Nedaří se ochočit potkánka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.6.2015 17:41
kvikvicka

XXX.XXX.187.109

Zdravím,

pořídila jsem si nového člena rodiny, potkánka. Jako zkušený chovatel jsem myslela že ochočení bude hračka ale zmílila jsem se. Potkánek se při prvním kontaktu velmi bránil uchycení do ruky. Doma mel nový příbytek kde jsem ho nechala trochu oddychnout a rozkoukat. Pak nastalo období mazlící, kdy jsem na něj často mluvila a hladila. Dostával papání z ruky, všechno v pohodě. Nechala jsem mu otevřenou klec a sedla si vedle at okouká dalši prostredi nejen to v kleci. Do ruky se však chytit nenechal. Kousal ne silne ale kousal. Probehl se kolem me a okusoval mi nohy. Kdyz jsem ho chtela pohladit, jako blesk byl zase v kleci. Tohle se mi jeste u potkanka nestalo, vetsinou jsem je v kleci skoro ani nemela, bud behali po pokoji nebo mi spali v kapuci. Nechapu proc je tento tak plachý. Chtela jsem mazlika a nic z toho uz to trvá měsíc. Dát ho pryč nechci, preci jen mi prirostl k srdci. Poradte mi prosim nejaky figl ja uz jsem bezradna. Diky K.

19.6.2015 19:56
Galathea

XXX.XXX.12.66

Jako zkušený chovatel jistě víte, že potkani se musí chovat minimálně ve dvou (samozřejmě stejného pohlaví). Takže fígl je prostý. Pořídit mu kamaráda, nejlépe už ochočeného od chovatele a ten Váš od něj okouká, že se není čeho bát, získá sebedůvěru a ochočení bude snadnější.

20.6.2015 07:59
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

kvikvicka napsal(a):
Zdravím,

pořídila jsem si nového člena rodiny, potkánka. Jako zkušený chovatel jsem myslela že ochočení bude hračka ale zmílila jsem se. Potkánek se při prvním kontaktu velmi bránil uchycení do ruky. Doma mel nový příbytek kde jsem ho nechala trochu oddychnout a rozkoukat. Pak nastalo období mazlící, kdy jsem na něj často mluvila a hladila. Dostával papání z ruky, všechno v pohodě. Nechala jsem mu otevřenou klec a sedla si vedle at okouká dalši prostredi nejen to v kleci. Do ruky se však chytit nenechal. Kousal ne silne ale kousal. Probehl se kolem me a okusoval mi nohy. Kdyz jsem ho chtela pohladit, jako blesk byl zase v kleci. Tohle se mi jeste u potkanka nestalo, vetsinou jsem je v kleci skoro ani nemela, bud behali po pokoji nebo mi spali v kapuci. Nechapu proc je tento tak plachý. Chtela jsem mazlika a nic z toho uz to trvá měsíc. Dát ho pryč nechci, preci jen mi prirostl k srdci. Poradte mi prosim nejaky figl ja uz jsem bezradna. Diky K.

Zkušený chovatel by se ptát nemusel... co na to říct.

Potkan je nejspíš odněkud, kde ho nikdo nezvykal na manipulaci (od chovatele určitě nebude, chovatel by začal tím, že by ti vysvětlil, že se potkani pořizují minimálně dva a více). Musíš na něj pomalu, naučit ho, že tvoje chování mu nemá ublížit, ale že mu bude příjemné. Jak psala Galathea, kup k němu druhého z chovatelské stanice, od někoho, kdo je skutečně zkušený chovatel, teď ti jednak prodá vymazlené mládě a jednak ti pomůže a poradí jak na toho druhého.

20.6.2015 19:01
kvikvicka

XXX.XXX.187.109

Ta věta "Zkušený chovatel by se ptát nemusel... co na to rict" jste si mohla odpustit. Chovám potkánky už 12 let, to že jich je v kleci víc to je jasné, ale tento se drži stranou. Nechala jsem jim průchod z jedne klece do druhé a nejak se nesnesou. Je ze zwerimexu.

20.6.2015 20:56
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

kvikvicka napsal(a):
Ta věta "Zkušený chovatel by se ptát nemusel... co na to rict" jste si mohla odpustit. Chovám potkánky už 12 let, to že jich je v kleci víc to je jasné, ale tento se drži stranou. Nechala jsem jim průchod z jedne klece do druhé a nejak se nesnesou. Je ze zwerimexu.

No tak po 12 letech nemít ani jednou potkana, který má problém s chováním a tudíž nevědět, jak to řešit, a kupovat potkany ve zverimexu... tomu fakt zkušený chovatel neříkám.

20.6.2015 21:22
kvikvicka

XXX.XXX.187.109

Proto se tu ptám ze se tohle nikdy nestalo, poprve jsem koupila potkanka ze zverimexu, kdyz jsem sla koupit granulky, proste jsem ho tam nechat nemohla. Bylo mi ho lito ale tenhle problem by me ani ve snu nenapadl ze nastane. Ptala jsem se na nejaky figl neco co jsem za ty leta nezkusila, ale koukam ze tady je kazdy velky king a urazky vam nejsou cizy.

21.6.2015 07:31
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

kvikvicka napsal(a):
Proto se tu ptám ze se tohle nikdy nestalo, poprve jsem koupila potkanka ze zverimexu, kdyz jsem sla koupit granulky, proste jsem ho tam nechat nemohla. Bylo mi ho lito ale tenhle problem by me ani ve snu nenapadl ze nastane. Ptala jsem se na nejaky figl neco co jsem za ty leta nezkusila, ale koukam ze tady je kazdy velky king a urazky vam nejsou cizy.

On na to hlavně žádný fígl není, ten potkan prostě není zvyklý na to, aby ho člověk bral do ruky a mazlil ho. To je jedna z věcí, která je u potkanů ze zverimexu běžná, všude se o tom píše a proto by mě nenapadlo, že to někoho překvapí, zejména po 12 letech chovu potkanů. Někteří potkani se na to nenaučí nikdy. Jediné, co se dá dělat, je postupovat pomalu, nechat ho, ať k tobě nabere důvěru. Jestli to má od koho odkoukat, tak mu to časem dojde. Hlavně ho neber násilím rukou zezhora, to berou potkani jako útok. Taky se může stát, že se nevymazlí nikdy a budeš ho mít spíš jen na koukání než na mazlení.
A měsíc je na takového potkana málo, bude potřebovat podstatně víc času. Jestli má v kleci nějaké domečky a uzavřené úkryty, tak mu je seber, jinak se bude jen před světem schovávat. Jak se k němu chovají ostatní potkani, co doma máš?

23.6.2015 12:50
kvikvicka

XXX.XXX.48.232

Překvapilo prave proto ze tohle se mi za tu dobu nestalo, jinak bych tu ze sebe debila nedelala. Jako ano, nekterym to trvalo podstatne dele, kazdy mel jinou povahu ale pokazde jsme si padli do oka. Ostatni by se i kamaradili ona pred nimi utika. Cistila jsem klec klukum a jeden mladsi samecek si ji pres klec prisel onuchat, a ozila jak nikdy. Snazila se packou si ho narvat do klece. Jo jde videt ze clovek se ma porad co ucit, zatim jsme kamosky co se tyka hlazeni a papani z ruky, tak to beru jako takovej bod od ktereho se odrazim. Ctu detem pohadky a potkanci poslouchaj taky, i ona se pripojila, tak treba potrebuje vazne vic casu. A hloupe komentare si odpustte, diiiky

Přidejte reakci

Přidat smajlík