marvcel

XXX.XXX.140.7
Dobrý den!
Prosím, o radu.Chtěla bych vědět, jestli někdo z fota pozná, co je to za druh husokačen a pohlaví.Díky moc !
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to čistá kachna pižmová. Nekteří prodejci jejich masný hybrid zvaný barbarie(špatně je i slovo hybrid, jelikož se nejedná o mezidruhové či meziplemenné přížení) prodávají pod pojmem husokachna.Toto je snad odvozeno od jejich schopnosti se pást jako husa. Nicméně na obrázku jsou velmi mladí jedinci bez druhotných pohlavních znaků, tudíž je určení pohlaví zatím pohledem nemožné.Pouze kloakálně, u kačera naleznete pyj ve tvaru spirály.
milan78

XXX.XXX.17.197
Já bych řekl, ze jsou to tzv.mulardi. Tzn.kříženci kachny pizmove a kachny pekingske. Tito krizenci jsou dále neplodni.
milan78
napsal(a):
Já bych řekl, ze jsou to tzv.mulardi. Tzn.kříženci kachny pizmove a kachny pekingske. Tito krizenci jsou dále neplodni.
Dobrý den,
osobně se přikláním také k tomuto tvrzení. Tedy, že jsou to Mulardi. U těchto je určování pohlaví za účelem chovu zbytečné (alespoň dle dostupných informací jsou NEPLODNÍ). Zkuste pohledat zde na ifauně. Jsou tu někde fotky rozdílných znaků kachen, pižmovek a MULADRU. Jestli se dobře dívám, tak Vaši svěřenci mají hranatou hlavu (po kachně) a růžový zobák (po pižmovce) = MULARD. Zkuste doplnit ještě stáří a původ.
S pozdravem
MZ.
Být vámi, tak si pořídím kachny pižmové, zřejmě s chovem začínáte, pižmovky jsou klidná zvířátka, naše děti je vždycky dokonale rozmazlily, že jsme o ně zakopávali, velice dobře sedí na vejcích, vynikající mámy...jejich maso není tučné, je tmavé jako husí, pro začínajícího chovatele myslím, ideální..jestli máte dostatek pastvy a samozřejmě pořáně krmit..můžete si vybrat z mnoha barevných variant, od bílé, strakaté, až černé...tak hodně uspěchů
Bohužel k chovu nejsou, jsou neplodní kříženci kachny pekingské a pižmovky. Pouze vykrmit a sníst. Mají postavu pekiny, ale růžový zobák pižmovky. Určení pohlaví je u nich bohužel k ničemu. Název husokachna vymysleli velkoprodejci jako obchodní název, ale teď ho používá kde kdo k označení čehokoliv a pak je v tom binec. Máte klasické mulardy. Stačí si dát do vyhledávače slovo mulard a budete chytřejší.
napsal(a):
Je to čistá kachna pižmová. Nekteří prodejci jejich masný hybrid zvaný barbarie(špatně je i slovo hybrid, jelikož se nejedná o mezidruhové či meziplemenné přížení) prodávají pod pojmem husokachna.Toto je snad odvozeno od jejich schopnosti se pást jako husa. Nicméně na obrázku jsou velmi mladí jedinci bez druhotných pohlavních znaků, tudíž je určení pohlaví zatím pohledem nemožné.Pouze kloakálně, u kačera naleznete pyj ve tvaru spirály.
Píšete nesmysly, pižmovka vypadá úplně jinak! Viděl jste ji vůbec někdy?!

danis
napsal(a):
Píšete nesmysly, pižmovka vypadá úplně jinak! Viděl jste ji vůbec někdy?!
Omlouvám se za možnou mystifikaci, bohužel jsem ráno nerozklikl foto a tudíž jsem asi špatně posoudil jedince na fotce.Kachny pižmové jsem choval cca 12 let a mulardi jsem měl z vlastního křížení mezi pekingským kačerem a pižmovkou.Vždy ale vypadali poněkud jinak.
marvcel

XXX.XXX.140.7
Všem vám moc děkuji!Měli by to být barbarie a ne mulardi, tak teď nevím, čemu věřit, přesto děkuji.

Věřil bych, že jsou to patrně barbarie a všechny 4 patrně kachny.

ančovička
napsal(a):
Barbarie to určitě nejsou, ty se vyšlechtují křížením pižmovek, tady je jasně vidět ke křížení použitá kachna pekingská, tedy vznikne mulard?
Kde je prosím vidět?
Toto jsou barbarie. Opravdu Vám připadají stejné jako kachny v dotazu?
napsal(a):
Kde je prosím vidět?
Stavba těla kachen z dotazu nese jasné znaky kachen pekingských. Jsou to mulardi.
Barbarie neboli pižmovka má mnohem delší trup a ocas. Foto barbarií jsem vložila výše. Na první pohled je vidět, že se jedná o úplně jinou kachnu.

Pro ilustraci vkládám fotku opravdového mularda. tedy křížence kachny pekingské a pižmovky. Porovnejte tvar zobáku, tvar hlavy a zejména nesení trupu s fotkou nahoře. To, že stahnete fotky od nějaké firmy něco za něco vydává pro zvýšení své prodejnosti ještě neznamená, že to jsou správné informace.
napsal(a):
Pro ilustraci vkládám fotku opravdového mularda. tedy křížence kachny pekingské a pižmovky. Porovnejte tvar zobáku, tvar hlavy a zejména nesení trupu s fotkou nahoře. To, že stahnete fotky od nějaké firmy něco za něco vydává pro zvýšení své prodejnosti ještě neznamená, že to jsou správné informace.
Ale jo, vždyť ať to zadavatelka zkusí, odchovat po nich potomstvo a potom Vám napíše, jak to dopadlo. Uvidíte sám.
Jste tady snad jediný, kdo nepoznal mularda. Viděl jste ho někdy naživo, ne jen na obrázku?
Víte například, že existují i barevní? Záleží jaká plemena zkřížíte. Jeden z rodičů, většinou otec, musí být pižmovka (nebo barbarie) - Cairina, druhý rodič je kachna - Anas. Pekingská (to jsou ti nahoře), saská, ruánská... viděla jsem i mulardy z běžců.
Tvrdit, že zvířata nahoře jsou barbarie, když barbarie jsou vlastně pižmovky... ty kachny mají do pižmovek hodně daleko.
http://www.barbarie-ente.com/de/index.php?rub=10
Http://ladies-with-bottle.blogspot.cz/2009/05/le-canard-de-barbarie-muscovy-duck.html
Klikněte pravým tlačítkem na text a potvrďte volbu "přeložit".
milan78

XXX.XXX.20.178
Jsou to prostě mulardi. Ti sami, kterých jsem mel loni 30.:Škoda ze jsem je nevyfotil. Jako by si z oka vypadli.

tereza.128
napsal(a):
Ale jo, vždyť ať to zadavatelka zkusí, odchovat po nich potomstvo a potom Vám napíše, jak to dopadlo. Uvidíte sám.
Jste tady snad jediný, kdo nepoznal mularda. Viděl jste ho někdy naživo, ne jen na obrázku?
Víte například, že existují i barevní? Záleží jaká plemena zkřížíte. Jeden z rodičů, většinou otec, musí být pižmovka (nebo barbarie) - Cairina, druhý rodič je kachna - Anas. Pekingská (to jsou ti nahoře), saská, ruánská... viděla jsem i mulardy z běžců.
Tvrdit, že zvířata nahoře jsou barbarie, když barbarie jsou vlastně pižmovky... ty kachny mají do pižmovek hodně daleko.
http://www.barbarie-ente.com/de/index.php?rub=10
Sice nevím, proč tady s vámi utrácím čas, ale už jsem začal. Vkládáte sem přejaté fotky z různých webů a bez popisku nepoznáte, co na fotkách je za zvířata. U těch posledních jste se trefila, tak jsem si dovolil jednu pro ilustraci použít pro srovnání s fotkou zadavatele. Pokud opravdu nevidíte rozdíl...pak je to marný, je to marný, je to marný.
Nicméně místo vymetání webů různých prodejců, byť zahraničních, zkuste věnovat čas tištěné odborné literatuře a najděte si rozdíly mezi pižmovkou a kachnou domácí. Porovnejte jednotlivé znaky obou druhů mezi sebou, nebojte ono se to časem poddá...
napsal(a):
Sice nevím, proč tady s vámi utrácím čas, ale už jsem začal. Vkládáte sem přejaté fotky z různých webů a bez popisku nepoznáte, co na fotkách je za zvířata. U těch posledních jste se trefila, tak jsem si dovolil jednu pro ilustraci použít pro srovnání s fotkou zadavatele. Pokud opravdu nevidíte rozdíl...pak je to marný, je to marný, je to marný.
Nicméně místo vymetání webů různých prodejců, byť zahraničních, zkuste věnovat čas tištěné odborné literatuře a najděte si rozdíly mezi pižmovkou a kachnou domácí. Porovnejte jednotlivé znaky obou druhů mezi sebou, nebojte ono se to časem poddá...
Máte pravdu, je to marný. Na rozdíl od Vás barbarie řadu let chovám a mulardy "vyrábím." Mívám mulardy jak z pekin, tak ze saských i z ruánek. Mulard je KŘÍŽENEC, takže myslet si, že jsou všichni jak podle šablony (té Vaší), je pitomost. Sorry. Záleží jaká plemena jsou použita.
Zvířata nahoře prostě barbarie nejsou, jsou to mulardi.
Chovatel trochu zběhlý v chovu kachen to pozná na první pohled.
BARBARIE JE PIŽMOVKA. Vy jste přesvědčen, že všichni jsou pitomci a Vy máte patent na rozum.
Že by se všichni chovatelé v Evropě pletli? Nikdo z nich nepozná barbarii? I když je chovají a šlechtí? Máte pravdu, chce to studovat, ale hlavně PRAXI. Tak studujte, chovejte, učte se, ono se to MOŽNÁ poddá.
milan78

