Dobrý den přeji. Hledal jsem různé informace k chov roháčů Dorcus titanus Castanicolor. Bohužel různé zdroje uvádějí různé informace. Rád bych se tedy zeptal zkušenějších z nás a požádal Vás tak o dodatečné info :)
1) V první řadě by mě zajímalo jestli pro samce (50 mm) se samičkou bude stačit skleněný válec s podstavou o délce 25 cm a výškou 60cm. Jestli správně počítám je řeč o 30-ti litrové nádobě.
2) Potřeboval bych rovněž vědět, jestli mohu chovat samce i samičku v jednom terárku. Četl jsem totiž že samci mohou být vůči samicím agresivní.
3) Nejvíc mi zamotává hlavu substrát. Zda-li stačí hrabanka s trouchem, nebo je potřeba umístit ztrouchnivělý špalek dřeva (někde jsem četl že by měl být minimálně 20 cm vysoký a 15 cm široký) do kterého samice klade vajíčka. Našel jsem i řadu receptů, kdy je potřeba substrát kvasit, nebo tak něco. Upřímně nemám představu co bych v tomto případě měl dělat.
4) A v poslední řade by mě zajímalo jestli stačí k potravě přikládat ovoce. Vzhledem k tomu, že brouky mám spíše na chov imag než na chov larev, bylo mi doporučeno stravovat brouky výhradně medovou kašičkou.
5) A pokud jde o délku života, v jakých podmínkách je dobré chovat imaga? Někde jsem četl že přisvicování a větší teplota má velkou zásluhu na zkrácování života.
Předem se Vám omlouvám, že je toho tolik. Nevěděl jsem kam se jinam obrátit :) Předem děkuji za jakoukoli odpoěď :)
Pokusím se popsat pár zkušeností s chovem roháčů sice jiného poddruhu Dorcus titanus, ale dají se aplikovat.
ad 1 - tato nádoba by pro jeden pár stačila, ale skleněný válec zrovna není ideální pro chov roháčů. Minimálně bych doporučoval zakrýt část se substrátem (dát minimálně do poloviny výšky) nějakou neprůsvitnou folií. Roháči mají raději stín a řekl bych že sluneční paprsky jim vyložené škodí. Navíc hrozí přehřátí insektária. Musíte vyřešit dobré větrání.
ad 2 - můžete je chovat dohromady, většinou menší samci nelikvidují samice. Pokud chcete mít jistotu tak můžete tomu samci drátem fixovat mandibuly, aby s nimi nemohl samici cvaknout. Ale u tohoto druhu bych to riskl.
ad 3 - samice snáší do mrtvého dřeva, které je ale ještě pevné. Takže nařezat nějaké dubové nebo bukové, lze i jiné dřevo, na špalky kolem těch 20 - 25 cm délky. To dřevo by mělo byt zhruba v takové stavu, že do něj nehtem uděláte snadno prohlubeň ale nerozlomíte tu větev snadno v rukách. Další trouch, který se dá rozmělnit v rukách budete potřebovat na vyplnění prostoru kolem těch špalků. Listovku vůbec nedáveajte, pro larvy roháčů je nanic.
ad 4 - roháči brouci žerou celkem dobře zralý banán, něco jako ovocné džemy, nebo jsou vhodné spec. krmiva pro brouky Jelly. Medem s vodou nebo pivem bych dlouhodobě určitě nekrmil.
ad 5 - jak jsem psal - raději stín nebo polostín. Imaga by mohly dožít půl roku, možná víc. Mám zkušenost s Dorcus titanus sika, že imaga mohou i několik měsíců čekat než aktivují, případně upadnou při nevhodných podmínkách do nějaké hibernace a mohou hladovět, celková délka života se pak pohybovala i kolem jednoho roku.
Samozřejmě pokud samice klade a nemá přísun kvalitní potravy, tak žere larvy, na které narazí.
A na závěr bych napsal, že roháči jsou určitě zajímaví na chov, ale taky je dobré počítat s tím, že je skoro neuvidíte, maximálně tak někdy v noci. Odrostlé larvy je vhodnější chovat samostatně v krabičkách a to třeba ve skříni v naprosté tmě.
Pokud někdo chce mít brouky na pozorování, tak určitě zlatohlávky.