Pro čeho chov?larev, brouku, druh, stadium?jinak se používá ta shnilá vrstva listí pod spadanym.ta černozem pod listovou (hrabankou)už ne. http://www.chovame-zlatohlavky.estranky.cz/clanky/jak-zacit-s-chovem/jak-zacit-vyber-vhodneho-druhu-teraria-substrat-.html.
Jednoduše řečeno základem substrátu pro chov brouků je listová hrabanka. Jak píše kolega, je to spodní vrstva listí co se již rozkládá, ne to listí co čerstvě spadlo, ani to co se proměnilo na půdu. K hrabance je vhodné přidat trouchnivé dřevo. Substrát pro zlatohlávky obsahuje tak do 30% trouchu a zbytek hrabanka, ale pokud není trouch, postačí i hrabanka samotná.. Pro nosorožíky se používá hrabanka a trouch 50:50. Pro larvy může být substrát hrubší, ale broukům na kladení je dobré ho mít na jemno..
J.Ch.
Prave jsem dodelal hrabanku, to byla drina
posilam foto, mohlo by to tak vypadat?
Drtit rukama se dá, ale chce to nějaké vhodné pracovní rukavice, nejlíp takové pevné pletené. Pro získání jemného substrátu na kladení nebo pro maličké larvy se mi osvědčilo přes bednu přetáhnout kus perlinky, provlečeným provazem ji pevně přivázat kolem horního okraje.
Pak přes toto ostré síto v rukavicích strouhám po hrstech listovku, jde to celkem dobře.
Co nejde postrouhat hážu bokem, samozřejmě listovka nesmí být úplně mokrá.
Takovým nejlevnějším pomocníkem je udělat si něco na vrtačku, to už tady bylo popsáno.
já jsem si koupil závitovou tyč, zkrátil na asi půl metru, z ocelového vázacího pásku jsem si nastříhal kusy asi 10 cm, vyvrtal jsem do nich uprostřed díru na navlečení a pak vždy tři matky a pásek, třeba čtyři pásky celkem. Je to celkem jednoduché na sestavení, i když to moc nevydrží. Pro mletí je pak nejlepší pevný kbelík s víkem do kterého udělám přiměřenou díru na tu tyčku. Pak z toho není ani moc bordel.
T. V.