Prosím o radu, mám 14 dnů stará kuřátka, krmím je:Směs K1 + vařené vajíčko, sušené mléko, už jsem objevila i kopřivy, nastrouhanou mrkev, malinký vařený brambor, trošičku pivovarských kvasnic. Jsou moc pěkná, čiperná, do vody kápnu trochu octa. V odchovně mám žárovku, pod kuřátka dávám staré ubrusy, které peru, všimla jsem si na fauně, že někteří chovatelé dávají hoblovačky, z toho mám obavy. Co Vy na to? Za radu děkuji. Květa.
Kan

XXX.XXX.110.38
Pokud máte možnost hobliny / piliny bude to lepší volba pro veškerá kuřátka.
Já používám vždy první dva týdny kusy starých prostěradel a podobných tkanin (měním pravidelně a znečištěné vyhazuji)na nich to kuřátkům neklouže a velmi rychle se jím zpevní nožičky.Následně přecházím na piliny jsou jemnější než hobliny a kuřata je nerozahrabou do rohu a díky své savosti udržují sucho.Jediné co je třeba vyřešit je zvýšené umístění napáječky aby piliny nepadaly dovnitř a neznečistily vodu.stačí podložka.Jinak jsem pro první dny pořídil po různých zkouškách plastové boxy (z Ikea) které se dají snadno udržovat a desinfikovat.
První dny dávám noviny, pak tak třetí den hobliny z http://www.profibed.cz/cz
U křepelek nejdřív první dva dny jsme dávali dřevěný rošt s nataženou perlinkou. Teď už dávám jen noviny a přes to volně položím perlinku. Pak jim nekloužou nožičky. Za dva dny vyměním za hobliny. Hobliny kupované v obchodě ze zoo obchodů hodně práší a kuřátka ten prach mají tendenci zobat.
Dobrý den, hned od první chvíle mám kuřátka na hoblinách a pravda je, že od té doby nemám problém s rozjetými nožkami. Když jsem měla noviny jako podklad, občas se rozjeté nožky objevily. Vodu řeším niplivými pítkami a později mám vše, jak pití, tak krmení zavěšené a jak rostou, pouze dávám výš a výš, aby mu tam nehrabali hobliny.
Já používám od vylíhnutí hobliny. Nasypu do odchovny zvlhčím povrch rozprašovačem a utlačím dlaní(po přemístění do většího prostoru sešlapávám zvlhčené hobliny pěkně místo vedle místa). Kuřata si to časem rozhrabou, dělám to čistě kvůli tomu, aby nedýchaly prach ze suchých hoblin. Kuřata dýcháním udržují mírně vyšší vlhkost vzduchu a hobliny, ač na omak suché, už téměř nepráší. Utlačené hobliny se taky čerstvě vylíhnutým kuřatům nepletou mezi nohy. Nezaznamenal jsem nikdy žádný problém.
První tři dny dávám staré utěrky kvůli rozjíždění nohou, pak noviny, které se rychle dají vyměnit.Ty hobliny sou dobré, ale nedají se tak často měnit.Já mívám do 2O kuřátek, takže ty noviny sou v pohodě, několikrát denně vyměním a použité dávám do sklepa do pytle od krmení a pak podpálím na zahrádce.Ty hobliny se mění hůř, ale pokud je kuřat hodně, tak s těma novinama je to horší.
Myslíte, že bych mohla pro prvních deset dní dát do odchovny rozstříhané staré ložní povlečení? Každý den samozřejmě výměna.
Dávala jsem Perlan, byl bezva, ale už mi došel...pak jsem dala noviny a bohužel se jednomu kuřeti rozjely po 3 dnech nožky, no aspoň mám zkušenost...to bylo loni...
Letos bych chtěla zkusit to povlečení...díky za odpovědi...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli není moc syntetické-hladký a lesklý povrch ale třeba nějaká bavlna tak ano, ale se dost naperete, Míra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prostě povrch by měl být pro začátek neklouzavý a trochu drsný, savost to je jiný problém-jak často se bude muset čistit ale beztak všichni chodíme ke kuřátkům každou chvilku aby jsme se pokochaly jak nám to roste, Míra.