Výměna hrabanky pro zlatohlávky (imaga i larvy)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.12.2015 19:26
foš

XXX.XXX.161.192

Dobrý večer,
jestli byste mi mohli poradit ohledně sterilizace materiálu, doneseného z přírody.
Bukovou hrabanku jsem sterilizoval v mrazáku 24 hodin - ale proti roztočům to myslím nestačí.
Větve stromů jsem polil vřelou vodou, ale jestli jsou účinější metody, rád se poučím.
A jak často měnit hrabanku, jistě se časem znečistí a namnoží se roztoči, i když krmení měním 2x denně.

Děkuji předem za odpověď.

17.12.2015 20:56
moviereaper

XXX.XXX.99.57

Mě se osvědčila mikrovlnka. Do substrátu se mi dali zrovna roztoči cca před 14 dni a jelikož mi bylo líto vyhazovat takřka nespotřebovaný substrát, tak jsem ho prohnal mikrovlnkou a od tý doby nikde nic neleze. S výměnou hrabanky je to podle toho, jak vysokou máte vrstvu a jak velké jsou larvy. Já měním až když vidím, že je tam víc "bobků" než tý hrabanky :D Ke krmení dospělců se mi osvědčilo beetle jelly - v podstatě se nekazí a není tak s tím tolik práce. Larvy přikrmuji jablkem, které nechám v substrátu klidně týden, pokud necháte dýl, tak se už začne rozkládat (záleží ovšem na vlhkosti substrátu, ve vlhčím podlehne jablko zkáze rychleji).
Snad to jako odpověď stačí.

17.12.2015 21:27
chudoba.josef

XXX.XXX.248.182

Dobrý večer,
osobně hrabanku nijak neupravuji, v lese naplním prodyšný pytel, ten skladuji ve sklepě a když je potřeba, naberu do kýble, rozemelu dle potřeby a rovnou podávám na krmení larev či kladení imag. Hrabanka tak neztratí užitečné bakterie podílející se na procesu tlení. Samozřejmě je třeba dát pozor na zvýšené množství nějaký dravých potvůrek, mravence, drátovce apod. Nějaký ten roztoč tam bude vždy ale v nemusí být vždy na škodu, obvzlášť v menší míře. Pokud měníte potravu 2x denně vůbec bych se jich nebál, ono stačí dávat potravu na vhodné misky a nemusí se to měnit každý den. V substrátu se tak roztoči nepřemnoží a není ho kvůli nim třeba měnit. Co se týče trouchu, tak pokud v něm nejsou mravenci či nějaké larvy, také není třeba nějaké úpravy.
Pokud ale nějakou úpravu substrátu požadujete, zůstal bych u toho mražáku. Svůj účel to splní a pro kvalitu substrátu je to šetrná metoda, narozdíl od úpravy v troubě a mikrovlnce, to bych nedoporučoval vůbec. Ale co člověk, to názor, to jiná zkušenost..
Přeji mnoho úspěchů v chovu.
J.Ch.

19.12.2015 08:23
moviereaper

XXX.XXX.99.57

Já bych byl osobně s tvrzením o ztrátě bakterií tepelnou úpravou opatrný. Bakterie jsou vysoce odolné organismy a pokud by nevydržely menší tepelnou úpravu, tak minimálně jejich spory by ji vydržely díky sníženému obsahu vody, který eliminuje nebezpečí denaturace bílkovin teplem. Jakmile nastanou vhodné podmínky, tak spory začnou klíčit a bakterie se pak začnou ve své vrcholné fázi množit exponenciální řadou. Jelikož jsou spory bakterií pomalu nezničitelné (snesou také velké dávky záření, kyselost pH až 1 i působení org. rozpouštědel), tak zlikvidování bakteriálního života v půdě vysokou teplotou bych se nebál. Mé znalosti z bakteriologie jsou pouze základní, takže pokud se mýlím, tak mě určitě někdo opravte. Ale jak zde uvedl pan Chudoba, co se týče chovu zlatohlávků, co člověk, to názor, každý si musí najít ten svůj způsob, který mu vyhovuje.

19.12.2015 12:05
chudoba.josef

XXX.XXX.32.224

Koukám že v tomto směru víte určitě více než já Já jen vím, že mikrovlny dokážou udělat pěknou paseku. Samozřejmě že se i po takovém zásahu "život" v substrátu opět časem rozjede. Moje zkušenost je taková, když jsem z počátku experimentoval, že byl substrát nachylný na plísně a tak jsem od toho upustil. Zjistil jsem, že to jde s úspěchem i bez jakéhokoliv úprav a jsem za to sakra rád, protože při tom objemu který potřebuju, bych se z toho po...
Je ale pravda, že mi semtam rostou v teráriu houby, občas vyleze nějaký ten brouček, vylíhne se můra a jednou jsem měl z terária dokonce i formikárium Ale beru to jako zpestření

19.12.2015 12:31
moviereaper

XXX.XXX.99.57

Já jsem právě z počátku taky dával substrát neupravený, pak nastal problém s roztoči, kdy se mi několikrát stalo, že se přemnožili tak, že mi lezli ven z nádoby na chov a rejdili i po nábytku. Tak jsem sáhl k tepelné úpravě, roztoče to spolehlivě zničí, ale bakterie by měly bezproblému přežít. Jelikož chovám jen jeden druh brouků pro potěchu oka, tak to naštěstí časově zvládám, kdybych toho měl víc, tak se na mikrovlnku vykašlu :D Když už jste tu zmínil, že se vám občas vylíhne nějaká ta můra nebo brouk, tak zrovna se mi z bukové větve v terárku vylíhl kuloštítník beraní, kterého jsem si ponechal, jelikož terárium je momentálně stejně prázdné a vypadá, že se mu tam i zatím líbí :D.

22.1.2017 12:20
cerny-cerny

XXX.XXX.3.136

Dobrý den, já používám vařící vodu a uzavřený plastový box o objemu 60l z tvrdšího materiálu. Namletou hrabanku natěsno namackam do boxu, ve varné konvici uvařím vodu postupně asi v objemu 7l kterou rozlevam do substrátu tak, aby s minimem vody došla teplota po celém objemu. Kdyz je zalito, box natěsno uzavru a zespodu podložím, aby byla co nejmenší stycna plocha s podlahou kvůli přenosu tepla. Vše takhle nechám prohrát až to samo vychladne. Poté přebytečnou vodu odliju (netřeba cedníku ani čehokoli jineho, jde to samo při naklonění boxu) a pořádně promicham. Jelikož je substrat přemokření, dám jej v boxu bez víka do sklepa vyschnout a substrát je hotov. Ještě se mi nestalo, aby byl plesnivý, nebo bez bakterií (kvalia dle konzistence a typicke vůně) nebo aby z něj něco vylezlo či něco dravého devastovalo me larvy. Všehovšudy je to jen o zalití, odlití a odnesení do sklepa. V troubě to strašně smrdelo jak v mikrovlnce, tak i v horkovzdusne, tak jsem hledal jiné cesty...

Přidejte reakci

Přidat smajlík