Určitě je nevyhazujte, pokud vejce byla ve stodole a pěkně pod slámou, určitě něco vydrží, pokud se husa nechystá sednout, to poznáte podle toho, že si začne hnízdo vystýlat natrhaným peřím z podbřišku, tak vejce seberte a dejte do líhně.Po týdnu je prosvítíte, pokud nemáte prosvěcovačku na vece, stačí, když je přiložíte k silné žárovce a budete pomalu otáčet a samozřejmě pozorně prohlížet!Pokud se Vám objeví tmavý půlměsíc a v něm tzv.pavouk - srdíčko s tepničkami-, máte vajíčko oplodněné a už se zárodkem..tak držím palce...a husa Vám zatím bude snášet dál...
Děkuji moc za odpověď.Chtěl bych se ještě zeptat na jednu věc.Nemám sice líheň na husy ale soused mi půjčil líheň na slepice.Bylo mi řečeno že vajíčka mohou být na boku a že je mám 3 x za den obracet což už jsem taky četl.Teplotu mám 37.5 - 37.7 vlhkost zajišťuje voda vespod.Tak to můžu takhle ponechat až do vylíhnutí nebo je potřeba ještě něco jiného ? Všude píšou rozdílné názory tak nevím který je ten nejlepší.Například že se mají vejce po osmém dni ochlazovat vodou teplou 35 stupňů a mnoho dalšího.Můžete mi prosím popsat jak to děláte u vás abych neudělal chybu ?.Ještě jednou moc děkuji.
Jo, jo, taky jsem měla líhen BIOSKU, všechno růčo, na vajíčkách položené dva dětské teploměry, vodu na misce pod roštem, dvakrát denně jsem vajíčka obracela, to stačí.měla jsem je poznačené, na jedné staně třeba červaná hvězdička, na protější datum nasazení..teplotu mate dobrou, já jsem dávala na začátek 38, asi potřech dnech, jak píšete, líhen musíte větrat, asi půl hodiny denně, aby vajíčka ochladla, jako když husa sleze, jde se nažrat a vykoupat..a rosit vlažnou vodou nějakým rozprašovačem, jednou denně stačí..v druhé polovině líhnutí pozor na teplotu, živá vajíčka vytváří své teplo, tak hlídat teplotu asi 37,1 a více kropit,.poslední týden děláme plovací zkoušku, do misky s teplou vodou dáme vajíčka, živá vajíčka se houpou a točí, děti mají oči navrch hlavy! a potom, když se jim líhnou na rukách! co ještě napsat? chce to číst knihy o chovu drůbeže, internet, a to správné chovatelské nadšení! tak at se darí...A.
Dobrý večer, ted mám líhen italské výrobyCovatutto 162, vejde se tam asi 1oo slepičích vajec.Ale co se mi líbí, že není problém zároven líhnout vejce kachní, mám ruánky a indiány, jen se sypou! S husími vejci se mi moc nedařilo, nemám to vychytané, loni jsem v ní líhla poprvé.je to plastová líhen s průhlednými dvířky, na pohled velice líbivá a praktická, koukám, co se v ní hýbe, ani ji nemusím otevřít. je na prodej s ručním otáčením vajec nebo automatickým, podle velikosti je počet přídavných motorků, které tahají podložky pod vajíčky a tím se vajíčka překulují ze strany na stranu celý den..plus teploměr, vanicky na vodu, jedna s plovákem, ten nepoužívám, vlhkoměr jsem si dokoupila.A stejně nadále používám navíc staré dobré rtutové teploměry, protože ventilátor sice rozhání teplotu po celé líhni, ale jisté teplotní rozdíly tam jsou..a to mi ukazují právě ty rtutové teploměry, kterým neklesá teplota, když je vytáhnete.tak mám větší kontrolu a plata s vajíčky občas prohodím. tak jsem s ní pokojená, jen ještě vychytat ty husy! ale všechno chce svoje, když budu líhnout jen housátka, tak to půjde, to je jiná teplota, vlhkost, atd... A.
Standa 500
napsal(a):
Děkuji moc za odpověď.Chtěl bych se ještě zeptat na jednu věc.Nemám sice líheň na husy ale soused mi půjčil líheň na slepice.Bylo mi řečeno že vajíčka mohou být na boku a že je mám 3 x za den obracet což už jsem taky četl.Teplotu mám 37.5 - 37.7 vlhkost zajišťuje voda vespod.Tak to můžu takhle ponechat až do vylíhnutí nebo je potřeba ještě něco jiného ? Všude píšou rozdílné názory tak nevím který je ten nejlepší.Například že se mají vejce po osmém dni ochlazovat vodou teplou 35 stupňů a mnoho dalšího.Můžete mi prosím popsat jak to děláte u vás abych neudělal chybu ?.Ještě jednou moc děkuji.
Dobrý večer,
z Vámi popsaného není patrné, jakou líheň máte... Pokud máte skutečně Bios (30,60,90) kontaktujte mě na email: martin.zelinka@seznam.cz. Přepošlu Vám v elektronické podobě návod zaslaný přímo z Biosky. Máte ho nastudovaný za pár minut a dle mých zkušeností je základ úspěchu se ho držet. Drobné odchylky a úpravy jsou v normě.
S pozdravem
MZ.