Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2017 10:23
Mikky

XXX.XXX.192.34

Dobrý den, mám samici brachypelma smithi v 6. svleku. Mám ji asi 3 měsíce a už od pořízení měla na zadečku trochu lysinku. Myslela jsem, že je to tím, že odhazovala žahavé chloupky. Ale postupem času se jí lysinka zvětšuje a v jednom místě má něco jako malý stroupek či něco takového. Chloupky neodhazuje, chová se normálně, je aktivní, žere normálně... Má správnou teplotu i vlhkost v teráriu. Myslíte, že by to mohal být třeba plísní? Nebo čím je to způsobeno? Doufám, že se to svlekem vše spraví. Děkuji předem za rady, mám o ni strach :(.

17.1.2017 14:40
Atrix

XXX.XXX.226.196

Při podezření na plíseň bych umyla terárium a vyměnila substrát, pach plísně poznáš podle klasického penicilinového zápachu.. Myslím, že pavouk napadený plísní byť málo, by chřadnul a nežral. Jinak takhle vypadá pavouk, co se hodně bránil..
Kdyby byly stroupky hnisavé nebo mokvavé, asi bych jela k veterináři specializujícího se na pavouky.. Může mít ovšem i roztoče, což je důsledkem nedostatečného sterilizování věcí přidaných do terária - kokos, větve, vidím tam dokonce i mušli..
Ale snad to nebude nic hrozného. Hodně štěstí a pak napiš jak Smithka dopadla :).

17.1.2017 19:59
Mikky

XXX.XXX.44.253

Plíseň to snad není, žádný zápach necítím, stroupek je suchý, vše je sterilizováno. Vůbec si nevím rady :( každopádně moc děkuji :).

17.1.2017 22:08
Irminia

XXX.XXX.12.161

Pěkný večer,
množství plísně by muselo být výrazné aby to významně ohrožovalo sklípkana. Jsou případy kdy mezi plísní v teráriu vyroste sem tam i nejedna houba a chovancům to neublíží. To samozřejmě neznamená, že je to dobře. Nicméně toto na plíseň opravdu nevypadá.

Spíš je nasnadě výše zmíněná myšlena nějakého vnějšího parazita. Pokud není v místnosti velký hluk nebo rány, otřesy atd. bylo by možné, že sklípkan vykopává právě proto. Nevšimla jste si někdy že by pavouk jakoby ležel v misce s vodou ?

Já osobně si myslím, že vykopané chloupky ( i když toto je poměrně hodně) problémem nejsou a při dalším svleku to bude samozřejmě zase v pořádku. Pokud se jedná opravdu o místo suché bez mokvání nebo viditelného zvětšování, mohlo klidně dojít k poranění pavouka o něco v teráriu. V tom případ pokud se stav nezhoršuje po svleku by to mělo být opět v pořádku. Pomohlo by lepší foto toho "stroupku" a preventivně bych doporučil příliš nepřekrmovat. Sklípkan s větším abdomenem má nejen těžší průběh svleku, ale také větší náchylnost právě k poranění zadečku v teráriu.

S pozdravem
Matte.

17.1.2017 22:50
Mikky

XXX.XXX.44.253

Dobrý večer,
v místnosti je celý den ticho, ale terárium mám na komodě, která má zásuvky a občas se stane, že to udělá ránu při zavírání, což by opravdu mohlo způsobit, že se bojí... Zkusím tedy přemístit terárko, snad už to bude v pořádku. Mockrát děkuji za radu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík