Tak to má na mysli nejspíš Poecilotheria metallica, popř. Avicularia metallica, ale ty bych 12 letému klukovi určitě nekupoval (navíc je to dost drahej pavouk...). Doporučuju koupit něco z rodu Brachypelma - jsou velcí, některé druhy barevně dost atraktivní a nejsou to takový rychlý a jedovatý mrchy jako poecky Jinak hodně zdrau s chovem
Jelikoz vas syn ma 12 roku a zadne zkusenosti..doporucuji napred si koupit o sklipkanech knizku..v knihkupectvi za 100kc... Protoze kdyby neco vedel predtim nez zacne chtit nejake zviratko tohoto typu urcite by si to s poeciloterii rozmyslel.. Jeto velmi toxicky pavouk s hlavne stromovy ktery sou velmi ale velmi rychlí... Najdete si na internetu pres googl clanek o kousnuti poeciloterii a myslete nszo ze vas syn je jeste male ditě.. Zacatecnikum jedine brachypelmu nebo grammostolu... Hlavne takovym kteri hned mluvi o poeciloteriich a nemaji ani poneti o chovani a projevech sklipkanu. Ja osibne jsem precetl 2knizky a stravil hodiny u internetu nez jsem si koupil sveho 1. Sklipkana.. Coz je uz hafo let zpatky. To mi bylo 14. Ted mam 5sklipkanu a 9 skorpionu..neni kam spechat a opravdu doporuvuji synka naucit si napred informace zjistit a premyslet s rozumem otom naco mam a naco ne..
Mělo to být "Jinak hodně štěstí s chovem" - jakože přání, ať se daří Vzhledem k tomu, že menší děti mají tendenci na zvířata sahat, mít s nimi kontakt, tak mu hlavně nepořizujte žádné Poecilotherie, Haplopelmy, Pterinochilusy ani nic podobného. Jsou dost jedovatí - a 12 leté dítě by kousnutí větším Pterinochilusem nemuselo přežít. Jinak ono není nebezpečné mít je doma - jen je nebezpečné pouštět k nim děti, nebo s nimi neodborně manipulovat Řekněte synkovi, ať si vybere Brachypelmu nebo Grammostolu (popř. Ještě rod Lasiodora ujde). Osobně bych se klonil k Brachypelmám, protože jsou (alespoň dle mého názoru) hezčí co se barev týče (b. Smithi nebo b. Auratum jsou krásní pavouci, já mám nejradši b. Vagans - černočervená kombinace je super ). Sklípkani jsou sice krásná zvířata, ale znáte děti - synka na to bude bavit koukat 2-3 měsíce, a když se mu pavouk okouká, nebude se o něj už starat tolik - a to je přesně důvod, proč bych pořídil Brachypelmu - vydrží v podstatě bez péče (samozřejmě ne úplně!) a pokud koupíte pavouka už většího, tak mu po opadnutí zájmu bude sačit jedno myší holátko za měsíc. Když to mladýho chytne, může zkusit dalšího pavouka, pak dalšího a časem se v tom vyzná tak, že si bude moct troufnout i na tu Poecku
Není jedovatý ani není agresivní, ovšem je poměrně rychlý(stromový sklípkan), na většině druhů není nic moc k vidění (hnědý pavouk), není ani nijak velký, a jeho chov je v porovnáním s brachypelmou nebo grammostolou náročnější.
Proč se pořád ptáte na nové druhy, když druhy pro začátečníka vám byli již doporučeny ? Navíc rod brachypelma je tak široký, že se v něm dají najít jak levní, tak poměrně vzácní sklípkani (b. Baumgarteni), kteří navíc zbarvením patří k nejhezčím.
Pokud chcete chovat něco jiného, nikdo vám v tom nebrání, je to váš boj. Jen se zkuste zamyslet: Kdyby existoval nějaký další rod pavouka vhodný pro začátek 12-letému klukovi bez znalostí, dostal bych odpověď zde od chovatelů, nebo bych na to přišel já sám výstřelem na slepo, když tu postupně vyjmenuju všechny druhy...
Na trhu je mraky knížek o sklípkanech, ještě více knížek o sklípkanech pro začátečníky (publikace o x-desítkách stránek), kupte/stáhněte si alespoň jednu. Máte ji přečtenou za pár hodin a ušetříte si spoustu problémů do budoucna.
Tu knihu ste si mohl pořidit i sam od sebe zvlastne kdyz tu zduraznujete vek ditete prvni co tak mu misto řečí o poeciloteriich vrazit knizku do ruk.. druhy vam byly doporuceny vice lidma.. Vidite ze sme se shodli v druzich tak se nasi radou řidte a nevymyslejte.sahani.nesahani..pavouk muze utect.zautocit ikdyz budete menit vodu..takze argument on na neho sahat nebude to je zbytecne rikat.
Muj tip je, ze pavoucky vybirate podle obrazku na guuglu. Idealne nejakeho pekneho barevneho, co? ;-)
Me by se treba libila takova Haplopelma lividum. Vypada totiz nadherne. Ale nejsem sebevrah
Dneska si jdu pro Brachypelmu smithi. Mam ji tu domluvenou v jednom zverimexu, kde prodavacka ma pavouka taky doma. Sice me vyjde na cca 500, - Kc, coz je hodne cca na 6 sv, ale ten zverimex musi taky z neceho zit a platit najem. A budu mit kam chodit na cvrcky
Takze byt vami, tak sahnu taky po necem klidnejsim, jako vam tu ostatne vsichni radi ;-)
Bruca.
Já na tom byla podobně, začínala jsem s pavouky v 11 letech.
Než jsem se dopracovala k rodům jako Poecilotheria, Haplopelma, Pterinochilus mi nějakou dobu trvalo. Ale určitě bych je nepořizovala jako prvního pavouka. Jsou velmi rychlí, pterinochillus dokáže i skákat a v teráriu jsou to docela podstatné vzdálenosti, když tam saháte třeba pro vodu.
Jak tu už bylo řečeno, ideální jsou Brachypelmy, já měla jako první Grammostolu, ale ty nejsou tak pěkně barevné. Jinak Lasiodory, co jsem měla, byly docela potvory.
Mě pavouci hodně chytli, v době středoškolských studií jsem neměla v pokoji nic jiného a jednou to bylo přes 300 kousků Teď už mám jen 4 pavoučky, protože jsem začala být alergická na žahavé chloupky.
Ještě doporučuji přečíst článek o kousnutí Poecilotherií, abyste si náhodou neřekl, že syn Poecku zvládne... http://www.sklipkani.cz/clanky.php?cl=2/Pokous%25C3%25A1n%25C3%25AD-skl%25C3%25ADpkanem-Poecilotheria-pederseni.
bruca
napsal(a):
Muj tip je, ze pavoucky vybirate podle obrazku na guuglu. Idealne nejakeho pekneho barevneho, co? ;-)
Me by se treba libila takova Haplopelma lividum. Vypada totiz nadherne. Ale nejsem sebevrah
Dneska si jdu pro Brachypelmu smithi. Mam ji tu domluvenou v jednom zverimexu, kde prodavacka ma pavouka taky doma. Sice me vyjde na cca 500, - Kc, coz je hodne cca na 6 sv, ale ten zverimex musi taky z neceho zit a platit najem. A budu mit kam chodit na cvrcky
Takze byt vami, tak sahnu taky po necem klidnejsim, jako vam tu ostatne vsichni radi ;-)
Bruca.
Myslíte, že by Vás lividka kousnutím zabila?
No hezká sice je, ale jsou i daleko hezčí druhy.
Pokud chcete nějakého opravdu hezkého zemního pavouka, tak si pořiďte Chromatopelmu cyaneopubescens, během růstu prochází zajímavými barevnými změnami a v dospělosti je krásně modrá s oranžovým zadečkem s kresbou a se zeleným karapaxem.Tento druh krásně zapřádá terárium a není toxicky významný.
Jinak jeden z mých prvních sklípkanů byl právě zde zmiňovaný P.murinus(klasická forma), kterého jsem si pořídil cca v 11ti letech.Je fakt, že jsou pekelně agresivní, ale pokud je člověk opatrný, nemusí mít žádné obavy.Miska s vodou je dle mého u tohoto druhu zbytečná, stačí jednou za čas stříknout trochu vody na pavučinu v blízkosti hnízda.
Agresivita u Poecilotherii je dle mého zbytečně přehnaná, je sice fakt, že se jedná o toxicky významější podčeleď, ale agresivní mi příjdou míň(nebo spíš skoro vůbec) než zmiňovaný rod Psalmopoeus.
P.murinus je vyjímka není to ani čistě stromý ani zemní druh..je to tak 50/50, jinak jak tu tak čtu tohle vlákno..když jsem já začínal tak sem měl z druhů které chce Váš synek docela respekt..nevím jestli by jsem zrovna tohle koupil malému dítěti..jestli je to ten typ kterému se to prostě jen líbí..a za 14dní už o pavouka nebude mít zájem..tak je to zbytečná investice..Jak tu píší všichni ostatní nejdřív knížku kterou si přečtěte oba dva pak teprve pavouka..a pro začátek Brachypelmu nebo Grammostolu. To sou kliďasové a barevných druhů mezi Brachypelmama je taky na výběr dost...
Tak ono se dá samozřejmě začít s čímkoli. Ovšem pokud člověk nemá zkušenosti, musí k tomu mít alespoň vědomosti, zodpovědnost a inteligenci...
Což bohužel zjevně není tazatelův případ (soudě dle jeho dotazů v tomto vláknu, nic osobního).
Napsat do googlu "P. Murinus caresheet" není dle mého žádná dřina. Gramatika sice nemá s chovem sklípkanů nic společného, ale o člověku také trochu vypoví.
U poecilotherii jde zejména o jejich jedovatost a rychlost... To jsou ty hlavní důvody proč by je neměl chovat začátečník. o jejich "agresivitě" tu nepadla zmínka (navíc je to relativně individuální záležitost u pavouků) Pomíjím to, že jejich chov je neoddiskutovatelně náročnější než chov brachypelmy nebo grammostoly.
spider83
napsal(a):
Myslíte, že by Vás lividka kousnutím zabila?
No hezká sice je, ale jsou i daleko hezčí druhy.
Pokud chcete nějakého opravdu hezkého zemního pavouka, tak si pořiďte Chromatopelmu cyaneopubescens, během růstu prochází zajímavými barevnými změnami a v dospělosti je krásně modrá s oranžovým zadečkem s kresbou a se zeleným karapaxem.Tento druh krásně zapřádá terárium a není toxicky významný.
Jinak jeden z mých prvních sklípkanů byl právě zde zmiňovaný P.murinus(klasická forma), kterého jsem si pořídil cca v 11ti letech.Je fakt, že jsou pekelně agresivní, ale pokud je člověk opatrný, nemusí mít žádné obavy.Miska s vodou je dle mého u tohoto druhu zbytečná, stačí jednou za čas stříknout trochu vody na pavučinu v blízkosti hnízda.
Agresivita u Poecilotherii je dle mého zbytečně přehnaná, je sice fakt, že se jedná o toxicky významější podčeleď, ale agresivní mi příjdou míň(nebo spíš skoro vůbec) než zmiňovaný rod Psalmopoeus.
To si nemyslím, že by mě zabila. Přece jsem jen pěkný kus vola (177 cm, 115 kg
ale vzhledem k tomu, jak se znám, tak by mi tak polovinu roku běhala svobodně po pokoji, protože bych ji nezvládl chytat.
btw. Ta Chromatopelma vypadá taky moc pěkně. Ale zůstanu si u své smisky, nehledě na to, že budu mít problém s přítelkyní i takhle, ne tak kdyby mi něco běhalo po místnosti ;-).