dicronorrhina

XXX.XXX.99.198
Ahoj,
před dvěma týdny jsem si pořídila své úplně první brouky. Jsou z rodu Dicronorrhina a jelikož mám zatím nulové zkušenosti, tak bych si ráda ověřila, jestli je jejich chování normální. Po přínosu se okamžitě zahrabali do substrátu, teď už však čile pobíhají po teráriu, až mi připadá, že se z něj snaží usilovně dostat. Vylezou na nejvyšší větev a škrábou drápkama po stěně. už asi dvakrát jsem si všimla, že jim z tlamičky vytéká tmavě hnědá tekutina, co to může být? Nijak nezapáchá, ale docela mě znepokojila.
Jak řešíte vodu na pití v teráriu? Trochu tekutin získají z banánu, ale mám pocit, že bych jim měla k pití poskytnout ještě nějakou vodu.
Předem díky :).
dicronorrhina

XXX.XXX.99.198
Celkově mi připadá zvláštní, že jsou aktivní téměř celý den. Myslela jsem si, že budou vylézat třeba jen na jídlo, ale pořád pobíhají po teráriu a samec se neustále snaží létat. Terárium pro jeden pár mám 40x25x20cm, není jim příliš malé? Není to příliš vysokou teplotou? Nejvyšší teplotu přes den mají v teráriu asi 25 stupňů, k večeru to naštěstí o trochu klesne.
Bojím se, že se hrozně pomlátí o stěny terária, když se v něm snaží létat, mám ty stěny něčím zevnitř obalit, aby po nich mohly spíše šplhat? Nějakou světlou, nebo průsvitnou látkou?
Brouci na začátku zřejmě ještě nebyli aktivní a tedy trávili čas zahrabáni v substrátu, to je normální.
Pokud tito zlatohlávci mají teplotu kolem 25 stupňů tak je to přes den v pořádku, na noc je vhodný pokles, ale nemusí být, brouci se na noc většinou zahrabou do substrátu.
Důležité je nedávat je raději na přímé slunce, protože hrozí přehřátí, nevím jak dobře máte řešené větrání. Dále to že brouci létají je taky normální, pokud mají světlo a cítí proudění vzduchu, tak budou pořád startovat.
Krmení banánem je v pořádku (raději zralý až přezrálý) můžete dávat i zralé hroznové víno - rozpůlené, přezrálé švestky apod. na podzim je toho dost.
Dicronorrhiny snesou přes den teploty i 30 stupňů a nemělo by jim to nijak vadit, ale raději polostín a vyšší vlhkost (substrát pokryjte kousky kůry a nebude tak rychle vysychat).
Larvy taky snesou 25 stupňů, pro kukly doporučuji raději trochu snížit teplotu na 22 stupňů.
Ta velikost terária by mohla být větší, ale pro 2 - 4 brouky to stačí, hlavně jim dejte dostatečnou vrstvu substrátu, tj alespoň 10 cm.
Když mám místo, tak dávám Dicronorrhinám do bedny i 20 cm vrstvu ručně rozmělněné listovky.
Preferuji tedy na chov prostor alespoň 30 - 40 vysoký.
Zdravím,
to, co popisujete, se mi jeví jako normální chování, zvláště u čerstvých brouků.Když budou mít vhodné krmení, vlhkost a dostatek světla, po pár dnech se "uklidní.Velikost terária je víc než dostačující, sám mám v podobném samce a 3 samice Dicronorhina d.layardi.Je možné do terária přidat další kusy větví, kůru, aby se zvětšila plocha pro aktivitu brouků.Vodu řeším tím, že rosím rozprašovačem jednou za 1-2 dny podle teploty vzduchu.
dicronorrhina

XXX.XXX.99.198
Děkuji za odpovědi. Dost mě uklidnilo, že toto chování považujete za normální. Přeci jen v začátcích je člověk neustále v pozoru a všechno ho vyděsí. Jen o té hnědé tekutině nemohu nic najít, ale když jste to nijak neokomentovali, tak to asi nebude žádný závažný problém, snad. :).