Městští holubi jsou nejzdravějšími holuby ze všech holubů, co se chovají. Mají ten nejpřísnější veterinárnězootechnickej výběr jak jen je možný. Tím výběrem je přirozenej zdravotní stav. Nemocný holub prostě neopustí hnízdo, protože už jako malé holoubě uhyne a tudíž se nemůže dostat do "chovného hejna". Tito holubi nebyli nikdy léčeni a tudíž ani nemůžou "něco" přenášet.
čendas
napsal(a):
Navíc je pravidelně třídí doktor jestřáb, sokol. krahujec, což je nade všechny léky, zázračné grity,.
Jeden holub vyprodukuje průměrně za rok 10-12 kg trusu, který rovněž ničí fasády domů a sochy. Zároveň je zdrojem mikrobů, plísní, parazitů a alergenů. Městské populace holubů se tak významně podílejí na přenosu některých zoonóz, k nejčastějším patří ornitóza, aviární tuberkulóza či salmonelóza. Holubi jsou rovněž častými hostiteli viru klíšťové encefalitidy. Z prvoků jsou holubi nejčastěji nakaženi trichomonádami a toxoplasmózou. Nemocní či mrtví holubi se snadno stanou kořistí koček, které jako definitivní hostitelé přenášejí nákazu na člověka, případně na další zvířata.
Z alergologického hlediska jsou holubi významným zdrojem roztočů. V jejich hnízdech přežívá celá řada druhů roztočů. Společně s ostatními mikroskopickými částečkami jsou základem prachu, roznášeného nejen po napadených objektech, ale i v blízkém ovzduší, a mohou působit jako alergeny. Čím více jsou takové objekty napadeny (velké vrstvy trusu, hnízda a mumifikované trupy uhynulých holubů na půdách), tím je větší pravděpodobnost výskytu alergických reakcí v nejbližším okolí.
Strouhy
napsal(a):
Jeden holub vyprodukuje průměrně za rok 10-12 kg trusu, který rovněž ničí fasády domů a sochy. Zároveň je zdrojem mikrobů, plísní, parazitů a alergenů. Městské populace holubů se tak významně podílejí na přenosu některých zoonóz, k nejčastějším patří ornitóza, aviární tuberkulóza či salmonelóza. Holubi jsou rovněž častými hostiteli viru klíšťové encefalitidy. Z prvoků jsou holubi nejčastěji nakaženi trichomonádami a toxoplasmózou. Nemocní či mrtví holubi se snadno stanou kořistí koček, které jako definitivní hostitelé přenášejí nákazu na člověka, případně na další zvířata.
Z alergologického hlediska jsou holubi významným zdrojem roztočů. V jejich hnízdech přežívá celá řada druhů roztočů. Společně s ostatními mikroskopickými částečkami jsou základem prachu, roznášeného nejen po napadených objektech, ale i v blízkém ovzduší, a mohou působit jako alergeny. Čím více jsou takové objekty napadeny (velké vrstvy trusu, hnízda a mumifikované trupy uhynulých holubů na půdách), tím je větší pravděpodobnost výskytu alergických reakcí v nejbližším okolí.
Bu bu bu! Měl by jste se nechat zaměstnat na Nově.
Strouhy
napsal(a):
Zdravím, příteli, kdyby to tak bylo, jak říkáte, tak už jsou všichni normální holubáři vzhůru nohama. U nás na vsi byli v každý chalupě holubi a my jako kluci jsme trávívali spoustu času mezi nimi a nikdy jsme od nich "nic nechytli". Nikdo z nás nevěděl, co je to mikrob, alergen, ornitoza. Plísně jsme znali jen na bramborách a nebo jablkách, co jsme si dávali za košili, když jsme na ně chodívávali k soudedům do sadů. Roztoče jsem prvně viděl na obrázku asi v 45 letech, když nám přišel podomní obchodník nabízet LUX. Né, nechci to zesměšňovat a ani zlehčovat. Doba je jiná a všichni jsme dnes a denně masírováni ze všech médiích o ochraně zdraví o potravinových doplňcích, o nutnosti se zásobovat kompletním komplexem všech vitamínů, minerálů a já nevím co ještě. Jako kluci jsme se koupali v jednom rybníku na vsi společně s husama, kachnama, naše maminky tam praly prádlo s mýdlem s jelenem, pak ho tam máchaly a před vánocema se rybník vypustil a na každýho zbyl kapr. Žádná alergie, žádná vyrážka či ekzém. Hygiena je dobrá, ale nesmí se přehánět. Organismus, který žije od malička ve sterilním prostředí a najednou se dostane do mírně nesterilního- normálního, tak je hotovej lazar. Mnohokráte jsem chodil na kostelní věž v Bavorově. tam bývalo nejméně půl metru holubího trusu. Byl naprosto suchej, samozřejmě s vyschlými padlinami, ale když jsem nachytaný holuby přebíral, to byla nádhera. Naprosto krásně pevný, přilehlý peří, plné pudru, zářivě živé oko, suché naprášené ozobí a hlavně v každém takovém holubovi jsem cítil ukrutnou energii. Kéž bych měl já dneska doma ve svém chovu "ušlechtilých" holubů takové jedince, jaké jsem v Bavorově na věži chytával a vozíval na krmení na Hlubokou do ZOO.
