Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2015 16:45
alda082

XXX.XXX.58.104

Hezkou neděli přeji, s manželem jsme postavili domek, máme zahradu a na jaro plánuji porýt část zahrady a udělat si zahrádku, od mala jsme zvyklí oba na domácí ovoce a zeleninu a chtěli bychom vlastní vajíčka. Protože jsme dva zatím tak plánujeme tak 4-5 slepic, spíš na vajíčka než na maso, na maso brávàme brojlery s rodiči na půl. Mohly byste mi poradit jak velký mám slepicím udělat kurník? a jaký druh pořídit? výběh mít budou a hlavně budou mít možnost hrabkat v kompostu atd. Díky.

18.1.2015 19:07
jo012810

XXX.XXX.49.191

Ono je dost velký rozdíl mít slepice jen na vejce a nebo se zabývat jejich chovem. Mít slepice jen pro vejce, stačí vám kurním 2x2m těch 4 až 5 hybridek. Pokud se, krom veajec, chcete i bavit chovatelstvím, pak navštivte výstavy, podebatujte s nějakým vystavovatelem, vyberte si čistokrevné plemeno a budete mít vejce i zábavu.

18.1.2015 23:32
javorka

XXX.XXX.98.207

Ona je zábava i s hybridkmi. Já jsem sama začátečník, tak nemůžu radit. Jen z vlastní krátké zkušenosti, bych počítala s tím, že si třeba budete chtít časem pořídit nějakou tu novou slepičku. Tak aby ten kurník byl o trochu větší.

19.1.2015 07:44
alda082

XXX.XXX.58.104

Já jsem právě četla pár článků a tam psali, že pokud bych chtěla někdy od těch slipek kuřátka tak mám mít čistokrevné a ne hybridy, že ty hybridy neponesou ten gen třeba snůšek atd...právě jsem přemýšlela že bych si sehnala vlašky, nebo přímo českou slepici, jen nevím kolik v domácím prostředí snesou vajec..a musím jim do toho kurníku natáhnout elektřinu? nebo jim svítit nemusím? když budou chodit ven? a co kdybych jim tam udělala okno?

19.1.2015 09:00
dupacka

XXX.XXX.0.73

Světlo je pro dobrou snášku velmi důležité takže okno v kurníku by být mělo.Svitit nutné neni, ovšem v zimě kdy je krátký den je to asi lepší. Já sama nesvítím tak to dokážu tak porovnat, dá se bez toho obejít. Ale vajec je asi méně.
Najděte si tady příspěvky, kde se o stavbě kurníku diskutuje, jsou i fotky, dokonce i fotodokumentace jak někdo stavěl, je toho tu dost.
Ale nejlepší je jít se k někomu podívat, pro inspiraci, pro radu na začátek, to mě velmi pomohlo. Rozhodně se to vyplatí.
Hlavně si je nepořizujte a pak neřešte co a jak.

19.1.2015 09:51
javorka

XXX.XXX.98.207

Já také nesvítím, okno mají, ale elektrika je určitě dobrá. Manžel ji tam natáhl, když vyrobil automatické otevírání dvířek. To je skvělá věc. A posvítit si tam, když uklízíte, je taky fajn. Výběh je lepší udělat větší, pokud máte místo. Když vidím, jak si naše slepice užívají velký prostor a i teď v zimě si zobou trávu, mám dobrý pocit. Loňskou zimu měly menší a zcela to tam zničily. Na jaře jsme dělali nový, velký výběh a není znát, že tam nějaké slepice jsou. Já jsem hybridky podědila a nesou výborně. Ale už taky přemýšlím o vlaškách. Bude mít taky kohoutka, když chcete kuřátka? Manžel ho nechtěl a báli jsme se co by tomu řekli sousedi.

19.1.2015 17:41
alda082

XXX.XXX.58.104

No ty naše budou moct běhat kolem takového mini potůčku co nám teče hned za barákem, a jinak semnou na jaře a na podzim rýt zahrádku :), dobře takže okýnko zařídím a půjdu se podívat tady po sousedech ať mi ukážou kurníky :) můj si s nima dá po štamprli a já omrknu, slépky :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2015 18:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tady v inzerci na ifaune nebo normalne do googlu si zadejtekurník a budete mít spoustu inspirace. Na cca 5 slepic to nemusí být nic velkého, pokud nebudete chtit kurnik, kde bude i misto na krmeni. Pokud budete chtit vlasky, je lepsi vetsi vybeh, je to shanlive plemeno, ktere cely den hleda, kde co sezobnout. Cesky, alespon podle pripsevku zde, moc dobre nosnice nejsou.

19.1.2015 21:06
dasa170

XXX.XXX.138.181

Tak se ještě jednou pochlubím: kurník máme 3x1m2 plochy, plánovaný max pro 10 slepic. Začali jsme loni na jaře s 6hybridkami a 1kohoutem. Malý výběh. Nyní, odchováno 6kuřátek (hybriďátek, takže 2kohoutci do polévky, slepičky až odslouží taky). 10slepic + 1kohout a kurník je tak akorát. Jsme moc rádi, že jsme ho celkem trefili. Slouží výborně.

19.1.2015 23:33
javorka

XXX.XXX.98.207

Jé, potůček. Už jim závidím :).

20.1.2015 12:06
ladd

XXX.XXX.45.4

Okno určitě udělejte, pokud možno co největší, klidně přes polovinu jedné stěny. Bez okna to nebude nic jiného než lepší bedna. Slepice ve tmě nevidí, takže pokud se jim pak ráno neotevře, nemohou využít dlouhéhom dne, který je nutný k dostatečnému příjmu potravy. V zimě pak, pokud je kurník bez okna otevřeno být musí i v těch největších mrazech. U plemen s většími hřebeny pak může dojít i k jejicjh omrznutí. To se pak negativně projeví na snášce, případně oplozenosti vajec.
Pokud si budete chtít odchovávat kuřata, pořiďte si rovnou už i odchovnu. Kuřata by se měla odchovávat zvlášť, minimálně na noc by měla být oddělena od dospělé drůbeže.
Jestliže máte velký výběh, tak vlašky jsou dobrá volba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík