Morče k nevydrzeni

Americký teddy (US Teddy)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nelik12345

2.10.2019 14:18
Nelik12345

XXX.XXX.179.219

Mám 2 morčata (kluky) ten jeden je dominantnejsi a proto skáče na toho druhyho to morče se už i boji vylézt z domku. Le to je druhý si pro něj přijde až do domku a dělají to tam spolu je to k nevydrzeni. Je to každý týden. Nechci ho nechat vykastrovat.prosim rychle

Děkuji moc

Nelik12345

2.10.2019 14:38
Nelik12345

XXX.XXX.179.219

To morče je už starší. On ho uhoni!už jsme je rozdělili ale dvě klece mít nemůžeme

Qwerts

2.10.2019 16:55
Qwerts

XXX.XXX.147.101

Tak asi nezbyde, než se s jedním morčetem rozloučit

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2019 19:13

Buďto varianta jedno morče v kuchyni a taky krásná kůže k vyčinění, nebo prodej (darování).
Prostě je to nadrženec. A druhý samec to nerad, vždyť není říjná samice, aby se po něm houpalo.
Já jsem schválně pořídil samce pouze jednoho a k němu už jen samičky, kde se ale počítá s odchovem.
A nebo pro příště mějte dvě samice, to je jistější, ty se nervou.

Nelik12345

3.10.2019 20:22
Nelik12345

XXX.XXX.179.219

A jak dobře se vám prodávají mladí? ? Já se bojí když budu mít páreček tak aby měl někdo zájem a mě se nepremnozily.

3.10.2019 20:52

Nelik12345 napsal(a):
A jak dobře se vám prodávají mladí? ? Já se bojí když budu mít páreček tak aby měl někdo zájem a mě se nepremnozily.

Zatím jsem měl 2 mladé, kterým uhynula matka, udržel jsem je 2 týdny a pak zašla. Tak jsem pořídil další 3 samice, 2 ještě dlouho porostou, než pohlavně dospějí, a jednu dospělou, která bude mít brzo rok, takže už je nakrytí nutné, aby jí nesrostly pánevní kosti, teda snad už je nakrytá (i když už tak pozdě, je to z nutnosti).
Mám morčata jenom tak pro sestry na mazlení, 5 a 13 let-obě ví, že se nesmí táhat březí samice a jak to správně nosit, venku v prostorné králíkárně, v případě potřeby můžu dát domů samici s mladými.

Jinak tyhle potvůrky se nedají množit tak intenzivně jako třeba potkani a myši. Odborník na ně sice ještě nejsem, zatím teoreticky:
Morče samice se po dosažení pohl. dospělosti říjí co 15 dní (asi). Mladé čeká zhruba 68 dní. Bývá 2-6 ks (jak kdy). Po porodu se samec odstavuje, protože by samici ihned nakryl. Nejlépe, aby na sebe viděli. Po 3 dnech od porodu vrátit. A pak už bych to nechal spolu. Takže by neměly samice mít víc jak 4 vrhy ročně v domě, venku nevím, jestli to před zimou utnou a přestanou nebo se musí dělit.
Cena bývá podle barvy, vzhledu, velikosti, většinou tak 50-100 Kč/ks, takže na kšeftování s živými morčaty bych to moc neviděl. Můj kamoš má známého, co vykupuje ptáky a prý i hlodavce, tak se můžu někdy poptat na cenu.
Nejhezčí pro lidi jsou tříbarevné, bílorezavé, nějaké pěkně kreslené (zajímavé straky), ale je to o vkusu každého. Samičky se asi budou udávat rychleji.
Ve zverimexu v Litovli jsem samičky mladé koupil za stovku. Možná ode mně zas oni něco vykoupí, ale momentálně nemají ještě prodáno.
Morče se hodí i do kuchyně. Mají opravdu krásnou srst, možná bych příští rok mohl nějakého mladého samečka bouchnout i pro kožich. Mám krátkosrstá hladká morčata.

3.10.2019 20:57

Takového mám samce-zrzek Karel. A samice je ta, co už mi zašla při porodu (jako prvorodička-nebyla nijak příliš malá pro porod)

Nelik12345

4.10.2019 14:20
Nelik12345

XXX.XXX.58.235

To by jste ho fakt zabyl?.

4.10.2019 20:10

Nelik12345 napsal(a):
To by jste ho fakt zabyl?.

Morče nebo králík, není to přece jedno? Teda samozřejmě to člověk neudělá, pokud je moče krotké, nebo extra pěkné. Tak když se narodí nějaké méně barevně atraktivní, co nejde tak na odbyt.

Zabíjím a kuchám si sám drůbež (už zvládám do velikosti kachny), i přestože mám 15 let. Od babičky bych se musel naučit zabíjet a kuchat i ty savce.
Taky jsem k tomu prvotně měl odpor vůči zabíjení. A pak jsem zatnul zuby a stínání se správně naučil.
Možná teď budu vypadat jako sadista, ale
Ano, morčátko je roztomilé, ale králíček (i ten masný) taky je, nad jeho usmrcením se nikdo nepozastaví. Proč dělat rozdíly?
Někdo s vražděním má problém, někdo ne. Neříkám, že by mě to bavilo, ale dělám to prostě za vidinou oběda a hlavně uvolnění kapacit.
No a když s tím budete mít problém, tak se někdo najde, kdo to lupne.

Nebo zkuste mít 2 samice bez samce, to je řešení, na mazlení stačí, nebudou se snažit uskákat druhého jedince, neměly by se řezat, nebudou se množit.

4.10.2019 20:11

Popravdě i kastrace aktivnějšího samce může pomoct, i když to teda nechcete (ani já bych nechtěl kastráta-darmožrouta).

Nelik12345

5.10.2019 19:15
Nelik12345

XXX.XXX.179.219

Sama bych žádné zvíře nezabil ale chápu vás. Děkuji za radu

Přidejte reakci

Přidat smajlík