na to reagoval aj autor článku, keď uvádza mestá Olomouc, Kroměříž, atd. Kde žila nadpolovica nemeckej národnosti. Smola, že v týchto regiónoch vzniklo niekoľko domácich plemien, ktoré sú medzinárodne vedené v EE pod inou značkou. Komu sa bude tento stav teraz vyčítať, že český papučatý hrvoliak alebo český bublák, nie sú medzinárodne uznané.
Podobná problematika sa už takmer dve desiatky rokov rieši pri bratislavskom krátkozobom letúnovi. Vyšľachtený bol predovšetkým za prispenia nemeckej národnosti. To je všeobecná známosť. Osvojili si ho do určitej doby aj Slováci.
V povojnových rokoch akoby zaľahla zem po týchto elegantných holúbkoch. Prestalo sa o nich hovoriť a zámerne spochybňovať ľuďmi, nepriateľsky naklonenými k celej problematike.
Stále sa nedajú presadiť i keď existuje špecializovaný klub, ktorý sa zaoberá chovom krátkozobých letúnov. Polienko do negatívnych súvislostí dávajú aj niektorí mimo slovenskí odborníci. Obzvlášť pravidelne ten komentujúci, že „ Pražák“ môže mať aj rovno nasadený zobák. Čo vôbec nekomunikuje so súčasným štandardom, kde všetky variety musia byť v tejto pozícii rovnaké. Taká benevolencia nebola nikde zaznamenaná. To len na spresnenie. Prirodzene u nás niektorí tzv. „Užitoční idioti“ rozumejú tomuto výkladu a s nim sa stotožňujú. Čím úplne negujú štandard „Bratislavákov“.
Prirodzene polemika v oboch prípadoch má rovnakého menovateľa a problematika plemien vzniknutých v Česku alebo na Slovensku má svoje špecifiká. Nie je stále uzavretá a len ďalšie roky ukážu ako dopadne.
Nastávajúca špeciálka krátkozobých v Lipšici, ktorú navštevujú aj slovenskí chovatelia ukáže, koľko bratislavských typov bude v ponuke pre holubárskych záujemcov...
hanácký voláč
napsal(a):
Toto je pražský rejdič krátkozobý, možná ne úplně ideální.
Neřešte jej. Od prvního řádku co napsal jsem čekal, kdy zase vytáhne tu svou ohranou písničku o slovenském PKR... V minulosti se tu oháněl i nějakými "dokumenty", kterými svá tvrzení může podložit. Jen se jej jery, který si potrpí na obsáhlou chovatelskou knihovnu, na ty papíry zeptal, bylo ticho. Pak to zkusil zas, nikdo se neozval a teď otravuje znovu... Jenom ho baví nás prudit...
chovatelpodluzi
napsal(a):
Neřešte jej. Od prvního řádku co napsal jsem čekal, kdy zase vytáhne tu svou ohranou písničku o slovenském PKR... V minulosti se tu oháněl i nějakými "dokumenty", kterými svá tvrzení může podložit. Jen se jej jery, který si potrpí na obsáhlou chovatelskou knihovnu, na ty papíry zeptal, bylo ticho. Pak to zkusil zas, nikdo se neozval a teď otravuje znovu... Jenom ho baví nás prudit...
Adame máš pravdu? i když jsem četl ve Světě holubů že největší holubářskou knihovnu měl ing. havlín, ale já si myslím, že největší má jery - http://chovatelskeknihyjahoda.webnode.cz/ceska-holubarska-literatura-tsch-tauben-bucher-/.
chov-mujkonicek
napsal(a):
Adame máš pravdu? i když jsem četl ve Světě holubů že největší holubářskou knihovnu měl ing. havlín, ale já si myslím, že největší má jery - http://chovatelskeknihyjahoda.webnode.cz/ceska-holubarska-literatura-tsch-tauben-bucher-/.
