linduš
napsal(a):
Akvárko hůř větrá a je dost nešikovné na čištění.
To ano, ale v podstatě nic nebrání chovu v akvárku - dost velkém a vhodně vybaveném. Já mám myši zase v terárku a jsen sookojenější takhle - tolik nesmrdí a líp se to udržuje. Taky to doma líp vypadá. Myším se tam očividně taky líbí víc. Nevím, třeba je to jen můj názor, ale podle mě se akva/tera a boxy líp uzpůsobují pro hlodavce tohoto typu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Akvárko již podle názvu je určené k chovu zvířat vodních.
na křečka to chce něco výrazně lépe větraného, protože v nevětraných nádobách křečci rádi plesnivějí. nějaké plastboxy a podobně, s bočním větráním, proč ne.
Atheira
napsal(a):
To ano, ale v podstatě nic nebrání chovu v akvárku - dost velkém a vhodně vybaveném. Já mám myši zase v terárku a jsen sookojenější takhle - tolik nesmrdí a líp se to udržuje. Taky to doma líp vypadá. Myším se tam očividně taky líbí víc. Nevím, třeba je to jen můj názor, ale podle mě se akva/tera a boxy líp uzpůsobují pro hlodavce tohoto typu...
Neříkám, že něco brání v chovu. taky jsme měli hlodavce v akvárku. nakonec nevydrželo (povolili spoje díky moči) a při čištění se doslova rozpadlo v ruce, spadlo na podlahu a nohy, rozbilo se na tisíc kusů...naštěstí jen drobná zranění
přesto jsem v akvárku měla loni skupinu mastomyší, nebylo to dobrý. prostě ta vlhkost tam je větší i než v plastovém boxu. a blbě se to myje.
v terárku by se jim určitě líbilo, kdyby tam nebyl had
na křečka by možná byla fajn kombinace dole skleněná vana, nahoře klec.
Tak já beru automaticky to, že když už akvárko, upravím si ho tak, aby bylo vhodné. Nedám na něj normální poklop (se světlem už vůbec ne) a v žádném případě sklo ani plexi, ale spíš vymyslím poklop s pletivem. Asi byla hloupost brát to jako jasnou věc... Taky si pamatuju, že na křečky jsme kdysi mívali akvárka s dodělanými dírkami v boku přímo od známého, co dělá se sklem... Osobně jsem za pořádné terárko bez hada a žárovky. Já už bych neměnila a když vidím to moje myšstvo, tak to taky jistě ne. Ta klec byla fakt vose*. :D.
Tak jasně, s neprodyšným deklem by shnily, taky beru pletivo automaticky a neskákající křeček ve vysokém akvárku i bez poklopu.
ale kdybych měla volit, radši koupím úložný plast box. což jsem taky udělala.
určitě s pár mazlíkama by terárko šlo. pro krmné by to bylo technicky jaksi hodně složité
linduš
napsal(a):
Tak jasně, s neprodyšným deklem by shnily, taky beru pletivo automaticky a neskákající křeček ve vysokém akvárku i bez poklopu.
ale kdybych měla volit, radši koupím úložný plast box. což jsem taky udělala.
určitě s pár mazlíkama by terárko šlo. pro krmné by to bylo technicky jaksi hodně složité
Zadavatel má ty křečky krmné?
Ne, jasně, chápu, jak to myslíte. No, tak v chovu krmných hlodavců se používají boxy běžně. To ale není můj případ. Já navíc nerada doma nevzhledný hajtry. A to je jak plasťákk, tak většina klecí. navíc mě prostě fakt nějak baví, když ty moje myši bydlí v hezky vypadajícím prostředí, který využijí jak v "podzemí" na podestýlce i výš a je to zajímavý i pro člověčí oko.
Tak mazlíci se i u nás měli jak prasata v žitě, takže tam ten prostor a vymazlenost prostředí prostě je až nutností.
zatímco u krmných se dává přednost účelovosti (a takové chovny má zřídka někdo v obýváku že )
to byl jen příklad, že s plastem se podstatně líp manipuluje, dá se za pár korun korun sehnat nepřeberné množství rozměrů, takže se líp vybírá vhodná ubikace, která i líp větrá oproti standardním akváriím a člověk se netahá s rozbitnou, těžkou "krávou" na umytí. pokud jí teda hodlá mýt (já zas doma nerada smradík nemytý, na tom trvám). nebo nechat udělat na míru něco rozumnějšího.
anebo velkou nádrž 200 litrů vejš a smířit se s špatnou vymyvatelností.
prostě negativ je víc a za mě po létech ne tím neříkám, že někomu to nebude vyhovovat, je mi to vcelku jedno