Ahoj všem,
mám štíra Heterometrus petersii, stáří 6 měsíců, terárium exo terra 30x30x30 + kryt na vnější světlo, kde mám žárovku EXO TERRA Night Heat 25w, podušku Heat wave Rainforest small 20x20 4W.
V teráriu je stále teplota 23.5 stupňů a to je poduška neustále zapnutá. Prosím o radu, co jiného použít, vím, že má mít okolo 30ti, ale může mít jen světlo infračervené, které u exo terry má minimálně 50W a kryt na světlo mám max 25W. Denní světla obsahují UV, které štíry zabíjí.
Díky za odpovědi, prosím o rady přesného typu a značky k použití. Přečetla jsem i US fóra, kontaktovala Exo Terru v Německu, podle nich je vše v pořádku, ale já hádám, že 23 stupňů v pořádku není.V teráriu samozřejmě nechybí teploměr + vlhkoměr, substrát rašelina.
PRINZESSIN
napsal(a):
Ahoj všem,
mám štíra Heterometrus petersii, stáří 6 měsíců, terárium exo terra 30x30x30 + kryt na vnější světlo, kde mám žárovku EXO TERRA Night Heat 25w, podušku Heat wave Rainforest small 20x20 4W.
V teráriu je stále teplota 23.5 stupňů a to je poduška neustále zapnutá. Prosím o radu, co jiného použít, vím, že má mít okolo 30ti, ale může mít jen světlo infračervené, které u exo terry má minimálně 50W a kryt na světlo mám max 25W. Denní světla obsahují UV, které štíry zabíjí.
Díky za odpovědi, prosím o rady přesného typu a značky k použití. Přečetla jsem i US fóra, kontaktovala Exo Terru v Německu, podle nich je vše v pořádku, ale já hádám, že 23 stupňů v pořádku není.V teráriu samozřejmě nechybí teploměr + vlhkoměr, substrát rašelina.
Máte pravdu, že teplota je nízká. Já u heterometrů preferuji konstantní teploty mezi 25-28C s tím, že pod žárovkou se mohou vyhřívat na 35C (prostě jako u hadů, želv atd.). Pokud je teplota ok, nevyhřívají se, protože jim to stačí, březí samice se ale vyhřívají pravidelně (evidentně jim nepostačuje ani těch 26-28). Za nízkých teplot štíři naopak nerostou, netráví, špatně prospívají, jsou neaktivní.
Používám klasické žárovky. Že by UV zabíjelo štíry, tak o tom jsem neslyšel.
Nick original

XXX.XXX.22.157
Kdyby jste se vyprdla na tyto předražené ptákoviny, udělala byste lépe a ušetřila.
Zkuste dát do krytu normální vláknovou 25W žárovku za cca 15 Kč a změřte teplotu a vlhkost něčím, co opravdu měří a ne těmi nefunkčními kolečky EXO šmejdů (dovolím si předpokládat, že máte toto). Možná budete překvapená, jakých reálných hodnot se doberete.
Pokud nemáte terárko na balkoně, tak není možné, aby byla při kombinaci tepelné podložky a 25W žárovky teplota jen 23,5°C.
Pandinus
napsal(a):
Máte pravdu, že teplota je nízká. Já u heterometrů preferuji konstantní teploty mezi 25-28C s tím, že pod žárovkou se mohou vyhřívat na 35C (prostě jako u hadů, želv atd.). Pokud je teplota ok, nevyhřívají se, protože jim to stačí, březí samice se ale vyhřívají pravidelně (evidentně jim nepostačuje ani těch 26-28). Za nízkých teplot štíři naopak nerostou, netráví, špatně prospívají, jsou neaktivní.
Používám klasické žárovky. Že by UV zabíjelo štíry, tak o tom jsem neslyšel.
Děkuji za odpověď.
Podložku jsem vyměnila za novou a teplota se za dvě hodiny vyšplhala (bez zapnutého světla) na 27,1. Krása
Ohledně UV - chovám agamy, krajty a such. želvy a sklípkany a právě u sklíkanů jsem na zahraničních fórech před léty našla, že sklípkanům Uv vadí, ale ukryjí se před ním (zahrabou, popř zalezou do úkrytu), červené světlo - klasická žárovka jim nevadí.
Teď jsem začla se škorpióny a hledala jsem články, kde výzkumy uvádějí, že štírům klasické světlo vadí, dokonce píší - "Install a heat mat. Or a red or non-UV black heat lamp. Never use UV on an Emperor Scorpion as it causes stress and death!"
Což v překladu znamená tepelné podložky ano, červené světlo ano /infračervené, né klasická žárovka s Uv, která je jen přestríkaná na červeno/ nebo jakékoliv světlo bez UV tzv černé světlo. Tím jsem napsala mail p. F. Kovaříkovi, který je uznávan v CZ i celosvětově pro své sbírky a chov škorpíků a bylo mi řečeno, že žárovku ANO, ale INFRARED a nebo právě modrou bez UV, tzv night světla.
Samozřejmě jsem měla pár dnů klasickou žárovku, kterou mám u hadů, ale škorpión se zahrabával, nejedl, nebyl aktivní. Proto jsem hledala vysvětlení jinde a bylo mi doporučena podložka a modré světlo.
Nicméně, podložka po pár hodinách najela luxusně, teď opět zvedla teplotu o 1 stupeň - 28, tak hádám, že spokojenost. Štír vesele trajdá a loví moučné červy.
- I Vám děkuji za Váš názor, ovšem jak jsem psala, mám od Exo Terry vše, kupováno v Něměcku (14 terárií + věškeré příslušenství) a nikdy jsem neměla problém. S poduškou zkušenost jsem zatím neměla a proto jsem se ptala, stejně jako na noční světlo. Nebýt těch doporučení (po napsání do googlu např "Why scorpions hate Uv light" nebo "Can UV kill scorpions") bych nechala žárovku normální a tím bych nic neřešila. Ovšem škorpík také neprospíval.
A nebojte, nemám lepící kolečka, ale termo i hygro metry digitální :).
Nick original

XXX.XXX.22.157
Dobrý den,
Omlouvám se za ta "kolečka" a chovatel začátečník také evidentně nejste. Nicméně ExoTerra má poměrně zajímavě řešená terária s dobrým větráním. Proti tomu nic nemám. Ostatní věci jsou nepotřebné, barevné předražené krámy, ale zvířatům asi nijak neškodí, tak je to věc každého.
Štír by Vám samozřejmě prospíval i pod obyčejnou žárovkou. UV k ničemu nepotřebuje, ale nezabije ho, prostě se schová. Žárovka je případně u štírů (já sám nesvítím) pouze jako zdroj tepla a štír aktivuje po zhasnutí. Pokud trajdá za dne, neznamená to nutně, že prospívá.
To je pouze můj názor a nijak Vám jej nevnucuji. Evidentně do chovu investujete více, než je obvyklé (peněz i snahy), což není špatně.