Morče - rozdíly v povaze u jednotlivých plemen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2017 18:22
ruru29

XXX.XXX.175.78

Dobry den,
zajímalo by me jestli jsou rozdíly v povaze mezi jednotlivými plemeny, připadne které plemeno je nejklidnejsi? Premyslime nad pořízením morcatka, ale mame 6 letou dceru, zvyklou slusne se chovat ke zvířatům, ktera by s morcatkem take byla v kontaktu, tak s ohledem na ni bych uvítala rady ohledně vyberu plemene. Dekuji.

20.9.2017 19:23
linduš

XXX.XXX.79.4

Za mě, v běžných plemenech nevidím rozdíl. je to o jedinci a přístupu člověka. mladé morče se dá většinou lehko vymazlit.
a morče by nemělo být samotné, potřebuje kamaráda.

20.9.2017 19:24
ruru29

XXX.XXX.175.78

Jj vim ze ve dvou. A vychází spolu lip dvě holky nebo kluci?

20.9.2017 19:30
linduš

XXX.XXX.79.4

Mě se osvědčilo obojí. teda dokud si samec "nečuchl" k samici

20.9.2017 19:36
ruru29

XXX.XXX.175.78

Dekuji za odpověď. A z hlediska pachu taky stejne?

Myššš

22.9.2017 15:27
Myššš

XXX.XXX.11.210

Samci páchnou o trochu víc, ale není to nic hrozného.
Pokud si na sebe morčata zvyknou jako mláďátka, můžete mít jak dvojici samic, tak i dvojici samců. Dospělí samci si na sebe zvyknou jen vyjímečně a musí mít hodně prostoru, nejlépe propojené dvě velké (100 nebo 120 cm) klece. Dospělé samice se dají seznámit snadněji, ale ani ty si nemusí sednout. Obecně seznamování dospělých morčat není pro začátečníky.
Rozdíly povahy u plemen nevidím. Záleží to na jedinci a na tom, jak se mu budete věnovat. U lidí taky nejsou rozdíly v povaze závislé na typu a barvě vlasů.
U starých, málo pohyblivých a zejména obézních samců pak hrozí impakce - neustálé hromadění trusu v análním vaku. Je potřeba vak pravidelně čistit. To taky není pro začátečníky (a slabé povahy), takže bych doporučila spíš ty samičky. Sice i stará samice teoreticky může mít impakci, ale je to extrémně vzácný jev, který jsem nikdy neviděla v reálném světě. Samci mají vak větší a mají tam vyústění pachových "značkovacích" žláz, takže se jim tam trus hromadí snadněji.

22.9.2017 15:38
ruru29

XXX.XXX.175.78

Dekuji za odpověď. Vzali bysme dvě segry, po odstavu, urcite ne dospělé. U lidi sice rozdíl neni, ale u psu, kterým se věnuji hodne, jsou rozdíly hodne veliké, proto jsem se ptala jsk je to u morčat. Dekuji za obsáhlou odpověď, vezmeme teda dvě holky.

Myššš

22.9.2017 16:54
Myššš

XXX.XXX.11.210

Psi byli šlechtění na různé praktické účely, zatímco morčata na mazlíky a tímpádem jen na zajímavý vzhled a přátelskost. Případně na maso, a tam vlastně vyjímečně je povahový rozdíl - obří morčata, tzv. cuy, bývají plašší, protože u nich šlo na prvním místě o velikost, zatímco povahu nikdo neřešil. Ale obří morče asi neplánujete a nejsou ani běžná v ČR.

Přidejte reakci

Přidat smajlík