Pozdravujem. Slušná zbierka holubiarskej literatúry.V prehľade som nenašiel tieto nižšie vložené. Autor v Světě holubu má zrejme pravdu. Na tú dobu mal Ing.Havlín u nás z holubiarskej literatúry neprekonateľnú knižnicu.. Mám fotografiu. Bola to klasická obývačková/skriňková/ tmavá stena od zeme až po strop. Všade boli knihy, prevážne holubiarské, dole ukryté zahraničné/anglické/myslím najviac Hollandera/,. Volne mal položené ruské knihy a časopis Pticevodstvo. Z genetiky aj nemecké.V stredných poličkách mal rôzne vkusné diplomy, skutočne estetickej úrovne/ nie vo veľkom cyklostylované/ a pár fotiek členov rodiny. Na vzdelaní si/ aj mojom/Dr.Havlín zakladal. Dvakrát v živote som ho prehovoril na fotku, súhlasil jedine pred knižnicou/druhý raz pred holubníkom/.J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Slušná zbierka holubiarskej literatúry.V prehľade som nenašiel tieto nižšie vložené. Autor v Světě holubu má zrejme pravdu. Na tú dobu mal Ing.Havlín u nás z holubiarskej literatúry neprekonateľnú knižnicu.. Mám fotografiu. Bola to klasická obývačková/skriňková/ tmavá stena od zeme až po strop. Všade boli knihy, prevážne holubiarské, dole ukryté zahraničné/anglické/myslím najviac Hollandera/,. Volne mal položené ruské knihy a časopis Pticevodstvo. Z genetiky aj nemecké.V stredných poličkách mal rôzne vkusné diplomy, skutočne estetickej úrovne/ nie vo veľkom cyklostylované/ a pár fotiek členov rodiny. Na vzdelaní si/ aj mojom/Dr.Havlín zakladal. Dvakrát v živote som ho prehovoril na fotku, súhlasil jedine pred knižnicou/druhý raz pred holubníkom/.J.Hrabal.
Pre úplnosť. Spomienky holubiara od Prof. Ferinca vyšli 1989,52 strán, zrejme vydavateľstvo Príroda. Monografia Birminghamský roler má 67 strán,2013, autor vlastné vydanie MVDr. Jozef Koreň/dávnejšie riaditeľ veterinárneho ústavu v Prešove/. J.Hrabal.
Děkuji panu Hrabalovi za doplnění. Spomienky jsem měl, ale někomu jsem je půjčil a už se mi nevrátila. Jen pro zajímavost velikost mojí stěny výška 2 metry a délka 19 metrů . Pokud by jste měl zmíněné dvakrát rád bych je od Vás zakoupil. Ano do roku 1989 byla největší knihovna u ing Havlína a myslím si, že předběhl dobu genetika a chov ruských plemen. Seznam knih je spíše vodítko pro sběratele a mé kamarády, aby jsme nemuseli složitě hledat jestli danou knihu mám nebo ne. Chovu zdar Jirka Jahoda.
Pozdravujem. Ja ďakujem Vám, pán Jahoda, že ste mnohé staré knihy zachránil a uviedol v známosť.Mnohým sme možná k smiechu. žiaľ, spomienky holubiara mám iba v jedinom exemplári. V závere je doslov bez autora, ale myslím si,. že ním bol Ing. Paulovič. Pracoval na sekretariáte SZCH a bol dlhoročným priateľom Prof.Ferianca. Indícia, že je vydaná pre potreby SZCH k tomu evokuje. Rozmery Vašej knižnice obdivujem. Isto na Vašej stránke je len zlomok z toho, čo obsahuje.Prajem veľa úspechov pri bádaní v našej/nielen/ holubiarskej histórii.Pre historikov priložím niekoľko titulov.Jeden je králikársky, hádam sa holubiari nenaštvú.V konečnom dôsledku je jedno, čo chováme, hlavne že za tým vidíme lásku k živému tvorstvu.Lebo studená technika nám pohladenie nedá, iba ak kopanec elektrickým prúdom. J.Hrabal.
rudla
napsal(a):
Dobrý večer, chcel by som sa spýtať, kniha spomienky holubiara je akou formou spracovaná, je to niečo ako predchadzajúca Príručka holubiara?
Neviem ju nikde zohnať v antikvariatoch...
