Podědila jsem tři morčata - přišla jsem k nim tak, že dcerky mojí kamarádky se už o ně nechtějí starat, takže někdo se jich ujmout musel... Jsem tedy chovatel začátečník, aniž bych měla nějaké širší povědomí o tom, co to vlastně všechno obnáší – zatím tedy jen co jsem si nastudovala z internetu.
A teď k problému - jedno z morčat evidentně není v kondici. Sameček,4-5 let, je hubený, má strupy v srsti atd. Vzala jsem ho k vetovi, dostal Stronghold na parazity (není to plíseň) s nějakými doporučeními ohledně stravy a s tím, že má víc žrát (pro úplnost, zuby má v pořádku). Jenže tohle morče je takový nežravec. Dlouhodobě toho ve srovnání s ostatními dvěma morčaty moc nesežere, zbývající dvě se vrhají na všechno, co voní jídlem, tenhle sameček je celkově laxní, co se jídla a obecně jakýchkoliv aktivit týče. Dostává seno, toho má fakt dost, ale moc ho nežere, odhaduju tak tři stébla denně Mrkev, jabka, kořenovou zeleninu, prostě co zrovna nakoupím – to má vcelku rád, ale ne že by se tím přejídal jako ostatní. Sežere půlku jabka, půlku mrkve, zbytek nechá. Granule to samý – pár jich sežere, ale většinu nechá. Vitamín C dostává do vody, stejně jako ostatní. Ale vodu taky moc nepije. Tak jak ho mám sakra vykrmit? Co dělám špatně, resp. co mu schází?
Snad se objeví bodlinka, tady poradit neumím. sama mám takovou hadrovou samičku, její mamka sem přišla jako maličká a už březí. narodily se jí dvě dcerky. jedna pěkná i když menší a druhá taková jako když vezmete kus hadru. žere s chutí, ale taky menší porce a má míň síly. vykrmit jí do klasického morčecího bochánku prostě nejde. na pohmat jí trčí kyčle, jsou cítit žebra. bude to vrozené a chyba nejspíš v brzkém připuštění mámy nejspíš bratrem/otcem.
možná to bude i váš případ.
taky už má nějaký rok života za sebou, loni jsem myslela, že zimu nepřežije, ale je pořád aktivní.
céčko jim dáváte veterinární? možná, jestli chcete zkusit ještě Béčko...