Dobrý den, mám velký problém se svýma dvěma samička Alisa(1rok) a Fuzzinka(1měsíc)
Měla jsem dva potkánky ještě samečka Marleyho nedávno zemřel a já nechtěla, aby byla Alisa sama tak jsem si pořídila mláďátko Fuzz potkána. Ze začátku se s Alisou kočkovaly, pak to najednou bylo v pohodě, ale dnes to bylo zase špatné a proto jsem Fuzzinku přemístila ke klukům také jednoměsíčním mláďatům. Tam už ji neubližuji, ale já se obavám že nebude moci pak být v kleci s Alisou. Nevím, jestli to je tím že je ještě maličká nebo tím že je Fuzz potkánek a nebo jen Alisa ve své kleci nikoho nechce mít, ale tomu nevěřím. Potkani jsou společenská zvířata. Měla bych počkat až Fuzzinka vyroste a zkusit to znovu? Mám z toho celkem strach.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Jak jí ubližuje? Teče krev? Má malá nějaké zranění? Myslím, že nejhorší je, když je budeš neustále oddělovat, to si pak nezvyknou nikdy. Potkani si někdy hrají trochu drsněji, pro člověka to může vypadat jako ubližování, ale třeba je to normální potkaní chování. Zkus to trochu blíž popsat, co dělají. A s malýma klukama ji rozhodně nenechávej, mláďata by se měla tak v pěti týdnech rozdělit podle pohlaví.
Atheira
napsal(a):
Co ta samice dělala u samců? Touhle dobou už nemají pohromadě vůbec co dělat, jestli si nechcete zadělat na malér. Navíc nechápu, proč rozdělujete holky, které už si spolu sedly. Nedává to nejmenší logiku.
Nikdo nepsal nic o tom, že si sedly. Rozdělují je, protože ta mala byla z té velké hodně vyděšená.
Katinec
napsal(a):
Dávat samici k samcům je ta největší hovadina, která vás mohla napadnout. Hned jí oddělte, vraťte jí k samici a ideálně k nim dejte ještě jednu malou samičku. Mimina se zabaví spolu a tu starší nebudou prudit. Ta naopak nebude mít tolik potřebu útočit, když budou prcci dva.
Bohužel už jiné mláďe nemáme
Nanny

XXX.XXX.199.180
Katinec
napsal(a):
A jsou to opravdu škrábance a kousance? Nemůže mít třeba svrab? Stroupky různě po těle.
Nejspíš to bude taky tím, že je holá, tak tam jsou ty škrábance mnohem víc vidět. Když vidím, jak si někdy drsně hrajou moji kluci, tak si říkám, že je dobře, že tu srst mají, bez ní by taky vypadali jak váleční hrdinové.
Nanny
napsal(a):
Nejspíš to bude taky tím, že je holá, tak tam jsou ty škrábance mnohem víc vidět. Když vidím, jak si někdy drsně hrajou moji kluci, tak si říkám, že je dobře, že tu srst mají, bez ní by taky vypadali jak váleční hrdinové.
No myslím, že tohle není jen hra když po ni tak hnusně vyjíždí, když je k sobě trochu přiblížím
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3
ChS Marley
napsal(a):
No myslím, že tohle není jen hra když po ni tak hnusně vyjíždí, když je k sobě trochu přiblížím
A začala jste je zvykat nějak postupně? Či jste si prostě přivezla mládě a hned ho šoupla k samici? Jinak od těch samců jí ihned oddělte, nemuselo by to dobře dopadnout. (zabřeznutí).
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3
Zkuste třeba (pokud máte možnost) dát tuto samici do menší klece/přepravky, kterou umístíte dovnitř do klece k dospělé samici tak, aby k ní dovnitř ta starší nemohla, ale zároveň by si zvykla na její pach.
Další možnost jak potkany seznámit je :
Připravte si dvě klece (jedna může být ta přepravka, den to v ní vydrží), jedna z nich bude ta dospělé samice a do druhé dejte na den to mládě, aby klec získala její pach. Poté jim klece vyměňte, aby si mladá samička zvykla na pach dospělé a podívala se po kleci a naopak, aby si ta dospělá zvykla na pach toho mláděte.
Poté, pokud by ani toto nefungovala, tak bych vzala přepravku, do které bych dala nejdříve mládě a potom k ní dala i tu dospělou a šla bych s přepravkou někam ven, mezi nové pachy, kde to potkani neznají a musí se k sobě přirozeně "přitulit", protože ve "smečce" je síla.
A další možnost je, připravit novou/jinou klec, kterou vyčistíte a dáte do ní vše nové (které na sobě nemá pach jiného potkana) a potom do ní vypustíte obě dvě. Potkani si budou nejistí a bude jim lépe ve dvou.