Zdravím Vás.
Rád bych Vás chovatelé, poprosil, zda nevíte o jaké druhy jde ?
Mám je od roku 2006.
Pochází z Hondurasu,200 km od Guatemaly z nadmořské výšky 60 m nad mořem !
Dostal jsem je jako maličké, délka 2 cm v rozpětí nohou.
Oba druhy mají dnes v těle asi 6 cm délky.
Oba druhy mají za sebou od té doby 10 svleků.
Případný dotaz rád upřesním.
Děkuji, Zdeněk.
SpiOfi
napsal(a):
Zdravim, popravde ty prvni dve fotky mi pripadaji jako Brachypelma vagans ale ta je z Mexika a ty dalsi dve fotky mi pripadaji jako Theraphosa blondii / stirmi. Od koho jste je kupoval a za jakou cenu?
Dobrý večer,
tazatel píše, že je obdržel tudíž asi podle ceny se nechytíme. Mě tedy spíše zbarvením připomíná trochu B. Albopilosum (ta tuším pochází z okolí). Ale to je zase asi málo "chlupatý". Nicméně na Theraphosu by dle mého vypadal značně mohutněji. Možná by pomohla přibližná velikost v rozpětí nohou obou jedinců (či alespoň v těle). Zda je máte od roku 2006 troufám si říct že největší růst mají za sebou a třeba by tento údaj aspoň trošku napověděl. Děkuji
S pozdravem
Matte.
Ano, ta první vypadá jako vagans, ale toho mám doma taky a trošku jiný.
Možná to bude nějaká místní variace. Hodně přede pavučiny a po svleku má krásně červené chloupky na zadečku. Udělám nové fotky. Mám je 3 a všechny rostou stejně. I je změřím. Ta hnědá je velmi podobná blondi, kterou jsem kdysi doma měl a je hezky mohutná. Pavouci byli dar, tudíž mě nic nestáli.
Děkuji za další případnou reakci.
Tak pokud mohu H. Hercules to není určitě. V oblasti Hondurasu by pohledával něco asi jen opravdu těžko (obývá oblasti v Africe). Hercules je norový sklípkan tudíž by se mu ani moc nelíbilo v tomto typu terária (nejspíš by se mu v něm ani nedařilo). Stavba těla rodu Hysterocrates je značně odlišná od rodu Brachypelma. Dle mého osobního názoru se jedná o Brachypelmu. Zda jsou po svleku chloupky červené, může jít i o zmíněnou Vagans.
Druhý chovanec se mi zdá (při porovnání napájecích misek - za předpokladu že u obou jedinců jsou použity totožné misky na vodu) pořád poměrně malý na rod Theraphosa. Samozřejmě vztaženo k věku. Jen kvůli tomu se mi to nezdá. Samozřejmě tento názor nikomu nevnucuji a jsem otevřen argumentům i diskuzi.
Po svleku je vždy o něco snadnější odhadnout, či určit druh. Pokud tedy není třeba nějaké foto těsně po svleku, možná bych dotaz opakoval, při dalším svleku. Třeba se najde někdo kdo poradí víc.
S pozdravem
Matte.
Pánové, děkuji za typ.
Ty, co vypadají jako Brachypelmy mám 3 a hodně předou. Rostou stejně rychle. Dokonce jedna si teď udělala falešný kokon a hlídá si ho, zapředla se ve skrýši.
Ten hnědy druh sklípkana vůbec nehrabe, nepřede, nevyhledává skrýš. Jedinné, co jsem vypozoroval za ty roky, má rád vlhko a pořád je v okolí misky s vodou. Žere normálně, ale nikdy se nepřejídá, někdy potravu i odmítá. Např.geniculatka, co mám, tak ta by přežrala k prasknutí, kdyby k tomu měla možnost. Všechny krmím jednou za 14 dní až 3 týdny.
Pokud mi nějaký druh uhynul, tak jen stářím a vždy v úctyhodném věku ! Udělám fotky obou druhů těsně po svleku a pak zde otevřu novou diskuzi. Děkuji.
Zdravím,
vypadá to tak. Možná Theraphosa Stirmi. Hodí se zde opravdu vysouká vlhkost vzduchu. (to by odpovídalo, že se tak ráda drží u misky kde vidím je rošeno především.) Možná bych do terária dal část květináče (nebo něco jiného) jako úkryt a rosil hlavně v těch oblastech. Potom věřím bude ráda u úkrytu. Rosil bych i častěji a větší plochu (jen ať není podklad moc mokrý). Jinak vypadají moc pěkně.
Přeji hodně úspěchů
Matte.