Dobrá den, mám doma volnou klec, velkou 80x45x50
A chtěla jsem do ni pořídit potkánky a tak se ptám co je potřeba
Jakým krmivem krmit, jakou dávku apod..
A ještě bych se chtěla zeptat jaké pohlaví si požídit když chci aspoň 2 aby se v mé nepřítomnosti nenudili..
Za každou radu budu ráda
Rozměry klece, jestli jsou vhodné, ověříš tady: http://www.zhamaku.cz/kalkulator.aspx
Rozteč mříží 3 cm je hodně velká, tím ti prolezou i dospělé samice a menší samci. Musela bys klec obalit pletivem.
Co a jak s potkany se dočteš třeba tady: sedmikrasky.skauting.cz/texty/potkani_prirucka_1.pdf
Ale na krmení potkanů je lepší tohle: http://potkani.rodent.cz/wp-content/uploads/2013/01/Prirucka_krmeni_potkan.pdf
Jinak pohlaví záleží na tobě, snesou se jak 2 a více samic, tak i samci pohromadě. Samci bývají klidnější, mazlivější (lenivější), samice jsou více aktivnější, zvědavá torpéda.
Ahojte, mám menší problém, začiatkom roka som si kúpil potkana, zachránil som ju v zverimexe ako ju dávali hadovi, bolo mi jej ľúto, tak mi ju predali za symbolických 50 centov ( cca 15kč). Je malá, síce nehryzie, ale mám problém ju nejako ochočiť, ťažko mi dôveruje - žeby kvôli šoku alebo? Viem, že potkany sú dosť inteligentné. Ale nejako sa mi nedarí, rozprávam sa s ňou, dávam jej maškrty z ruky a vždy pred tým poviem jej meno.. V klietke je odvážna, ale keď ju vyberiem tak je šialená. jeden deň je krotká a lozí mi po krku, vylezie na hlavu, ležím na posteli a ona pobehuje sem i tam, Druhý deň je zase akoby nervózna, uteká a nedá sa ani udržať na pleci. Neviem, či to robí preto, že má veľkú klietku a je zvyknutá na výbeh už tam, ale ma to hnevá, lebo som si ju chcel ochočiť a trošku mať z nej radosť, takto ju ani nemôžem vziať ani nič. Uvažoval som, že by som jej prikúpil kamarátku, ale keď mám pravdu povediac, jednu divošku zvládnem. Ak by som mal mať obe takéto divé, asi by ma to nebavilo. Viete mi s tým pomôcť? Nedávam jej žiadne drogy ani omamné látky. Dostáva krmivo pre potkany plus ovocie a zeleninu. Veľmi rýchlo rastie. Klietku mám s rozmermi šírka 85cm dlžka 100cm a výška 100cm. Na fotke aj so škrečkom. Ten škrečok je taká flegma - vyjde vonku, postaví sa na dvierka a čaká, kým ju vytiahnem. S ním problém nie je. Suseda, ktorá chová tiež potkany, má ich 4, mi povedala, aby som jej tam pridal konáre z vrby na lozenie. Tak dal som na skúšku jeden a nezáujem.... Ak by sem niekto vedel poradiť na úrovni bez povyšeneckých rečí, bol by som vďačný ;).