Děkuju st.toman.
Sice jsou ve městech jakože přemnožení, ale myslím, že se z toho dělá bublina.Je plno jiných ptáků, kteří létají v hejnech.A máme jich plnou zahradu.
U nás se zase totiž ve městě chystají holubí jatka.Neboli myslivecká show.Kdy do nich budou pálit.A zase bude po městě zmrzačených holubů.Jak páleji do letícího hejna, tak třeba pouhý brok holuba poraní a ten potom dlouho někde umírá a pak je těch zdechlin plné okapy apod...
Při posledním odstřelu nám padli dva na zahradu Jeden to "koupil" do ocasních per a druhý měl přestřelenou špičku křídla.Oba u nás přežily a vzal si je pak jeden holubář.
Mě spíš vadí ty hony, které jsou na ně pořádány.Posledně jich střelili prý něco kolem stovky.Ale kolik jich bylo poraněných, to se nikdo nezmínil.Kdyby je alespoň ty poraněné posbírali a zkrátili by jim trápení.Ale oni je nechají plazit se po chodnících dokud nechcípnou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hanka s.
napsal(a):
Děkuju st.toman.
Sice jsou ve městech jakože přemnožení, ale myslím, že se z toho dělá bublina.Je plno jiných ptáků, kteří létají v hejnech.A máme jich plnou zahradu.
U nás se zase totiž ve městě chystají holubí jatka.Neboli myslivecká show.Kdy do nich budou pálit.A zase bude po městě zmrzačených holubů.Jak páleji do letícího hejna, tak třeba pouhý brok holuba poraní a ten potom dlouho někde umírá a pak je těch zdechlin plné okapy apod...
Při posledním odstřelu nám padli dva na zahradu Jeden to "koupil" do ocasních per a druhý měl přestřelenou špičku křídla.Oba u nás přežily a vzal si je pak jeden holubář.
Mě spíš vadí ty hony, které jsou na ně pořádány.Posledně jich střelili prý něco kolem stovky.Ale kolik jich bylo poraněných, to se nikdo nezmínil.Kdyby je alespoň ty poraněné posbírali a zkrátili by jim trápení.Ale oni je nechají plazit se po chodnících dokud nechcípnou.
Co na to rict?snad jen ze nekteri lidi jsou proste "dobytek".
Strouhy
napsal(a):
Pane,
s naprostou většinou Vaší argumentace souhlasím. K názorům opačným dodám, že mnohé laiky by Vaše informace o zdravotních rizicích mohla zbytečně vystrašit. Není to tak nebezpečné, jak uvádíte. Už jsme takto motivované kampaně proti holubům zažili před desítkami let.
1. Nějaký soucit není na místě.
2. Znečišťování objektů mnohdy historicky cenných je fakt, který někoho stojí peníze, je jedno jestli město nebo soukromníka. Jsou to peníze nás všech. Legislativa redukci počtu holubů brání, nechci použít slovo, že ji znemoňuje.
3. Tzv. holubi věžáci nikdy nebyli trvalou součástí našich měst. Je to ve středních zeměpisných šířkách cizorodý prvek. Nevidím jediný pozitivní přínos jejich výskytu na rozdíl od jiných mizejících městských druhů ptáků.
Jen dodám, že holuby jako organizovaný chovatel chovám v našem desetitisícovém městě 40 let. Není nás ani 8 chovatelů a podílel jsem se na redukci zdivočelých holubů před osmi lety, kdy se situace pro město stávala neúnosnou.
st.toman
napsal(a):
Zdravím, příteli, kdyby to tak bylo, jak říkáte, tak už jsou všichni normální holubáři vzhůru nohama. U nás na vsi byli v každý chalupě holubi a my jako kluci jsme trávívali spoustu času mezi nimi a nikdy jsme od nich "nic nechytli". Nikdo z nás nevěděl, co je to mikrob, alergen, ornitoza. Plísně jsme znali jen na bramborách a nebo jablkách, co jsme si dávali za košili, když jsme na ně chodívávali k soudedům do sadů. Roztoče jsem prvně viděl na obrázku asi v 45 letech, když nám přišel podomní obchodník nabízet LUX. Né, nechci to zesměšňovat a ani zlehčovat. Doba je jiná a všichni jsme dnes a denně masírováni ze všech médiích o ochraně zdraví o potravinových doplňcích, o nutnosti se zásobovat kompletním komplexem všech vitamínů, minerálů a já nevím co ještě. Jako kluci jsme se koupali v jednom rybníku na vsi společně s husama, kachnama, naše maminky tam praly prádlo s mýdlem s jelenem, pak ho tam máchaly a před vánocema se rybník vypustil a na každýho zbyl kapr. Žádná alergie, žádná vyrážka či ekzém. Hygiena je dobrá, ale nesmí se přehánět. Organismus, který žije od malička ve sterilním prostředí a najednou se dostane do mírně nesterilního- normálního, tak je hotovej lazar. Mnohokráte jsem chodil na kostelní věž v Bavorově. tam bývalo nejméně půl metru holubího trusu. Byl naprosto suchej, samozřejmě s vyschlými padlinami, ale když jsem nachytaný holuby přebíral, to byla nádhera. Naprosto krásně pevný, přilehlý peří, plné pudru, zářivě živé oko, suché naprášené ozobí a hlavně v každém takovém holubovi jsem cítil ukrutnou energii. Kéž bych měl já dneska doma ve svém chovu "ušlechtilých" holubů takové jedince, jaké jsem v Bavorově na věži chytával a vozíval na krmení na Hlubokou do ZOO.
To chcete tvrdit že holuby preventivně neošetřujete a nevakcinujete? Třeba proti Paramyxovirus + Herpesvirus, kokcidie, trichomonády, salmoneloze a odčervení.
Jestli ano, tak proč to teda děláte?
Strouhy
napsal(a):
To chcete tvrdit že holuby preventivně neošetřujete a nevakcinujete? Třeba proti Paramyxovirus + Herpesvirus, kokcidie, trichomonády, salmoneloze a odčervení.
Jestli ano, tak proč to teda děláte?
Né, nedělám. Jedině dávám jednou za rok chemisole na odčervení. Před asi 3 roky jsem přestal dávat veškěrý preparáty a zároveň vyhodil všechny napáječky. Holuby jsem naučil lítat k rybníčku a tím je vyřešeno. Byl jsem jednou u starého a velice známého chovatele holubů v jedné šumavské vesničce. Choval modré staváky všech kresebných rázů. Měl jednak kotlíky pod štychama, jednak asi holubárnu, v ní jsem nikdy teda nebyl. Bidla i díry do kotlíků byly plný zaschlýho trusu. To kdyby dneska někdo z těch přecitlivků viděl, tak by na něj poslal "holubí sociálku". Píšu to takto otevřeně, protože ten pán už je dávno v holubářském nebi a jak to už dneska bývá, dvůr je prázdný. Když jsem mu tenkrát řekl, jak a co léčí, tak se jen usmál a řekl: "koukej mladej, tohleto je ta nejlepší lékárna" a ukázal mi na rouru, která koukala z terasy na dvořa a vytékala z ní krásně křišťálová šumavská voda. Ta tekla na dvůr, do vytarašenýho žlabu z kamení. Tam pili holubi, kachny slepice a vše, co bylo na dvoře. Tento příběh jsem mněl před očima po celá léta. Jenže v Bavorově nebylo toto možné uskutečnit. Až po přestěhování do Štětic na statek, kde máme dva rybníčky jsem si mohl tento způsob léčení vyzkoušet na vlastní kůži. Ano, začátky jsou těžký, prostě co je nemocný, musí pryč. Někdy to bylo fakt krutý, když jsem držel holuba, na kterým jsem si třeba zakládal, ale co se dalo dělat, musel splnit svoji "nejčestnější povinnost". Od skrytě nemocných holubů se prostě neodchová žádné holoubě a tak se postupně chov vyčistil. Chovám vše na volno, asi 150 ks převážně staváků, dále několik rakovnických kotrláků, prácheňských káníků a barevných pošťáků. Jo a ještě něco, když neléčím chemií a ani neočkuju, tak ani nevystavuju a minimálně chov doplňuju z cizích chovů.
hanka s.
napsal(a):
Děkuju st.toman.
Dobrý den, nejste náhodou z Českého Brodu? Protože jsem si dnes všimla, že se to tam bude někdy v blízké době konat, když jsem tam procházela.
Je to hlavně nesmysl. Akorát se tím uvolní ekologická nika pro příchod dalších zvenku. Jediné řešení je přistoupit k tomu zodpovědně, tedy holubům co nejvíce bránit v hnízdění.
Ve Vídni měli obnovit městské holubníky spravované městem. Tam se měli koncentrovat zdivočelí holubi, aby se tam usadili a bylo by tak po problémech s nekontrolovatelným množením a podobně. Hned je možné regulovat reprodukční aktivitu, podávat léčiva, krmit něčím, z čeho mají holubi trus "hezčí".
hanka s.
napsal(a):
Ano bude se to tu konat v neděli 7.2.a ještě další dvě.
Když byl tento hon na holuby pře třemi lety, bylo to i v televizi.Protože to fakt bylo kruté.