XXX.XXX.20.178
tereza.128
napsal(a):
Máte pravdu, je to marný. Na rozdíl od Vás barbarie řadu let chovám a mulardy "vyrábím." Mívám mulardy jak z pekin, tak ze saských i z ruánek. Mulard je KŘÍŽENEC, takže myslet si, že jsou všichni jak podle šablony (té Vaší), je pitomost. Sorry. Záleží jaká plemena jsou použita.
BARBARIE JE PIŽMOVKA. Vy jste přesvědčen, že všichni jsou pitomci a Vy máte patent na rozum.
Že by se všichni chovatelé v Evropě pletli? Nikdo z nich nepozná barbarii? I když je chovají a šlechtí? Máte pravdu, chce to studovat, ale hlavně PRAXI. Tak studujte, chovejte, učte se, ono se to MOŽNÁ poddá.
Mate pravdu Terezo, je to 100% mulard. A mate i pravdu v tom, ze jsou kazdy jiný.Prostě záleží, jak se Kačer pojímá .
marvcel

XXX.XXX.140.7
Všem vám moc děkuji, půjdou na pekáč a pořídím si chovný pár pižmovek.
marvcel

XXX.XXX.140.7
ančovička
napsal(a):
Tak si ty vaše kačenky zblízka prohlížím, nejsou to pouze zbídačené pekingské kačenky?
Pekingské kačeny to nejsou určitě a nevím, proč by měly být zbídačené?
Já bych tedy věřila spíše úsudku posuzovatele drůbeže, ale to je moje soukromá věc,.. nicméně, Terezo, neodpověděla jste ani jednou na dotaz, tedy mohla byste pro mě napsat konkrétně v jakých znacích připomíná kachnu pekingskou? protože zobák má jako pižmovka, hlavu má jako pižmovka, nesení trupu má jako pižmovka,... jen teď má opeřený obličej, ale to každé kachně pižmovky...
milan78

XXX.XXX.2.255
kovbojicek
napsal(a):
Já bych tedy věřila spíše úsudku posuzovatele drůbeže, ale to je moje soukromá věc,.. nicméně, Terezo, neodpověděla jste ani jednou na dotaz, tedy mohla byste pro mě napsat konkrétně v jakých znacích připomíná kachnu pekingskou? protože zobák má jako pižmovka, hlavu má jako pižmovka, nesení trupu má jako pižmovka,... jen teď má opeřený obličej, ale to každé kachně pižmovky...
Právě že po pizmovce má jen zobák. Všechno oststni je po pekingske kachne.
Pro kovbojíčka:
Pižmovky mají delší tělo a mnohem delší špičatý ocas. Tyhle kachny jsou zavalité po pekinách a mají krátké ocasy - známka křížení s kachnou rodu Anas. Zobák mají lžícovitě prohnutý, opět známka křížení s kachnou, barbarie jej mají rovný. Ozobí je u nich jen naznačeno, zatímco u barbarií je už v nízkém věku zřetelně patrné.
Foto:
1) pižmovka
2) pekingská kachna
3) mulard
4) mladý kačer barbarie (10 týdnů)
5) a ještě barbarie v 8 týdnech věku
Zvířata z fotky 4 a 5 jsou z mého chovu, takže věkem si jsem jistá.
Přimyslete si špinavé rozcuchané peří, co mají ty kachny nahoře a posuďte sama, čemu se to nejvíc podobá. Je to prostě mulard. Všimněte si u barbarie délky ocasu, je téměř tak dlouhý jako tělo a zašpičatělý.
Pořád Vám připadá, že ta zvířata jsou barbarie?
milan78

XXX.XXX.2.255
kovbojicek
napsal(a):
Milane a vy si opravdu myslíte, že to je geneticky možné? Jako kdybyste chtěl mít mulu, která má hlavu po koni a tělo po oslovi. To je to samé.
Vy už pletete jabka a Hrušky.Prostě mulardi jsou víc podobni pekingske kachne a po pizmovce maji jenom par znaku, jako je prave ten růžový zobák a nebo černa cepicka na hlavě, což je znak tipicky právě pro barbarie, které se k výrobě mulardu často používají.Dalším znakem, kterým pripomínají pizmovky, je maso mulardu. To je prave vice podobne masu pizmovek.Jinak jsou to proste spis Pekingske kachny, ať se Vám to líbí nebo ne.
“Jeden z rodičů, většinou otec, musí být pižmovka (nebo barbarie) - Cairina, druhý rodič je kachna - Anas.“
Připojuji se do diskuze dotazem. Je mezi mulardy nějaký rozdíl pokud je:
otec pižma- Cairina /matka kachna – Anas
a obráceně otec Anas/matka Cairina
Byla zde kdysi uvádena vzhledem k pohlavní aktivitě pižmáků lepší oplozenost v případě první varianty. Myslím spíš ale na vzhled, stejně jako např. rozdíl mula/mezek. Jestli třeba to nemůže být příčinou, že se některým zde zdají být spíš babariemi než mulardy, pokud to jsou mulardi. /Svůj názor se psát neodvažuji, protože praktické zkušenosti s mulardy nemám i když dospělého mularda bych na živo někde na dvorku asi poznal, natolik kachny a pižmy v oku mám/.
tereza.128
napsal(a):
Dobrý den,
zdovolením se na Vás obracím s dotazem, ke kterému se mi v dřívějším vlákně nikdo nevyjádřil. Snad budu mít tentokrát štěstí.
Jaká je inkubační doba mulárdů. Jedná se mi o to, pokud bych měl v chovu kachny i pekingské kačeny a došlo ke křížení. Pekingská kačena zasedne (na svých vejcích, které budou s části mezidruhově oplozeny). Budou se káčata líhnout ve stejnou dobu? Děkuji za odpověď.
Chovu zdar
MZ.
marvcel

XXX.XXX.140.7
ančovička
napsal(a):
Nezlobte se, ale ty vaše kačenky jsou celé urousané, neupravené, ale hlavně ten výtok kolem očí..nezlobte se, ale to by mít neměly..
Žádný výtok nemají, zrovna se koupali, tak jsou ještě rozčepýřené.
milan78

XXX.XXX.17.197
Mne připadá, ze mulardi jsou docela prasátka, oproti pekinam a pizmovkam. Čím víc bahna, tím jsou spokojenejsi a udržet je v čistotě da docela zabrat.
nitram306
napsal(a):
Dobrý den,
zdovolením se na Vás obracím s dotazem, ke kterému se mi v dřívějším vlákně nikdo nevyjádřil. Snad budu mít tentokrát štěstí.
Jaká je inkubační doba mulárdů. Jedná se mi o to, pokud bych měl v chovu kachny i pekingské kačeny a došlo ke křížení. Pekingská kačena zasedne (na svých vejcích, které budou s části mezidruhově oplozeny). Budou se káčata líhnout ve stejnou dobu? Děkuji za odpověď.
Chovu zdar
MZ.
Mám takový pocit, že se to tu také několikrát řešilo. Tak jestli si to dobře pamatuji, je to podle matky. Je-li matkou mularda - kachna (pekingská, čárkovaná, běžec, saská, ruánská, prostě rodu Anas), tak se kachňata líhnou po 28 dnech. Je-li matkou pižmovka (rod Cairina), tak po 35 dnech.
Jenom pro úplnost, kachna pekingská je rodu kachna a na vejce ve většině případů nesedne.
Na vejcích sedí spolehlivě pižmovka (někdy lidově čínka, ač pochází z jižní Ameriky )
Dana.
ovecka
napsal(a):
Mám takový pocit, že se to tu také několikrát řešilo. Tak jestli si to dobře pamatuji, je to podle matky. Je-li matkou mularda - kachna (pekingská, čárkovaná, běžec, saská, ruánská, prostě rodu Anas), tak se kachňata líhnou po 28 dnech. Je-li matkou pižmovka (rod Cairina), tak po 35 dnech.
Jenom pro úplnost, kachna pekingská je rodu kachna a na vejce ve většině případů nesedne.
Na vejcích sedí spolehlivě pižmovka (někdy lidově čínka, ač pochází z jižní Ameriky )
Dana.
Je to tak, jak píšete. Jen ještě dodám, že se mi občas stává, že se mulardi líhnou ne po 28 ale po 30 dnech. Proč to tak je netuším, ale bude to mít co do činění s plemennou příslušností, protože se to stává jen u kombinace pekina X barbarie. U jiných kombinací to je vždy podle matky.
ančovička
napsal(a):
Jo, jo terezo, máte pravdu, kdepak pekingská! to byl jen takový nápad.. ..mě se zkřížily ruánky s pižmovkama, to byly tak krásné kačeny, že mi je bylo líto zabít, ale co s nima? byly velké, rychle vyrostlydobře zmasilé, výborné tmavé maso, málo tuku..doporučuji chovat!
Taky se mi něco podobného povedlo. Po matce starorýnce a kačerovi barbarie se vylíhly tak krásné kačenky, že jsem jen koukala. Čistá pravidelná kresba, jakou ani moje čistokrevné kachny nemají. Rychle rostly, a maso bylo vynikající. Taky jsem se musela do jejich zabití nutit, ale přesně jak píšete, co s mulardy?
ladd
napsal(a):
“Jeden z rodičů, většinou otec, musí být pižmovka (nebo barbarie) - Cairina, druhý rodič je kachna - Anas.“
Připojuji se do diskuze dotazem. Je mezi mulardy nějaký rozdíl pokud je:
otec pižma- Cairina /matka kachna – Anas
a obráceně otec Anas/matka Cairina
Byla zde kdysi uvádena vzhledem k pohlavní aktivitě pižmáků lepší oplozenost v případě první varianty. Myslím spíš ale na vzhled, stejně jako např. rozdíl mula/mezek. Jestli třeba to nemůže být příčinou, že se některým zde zdají být spíš babariemi než mulardy, pokud to jsou mulardi. /Svůj názor se psát neodvažuji, protože praktické zkušenosti s mulardy nemám i když dospělého mularda bych na živo někde na dvorku asi poznal, natolik kachny a pižmy v oku mám/.
Přesně jak píšete, rozdíly mezi takovými mulardy jsou, ve vzhledu i ve velikosti. Káčata jsou vždy podobnější matce. Ze spojení pižmovka X kačer bývá potomstvo velikostně nevyrovnané (kachny jsou menší než kačeři), tuto vlastnost dědí po matce pižmovce, zatímco ze spojení kachna X pižmák jsou mezi kachnami a kačery rozdíly minimální.
Je to podobné jako u Vámi uvedeného příkladu mula - mezek. I zde je hříbě podobnější matce a zdědí i její velikost, takže muly jsou větší než mezci, mají menší uši a koňský ocas, mezek má ocas po oslovi a delší uši také.
ovecka
napsal(a):
Dana.
Dobrý večer,
předem se musím omluvit za zamotání mého dotazu a špatného pojmenování rodů Kachnou jsem myslel skutečně kachnu (rodu Anas) ale "pekingskou kačenou" jsem myslel Pižmovou kačenu neboli Pižmovku. Má chyby, jen jsem to přehlédl a blbě napsal.
Jako matku jsem myslem tedy Pižmovou kačenu, která většinou sedí, ale jako otci budou různí káčeři. Bude inkubace shodná u všech káčat?
MZ.
Se zájmem jsem si přečetl tuto diskusi a musím říct, že obdivuji vytrvalost Terezy ve vysvětlování zjevného. Já už bych to vzdal a přestal reagovat a i po asi miliontém fóru na téma barbarie, mulard, pižmovka, čínka by v tom opět zůstal, pro člověka co o tom čte poprvé, bordel. Dávám palec nahoru .
Děkuji.
Víte, ono mi to nedá. Dokud budou tací, jako i zde v tomto fóru, co lidem dávají nesprávné informace, jedno, jestli z neznalosti nebo úmyslně, tak v tom bude bordel pořád a lidi budou za své peníze kupovat něco, co nechtěli.
Je to totiž běžná praxe nepoctivých prodejců, vydávat mulardy za barbarie. Ten kdo uvěří, je potom nešťastný, když rok či dva naprosto zbytečně krmí zvířata, od kterých se káčat nedočká. Nakonec jde koupí další mulardy a tak pořád dokola, dokud nezjistí, že to je celé cílený podvod.
Proto je třeba, aby byl řadový chovatel natolik informovaný, aby se podvést nenechal.
marvcel

