Cyphonisthes vallatus septentroinalis kokony

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2016 09:00
radek pb

XXX.XXX.139.233

Dobrý den,
Včera jsem se díval do krabičky s kokony cyphonisthesů, žàdný nebyl venku, vzal jsem jeden kokon, a pokusil jsem se ho rozloupnout.
Byl tak tvrdý, že jsem si málem zlomil nehet(jsou to moje první kokony, takže nevím, jak by měli být tvrdé), vzal jsem si tedy nožík, a pomalu jsem ho rozloupnul nožíkem.
Byl tam krásný samec, krovky měl ztvrdlé, žádná deformace, no prostě nic.
A potom jsem rozloupnul nejstarší kokon, opět samec, opět v pořádku.
Ale jelikož jsem začátečník, zdá se mi že je kokon moc tvrdý, na to, aby ho brouk prorazil, vždyť i já jsem ho musel otvírat nožíkem, jinak by to prostě nešlo.

Poraďte prosím, jestli mám kokony rosit(nikdy jsem je nerosil), nebo je rozloupnout, nebo prostě čekat?
Moc díky.

30.12.2016 09:28
radek pb

XXX.XXX.139.233

Jo, ještě chci zdůraznit, že když jsem před dnem načal kokon jednoho samce, dnes jsem se podíval a samec byl vylezlí.
Takže nevím, jestli se brouci z kokonů třeba nemůžou dostat?
Díky.

30.12.2016 21:06
tomvoj

XXX.XXX.164.133

Tento druh jsem nechoval, ale co vím, tak se právě vyznačuje tím, že kukla potřebuje fázi sucha, a to v délce 5 - 6 měsíců, pak teprve postupné zvyšování vlhkosti.
Předpokládám, že to tak je i v přírodě, že je období, kdy kokon postupně totálně vyschne a stane se tak velmi pevným, brouk se vyvine třeba po nějaké pauze a pak čeká na změnu počasí, kdy po navlhčení brouk stěnu kokonu už prorazí.
Podobně třeba cheirolasie čekají v kokonech a občas se jim musí pomoct.
U těchto druhů je tedy potřeba si poznačit datum zakuklení, po odpovídající době pak raději špičkou nože udělat malý kontrolní otvor a pokud je tam hotový brouk, tak mu udělat trochu větší otvor aby mohl snadno vylézt ven, ten kokon třeba dát na trochu vlhčí substrát.

30.12.2016 21:09
tomvoj

XXX.XXX.164.133

Ještě poznámka, raději udělat malý otvor do stěny kokonu, pokud by tam byla ještě kukla, tak to zase zahrabete do suchého substrátu a mlže to dopadnout dobře, vlhčením v nevhodnou dobu byste ji usmrtil.

30.12.2016 21:53
radek pb

XXX.XXX.139.233

Jo, děkuji za radu

31.12.2016 10:54
radek pb

XXX.XXX.139.233

Zdravím,
Ještě včera jsem skusil zvlhčit substrát, navlhčit stěny atd.
No a výsledek?
Dnes ráno se podívám do krabice a tři kokony skrz na skrz proražené.

31.12.2016 10:56
radek pb

XXX.XXX.139.233

Ps:může být více neaktivních samců nosorožíka v jednom boxu?

Děkuji.

31.12.2016 10:57
tomvoj

XXX.XXX.164.133

radek pb napsal(a):
Zdravím,
Ještě včera jsem skusil zvlhčit substrát, navlhčit stěny atd.
No a výsledek?
Dnes ráno se podívám do krabice a tři kokony skrz na skrz proražené.

A co to tedy znamená, že z toho vylezli brouci? Ty kokony nemá cenu vlhčit pokud nevíte v jakém stavu je vyvíjející se brouk.
Když necháte kokony pohromadě, tak je mohou líhnoucí se brouci rozbít.

31.12.2016 11:15
marek660

XXX.XXX.58.58

Neaktivní samci můžou být bez problémů spolu.

31.12.2016 13:36
radek pb

XXX.XXX.139.233

tomvoj napsal(a):
A co to tedy znamená, že z toho vylezli brouci? Ty kokony nemá cenu vlhčit pokud nevíte v jakém stavu je vyvíjející se brouk.
Když necháte kokony pohromadě, tak je mohou líhnoucí se brouci rozbít.

No, brouci byli vylezlí.
A vím, že jsou brouci plně vyvinutí, díval jsem se do nejmladšího kokonu,
Brouk byl plně vyvinutý, a v nejstarším, výsledek stejný(a to si pamatuju že nejstarší larva se zakuklila 2 týdny po všech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík