Kroužky na indické běžce

Indický běžec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2025 12:50
Beata01

XXX.XXX.26.98

Dobrý den, prosím víte někdo, jak velký kroužek je vhodný pro dospělé indické běžce a kde ho lze koupit? U mláďat se píše 13 mm pro obě pohlaví. Potřebuji ale okroužkovat dospělé jedince. Děkuji za relevantní odpověď.

11.6.2025 19:41
Kytka od Lipna

XXX.XXX.45.187

Zdravím, pro dospělé indické běžce se běžně používají kroužky o průměru 16 mm, a to pro obě pohlaví. Těch 13 mm platí pro kroužkování ve věku kolem 10–14 dní – dospělým by takové kroužky nešlo nasadit, nebo by jim mohly způsobit problémy.
Kroužky prodává např. Propoultry.cz, Chovatelshop.cz nebo Sedos.cz. Pokud potřebujete kroužky pouze na rozlišení jedinců v hejnu, postačí otevírací plastové – dají se snadno nasadit i dodatečně na dospělého ptáka. Pro ofiko evidneci jsou ale potřeba uzavřené hliníkové kroužky se značením, které vydává Český svaz chovatelů.
Každopádně 16ky.

13.6.2025 12:20
Beata01

XXX.XXX.33.200

Děkuji za informace.
Mezitím jsem se dozvěděla, že kroužek 16 mm by jim spadával.
Hliníkové kroužky na drůbež se u nás snad nepoužívají, vždy jsem viděla jen plastové...

13.6.2025 12:55
Kytka od Lipna

XXX.XXX.38.183

Jo, to je možné, že už přešli na plast i v ČSCH, jsem starší ročník a drůbež už nějaký pátek nechovám.
Jinak pokud řešíte nemožnost nasazení kroužku vs padání a jde vám jen o soukromé rozlišení kachen, tak bych asi vybrala nějaký ten zámkový (otvírací) kroužek.

13.6.2025 13:02
Beata01

XXX.XXX.33.200

Děkuji, ano, jde mi pouze o rozlišení. Kdysi jsem byla u jednoho chovatele a když jsem se zeptala, kteří jsou rodiče, tak nevěděl :-) Zjevně by prodal starší za mladé...

Přidejte reakci

Přidat smajlík