Hlavne je to nespravedlive. Uz od prvni navstevy mesta je jasne videt, kde je chyba. Holubi maji proste misto, kde hnizdi a nikdo jim tom nebrani. Mam na mysli tu ohromnou vez/silo cestou od nadrazi k namesti. Podle mne to je nezodpovedne a tyrani. Obavam se, ze obycejni lide s tim nic nezmuzou. Kdybych mela vice casu, zabyvala bych se tim vic. Takhle mohu pouze soucitit s vami a smutne tomu prihlizet.
Ano, tam toho hnízdí nejvíc.Ale snad se s tím začne konečně něco dít.Tam by to mělo pomalu přestat fungovat a má se to přestěhovat do nedaleké vesnice.Tak by se mohlo v tom sile potom něco podniknout.Kdysi hnízdili ve zvonici u kostela na náměstí.Ale od té doby, co tam "bydlí"dravci(asi poštolky), tak tam si neškrtnou.
Na gymplu bydlí krahujci a na našem konci taky.
Tak potom možná i tam něco "vysadit".
hanka s.
napsal(a):
Ano, tam toho hnízdí nejvíc.Ale snad se s tím začne konečně něco dít.Tam by to mělo pomalu přestat fungovat a má se to přestěhovat do nedaleké vesnice.Tak by se mohlo v tom sile potom něco podniknout.Kdysi hnízdili ve zvonici u kostela na náměstí.Ale od té doby, co tam "bydlí"dravci(asi poštolky), tak tam si neškrtnou.
Na gymplu bydlí krahujci a na našem konci taky.
Tak potom možná i tam něco "vysadit".
Anebo pozvat sokolnika, jestli si tam nechce jednou ci dvakrat mesicne potrenovat dravce. ;).
Redukce městských holubů je celkem snadná, ale není tak efektní a "politicky" dobře prodejná. Stačí udělat "městský holubník" na vhodné půdě a zde začít chovat např. pošťáky. Tito sem "stáhnou" na krmení ty městské a stačí je jen pochytat. Ale jak říkám, v mnoha městech raději zapaltí za sítě, bodce a střelbu, případně vysadí dravce. Tato oaptření se dají dobře "prodat" a získávat zásluhy. Obyčejný holubník, trocha krmení a "obecní" holubář, to nezní dost odhodlaně a odborně...Nicméně, žádné opatření nezaručí 100% úspěšnost.
jo012810
napsal(a):
Redukce městských holubů je celkem snadná, ale není tak efektní a "politicky" dobře prodejná. Stačí udělat "městský holubník" na vhodné půdě a zde začít chovat např. pošťáky. Tito sem "stáhnou" na krmení ty městské a stačí je jen pochytat. Ale jak říkám, v mnoha městech raději zapaltí za sítě, bodce a střelbu, případně vysadí dravce. Tato oaptření se dají dobře "prodat" a získávat zásluhy. Obyčejný holubník, trocha krmení a "obecní" holubář, to nezní dost odhodlaně a odborně...Nicméně, žádné opatření nezaručí 100% úspěšnost.
Ano, o tom mestskem holubniku jsem cetla v kontextu s Vidni. Uzasny napad. Ale v nasich pomerech asi nerealny, protoze by se muselo CHTIT. Nyni aplikovany zpusob je zdanlive jednodussi. Pravda, nestoji zadne penize.
Dneska opět bude střelecká show!
Během minulého týdne jsme po městě viděli mnoho poraněných holubů, kteří jsou odkázáni k úhynu.Ustřelená noha, ustřelená špička křídla a podobné jiné...Když oznámíme, aby byla zjednaná náprava-posbírání raněných a uhynulých holubů, je nám sděleno, že se tak děje průběžně.Ale ti holubi se po městě plazí dál.Je to hnus.
Hejno holubu
To co v tomto článku napíšu je jen můj pohled na stav holubů ve městech.
Hejno holubu proletí nad hlavami lidí historického centra nejmenovaného města a usedá přímo mezi návštěvníky, malé dítě by jim rado hodilo kousek rohlíku tak jak to děla doma na dvorku ale maminka mu to zakáže „tito holubi jsou škaredí a roznášejí nemoci proto se nesmí krmit !“, a vhodí zbytek jídla do odpadkového koše kde je sežere krysa.
Některé radnice v tom lepším případě najmou firmu a ta holuby odchytí, potom nějakým humálnim způsobem usmrtí a ekologicky likviduje.To ale stojí nemalé finanční prostředky, proto mnoho radnic vydá vyhlášku o zákazu krmeni holubů pod pokutou. I toto je řešení ale to horší. Pravě tito holubi ohrožují nejvíce zdraví lidí ve městě. Holubi co přežili strastiplnou zimu. Na jaře vyseděli prvá mláďata prvních sedm dnů nic nenaznačuje že se blíží pohroma. Po sedmi dnech ale najednou stoupá spotřeba krmiva mladých holubů, do jedenáctého dne hyne prvé mladě, to které se narodilo jako druhé a je menší ale to druhé nečeká v brzké době nic jiného než to prve a hyne taky. Rodiče do několika dnu usednou na tom samém místě „protože milují svůj domov nadevše“na další snůšku a tak to pokračuji po celý rok. Na radnici si mnou ruce nad tím jak vyhláška byla úspěšná a kolik ubylo holubů oproti minulému roku ze zanedbatelnýma náklady.
Netuší že právě spustili bombu v podobě alergíjí a jiných chorob přenosných na člověka.
Jak k tomu holubi přišli ?
Rozkládající tělíčka holoubat a trus jsou tou pohromou pro obyvatele a návštěvníky měst.Dospělí holubi si tyto viry a bakterie nechtě naberou na hnízdě na své peří a proletí se nad náměstím kde je rozpráší na obyvatele města. Kteří si ani neuvědomují v jak nezdravém prostředí se pohybuji.. Mnoho z nich muže mít imunitu menší a neštěstí je tady. Léčba takto postižených lidi stojí několika násobně víc než to co radnice ušetřila bohužel.
Tak tedy jak z toho ven?
Ti starší si možná pamatují že nad městy se vznášely hejna holubu a nikomu to nevadilo protože tito holubí byli zdraví, měli svého chovatele který se o ně staral.Ve svém podkrovním holubníku udržoval čistotu, když mu na holubník přilétl zatoulaný holub tak byl buď Pepíka od vedle a vrátil mu jej nebo nebyl ničí a skončil v hrnci v lepším případě pro něj na burze.Takový chovatel ani nestrpěl aby pod jeho střechou nejen že nehnízdili zalétli holubi ale nestrpěl ani jejich přenocování. Tímto byla většina holubu odchycena hned aniž by se mohli dal množit a dostali jméno městští. Dnes se vznáší nad městem jedno velké hejno holubu taky má majitele ale ten neví co s nimi.
Proč v dnešní době nejsou podkrovní holubníky které by byly tou prvou sítí na zalétlé holuby V šedesátých a sedmdesátých letech se ovzduší ve městech
natolik zhoršilo zásluhou rozvíjejícího průmyslu že lide začali mít menší imunitu na některé alergické a infekční choroby.Chytrý člověk to svedl ha holuby.Přece nepřizná že za těmito chorobami stojí fabriky. Tím byl spuštěn bič na městské chovatele holubu v podkroví.
Město nebo družstvo jako jediní majitele domu postupně vytlačili všechny zdravé holuby z měst a zůstali tam jen ti toulaví přenašeči chorob. Dnes by se situace mohla změnit tím že by majitele domu povolili chov holubu ve svém podkroví za určitých hygienických podmínek a tím by přispěli k ochraně zdraví nejen lidi v domě ale všech lidí ve městě.
Pak by se pohlíželo na holuba úplně z jiného pohledu.
„Hejno holubu proletí nad hlavami lidí historického centra nejmenovaného města ale neusednou mezi návštěvníky, protože jsou zdraví a kvalitní krmivo mají v holubníku.“
„Chovu zdar a holubům zvlášť“ Luboš.
zebrožrout

XXX.XXX.178.162
hanka s.
napsal(a):
Jak velké zdravotní riziko představují městští holubi pro lidi?Já se tedy ještě nesetkala s tím, že by přenášeli něco velmi závažného.Nebo jo?
Hej, a co vývar z holuba? ja jsem slyšel, že to prý zkvalitní sperma, má žena by to ocenila. nenávidím koně.
Přečtěte se si zde, jak se vyjadřují ke zdravotnímu riziku věžáků a k celkové problematice jejich snižování stavů vodborníci z řad dobře přeplácených státních úředníků:
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-brod-po-sporu-s-ochranci-zvirat-zrusil-treti-odstrel-holubu
Ale důležité je hlavně lidi postrašit a hrát si na spasitele jejich zdraví, zatímco se mezi námi naprosto nekontrolovaně pohybují přenašeči různých rizikových faktorů, ještě před čtvrtstoletím pro nás prakticky neznámých, i když ve městech bylo holubů celkově nesrovnatelně více. A stačí si leda vzpomenout na nedávné Tv zprávy - vši ve školách, TBC na ubytovnách nebo ji chytíte i při cestování hromadnou dopravou, svrab kdesi na hotelu, žloutenka nebo ještě něco horšího od zapichlé jehly v sedadle MHD, atd.
Z předchozích zdejších názorů je jasné, že obyčejný selský rozum a zkušenost jeho nositelů je naprosto cizí lidem, jež rozhodují o utrácení státních peněz od daňových plátců a v náplni práce mají řešit banální požadavky města.
