MS10

XXX.XXX.120.236
Dobrý den chovám polské ryse a darem sem dostal BN holubi jeden párek od známého nemá místo tak říkám já si je vezmu jsou mladí tak aby si ještě užili. A něco odchovali. Samec celý černý holubice čistě bílá a já se ptám jaká holoubata mám od nich čekat jedno bílé druhé černé? Nebo by mi to mohlo něco jako tygříka? Něco na způsob Stříkaného je podle mě hloupost to spíš ten tygr... A když by to bylo na opak samec Bílí holubice černá? Jak by to bylo stejně? Děkuji všem za odpovědi na mé otázky.
Takhle jednoduché to není...Ti kdož "vidí" více do dědičnosti barev se vám jistě ozvou. To že některý holub je bílý a druhý černý neznamená, že pro tuto barvu je založen dominantně. K tomu, aby se dalo odhadovat, jaké bude jejich potomstvo, je třeba znalost o jejich předcích...Takže za mne, můžete čekat cokoliv z modré barevné řady v kombinaci s bílím peřím.
Jestli neznáte předky holubu tak odhadnout nejde nic , je to jako věštění s křišťálové koule . Jestli bílý holub bude mít předky bíle a černý bude mít jednoho předka ve dvou generacích ale i třech červeného nebo žlutého , mohou být potomci i žluté nebo červené straky .
Když neznáte ale předky je zbytečné se o tom rozepisovat , variant je mnoho.
Nejspíš to ale budou straky černé ,červené ,žluté ,Samečci světlejší a samice tmavší .Podívejte se .hodně pečlivě jestli černý holub nemá někde bílé pero jestli ano mohl by být jeden na hnízdě bílý ale asi bude mít někde černé pírko .
chovu zdar
MS10

XXX.XXX.238.64
Jo to jsem zapoměl dopsat rodiče houbičky byli oba dva bilí. Rodiče samečka oba dva černí pra rodiče nevím ale vycházel bych z toho že asi také. Takže mám čekat něco jako straku. Uvidím čistá barva zřejmě nehrozí. Díky
MS10
napsal(a):
Jo to jsem zapoměl dopsat rodiče houbičky byli oba dva bilí. Rodiče samečka oba dva černí pra rodiče nevím ale vycházel bych z toho že asi také. Takže mám čekat něco jako straku. Uvidím čistá barva zřejmě nehrozí. Díky
Hrozí.........můžou být i jednobarevní, černí, šedočerní (Ss), hnědí; dom. červení - jen holoubci, rec. červení...bílí.
Pod bílou může být cokoli. Pod černou může být hnědá, rec. červená......
Oba rodiče můžou mít v genech schovanou jakoukoli kresbu a vzorek. Nic z toho díky bílé a černé barvě nevidíme.
Do bílých benešáků použil pan Podroužek červené pštrosy. A recesivně červená barva a pštrosí kresba , se mohou přenášet mnoho generací pod bílou barvou, aniž bychom je viděli. A oba tyto geny mohou být i pod černou plnobarevnou......
Kdysi u mě - bílý benešák x žlutá benešačka - objevilo se i holoubě zbarvené jako červený pštros......
JN
MS10

XXX.XXX.238.64
Zajímavé moc děkuji za zprávy. Určitě se podělím o odchovy.
https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/7038/zaciname-s-holubarstvim-22-dil-lesky-holubu/
I tady na IFAUNĚ v rubrice články se dozvíte mnoho zajímavého.
MS10

XXX.XXX.120.236
Děkuji 👍