kiss
napsal(a):
Zdravím, chtěl bych poradit s podestylkou kurniku, pokud by to byla směs tak poměr složek v ni.Se slepicemi zacinam, pod papoušky používám písek, ale slepice chtějí něco jineho.do hniz d slepic slamu, ale dobrý typ na podestýlku neznám, nebo se kupuje již namichana? MH.
My dáváme piliny ze dřeva a v pohodě...
kiss
napsal(a):
Zdravím, chtěl bych poradit s podestylkou kurniku, pokud by to byla směs tak poměr složek v ni.Se slepicemi zacinam, pod papoušky používám písek, ale slepice chtějí něco jineho.do hniz d slepic slamu, ale dobrý typ na podestýlku neznám, nebo se kupuje již namichana? MH.
V poslední době mi připadá, že tu do všeho pindám, ale tady si to prostě ještě nemůžu odpustit.
Je jedno co použijete za podestýlku(řezaná sláma, hobliny, piliny, gumová rohož, lesní hrabanka, ořešákové listí - asi nejlepší volba) ale vysypte napřed celý prostor vápenným hydrátem, klidně si kupte celý 25 kg pytel můžete tím bílit a zchutňovat jednou za čas obilniny nebo řezanou slámu vápenným mlékem. Hlavně ovšem při výměně podestýlky v kurníku budete mít vápno po ruce a zopakujete vápnění, vysypte vápnem i uchycení hřadů. Důvod je, že dřív nebo později se k vám dostanou čmelíci, vápno je dobrá prevence, jinak bez zkušeností si toho nejspíš všimnete, až bude stav kalamitní a klidně vás to i donutí s chovatelstvím skončit. S tím souvisí i zřízení popeliště, respektive slepice si ho pod kurníkem zřídí samy ale na vás je abyste jim tam občas přisypal popel ze dřeva, nebo jinou směs návodů tu najdete jistě dost. Do hnízd používám radši seno, ale to je asi věc názoru nevím že by sláma škodila.
jenca
napsal(a):
V poslední době mi připadá, že tu do všeho pindám, ale tady si to prostě ještě nemůžu odpustit.
Je jedno co použijete za podestýlku(řezaná sláma, hobliny, piliny, gumová rohož, lesní hrabanka, ořešákové listí - asi nejlepší volba) ale vysypte napřed celý prostor vápenným hydrátem, klidně si kupte celý 25 kg pytel můžete tím bílit a zchutňovat jednou za čas obilniny nebo řezanou slámu vápenným mlékem. Hlavně ovšem při výměně podestýlky v kurníku budete mít vápno po ruce a zopakujete vápnění, vysypte vápnem i uchycení hřadů. Důvod je, že dřív nebo později se k vám dostanou čmelíci, vápno je dobrá prevence, jinak bez zkušeností si toho nejspíš všimnete, až bude stav kalamitní a klidně vás to i donutí s chovatelstvím skončit. S tím souvisí i zřízení popeliště, respektive slepice si ho pod kurníkem zřídí samy ale na vás je abyste jim tam občas přisypal popel ze dřeva, nebo jinou směs návodů tu najdete jistě dost. Do hnízd používám radši seno, ale to je asi věc názoru nevím že by sláma škodila.
A hlavně čistit!
já se přidám: čmelíků se bojím jako čert kříže, a to jsme ještě žádné neměly - máme slepice prvně, od dubna 2014. Do hnízd dávám sušinu (trávu) z meze za plotem. Abych čmelíkům nepodstrojovala. Suchá tráva není tak dutá jako sláma - dělám si tedy naděje, že se čmelíci nebudou mít přes den kam moc schovávat (jako např.do slámy). Jinak na podlaze kombinace lino+guma(co bylo po ruce).
Kurník čistím jednou týdně (10slepic + kohout) a... Na jaře ho pro jistotu znovu vylíčím vápnem. Těch 10slepic v našem kurníku je strop. Držím heslo: raději méně zvířat (slepic) a více pohodlí (prostoru, čistoty a tak).
Chovu zdar a bez čmelíků!
Dávám směs pilin, hlíny, písku, listí a trávy ze sekačky, měním 2-3x za rok dle potřeby a množství slepic na prostoru - to ve výběhu, v kurníku pod hřady cca 1-2* měsíčně piliny. Ta hlína a písek jsou dobré proti čmelíkům, prostředí je stále mírně prašné. Listí a tráva je baví přehrabovat. Je jedno, jak to namícháte, dle citu Pilin asi nejvíc. Do hnízd piliny a listí. Pokud se slepice nedostanou do styku s cizí slepicí - výstava, nový kohout, není se čeho bát, ohledně čmelíků. Je dobré nové kus vždy vystříkat arpalitem.
Osobně používám tuhle podestýlku a nic lepšího neznám. Http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/ostatni-prodej2/.
beginner
napsal(a):
Osobně používám tuhle podestýlku a nic lepšího neznám. Http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/ostatni-prodej2/.
Zdravím! Odkaz je na chovatelku u Prahy. Dá se podestýlka koupit i jinde (Morava)? Kdo ji vyrábí?
Díky za informaci,.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Podestýlám slámou, protože potřebuji hnůj. Kydám cca 1x za 14 dní, při tom několikrát přistelu. Do hnízd taky slámu a přidávám nebo měním při kydání. Problém se čmelíky nemám, ale samozřejmě nějaké budou, hlavně musí mít slepice možnost popelení a to po celý rok. Zkušenosti s pilinama mám a všechny negativní, slepice mají olepené nohy, špatně to vysychá, práší to, špatně se to kompostuje - dřevo je kyselé atd.. Nechápu, jak to někdo nechá slepicím půl roku...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak já naopak nedám na hobliny (ne piliny) dopustit, dobře sají vlhkost z trusu- Míchám so se sušeným ořechovým listím, které rukou trochu rozemnu, do hnízda ho dávám taky ve směsi se senem. I sláma může sloužit jako úkryt pro čmelíky, jak je dutá. A pokud jde o lepenkové krabice do hnízd, lze jich použít jako "návnadu" právě na čmelíky, po pár dnech ji ráno, když jsou zalezlí mezi papírem, spálit a dát novou.
Já používám převážně pečenou slámu. Jak bylo dříve psáno ''beginner'' nic lepšího jako podestýlku jsem doposud nepotkal. Neuvěřitelně saje vlhkost. Tím se interval čištění prodloužil ze cca 14 dní na cca dva a půl měsíce a slepice chodí po suchém Proti čmelíkům používám pod podestýlku vápno, Acaritec, M-poux a do hnízd přidávám ještě suché listí z vlašského ořechu, seno a posypu Acaritec. Acaritec a M-poux přidávám i do popeliště a čmelíky jsem cca dva roky neviděl.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!