A divím se i těm myslivcům, jež jsou tak hloupí a ve svém, asi neukojitelném, hladu po ráně na živý terč se k tomuto propůjčili. To by pak bylo keců a výmluv - já jsem nechtěl, mi to vyklouzlo z ruky, ta rána vyšla sama, já jsem ho tam neviděl, ten brok se musel odrazit atd., kdyby se skutečně nějaký zbloudilý brok někomu zaryl třeba pod oko. Prostě myslivost je od slova "myslet". Žel to však drtivá většina lidí neví.
Včera jsme objevili pochodujícího holuba s poraněným křídlem..Ovšem podle veterináře je jinak naprosto zdravý.Ten chudák zde pochodoval od 7.2.(první odstřel).A odchytli jsme ho teprve včera.O jeho vitalitě svědčí i to, že přežil takovou dobu.Jen byl vyhladovělý.
S křídlem trošku hýbe.Na rozdíl od prvního dne po tom odstřelu.Uvidíme.Takových invalidů je tu víc.Takže brzo dostane kamaráda.
laik560
napsal(a):
Přečtěte se si zde, jak se vyjadřují ke zdravotnímu riziku věžáků a k celkové problematice jejich snižování stavů vodborníci z řad dobře přeplácených státních úředníků:
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-brod-po-sporu-s-ochranci-zvirat-zrusil-treti-odstrel-holubu
Ale důležité je hlavně lidi postrašit a hrát si na spasitele jejich zdraví, zatímco se mezi námi naprosto nekontrolovaně pohybují přenašeči různých rizikových faktorů, ještě před čtvrtstoletím pro nás prakticky neznámých, i když ve městech bylo holubů celkově nesrovnatelně více. A stačí si leda vzpomenout na nedávné Tv zprávy - vši ve školách, TBC na ubytovnách nebo ji chytíte i při cestování hromadnou dopravou, svrab kdesi na hotelu, žloutenka nebo ještě něco horšího od zapichlé jehly v sedadle MHD, atd.
Z předchozích zdejších názorů je jasné, že obyčejný selský rozum a zkušenost jeho nositelů je naprosto cizí lidem, jež rozhodují o utrácení státních peněz od daňových plátců a v náplni práce mají řešit banální požadavky města.
A divím se i těm myslivcům, jež jsou tak hloupí a ve svém, asi neukojitelném, hladu po ráně na živý terč se k tomuto propůjčili. To by pak bylo keců a výmluv - já jsem nechtěl, mi to vyklouzlo z ruky, ta rána vyšla sama, já jsem ho tam neviděl, ten brok se musel odrazit atd., kdyby se skutečně nějaký zbloudilý brok někomu zaryl třeba pod oko. Prostě myslivost je od slova "myslet". Žel to však drtivá většina lidí neví.
Naprosto přesně napsané.jsem holubář 44 let v holubníku jsem několikrát denně a nemocemi netrpím.úplně by stačilo zamezit jim přístup na půdy rozbitými okny a vikýři, odstěhovali by se sami ve snaze si najít nové místo na hnízdění, nebo je v noci na těch půdách pochytat, okna zasklít, majitelům těchto objektů dát pokutu, že tak nečiní a vlastně tak napomáhají jejich množení.jejich zdraví je obdivuhodné, jakkoliv nemocný jedinec se nerozmnožuje, v tomto je člověk na tom hůř, a nikdo ho nestřílí.
hanka s.
napsal(a):
Děkuju st.toman.
Lidi jsou neskutečné zrůdy.
hanka s.
napsal(a):
Dneska opět bude střelecká show!
Během minulého týdne jsme po městě viděli mnoho poraněných holubů, kteří jsou odkázáni k úhynu.Ustřelená noha, ustřelená špička křídla a podobné jiné...Když oznámíme, aby byla zjednaná náprava-posbírání raněných a uhynulých holubů, je nám sděleno, že se tak děje průběžně.Ale ti holubi se po městě plazí dál.Je to hnus.
Hanko, tohle není normální, ve kterém městě žijete?
Zabíjení volně žijících ptáků je v celé EU zakázáno. Doufám, že je to i trestné, a jestli není, mělo by být.
Obraťte se na nějakou organizaci ochránců přírody s dotazem, případně i s prosbou, aby si vaše město posvítili. Lidi se sami neumoudří, dokud jim někdo jasně neukáže, že za to můžou být potrestaní.
Já jsem před nějakou dobou volala hasiče, protože jsem na ně byla odkázána z firmy provádějící výškové práce, aby vylovili mládě holuba z okapu, mělo poraněné křídlo a nebylo schopno se dostat na terasu, kde se vylíhlo. Ti hasiči přijeli, i toto je v jejich náplni práce, a neměli s tím žádný problém, byli naprosto bezvadní.
Mládě jsem měla pár dnů doma, pak začalo zase lítat, všechno dobře dopadlo. Lítá sem pořád. Kdyby to bylo na operátorce tísňové linky, chcíplo by v okapu. Dokud člověk na druhé nehoukne a nepohrozí, korektně se nezachovají, proto existují zákony - kvůli takovým lidem.
