Nanny

XXX.XXX.199.180
Bez nějakých dalších informací ti to nikdo neřekne, chce to napsat, kolik jich máš, jak jsou staré, jestli jsou spolu déle nebo se právě seznamují, jestli se něco změnilo ve smečce...Možností může být spoustu, ale je potřeba se trochu víc rozepsat.
Nanny

XXX.XXX.199.180
No tak v tom případě dospívají a začínají si vyjasňovat pozice, rozhodují o tom, která bude šéfovat. Dokud neteče krev, tak je to naprosto normální a je potřeba je nechat, nerozdělovat, aby nemusely začínat pořád znova od začátku.
chovatelka31
napsal(a):
Děkuji, ale je problém, že když se perou tak pískají?
Není, to je jejich komunikace. Jediné, co se dá dělat, je pořídit další malou potkanku, aby se lépe rozložil sociální tlak ve skupině, ale na to každý nemá prostor a možnosti no. Jinak musíš počkat, až si to vyjasní, pak se zase zklidní. U samic tyhle hádky nebývají tak vyhrocené jako u samců.
Dle mého při pořízení třetí to akorát schytá ona. Pokud teda nebude sama od sebe submisivní povahy. Je to normální, ony si to potřebují mezi sebou vyjasnit, která z nich bude ta "vedoucí" myška. Nijak bych jim do toho nezasahovala. Jedna má potkanka dokonce přišla o kousek ucha, ale pak už to asi pochopila a od té doby klid. Občas se v kleci něco semele ale už jen ojedinělé incidenty. Jinak jsou to kamarádky.
KiraDingova
napsal(a):
Dle mého při pořízení třetí to akorát schytá ona. Pokud teda nebude sama od sebe submisivní povahy. Je to normální, ony si to potřebují mezi sebou vyjasnit, která z nich bude ta "vedoucí" myška. Nijak bych jim do toho nezasahovala. Jedna má potkanka dokonce přišla o kousek ucha, ale pak už to asi pochopila a od té doby klid. Občas se v kleci něco semele ale už jen ojedinělé incidenty. Jinak jsou to kamarádky.
Dle tvého možná ano, ale dle zkušeností dlouholetých chovatelů opravdu přidání třetího (a čtvrtého, pátého) pomůže potkanům utvořit skutečnou skupinu a stabilizovat se. Přidávají se samozřejmě mláďata po odstavu, ta o hierarchii nesoutěží a normální dospělí potkani mláděti neubližují.
Antonie1038

XXX.XXX.181.39
Dobrý den chtěla bych se zeptat co mám dělat když se moji dva potkaní kluci perou. Je jim 6 měsíců a jsou to oba bráchové, jeden je o trochu větší (Ferb). Když se perou tak vždy vyhraje Ferb a já občas nacházím na Finim (menší potkan) strupy a občas chvíli po rvačce i tekoucí krev.
Díky za odpověď
Eliškaa

XXX.XXX.216.60
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mam poprvý potkany, kupovaly jsme si s kamarádkou a ona ho po cca týdnu a půl dala ke mně, můj je zvyklý, ale ten její ne, pořád se perou a já nevim jestli je dát od sebe nebo něco takového, nechci aby ani jeden krvácel, nebo něco takového, jde se tomu nějak vyhnout? A jak dlouho to tak trvá, než si na sebe zvyknou? Děkuji
Eliškaa

XXX.XXX.216.60
Pár týdnů, dobře děkuju
Eliškaa

XXX.XXX.216.60
Dobrý den, mohu se znovu zeptat, jak mi ho kamarádka přinesla, tak druhý den ráno, začal pšikat, nebo něco takového, nevíte někdo co s nim je a jak mu pomoct?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eliškaa
napsal(a):
Dobrý den, mohu se znovu zeptat, jak mi ho kamarádka přinesla, tak druhý den ráno, začal pšikat, nebo něco takového, nevíte někdo co s nim je a jak mu pomoct?
Může být nemocný. Možná proto ho kamarádka dala pryč. Veterinář.
Eliškaa

XXX.XXX.216.60
Jo, děkuji. To jsme udělali je nachlazený, protože byl venku, sice chvilku, ale byl. Už je mu líp a všechno je dobrý, ale děkuju za odpověď.
Dobrý den, mohla by jsem se prosím zeptat proč se moje potkanice perou? Jsou to dvě holky a mám je asi pět měsíců. Jedno z nich ( Milka), začala kousat tu druhou (Sušenku). Sušenku mám momentálně puštěnou u sebe, protože když jí dám zpátky do klece za Milkou taky aby se najedla, tak se do ní Milka pustí a začne jí kousat. Naštěstí to do krve není, ale bojím se aby jí náhodou už potom nekousla do krve. Porradů te mi prosím co mám dělat?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Raduž

XXX.XXX.46.238
Dobrý jsme si s přítelem domů dovezli dvě miminka mají cca 14dni. Jsou to ségry a dneska se bílí a tak mám strach a nevím jestli to považovat za rvačku nebo si jenom hrajou..? den, v era
Raduž
napsal(a):
Dobrý jsme si s přítelem domů dovezli dvě miminka mají cca 14dni. Jsou to ségry a dneska se bílí a tak mám strach a nevím jestli to považovat za rvačku nebo si jenom hrajou..? den, v era
Takovýhle pindruše malý, že by se rvaly? Si určitě hrajou, jsou to ještě dětičky! Viděla jste někdy hrát si třeba koťata, štěňata?
A pevně doufám, že jim není 14 dní, protože to by byla čuňárna jako blázen a to se teda nedělá.
Chci se zeptat. Mám dvě dvouměsíční sestry. Obě byly od začátku živé a aktivní a jedna byla dominantní, rvačky vyhrávala, když to řeknu hloupě, ale otočilo se to a ta druhá ji nakonec dohnala váhou a teď nad ní převládá. Od té doby je ta první hodně zalezlá a méně kontaktní, vystrašená a každý zvuk ji vyděsí. Je to normální?
Jsou v pořádku ve 2m. mají 200g, jedí, zdravá srst, ale je to trochu smutné a nevím zda to přejde a čím se tak moc změnila ta povaha té tehdy dominantnejsi samice.
Byla pořád v běhu, mazlivá a teď si po rvačce zaleze, ale i celkově, když se obě pustí ven je raději za polštářem atd. Děkuji za rady.
Žere normálně? Bobky jsou pořád stejný, nepřijde vám, že namáhavěji dýchá, neslyšíte trochu vrkání, nemá porfyrin u očí, nezhoršila se jí srst? Víte kolik váží, jestli nezhubla? Tím chci říct, nemůže být nemocná?
Podle popisu mi moc nepřijde, že by to bylo jenom chováním té druhé. Teoreticky je možné i to, ale nejdřív bych vyloučila nemoci a zdravotní obtíže.
Kdyby se nic nenašlo, tak by dost možná pomohlo rozšířit smečku. U dvou stejně starých zvířat je šance na půtky docela vysoká, mohlo by pomoct přidání dvou prcků, dvou kvůli tomu, protože na jednoho by pozornosti starousedlíků mohlo být až příliš. Návod na správné seznamování najdete na stránkách SOCHP, ale nejdřív fakt zkuste vyloučit zdravotní příčiny.
Děkuji moc za radu. Holky jsou zdravé. Ta druhá měla respiračku, ale je již prelecena antibiotiky a na kontrolu jsem ji vzala na veterinu sebou, aby zvážil a prohlédly obě a nejeví známky nemoci. Žerou obě, srst mají krásnou, nikde krev ani jiné tekutiny. Tak tomu právě nerozumím. Máme klec 80x50x80,takze nevím zda by se 4 nemačkaly a další klec nevím zda je řešení. Děkuji moc za rady.
Další klec to neřeší, ale ta vaše je na 4 holky v pohodě, konkrétně na 5,33 :-D.
http://www.czkp.cz/kalkulacka-potkani-klece/
Dominika19

XXX.XXX.236.162
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat jestli se samec a samice potkanů mohou prát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dominika19
napsal(a):
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat jestli se samec a samice potkanů mohou prát.
Hlavně se budou množit. Pořád.
Vendy811

XXX.XXX.75.176
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Nedávno jsme si pořídili k naší potkance miminko cca tři týdny staré máme ji už měsíc a stále pero (starší napadá malou) už tekla i krev a my nevíme co dělat chtěla bych poprosit o radu.