Hezký večer všem,
otevírám diskuzi všech, co budeme opět líhnout v Makro líhni...
Mám hned první otázku...
Budu nasazovat 40 vajec - 16 maransek, zbytek mix orlovky, araukany, vlašky. Vejce maransek jsou o dost větší, jak je mám v líhni rozmístit - na střídačku s ostatními, nebo vyskládat je do středu?
A myslíte, že se budou líhnout později?
Děkuji za odpovědi. Petra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do středu bych je nedávala, protože ve středu je nejnižší teplota.Vejce která mám ve středu líhně občas vyměním z krajníma.Jinak s maranskama zkušenost nemám.H.
Děkuji a ještě...poprvé mám úplně plnou líheň, vejce jsou v líhni 4 den a myslím, že už trochu začínají hřát, teplota vystoupala na 39,3 stupňů, líheň mám pořád zakrytou dekou, první 3 dny se teplota pohybovala okolo 38,7 - 39,0 stupňů ( vše na displeji), NA JAKÉ MAXIMUM MOHU NECHAT VYSTOUPAT TEPLOTU? Nerada bych vejce uvařila...moc děkuji makrolíhňařům za odpovědi
Podle mě by na displeji neměla jít teplota výš než 39,3-39,5°C, ale pokud máte líheň zateplenou, těžko se odhaduje jaká je teplota uvnitř a zda se vejce v druhé řadě od vnějšího obvodu líhně již nepřehřívají. Vždycky jsem na začátku inkubace měřila teplotu u vajec, v první řadě od středu ( od chladného místa na 1 vejce), aby tam byla teplota vzduchu alespoň 37.3-37.4°C. Pak byla v dalších řadách teplota vyšší, ale stále v normě.

Teplotu na displeji moc neřeším, podstatná je teplota na středu a na okrajích v líhni uvnitř.Měřím lékařským teploměrem.Když teplota v místnosti klesne na 20 st., tak líheň také musím přikrývat.A jak je již výše psáno, je třeba u středu, kde je nejnižší teplota mít alespoň těch 37,3, a vejce občas prostřídat s těmi od kraje.
Tak jsem odpoledne zmerila teplotu na vejcich (nahore), displej ukazoval 39,2 stupnu a na okraji vajec bylo 38,5 st., ve stredu 38,3 ( dle klasickeho lekarskeho teplomeru), tak se budu snazit na displeji udrzovat 39,0 st., snad to tak staci, nebo mam jeste snizit?
Jeste jsem se chtela zeptat, minuly rok v diskuzi Makro myslim ze nejaka pani vlozila fotku lihne, ve ktere byly umisteny tycinky ( myslim ze z bambusu), aby pri lihnuti nemohly kuratka koulet s ostatnimi vajicky, prolezla jsem celou diskuzi Makro a nemohu tu fotku najit, chtela jsem to v lihni take tak udelat...nemuzete mi poradit, kde bych tu fotku nasla? Jestli jsem se neprehledla...dekuji.
Omlouvam se za hacky-carky, pisu z mobilu...

Já mám teplotu nižší, ale tato by vadit neměla.Loni jsem proti pohybu vajec při líhnutí použila kroužky na záclony, vejce v nich pěkně "sedí".Pak jsem se zde dočetla, že během líhnutí už pohyb kuřatům ve vejci nevadí, a asi je to pravda, líhnou se i bez podložek dobře.
Dobry vecer, tak kurata by se mela zacit lihnout v utery, dnes jsem prendala vejce na mrizku, otvorem kde byla klicka na otaceni vajec jsem protahla hadicku a dolevam vodu pres ni...chci se zeptat:
1. Voda se jiz doleva pouze do nadobky B, tedy venkovni, okruh'', ze?
2. Kdyz bych dolevala vodu pres hadicku, lihen bych tedy uz vubec neotvirala, nebude to kuratum vadit kvuli vzduchu? Anebo mam nadzvedavat v nejakych intervalech viko?
Moc dekuji za odpovedi.

Voda pouze do nádobky B, jak píšete.Víko zvedat nemusíte, hlavně ať nemáte zakryté větrací otvory, ve víku i dole.H.