Pevně věřím, že žádná vyjímka povolující beztrestně střílet a zmrzačovat holuby, neexistuje...
Regulace stavu se dá dělat sbíráním vajíček, když už by někdo chtěl, aby jich bylo míň.. Ale podle mě jich zase tolik není. Jednak nežijou extrémně dlouho, a tuhé zimy, případně deštivá jara udělají své..
Od té poslední brodské "přestřelky" je u nás holub.Zřejmě byl postřelen.Už je tu téměř dva měsíce a jen chodí.Občas si povylétne, ale jinak je pořád u nás na balkoně.nelétá daleko.Jen na střechu.A zase zpět.Jinak je vitální.Žere normálně, odčervili jsme, Myslím, že to bude holubička.Neboť sem z jara létaly asi čtyři holubi a pokoušeli se pářit.Ale nakonec zůstala sama.
Proč nechce uletět?Byla hodně zraněná?Nebo se bojí?
Přistála u nás během té střelby a už nikam nezmizela.Naproti nám holubi jsou taky.Ale nijak se nesnaží k nim.
JG 007

XXX.XXX.236.122
Tuto holubičku jsem našel jako holoubě vypadlou z hnízda kousek od náměstí svobody v Brně. Tak jí dal do batohu přivezl dom podsadil pod pošťáky vychovali jí a je z toho pěkná holubička. Dost polaří mám jí spářenou s pošťákem. Jsem zvědav na jejich odchovy.
JG 007

XXX.XXX.236.122
paskov244
napsal(a):
Hejno holubu
To co v tomto článku napíšu je jen můj pohled na stav holubů ve městech.
Hejno holubu proletí nad hlavami lidí historického centra nejmenovaného města a usedá přímo mezi návštěvníky, malé dítě by jim rado hodilo kousek rohlíku tak jak to děla doma na dvorku ale maminka mu to zakáže „tito holubi jsou škaredí a roznášejí nemoci proto se nesmí krmit !“, a vhodí zbytek jídla do odpadkového koše kde je sežere krysa.
Některé radnice v tom lepším případě najmou firmu a ta holuby odchytí, potom nějakým humálnim způsobem usmrtí a ekologicky likviduje.To ale stojí nemalé finanční prostředky, proto mnoho radnic vydá vyhlášku o zákazu krmeni holubů pod pokutou. I toto je řešení ale to horší. Pravě tito holubi ohrožují nejvíce zdraví lidí ve městě. Holubi co přežili strastiplnou zimu. Na jaře vyseděli prvá mláďata prvních sedm dnů nic nenaznačuje že se blíží pohroma. Po sedmi dnech ale najednou stoupá spotřeba krmiva mladých holubů, do jedenáctého dne hyne prvé mladě, to které se narodilo jako druhé a je menší ale to druhé nečeká v brzké době nic jiného než to prve a hyne taky. Rodiče do několika dnu usednou na tom samém místě „protože milují svůj domov nadevše“na další snůšku a tak to pokračuji po celý rok. Na radnici si mnou ruce nad tím jak vyhláška byla úspěšná a kolik ubylo holubů oproti minulému roku ze zanedbatelnýma náklady.
Netuší že právě spustili bombu v podobě alergíjí a jiných chorob přenosných na člověka.
Jak k tomu holubi přišli ?
Rozkládající tělíčka holoubat a trus jsou tou pohromou pro obyvatele a návštěvníky měst.Dospělí holubi si tyto viry a bakterie nechtě naberou na hnízdě na své peří a proletí se nad náměstím kde je rozpráší na obyvatele města. Kteří si ani neuvědomují v jak nezdravém prostředí se pohybuji.. Mnoho z nich muže mít imunitu menší a neštěstí je tady. Léčba takto postižených lidi stojí několika násobně víc než to co radnice ušetřila bohužel.
Tak tedy jak z toho ven?
Ti starší si možná pamatují že nad městy se vznášely hejna holubu a nikomu to nevadilo protože tito holubí byli zdraví, měli svého chovatele který se o ně staral.Ve svém podkrovním holubníku udržoval čistotu, když mu na holubník přilétl zatoulaný holub tak byl buď Pepíka od vedle a vrátil mu jej nebo nebyl ničí a skončil v hrnci v lepším případě pro něj na burze.Takový chovatel ani nestrpěl aby pod jeho střechou nejen že nehnízdili zalétli holubi ale nestrpěl ani jejich přenocování. Tímto byla většina holubu odchycena hned aniž by se mohli dal množit a dostali jméno městští. Dnes se vznáší nad městem jedno velké hejno holubu taky má majitele ale ten neví co s nimi.
Proč v dnešní době nejsou podkrovní holubníky které by byly tou prvou sítí na zalétlé holuby V šedesátých a sedmdesátých letech se ovzduší ve městech
natolik zhoršilo zásluhou rozvíjejícího průmyslu že lide začali mít menší imunitu na některé alergické a infekční choroby.Chytrý člověk to svedl ha holuby.Přece nepřizná že za těmito chorobami stojí fabriky. Tím byl spuštěn bič na městské chovatele holubu v podkroví.