Pozdravujem. Príručka holubiara od Prof. Ferianca mala asi dve vydania. Druhé/v modrom obale/vyšlo 1982, mám ešte doma, asi 6 úplne nových kusov. Spomienky holubiara sú zaujímave hlavne pre chovateľov letúnov a kotrmeliakov. V nich Prof.Ferianc opisuje autentické skúsenosti s jednotlivými plemenami. Každá stať sa zaoberá jedným pôsobiskom, lebo ako Prof. mal tzv, umiestnenky/kde a v ktorom meste bolo treba učiť/. Či už v tom alebo onom meste, všade naháňal holuby.Spomienky sú vlastne spísané v zošite formátu A5, strojopis. Podľa ústnych informácií ich bolo vydaných veľmi málo, preto je historicky cenná. Viete na tzv, reedície sú dva názory. Z nich jeden- vraj ide podvod na histórii. Lebo exemplár sa stáva historickým obyčajne smrťou autora, v prípade tlačovín zánikom tlačiarne. Iní tvrdia, že toto nerozhoduje, ale vek/staroba diela/. Ktože sa v tých právnikoch vyzná!? A s požičiavaním mám tiež nedobré skúsenosti. Z Lewiho diela, čiže holubiarskej biblie/ viď ukážka/ mám trhací kalendár. J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Príručka holubiara od Prof. Ferianca mala asi dve vydania. Druhé/v modrom obale/vyšlo 1982, mám ešte doma, asi 6 úplne nových kusov. Spomienky holubiara sú zaujímave hlavne pre chovateľov letúnov a kotrmeliakov. V nich Prof.Ferianc opisuje autentické skúsenosti s jednotlivými plemenami. Každá stať sa zaoberá jedným pôsobiskom, lebo ako Prof. mal tzv, umiestnenky/kde a v ktorom meste bolo treba učiť/. Či už v tom alebo onom meste, všade naháňal holuby.Spomienky sú vlastne spísané v zošite formátu A5, strojopis. Podľa ústnych informácií ich bolo vydaných veľmi málo, preto je historicky cenná. Viete na tzv, reedície sú dva názory. Z nich jeden- vraj ide podvod na histórii. Lebo exemplár sa stáva historickým obyčajne smrťou autora, v prípade tlačovín zánikom tlačiarne. Iní tvrdia, že toto nerozhoduje, ale vek/staroba diela/. Ktože sa v tých právnikoch vyzná!? A s požičiavaním mám tiež nedobré skúsenosti. Z Lewiho diela, čiže holubiarskej biblie/ viď ukážka/ mám trhací kalendár. J.Hrabal.
Dobrý večer a ďakujem za odpoveď.
Príručku holubiara z r.82 mám, a ešte aj Chov holubov - druhé doplnené vydanie z r.1970.
Obe som zohnal v antikvariátoch, len škoda tých spomienok holubiara.
V oboch knihách čo mám od p.Ferianca, som si všimol, že hlavne letúnov a akrobatických mal výborne zmáknutých a svoje pozorovania vedel dať perom na papier.
Tak isto som veľmi rád, ze sa mi podarilo zohnat jeden z poslednych kusov z Vášho diela, ktoré mám vždy po ruke, len keby mal človek viac času na tú teoretickú časť a môcť vyskúšať viacero plemien.
Chovu zdar!
tibort
napsal(a):
Dobry vecer pan Hrabal, a viete ponuknut jeden vitlacok z roku 1982 na odpredaj. Tu knihu som v mladosti vlastnil zapozical a uz sa...Ak si dobre pamatam v knihe bolo pomerne dost peknych far. fotografii na kvalitnom papiery.
Pozdravujem. Prepáčte, mali sme klubovku a veľa iných povinností, takže až teraz som tu klikol.Rád Vám knihu poskytnem. Viete, kedysi sme ich odkúpili na klub, takže akou sumou prispejete do klubovej pokladne ponechám na Vás. Skúste vyhľadať môj osobný meil, dohodneme poslanie, donesenie, či iný spôsob doručenia. S pozdravom J.Hrabal.
hanácký voláč
napsal(a):
Toto je pražský rejdič krátkozobý, možná ne úplně ideální.
Pražský krátkozobý, detail hlavy a nasadenie zobáka Kresba IKC! Tak sa to naučte...