Večer jsem objevil u mé myši zebrované bouli za okem pod uchem. Má průměr asi 0,5 cm, je zarostlá srstí. Myška se chová normálně, jí a pije bez problémů. Je stará něco přes 2 roky, takže jsem uvažoval, že to je nějaká tuková boule, ale nejsem si tím jist. Nevíte, jakou by to mohlo mít příčinu?
Nanny

XXX.XXX.199.180
Nádor, absces, tuková bulka...může to být naprosto cokoli. Asi nemá moc smysl takhle spekulovat, když ji nikdo z nás neviděl.
Jak píše nanny, může to být cokoli ze jmenovaných. Navíc bych řekla, že asi už nemá moc smysl se v tom nějak vrtat, jestli je myšce přes dva roky. Dokud je aktivní a v pohodě, nešťourala bych se v tom. Jestli je to nádor nebo tukového rázu se asi nezjistí jinak, než při odstranění. Jenže nevidím důvod, proč se v takhle staré myši vrtat. Vidím to spíš tak, že by se jí víc ublížilo, než pomohlo.
Ať je to cokoli, může s tím v klidu svůj život dožít a ani nepoznat, že jí něco je.
Boule se myšce zmenšila, je ale lysá a myš si to škrábe. Už tam má i strup. Nevíte jak ji mám zabránit ve škrábání. Dnes jsem vyměnil podestýlku a kompletně celou ubikaci vystříkal arpalitem. Při vyklízení jsem pod miskou narazil na několik asi 2mm černých mušek, takže možná některá myšku kousla.
XXXhlodavci
napsal(a):
Boule se myšce zmenšila, je ale lysá a myš si to škrábe. Už tam má i strup. Nevíte jak ji mám zabránit ve škrábání. Dnes jsem vyměnil podestýlku a kompletně celou ubikaci vystříkal arpalitem. Při vyklízení jsem pod miskou narazil na několik asi 2mm černých mušek, takže možná některá myšku kousla.
Jen aby to nebyl absces. (Myška se třeba o něco píchla, dovnitř se dostaly nečistoty a i když se kůže na povrchu zatáhla, pod ní se dál hromadil hnis.) Boule většinou sama po čase praskne a vytvoří se strup. Absces je nutné pravidelně vymačkávat a dezinfikovat (např. betadine). Někdy ale ani to úplně nepomůže a je nutné nasadit ATB. Obzvlášť, pokud hnis z rány smrdí, budou potřeba antibiotika. Nedočištěné a neošetřované může způsobit, že zvíře nakonec zemře na celkovou sepsi.
Abscesy v okolí hlavy jsou ale většinou potíž. Šla bych na veterinu.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Nevím, jestli jste někdy chovala myši zebrované, ale v mém chovu to byli ti nejplašší tvorové, co jsem kdy viděla. Byli schopní se při čištění zabít, když jsem se je snažila chytit, skákali skoro metr vysoko nebo byli vyplašení tak, že jsem se bála, že jim přestane bít srdce. Možná má zadavatel nějaké ochočenější a klidnější, ale i tak si nedovedu představit, jak takovou myš beru na vyšetření k veterináři, případně, jak jí denně vymačkávám absces.
Nanny
napsal(a):
Nevím, jestli jste někdy chovala myši zebrované, ale v mém chovu to byli ti nejplašší tvorové, co jsem kdy viděla. Byli schopní se při čištění zabít, když jsem se je snažila chytit, skákali skoro metr vysoko nebo byli vyplašení tak, že jsem se bála, že jim přestane bít srdce. Možná má zadavatel nějaké ochočenější a klidnější, ale i tak si nedovedu představit, jak takovou myš beru na vyšetření k veterináři, případně, jak jí denně vymačkávám absces.
Mám jen běžné myšky, se zebrovanými zkušenosti nemám. To ale nic nemění na tom, jak by se absces měl léčit.
To, že se zvíře nenechá - a nemusí to být nutně zebrovaná myš, která je v zásadě dost plachá a neochočitelná (?), ale klidně i na lidi nezvyklý potkan, hysterické morče, cokoli jiného... To už je věc druhá a absolutně znemožňuje jakoukoli možnost tomu zvířeti pomoct.
V takovém případě bohužel prostě nezbývá, než doufat, že myška zemře na stáří dřív, než by se jí mohly objevit nějaké komplikace spojené s boulí na hlavě. Nevíme, jestli je to absces, nádor, tuková bulka... I když to, co popisuje zadavatel podle mého nádor vylučuje... Jsou to jenom dohady. Jen jsem napsala, jak postupovat při přeléčení abscesu, nezohledňovala jsem vůbec, jestli se to zvíře nechá. Chápu, že to ne vždycky je možné. Ono i ochočené zvíře to nesnáší úplně nejlépe.