Kuřata se klubou na špičce vejce - proč?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2015 13:33
tyna1

XXX.XXX.195.102

Pěkně zdravím a prosím o radu - v plně automatické líhni RCOM mám 30 násadových vajec různých kříženců právě 20. den a ze zatím čtyř naklovnutých vajec jsou tři na nesprávném konci u špičky. Ventilace je od začátku líhnutí otevřená naplno. Teplota do 18. dne byla nastavená na 37,7 C, vlhkost 47%. V dolíhni pak 37,5 C a vlhkost 70%. Dnes jsem teplotu snížila ještě o jednu setinu na 37,4 C... říkám si, jestli to nemůže být tím, že je kuřatům ve vejcích horko a proklovávají se, i když jsou nesprávně otočená. Nevíte někdo, proč se to děje, popř. jestli hodnoty nějak upravit? Předem děkuju za radu.

22.2.2015 14:16
jenca

XXX.XXX.161.32

tyna1 napsal(a):
Pěkně zdravím a prosím o radu - v plně automatické líhni RCOM mám 30 násadových vajec různých kříženců právě 20. den a ze zatím čtyř naklovnutých vajec jsou tři na nesprávném konci u špičky. Ventilace je od začátku líhnutí otevřená naplno. Teplota do 18. dne byla nastavená na 37,7 C, vlhkost 47%. V dolíhni pak 37,5 C a vlhkost 70%. Dnes jsem teplotu snížila ještě o jednu setinu na 37,4 C... říkám si, jestli to nemůže být tím, že je kuřatům ve vejcích horko a proklovávají se, i když jsou nesprávně otočená. Nevíte někdo, proč se to děje, popř. jestli hodnoty nějak upravit? Předem děkuju za radu.

Kdy jste vypla naklápění a v jaké pozici jsou vejce a jak byly uloženy v líhni po celou dobu líhnutí? Tím že jim je horko to není. Nicméně si určitě změřte teplotu mezi vejci a nespoléhejte se na vlastní teploměr líhně. Připadá mi to, jako by jste vejce měla dána po celou dobu opačně. Pokud je to teda ta kolébací do těch ostatních opačně dát nejdou až pak zase do těch typů rcom maru ale tu předpokládám nemáte.

22.2.2015 16:49
tyna1

XXX.XXX.195.102

Jenco, děkuji za reakci. Mám líheň RCOM 50 max, vejce do ní pokládám "naležato" podél osy, jsou rozdělené pouze přepážkami, otáčí se posunem dna jednou za dvě hodiny asi o 1/3. Otáčení jsem vypnula 18. den, od té doby jsou v klidu. Na Vaši radu jsem do líhně vložila ještě kontrolní teploměr - rtuťový a ukazuje 38 C. Těžko říct, jak moc je přesný... Ty čtyři kuřátka si ráno udělala dírku a relaxují, je klid. Snad se zbytek zorientuje líp, nevím, co bych měla udělat jinak - ještě jsem ubrala na 37,3 C...tož, snad to nebude na škodu...

22.2.2015 17:17
jenca

XXX.XXX.161.32

tyna1 napsal(a):
Jenco, děkuji za reakci. Mám líheň RCOM 50 max, vejce do ní pokládám "naležato" podél osy, jsou rozdělené pouze přepážkami, otáčí se posunem dna jednou za dvě hodiny asi o 1/3. Otáčení jsem vypnula 18. den, od té doby jsou v klidu. Na Vaši radu jsem do líhně vložila ještě kontrolní teploměr - rtuťový a ukazuje 38 C. Těžko říct, jak moc je přesný... Ty čtyři kuřátka si ráno udělala dírku a relaxují, je klid. Snad se zbytek zorientuje líp, nevím, co bych měla udělat jinak - ještě jsem ubrala na 37,3 C...tož, snad to nebude na škodu...

38 je v pohodě líhnutí nejspíš proběhne normálně. Ono s tím naklováním vám snad ještě poradí někdo zkušenější čím je to způsobeno. V přírodě je rozdíl mezi horní a dolní stranou vejce cca 4 °C. Vejce je nakloněno mírně ke špičce a zárodek ve vejci vzplývá za teplem, takže je skoro stále natlačený k horní třetině vejce, díky tomu líhnoucí se kuře napřed protrhne vnitřní papírovou blánu u vzduchové komůrky. Já líhnu přírodním způsobem(není lepší ani horší než váš, jen mi to víc vyhovuje). V automatické líhni je všude stejně teplo je možné, že líhnoucí se kuře je tím dezorientováno. Nicméně se tak líhne úspěšně 99,9% světové produkce kuřat každý rok takže žádný problém to není.

