Radimka

XXX.XXX.48.6
Mám skoro dvouletou dceru milující zvířata. Lásku ke zvířatům v ní chci určitě podporovat, a tak přemýšlím, jestli už je čas pořídit morčátko, nebo je přece jen ještě brzo?
Co si o tom myslíte?
Jen ještě ujasním, že je mi jasné že veškerá péče bude na nás, a že morče nebude pro dítě jen další hračka která se předhodí a ať si s ním dělá co chce... Kontakt bude samozřejmě jen pod dohledem, kvůli dítěti i kvůli morčeti Nenechávám dítě zvířatům ubližovat, tahat za nohy, chlupy a tak...
Co raději pořídit místo morcatka zakrslého králíčka? Mě přijdou králíčci viz mazlivejsi než morcatka (chovám oboje tak můžu porovnat) a taky když už morče tak ideálně 2 ať není samo a ono pozorovat jak mezi sebou komunikují není taky na škodu... jinak pokud vše bude jak píšete klidně bych zvířátko pořídila i tak malému dítěti...
Radimka

XXX.XXX.48.6
Lidule děkuju, jsem ale rozhodnutá pro morče
Já už morče měla, králíčky sice ne, ale roky je chovala moe sestra když jsme ještě bydlely pod jednou střechou... a mně jsou morčata prostě bližší.
A přece jen bude nové zvířátko také moje, teda spíš z 99% moje aspoň co se týká péče, takže vlastně vybírám i pro sebe, dceři to je asi jedno
Pokud morče, tak ale jedině alespoň dvě. Samotné se trápí. Dříve se sice normálně pořizovala morčátka po jednom, ale to neznamená, že to tak bylo správně. Lidi prostě jen nevěděli...
Je to ale zvíře spíš na dívání. Na mazlení skutečně není. To, že nehnutě drží způsobuje především to, že je vyděšené. Spíš bych se taky přikláněla k tomu králíkovi, ale když toho nechcete... Nevím, co ještě by připadalo v úvahu. Napadají mě činčily, ale s těmi nemám zkušenosti, tak ani nevím, jestli je to vhodné zvíře.
Každopádně, jestli jste vy rozhodnutá, že byste morčata chtěla, nevidím důvod, proč do toho nejít. Rozdíl by byl, kdybyste chtěla zvíře jen jako hračku pro malé dítě, to rozhodně dobrý nápad není. Ale jestli jste připravena se o ně starat, tak proč ne?
Ale opravdu zvažte pořízení dvou - doporučuju holek, hlavně z nějaké chovky. To pak máte naprostou jistotu jak toho, že jich nebudete mít víc, tak že se vám snesou. Klec na dvě aspoň 100x50cm
Tomu rozumím každý tíhne k jinému zvířátku... hlavně se primlouvam opravdu ke dvema, sama když jsem si poridila první morcatko (samičku) tak byla taková smutná i když se ozývala na jídlo ale stejně nebylo to ono... po nekolika měsících jsme pořídili druhou a hned bylo veseleji... teď bych už do jednoho nešla, mám 4 holky (jsou spolu) a jednoho samečka a jemu aby nebylo smutno tak má kotec hned vedle holek a na části je pletivo aby na sebe aspoň viděli a on nebyl tak sám... co se nám osvědčilo jak mazlivé zvířátko tak to jsou kralici a kočky - máme 4, jedna je polodivoka a 3 jsou sestry dovezené od koťat a neuvěřitelně vymazlene a nechají si líbit všechno a hlavně samy přijdou a dožadují se pozornosti... až budete mít morcatko prosím prosím o fotecky jsem hrozně zvědavá
Radimka

XXX.XXX.48.6
Děkuju. Činčila je bohužel noční zvíře, proto jsem jí vyloučila, stejně tak všechny křečky.
S tím že morče není na mazlení - no nevím, já zažila chudinky ze zverimexu které byly přesně jak popisujete, ale i kontaktní živá zvířátka která se nebála a přiběhla na zavolání.
Právě z toho důvodu mám opravdu v plánu nákup z nějaké chovatelské stanice. A také z toho důvodu, že tam snad bude zaručené pohlaví zvířat v případě nákupu dvou - kamarádka si koupila ze zverimexu dvě morčátka prodavačem určená jako dvě samice - no nebyly to dvě samice, takže následoval nákup druhé klece, vypouštění jen na střídačku... prostě stejně nebyly spolu.
Radimka

XXX.XXX.48.6
A mate tip na nějakou osvědčenou CHS, kde by prodali zvířátka odmala zvyklá na mazlení, socializovaná... prostě kde mají chov pro potěšení a záleží jim na tom jaká zvířata a do jakých podmínek prodají?
Ideálně střední a severní Čechy, Praha, ale dojedu i dál.
Hejraději hladkosrstá morčátka, určitě ne skinny, ne teddy.
Štěndo

XXX.XXX.49.145
Morčátka mám od dětství, i když jsem už léta babičkou, tak morčátka jsou u nás pořád. Máme teď skoro šestiletého hladkosrstého Ferdu a polo chlupatého čtyřletého Chloupka, jsou to oba samečci a protože se začali prát, jsou každý zvlášť ve velkých klecích.
Musíte být ale opatrná na výběr morčátka, aby bylo z dobrého chovu a hlavně už vymazlené a pozor na svrab, ten jsem si do chovu zatáhla a problém byl potom ty morčátka léčit, to jsme byli pořád u veta! Také nekupovat ve zverimexu, kamarádka si tam koupila už těhotnou samičku a potom měla problém morčátka udat do dobrých rukou.
Přeji hodně štěstí ve výběru morčátka.