XXX.XXX.140.7
tereza.128
napsal(a):
Děkuji.
Víte, ono mi to nedá. Dokud budou tací, jako i zde v tomto fóru, co lidem dávají nesprávné informace, jedno, jestli z neznalosti nebo úmyslně, tak v tom bude bordel pořád a lidi budou za své peníze kupovat něco, co nechtěli.
Je to totiž běžná praxe nepoctivých prodejců, vydávat mulardy za barbarie. Ten kdo uvěří, je potom nešťastný, když rok či dva naprosto zbytečně krmí zvířata, od kterých se káčat nedočká. Nakonec jde koupí další mulardy a tak pořád dokola, dokud nezjistí, že to je celé cílený podvod.
Proto je třeba, aby byl řadový chovatel natolik informovaný, aby se podvést nenechal.
Přesně tohle se stalo mně a teď díky vám jsem chytřejší.Proto vám moc děkuji!
kovbojicek
napsal(a):
Tím myslíte sebe? Nikdo jiný se tady jako posuzovatel neprezentoval. No, a jestli posuzovatel nepozná pižmovku od mularda, je něco shnilého v tom království Dánském.
Nahoře jsou mulardi jak vyšití.
Všem diskutujícím doporučuji přečíst si ty odkazy, co sem Tereza vložila. Dočtete se tam, že pižmovka se jinde ve světě nazývá barbarie, je to vlastně totéž. Taky se dočtete, odkud se ten název vůbec vzal a jsou tam fotky. Každému jen trochu soudnému člověku je hned jasné, že se jedná o zcela jiné kachny, než má zadavatelka, takže ona asi barbarie mít nebude, že?
danis
napsal(a):
Tím myslíte sebe? Nikdo jiný se tady jako posuzovatel neprezentoval. No, a jestli posuzovatel nepozná pižmovku od mularda, je něco shnilého v tom království Dánském.
Nahoře jsou mulardi jak vyšití.
Někteří zde už déle diskutující se znají i v běžném životě a pak odhalí pro ostatní neznámé skutečnosti. Tak i já ví, kdo je zde v diskuzi posuzovatelem drůbeže, ale kovbojíček to není.
Zde jsem našla prezentaci mulardů: http://www.rohozenskahusa.cz/kachny.html
Za sebe osobně si také myslím, že zadavatelka má mulardy a ne pižmovky nebo barbarie. Dana.
napsal(a):
Pane, Vaše reakce je superarogantní. Vaše reakce vyznívá tak, že chcete tvrdit, že na Vámi vloženém červeně ohraničeném obrázku je jiný typ kachny než na tom větším. To je bomba, jak si umíte vydupávat svou pravdu. Bohužel, jestli je to tak, tak jste na tom hůř než ti, co to taky nevědí, ale slušně se zeptali. Viděl jste ty růžové úzké zobáky? Obojí jsou 100% mulardi. Tady fakt ztrácíte čas. Doporučujete odbornou literaturu, tak honem do knih. Já nemám v úmyslu někoho poučovat, ale tohle jsem prostě nezkousl. Aroganci nesnáším. Doufám, že neprodáváte mulardy nebo barbarie.