22.2.2015 17:25
jenca

XXX.XXX.161.32

Ještě mě napadá, když bude takto naklovaných hodně vajec a způsobí to nějaké problémy tzn. statisticky jasně větší počet uhynulých hotových kuřat u vajec naklovaných na špičce, vypněte příště otáčení 16 den minimálně to ničemu neuškodí. Pokud se budou kuřátka líhnout normálně i když jsou naklovaná na špičce neřešte to.

22.2.2015 18:05
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Vajcia sa skladujú a liahnu špicom dolu, popr. v liahni naležato a otáčať min.3xdenne až 1x za hodinu v aut. liahni.

22.2.2015 19:08
tyna1

XXX.XXX.195.102

Děkuju za odpověď. Tou rovnoměrnou teplotou v líhni s nuceným oběhem vzduchu by to být mohlo, dává to smysl. Možná že tím, jak je tou automatikou všechno konstantní a bez výkyvů to kuře může mít pocit, že je jedno, "kde je dole, kde je nahoře"... přeci jen kvočna ta vejce pokaždé jinak otáčí, přesouvá, různě intenzivně zahřívá, ...mnohem víc bodů k orientci. Bohužel mám pipky, které ke kvokání moc netíhnou, jinak bych pod kvočnou líhla moc ráda. Líhnu si počtvrté a pokaždé to nějaké kuře tou špičatou stranou zkouší, někdy se vylíhlo, někdy ne. Zítra dám vědět, kolik jich nakonec tou špičkou chtělo ven a s jakým úspěchem. Snad to nebude nová móda, zatím tři naklovlé špatně, dvě dobře - z nich jedno napůl venku :)...stejně... na světě je málo hezčích věcí než líhnutí kuřátek :).

22.2.2015 21:01
jenca

XXX.XXX.161.32

tyna1 napsal(a):
Děkuju za odpověď. Tou rovnoměrnou teplotou v líhni s nuceným oběhem vzduchu by to být mohlo, dává to smysl. Možná že tím, jak je tou automatikou všechno konstantní a bez výkyvů to kuře může mít pocit, že je jedno, "kde je dole, kde je nahoře"... přeci jen kvočna ta vejce pokaždé jinak otáčí, přesouvá, různě intenzivně zahřívá, ...mnohem víc bodů k orientci. Bohužel mám pipky, které ke kvokání moc netíhnou, jinak bych pod kvočnou líhla moc ráda. Líhnu si počtvrté a pokaždé to nějaké kuře tou špičatou stranou zkouší, někdy se vylíhlo, někdy ne. Zítra dám vědět, kolik jich nakonec tou špičkou chtělo ven a s jakým úspěchem. Snad to nebude nová móda, zatím tři naklovlé špatně, dvě dobře - z nich jedno napůl venku :)...stejně... na světě je málo hezčích věcí než líhnutí kuřátek :).

S tím, že je málo hezčích věcí než líhnutí kuřátek souhlasím, ještě bych před to zařadil rybaření:). Ale abyste mě špatně nepochopila RCOM 50 max považuju za mercedes mezi umělými líhněmi, kdyby mě přestalo bavit experimentování, tak si koupím právě tuhle. Myslím, že když zkusíte vypnout to otáčení dřív a vychytáte teplotu mezi vejci na 37,8 budete naprosto spokojená. Tím přirodním způsobem jsem myslel, že využívám stolní líheň, kde mám nastaveny parametry jako pod slepicí(rozložení teplot vertikálně a horizontálně přemísťování a chlazení vajec) napsal jsem to blbě, taky bych z toho pochopil, že líhnu pod kvočnou. Každý rok si na své doma dělané líhni najdu nový způsob, jak se víc přiblížit přirozené inkubaci(úplně přesné to nebude nikdy). První letošní várka se bude líhnout příští pondělí, už se na to taky těším:). Zajímavé je, že při tom přirozeném způsobu je v místě, kde je zárodek třeba 9 hodin teplota 40 a pak třeba 7 hodin teplota 36,5(když to zrovna výjde, že se středové vejce posunuje na nejkrajnější pozice) a vše se líhne se stejnou úspěšností jako v automatické líhni(za týden dám fotky). Při tom odchýlit se v automatické líhni o 1 stupeň už dělá značné problémy. Vysvětluju si to tím, že zárodek se musí od počátku vyrovnávat s teplotními šoky a nějak se tomu přizpůsobí(možná hustší síť vlásečnic a zrychlení nebo zpomalení tepové frekvence, ale to je jen teorie teprve se to chystám prozkoumat jestli si někdy pořídím líheň s nuceným oběhem:). Tak ať se vám kuřátka sypou .