Ellie Goulding
napsal(a):
Ahojte, mám menší problém, začiatkom roka som si kúpil potkana, zachránil som ju v zverimexe ako ju dávali hadovi, bolo mi jej ľúto, tak mi ju predali za symbolických 50 centov ( cca 15kč). Je malá, síce nehryzie, ale mám problém ju nejako ochočiť, ťažko mi dôveruje - žeby kvôli šoku alebo? Viem, že potkany sú dosť inteligentné. Ale nejako sa mi nedarí, rozprávam sa s ňou, dávam jej maškrty z ruky a vždy pred tým poviem jej meno.. V klietke je odvážna, ale keď ju vyberiem tak je šialená. jeden deň je krotká a lozí mi po krku, vylezie na hlavu, ležím na posteli a ona pobehuje sem i tam, Druhý deň je zase akoby nervózna, uteká a nedá sa ani udržať na pleci. Neviem, či to robí preto, že má veľkú klietku a je zvyknutá na výbeh už tam, ale ma to hnevá, lebo som si ju chcel ochočiť a trošku mať z nej radosť, takto ju ani nemôžem vziať ani nič. Uvažoval som, že by som jej prikúpil kamarátku, ale keď mám pravdu povediac, jednu divošku zvládnem. Ak by som mal mať obe takéto divé, asi by ma to nebavilo. Viete mi s tým pomôcť? Nedávam jej žiadne drogy ani omamné látky. Dostáva krmivo pre potkany plus ovocie a zeleninu. Veľmi rýchlo rastie. Klietku mám s rozmermi šírka 85cm dlžka 100cm a výška 100cm. Na fotke aj so škrečkom. Ten škrečok je taká flegma - vyjde vonku, postaví sa na dvierka a čaká, kým ju vytiahnem. S ním problém nie je. Suseda, ktorá chová tiež potkany, má ich 4, mi povedala, aby som jej tam pridal konáre z vrby na lozenie. Tak dal som na skúšku jeden a nezáujem.... Ak by sem niekto vedel poradiť na úrovni bez povyšeneckých rečí, bol by som vďačný ;).
Pokud je ze zverimexu, tak je pravděpodobné, že s lidmi nemá dobré zkušenosti, není zvyklá na mazlení a pod. Nicméně to, co popisujete, ta "šílenost" a "hyperaktivita" je vcelku normální chování mladé potkaní samičky.
Každopádně bych neváhala s pořízením druhé potkanice a ideálně z chovatelské stanice, dostanete mládě zvyklé na manipulaci a mazlení s lidmi. Potkani se umí učit jeden od druhého a ta vaše od ní aspoň odkouká, že člověk není zlo. :) A především potkani jsou sociální tvorové a i když se jim milující člověk věnuje sebevíc, nikdy jim nedokáže plně vynahradit společnost vlastního druhu.
PS: Na křečka dávejte pozor, potkani často na menší hlodavce reagují jako na kořist a mohou ublížit či dokonce zabít.
Uvažujem nad tým, len neviem, či sa pomeria. Mám ju kúpiť zhruba v takej istej veľkosti, ako je ona? Inak k tomu škrečkovi - toho mám zvlašť v klietke. Tu na okoli chovatelské stanice nie sú - ak aj niekto predáva, tak buď to také slepé, aby ste si to "vykojili" sami, alebo nejaké deti, ktoré nechávajú hlodavce kotiť a kotiť a kotiť, a ísť pre potkana stovky kilometrov niekde do čiech to zas nie. Zas to nepreháňam, len som chcel zahnať samotu no.
Ellie Goulding
napsal(a):
Uvažujem nad tým, len neviem, či sa pomeria. Mám ju kúpiť zhruba v takej istej veľkosti, ako je ona? Inak k tomu škrečkovi - toho mám zvlašť v klietke. Tu na okoli chovatelské stanice nie sú - ak aj niekto predáva, tak buď to také slepé, aby ste si to "vykojili" sami, alebo nejaké deti, ktoré nechávajú hlodavce kotiť a kotiť a kotiť, a ísť pre potkana stovky kilometrov niekde do čiech to zas nie. Zas to nepreháňam, len som chcel zahnať samotu no.
Samičku spíš mladší, co nejmenší, lépe se pak seznámí :) Nevím, odkud na Slovensku jste, ale i na Slovensku existují CHS potkanů :).
Zdravím, tak mi kamarát predaj samičku potkana, je skoro rovnaká, len je sivá... Bola taká milá a po vypustení do klietky? Kriste pane mám doma 2 potvory :-D Vojdem do klietky aby som ju vyčistil tak mi vošli až do rukáva hahaha :-D Ale verím, že sa to časom zlepší, pridávam fotky súboja o semiačko slnečnice ;).