Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.12.2016 21:42

Chtěl bych se zeptat jaký je nejvhodnější druh roháče pro začátečníka, za každou radu o chovu budu rád, díkysmajlík

3.12.2016 21:21
tomvoj

XXX.XXX.0.142

Chovam už několik let druh Dorcus titanus sika a začátečníkovi bych ho doporučil.

3.12.2016 21:29

Tak sem hledal na internetu něco o jeho chovu, vypadá dobře, jen bych se chtěl zeptat jestli larvy musím mít v trouchnivém dřevě či kinshi, nebo jum stačí listová hrabanka s velkým podílem dřeva.

4.12.2016 11:24
t.hops

XXX.XXX.222.22

Dorcusové jdou snadno, phalacrognathus a ostatně všechno snadno sehnatelne treba tady na fauně.larvy do trouchu, kinshi je dobrý na velký brouky ale pro začátek bude důležitější je vubec odchovat než snaha o velký brouky.kinshi si nechte na další level a az budete mít larvy od svých brouku.hrabanku nejedí, ta je dobra tak na přípravu pro kladení kdy špalíky trouchu obsypete hrabankou a slouží k snadnějšímu přesouvání larev mezi polinky a držení vlhkosti.v tomto lze odchovat cely cyklus ale lepší je mít ve sklenicích a pozorovat jak spotřebovávají trouch.lepší nahradit hrabanku drcenym trouchem, ja radsi šetřit.zalezi na možnostech.

4.12.2016 14:55
chudoba.josef

XXX.XXX.248.182

Zdravím,
z vlastní zkušenosti bych do začátku doporučoval určitě některé druhy Lamprima sp., Dorcus sp., Cyclommatus metalliefer sp., Prosopocoilus giraffa sp., Phalacrognathus mulleri i Odontolabis sp.
Roháči bývají někdy vybiravý na to, do čeho vykladou. Osobně mám dobrou zkušenost s bukovým dřevem, ale jistě to lze i na jiném. Na kladení umistím vertikálně špalky (špalky) a kolem pevně natlačím jemně mletý trouch do celkové výšky alespoň 15cm. Na povrch kůry, dekorace a je hotovo . Larvy pak chovám zvlášť v nadobách se stlačeným trouchem. Komůrky většinou lepí k nádobě, tak je přehled a lze pozorovat proměnu. Kinshi není nutné a jak říká kolega, na začátku bych se tím nezabýval. Pokud chcete velké brouky, stačí najít dřevo, které je napadené houbou, což je vlastně takové kinshi, co vyrábí příroda
Hrabanku nepoužívám vůbec, kromě druhu Odontolabis, kde je chov mírně odlišný od ostatních. Ti kladou do směsi hrabanky a trouchu na jemno. Špalky nejsou potřeba.
Tak ať se daří ;-).

4.12.2016 15:03

Dobrá, díky všem za odpověďsmajlíkPříští rok mám v plánu si nějaké pořídit tak kdyžtak ozvu.

6.12.2016 22:12
tomvoj

XXX.XXX.164.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak sem hledal na internetu něco o jeho chovu, vypadá dobře, jen bych se chtěl zeptat jestli larvy musím mít v trouchnivém dřevě či kinshi, nebo jum stačí listová hrabanka s velkým podílem dřeva.

Larvy Dorcusů a vesměs roháčů potřebují mrtvé dřevo nebo trouch, listovku nežerou a pouze v listovce by uhynuli. Samice většinou klade vajíčka do dřeva mrtvého, ale ještě ne úplně ztrouchnivělého, často se prokousává dřevem a klade ny vhodná místa jednotlivě vajíčka. Já larvy Dorcusů většinou vybírám zhruba po 1/4 - 1/2 roce od vypuštění brouků do výběhu. Larvy pak dám samostatně do přiměřeně velkých krabiček z pevnějšího plastu, kde jim dám kvalitní trouch a trochu původního dřeva. Líp je tak mohu kontrolovat a hlavně se navzájem nepožerou resp. je nesežere samice. Samičky totiž při nedostatku proteinu požírají i larvy.
Kromě Dorcusů se dají odchovávat celkem úspěšně i Prosopocoilusi.
Pak jsem ještě zkoušel některé Odontolabisy, ale to je něco mezi roháčem a nosorožíkem, larvy už potřebují víc prostoru a jsou podle mě citlivější na manipulaci.
Co se týká nějakých hub, to bych doporučoval nechat na později, nevhodná houba ve dřevě může larvu usmrtit. Jako dřevo používám buk a dub.

Přidejte reakci

Přidat smajlík