23.2.2015 19:08
ewelýna

XXX.XXX.253.61

Dobrý den, já mám tu samou líheň. Loni jsem líhla 2 várky kuřat, a to z vlastních vajec od stejných slepic i kohouta. Parametry při obou líhnutích byly stejné. Při první várce všechna kuřata vylezla tupým koncem, při druhém téměř všechna špičkou. U obou líhnutí se vylíhlo všechno, co jsem v líhni měla, líhnutí probíhalo standardně dlouho, kuřata po vylíhnutí vypadala stejně a všechna kuřata přežila a nevykazují žádné rozdíly v růstu ani v ničem jiném. Tak zatím nevěšte hlavu, já když jsem viděla při tom druhém líhnutí všechna vejce naklovaná na špičce, tak jsem z toho málem měla smrt, ale dopadlo to dobře.

24.2.2015 22:53
tyna1

XXX.XXX.195.102

Ewelýno, tak nakonec se ty tři naklovnuté na špičce dostaly v pohodě ven. Další jedno to taky zkoušelo špičkou, ale bohužel se neproklovlo (viděla jsem, jak lomcuje vajíčkem, ale bylo to 20. den, tak jsem myslela, že to dá, no druhý den ráno už bylo k mému smutku po něm). A pak jsem našla tři mrtvé kuřata ve vajíčku otočené ke špičce, ale ne úplně vyvinuté - možná by se ještě otočily, nevím, ve kterém dni přesně zaujímají správnou pozici. Celkově se líhlo z 27 kuřat s jistotou 4 špatným koncem... Příště vypnu 16. nebo 17. den otáčení. Myslím, že je to těmi konstantními podmínkami, jak píše Jenca a možná to větrání prostě není u RCOM 50 max dostatečné - je to záhada i s těmi zkušenostmi, které má Ewelina (většina kuřat špičkou ven). Nastuduje, kdy přesně zárodky začnou produkovat CO2 a jednou denně vyvětrám, to by mohlo pomoci. Jinak tato líheň JE bomba a tak jak tak mám 18 krásných kuřátek :) Děkuju za společné zamyšlení, ať se daří.

24.2.2015 23:30
jenca

XXX.XXX.161.32

Gratuluji ke kuřátkům, úspěšnost se určitě zvýší(hlavně zkuste ještě jednou příště proměřit tu teplotu v půlce vajíček) otáčení můžete 16 den vypnout zcela bez obav mám to vyzkoušeno a i ve skriptech: http://skola.spectator.cz/6_SEMESTR/zivocichove/drubez-skripta.pdf
na straně 33 je uvedeno že otáčení je nutné do 15 dne. Taky bych zkusil napsat ewelíně, jestli by vám nepřeměřila teplotu v půlce vajec u své líhně ať to můžete porovnat.

12.6.2015 13:21
noname

XXX.XXX.64.7

Ja mam tak isto rcom 50 ale model PRO ties sa my dost vela kurciat liahlo na druhej strane ale nejako ma to netrapy pretoze vsetky sa vyliahli .

12.6.2015 13:36
začátek

XXX.XXX.173.101

Chovu zdar, je to dáno tím, že vajíčka mají špatné větrání(málo vzduchu).Pomúže nastavení většího větrání líhně a chlazení vajíček na teplotu očního víčka dvakrát denně.

12.6.2015 15:59
noname

XXX.XXX.64.7

Pital som sa skuseneho chovatela ktory my povedal ze je to bud velmi castim obracanim vajec ale prilis dlhim obracanim vajec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík