Zdravím, mám další dotaz ohledbě křečka džungarského. Před 4 dny jsme si přinesli ze zverimexu přibližně měsíc starého křečka, pohlaví nevíme. Nechali jsme ho pár dní v klidu zvyknout si na nový domov. Dnes jsem se jej chtěla pokusit ochočit pomocí jídla na ruce. Přišel k ruce, ale najednou začal hrozně vřískat. Ruku jsem ihned vytáhla, protože jsem myslela, že to značí agresivitu a strach. Pak ale křičel ještě chvíli, jen když se na mě díval. Začala jsem jej pozorovat více a přišlo mi, že za ty 4 dny porostl do šířky. Asi hodinu v kuse sbíral po kleci pyliny a nosil si je do domečku. Začínám se obávat, že se jedná o samičku, která je březí. Otázkou ale je, jestli je možné otěhotnět v tak nízkém věku? Může se jednat o březost, nebo je to prostě jen vystrašený křeček a potřebuje víc času si přivyknout? Křečky už jsem měla dva a žádný toto nikdy nedělal.
Atheira
napsal(a):
A proto se co? Nekupují zvířata be zverimexech, ale od chovatelů.
To je pořád dokola: černý brouci, bílý flíčky, divný chování,10 v 1... Ale nedaj si říct...
Ty zvířata z obchodů si jako zaslouží tam žít v těch podmínkách a umřít tam? S těmi "černými brouky" se setkáte častěji z krmiva než ze zverimexu. A pokud se jedná o březost samičky, tak se to může stát i od chovatele. Ale díky za radu, moc jsem si z toho odnesla. Očividně zjistím, jestli je březí, až po vrhu.
kerolajn
napsal(a):
Ty zvířata z obchodů si jako zaslouží tam žít v těch podmínkách a umřít tam? S těmi "černými brouky" se setkáte častěji z krmiva než ze zverimexu. A pokud se jedná o březost samičky, tak se to může stát i od chovatele. Ale díky za radu, moc jsem si z toho odnesla. Očividně zjistím, jestli je březí, až po vrhu.
...určitě nezaslouží, ale pokud si koupíte jednoho, na jeho místo přijde další chudák - a proto pokud není poptávky není ani nabídky...navíc ze zverimexu bych se bála nechtěné březosti u křečka i ve velmi útlém věku, nemocí a tak podobně...
Edánek
napsal(a):
...určitě nezaslouží, ale pokud si koupíte jednoho, na jeho místo přijde další chudák - a proto pokud není poptávky není ani nabídky...navíc ze zverimexu bych se bála nechtěné březosti u křečka i ve velmi útlém věku, nemocí a tak podobně...
Asi máte pravdu, ale i tak si myslím, že je pro něj lepší, když si najde milující domov a kdyby náhodou byl ze zverimexu nemocný, tak ho nový majitel vyléčí. Každopádně se tady neptám na zverimex, ale na konkrétní chování, zda-li může naznačovat březost. Kdybych nezmínila, odkud křeček je, možná bych se i odpovědi dočkala, místo takovéhle zbytečné kritiky, která ničemu nepomůže.
kerolajn
napsal(a):
Asi máte pravdu, ale i tak si myslím, že je pro něj lepší, když si najde milující domov a kdyby náhodou byl ze zverimexu nemocný, tak ho nový majitel vyléčí. Každopádně se tady neptám na zverimex, ale na konkrétní chování, zda-li může naznačovat březost. Kdybych nezmínila, odkud křeček je, možná bych se i odpovědi dočkala, místo takovéhle zbytečné kritiky, která ničemu nepomůže.
Tak třeba do toho názoru jednou dorosteš a dojde ti, proč nekupovat zvířata z množíren.
Tady jde totiž taky o to, že kdyby ten křeček měl nějakého normálního chovatele, je možné obrátit se na něj a on poradí. Teď se můžem jen dohadovat. A ano, pravděpodobně je březí. Nevím, co ještě dalšího bys chtěla slyšet. Že třeba s bratrem? Jo. Tak to taky asi bude.
To, že ječí, když k ní dáš ruku je tím, že se bojí. Taky, aby se nebála, když se jí nikdo normálně nevěnoval.
Atheira
napsal(a):
Tak třeba do toho názoru jednou dorosteš a dojde ti, proč nekupovat zvířata z množíren.
Tady jde totiž taky o to, že kdyby ten křeček měl nějakého normálního chovatele, je možné obrátit se na něj a on poradí. Teď se můžem jen dohadovat. A ano, pravděpodobně je březí. Nevím, co ještě dalšího bys chtěla slyšet. Že třeba s bratrem? Jo. Tak to taky asi bude.
To, že ječí, když k ní dáš ruku je tím, že se bojí. Taky, aby se nebála, když se jí nikdo normálně nevěnoval.
Bože, to jsou rady. Ono stačí říct, že pravděpodobně je březí, bez těch keců okolo. Jako nezlobte se na mě, ale i kdyby to zvíře bylo od chovatele, tak bych se zeptala třeba tady. Od chovatele mám andulku a i tak jsem se na problém ptala zde. A když vám pak lidi odpovídají takovýmhle stylem, tak už to je fakt na to úplně rezignovat na chovatele, kteří místo aby poradili, jen kritizujou něco úplně jiného. A zajímalo by mě, jak si to zvíře může navyknout na člověka, když je sotva vyvedené matkou z hnízda. Do té doby by na něj člověk ani sahat neměl, aby ho matka nesežrala. Příště prosím k tématu, děkuju. A nevím, od kdy si tykáme :).
Ono je to ale všechno se vším. mládě vyvedené z hnízda březí není.
od průměrného chovatele není březí ani větší zvíře
ten křeček se strašně bojí, což se není čemu divit, když doteď byl maximálně párkrát někam "přendán" a bůhvíjakým spůsobem.
už jsem měla asociálku. ano, byla březí s bratrem či otcem, mladé sežrala a kdykoliv se člověk přiblížil, měl procvaklý minimálně jeden prst. hysterčila celý život, nebyli to příjemné roky...
třeba se zklidní, až si zvykne na konkrétní pach paničky.
linduš
napsal(a):
Ono je to ale všechno se vším. mládě vyvedené z hnízda březí není.
od průměrného chovatele není březí ani větší zvíře
ten křeček se strašně bojí, což se není čemu divit, když doteď byl maximálně párkrát někam "přendán" a bůhvíjakým spůsobem.
už jsem měla asociálku. ano, byla březí s bratrem či otcem, mladé sežrala a kdykoliv se člověk přiblížil, měl procvaklý minimálně jeden prst. hysterčila celý život, nebyli to příjemné roky...
třeba se zklidní, až si zvykne na konkrétní pach paničky.
Děkuju, něco takového jsem chtěla slyšet. To, že měl strach, mi došlo, jen jsem de obávala, zda se nejedná o agresivitu kvůli strachu o mladé, což teď vím, že nejspíš ne, když má opravdu sotva měsíc. Jinak dnes už si nechal dát jídlo do misky, když byl sám venku z domečku a ani neutekl, takže si asi pomalu zvyká :).
Myššš

XXX.XXX.11.210
Zase zbytečné napadání... BTW podmínky množírny může mít i oficiální CHS. Už takových případů bylo zmíněných hodně, takže já rozdíl mezi CHS a zverimexem nevidím. Leda tak v ceně a případné přešlechtěnosti zvířat z CHS, která rozhodně tak často garantované zdraví nemůže zaručit.
A nevím kde pořád berete, že všechna zvířata ve zverimexu jsou z množíren. Možná tak v těch velkých typu Pet Center, ale běžně do zveráků nosí zvířata i mazlíčkáři, většinou děcka. Srovnávat desetileté dítě s množitelem-kšeftařem je pěkně nechutné.
Taky by mě zajímalo, kdo z těch, co pořád ječí něco o množitelích, někdy viděl takovou množírnu na vlastní oči. Já jsem tu možnost měla a rozhodně tam nebylo jediné nemocné, plesnivé, zasvrabené zvíře ve špíně. Naopak se najdou ofiko chovatelé, kterým není blbé tahat na výstavu (!) zvíře se všenkami a ještě prohlásit, že nějaké všenky přece nebudou řešit. Takže pokud chce někdo mít jistotu, musí osobně znát člověka, od kterého kupuje, jinak je to loterie tak jako tak.
No, u dobrého chovatele se vám opravdu nestane, že byste si přinesla nakrytou samici.
A ač se to někomu může zdát smutné, tak koupí ve zverimexu opravdu jen podpoříte ten zverimex a uděláte místo pro další a další malé, roztomilé křečíky.
Jinak ano, samička může být nakrytá. Dejte jí domek, pokud ho ještě nemá. Můžete jí přidat papírové ubrousky na vystlání hnízda a hlavně hodně živočišných bílkovin. Ideální jsou třeba mouční červi, ty jsem džungarákům dávala a mohli se po nich utlouct.
Myššš
napsal(a):
Zase zbytečné napadání... BTW podmínky množírny může mít i oficiální CHS. Už takových případů bylo zmíněných hodně, takže já rozdíl mezi CHS a zverimexem nevidím. Leda tak v ceně a případné přešlechtěnosti zvířat z CHS, která rozhodně tak často garantované zdraví nemůže zaručit.
A nevím kde pořád berete, že všechna zvířata ve zverimexu jsou z množíren. Možná tak v těch velkých typu Pet Center, ale běžně do zveráků nosí zvířata i mazlíčkáři, většinou děcka. Srovnávat desetileté dítě s množitelem-kšeftařem je pěkně nechutné.
Taky by mě zajímalo, kdo z těch, co pořád ječí něco o množitelích, někdy viděl takovou množírnu na vlastní oči. Já jsem tu možnost měla a rozhodně tam nebylo jediné nemocné, plesnivé, zasvrabené zvíře ve špíně. Naopak se najdou ofiko chovatelé, kterým není blbé tahat na výstavu (!) zvíře se všenkami a ještě prohlásit, že nějaké všenky přece nebudou řešit. Takže pokud chce někdo mít jistotu, musí osobně znát člověka, od kterého kupuje, jinak je to loterie tak jako tak.
., zverimexů v mém okolí v rámci přibývajících Petcenter rapidně ubývá a ty které jsem viděla tak zvíře bych si vzala jen z jednoho, v ostatních jsem se nemohla pro zápach ani nadechnout a ve své podstatě jsem se tam štítila na cokoli sáhnout...obstál jenom jeden a tam bych se asi nebála, ale nevzala bych si z jednoho prostého důvodu, proč si brát ze zveráku když můžu od chovatele, samozřejmě to chce jít se podívat k více chovatelům, z chovky, která hraničí s množírnou bych si opravdu nevzala, ale vzala vždy od chovatele, který má pár zvířat a vrh sem tam pro radost - kdy má celá rodina čas má čas a nadšení mláďata mazlit a manipulovat s nimi, zvykat je na ruch domácnosti a podobně - tak tam bych ani na okamžik nezaváhala...