Město nebo družstvo jako jediní majitele domu postupně vytlačili všechny zdravé holuby z měst a zůstali tam jen ti toulaví přenašeči chorob. Dnes by se situace mohla změnit tím že by majitele domu povolili chov holubu ve svém podkroví za určitých hygienických podmínek a tím by přispěli k ochraně zdraví nejen lidi v domě ale všech lidí ve městě.
Pak by se pohlíželo na holuba úplně z jiného pohledu.
„Hejno holubu proletí nad hlavami lidí historického centra nejmenovaného města ale neusednou mezi návštěvníky, protože jsou zdraví a kvalitní krmivo mají v holubníku.“
„Chovu zdar a holubům zvlášť“ Luboš.
Pane, napsal jste obsáhlý a v mnohém objektivně pravdivý článek.
Já k tomu dodám můj pohled.
Zdivočelí holubí tzv. věžáci jsou problém celé Evropy. Všeho moc škodí. Tito holubi v tomto množství škodí. Trus a hnízda ničí památky, šíření alergií a chorob bych nezveličoval.
Zákony zaspaly. Je potřeba, aby útlocitným jedincům ucpali okapy, pokáleli parapety atd. Pak bude změna názorů. Chovám vše možné i ty holuby 45 let.
A ty hasiče, jak HOLUBIČKA napsala, by měl žadatel zaplatit. Stojí nás to všechny hodně peněz, což si mnozí neuvědomují.
Návštěvník

XXX.XXX.26.76
Chodí ke mně teď holub, pěknej, kroužek nemá. Myslím, že zítra si už vezme z ruky.
Když by měl s námi zůstat, co pro to udělat? Nevím kde teď spí, nebo zda nechodí jen žrát. Ale někdy je s námi více než půl dne.
Budeme se stěhovat, normálně ho sebrat (pokud se nechá) jako ostatní drůbež a jedeme, nebo to nemá smysl a vrátí se (přijde mi vzhledově hodně jako pošťák)?
Díky.
JG 007

XXX.XXX.236.1
Dobrý večer. Jakou má barvu ten holub ? Vyfoťte ho a vložte ho sem do diskuse. Holubi mají rádi kukuřicu a slunečnicu na to ho skuste nalákat trošku na zem a do hrstě. A pak ho skuste chytnout jestli příjde k ruce. To mám vyzkoušené na holubech ve městech na náměstí. Vždy když někam jedu do města tak si sebou beru do kapse
trochu krmné směsi pro holuby. A jestli něco chytnu tak buď si to vezmu dom do holubníku a nebo si ho jen prohlídnu a pustím. Doma mám chov poštovních holubů a různá plemena rejdičů
české staváky kalifornské masné holubi a nějaké holubi z měst takže celkem 55 holubů.
Návštěvník

XXX.XXX.148.67
Už jsem fotku dával, jinde, přikládám znovu.
Problém je, že na ní ty jeho barvy nejsou zrovna vidět. Když chodí má jich mnohem více (celý ten jeho vzor vypadá jinak než když tu sedí), také více hraje barvami.
Přijde mi dobře živený a na pohled zdravý. Akorát si myslím, že když se člověka nebojí, že snad by měl někam patřit. Ale proč by k nám potom chodil na pšenici a ječmen, to holubáři snad krmí lépe.
JG 007

XXX.XXX.236.1
Poštovní holub to není možná jen z poloviny. Vypadá to na městskou směsku. Této barvě se říká modrý kapratý. A vypadá na samečka.
Zdravím všechny,
chci se zeptat, moje dcera dnes viděla holuby, kteří zobali do celého rohlíku. Chtěla jim pomoct a rohlík jim nadrobila. Drobila ho v pletených rukavicích a na drobcích prý zůstalo trochu tenkých textilních vláken z rukavic. Má strach jestli jím tím nemohla spíš ublížit, třeba ucpat střeva..
Děkuju moc, F.

Filip K.
napsal(a):
Zdravím všechny,
chci se zeptat, moje dcera dnes viděla holuby, kteří zobali do celého rohlíku. Chtěla jim pomoct a rohlík jim nadrobila. Drobila ho v pletených rukavicích a na drobcích prý zůstalo trochu tenkých textilních vláken z rukavic. Má strach jestli jím tím nemohla spíš ublížit, třeba ucpat střeva..
Děkuju moc, F.
Dobrý den, dcerka se nemusí bát, holoubkům tím neublížila.
M.N.

Filip K.
napsal(a):
Dobrý den,
děkuju moc za ujištění , snad nevadí ani to, že ta vlákénka byla umělá - akrylová.
Holub je od přírody velmi odolný živočich, nemějte obavu.