Ahojte, spravil som si liaheň. Mám termostat stc-1000. Na nom sa mi ukazuje teplota 37 rovných ale na teplomeroch (1 digitálny a jeden ortuťový) sa ukazuje 37,7. Ktorému údaju mám veriť a podľa ktorého mám nastaviť teplotu v liahni?
Digitálny teplomer ktorý používam sa mi osvedčil pri liahnutí plazov. Tj verím že ukazuje správne, ale ten termostat ma nalomil...
Jak čidlo termostatu tak teplomery sú v rovnakej výške.
tozi
napsal(a):
Ahojte, spravil som si liaheň. Mám termostat stc-1000. Na nom sa mi ukazuje teplota 37 rovných ale na teplomeroch (1 digitálny a jeden ortuťový) sa ukazuje 37,7. Ktorému údaju mám veriť a podľa ktorého mám nastaviť teplotu v liahni?
Digitálny teplomer ktorý používam sa mi osvedčil pri liahnutí plazov. Tj verím že ukazuje správne, ale ten termostat ma nalomil...
Jak čidlo termostatu tak teplomery sú v rovnakej výške.
Nezvolil jste nejpřesnější termostat, je sice levnější, ale má, chybu měření, +-1°C.
Ty přesnější mají +-0,5°C.Lidé si pletou chybu měření s přesností regulace, která je u obou stejná tj.0,1°C. Termostaty se zabývám tak to vím.Nemá přesné snímání a vyhodnocování, je vhodný tak do odchovny.Ale i přesnost vašich teploměrů není 100% a mají také nějaký rozsah chyby měření -takže hledejte pravdu někde uprostřed. Ve vašem případě bych nastavil na termostatu 38°C pro kuřata a vyzkoušel to.
Tento-je s chybou +-0,5 a přeností 0,1 :
Prodám digitální termostat s alarmy horní a spodní teploty a přesností spínání 0,1°C.
Vše nastavím dle přání, pracovní teplotu jakoukoliv, alarmy, hysterzi, zpoždění apod.Velice přesný, zápustný do panelu.
Vlastnosti:
Pracovní napětí: 220V ± 10%
Jmenovitý proud: 10A =max.zátěž do 2200W
Spotřeba energie: ≤3W
Rozsah měření: -40 ℃ ~ 120 ℃
Přesnost měření: 0,1 ℃
Chyba měření: ± 0,5 ℃
Regulační rozsah: -40 ℃ ~ 120 ℃
Ovládání přesnost: 0,1 ℃
Pracovní teplota: -20 ℃ ~ 70 ℃
Teplotní čidlo: NTC 25 ℃ = 10K B3435 =velice přesné rychle reaguje, spolehlivé
Velikost : 8.5 * 7.5 * 3,5cm
Hmotnost výrobku: 162g
Hmotnost včetně balení: 195 g
Balení obsahuje:
1 * termostat
1 * snímač teploty
1 * Český návod k použití, a k zapojení topného tělesa/žárovek, topných kabelů/
Cena termostatu 600 Kč
Ale nemám ihned k dodání, čekal by jste tak 3 týdny.
Já jsem si koupil do doma dělané líhně celkem drahý digi termostat a první dvě násady jsem zničil vysokou teplotou. Divil jsem se, že 2 teploměry ukazovaly o 1,8°C méně, ale věřil jsem podstatně dražšímu termostatu. Pak jsem jel podle líhňového teploměru + druhého běžného digitálního lékařského z lékárny (jsou každý na jiném místě) a na termostatu nastavil takovou teplotu, aby teploměry ukazovaly 37,7°C. Od té doby OK. Musím uznat, že termostat sice blbě měří teplotu a je trochu jinde než teploměry, ale teplotu drží perfektně pořád stejnou a rozdíl mezi hodnotami na teploměru a na termostatu je pořád stejný. Termostat je to dost šikovný, protože kalkuluje i s chladnutím topné spirály a dokáže teplotu udržovat v rozptylu 0,1°C.
mozaik
napsal(a):
Já jsem si koupil do doma dělané líhně celkem drahý digi termostat a první dvě násady jsem zničil vysokou teplotou. Divil jsem se, že 2 teploměry ukazovaly o 1,8°C méně, ale věřil jsem podstatně dražšímu termostatu. Pak jsem jel podle líhňového teploměru + druhého běžného digitálního lékařského z lékárny (jsou každý na jiném místě) a na termostatu nastavil takovou teplotu, aby teploměry ukazovaly 37,7°C. Od té doby OK. Musím uznat, že termostat sice blbě měří teplotu a je trochu jinde než teploměry, ale teplotu drží perfektně pořád stejnou a rozdíl mezi hodnotami na teploměru a na termostatu je pořád stejný. Termostat je to dost šikovný, protože kalkuluje i s chladnutím topné spirály a dokáže teplotu udržovat v rozptylu 0,1°C.
Přesnost regulace je 0,1°C, to je to o čem jsem psal v příspěvku výše, ale to má tazatel také.Záleží jakou má povolenou chybu měření.Dobré by bylo aby jste uvedl typ termostatu o kterém mluvíte.
A pokud je dobrý, tak by měl mít možnost v nastavení nastavit, korekci termostatu, to znamená možnost ho srovnat podle přesnějšího přístroje než je on sám tj.třeba podle přesného teploměru a podle podmínek v kterých pracuje.Záleží třeba i na teplotě při které byl kalibrován pokud byl, na použité sondě a způsobu vyhodnocování.Může tedy být přesný třeba při mínusových hodnotách teploty, ale při 37°C již né.
Ale pokud jde o líhnutí, nemusí být teplota laboratorně přesná kvočna ji také nemá, jde o to docílit inkubační teploty tj. min.37,5 °C u kuřat a tuto teplotu je možno překračovat ale ne zase moc, to je můj názor.
Ahojte, tak som sa s tým včera ešte pohral. Zohnal som presný digi. teplomer. Teraz na vrchu vajíčka ukazuje 38,1 a na spodnej časti 37,7. Termostat som nastavil na 37,6 no zo zotrvačnosti sa ešte kabel nahrieva a termostat ukazuje v maxime 37,7. Zapína sa po 8 minútach znova.
Teda ak niekto pozná tento termostat tak tú sú nastavenia.
F1=37,6
F2=0,3
F3=8
F4=0
Otestoval som
2x digi
1x ortuťový
1x alkoholový
Dúfam že som našiel zlatý stred, uvidíme za pár dní.
tozi
napsal(a):
Ahojte, tak som sa s tým včera ešte pohral. Zohnal som presný digi. teplomer. Teraz na vrchu vajíčka ukazuje 38,1 a na spodnej časti 37,7. Termostat som nastavil na 37,6 no zo zotrvačnosti sa ešte kabel nahrieva a termostat ukazuje v maxime 37,7. Zapína sa po 8 minútach znova.
Teda ak niekto pozná tento termostat tak tú sú nastavenia.
F1=37,6
F2=0,3
F3=8
F4=0
Otestoval som
2x digi
1x ortuťový
1x alkoholový
Dúfam že som našiel zlatý stred, uvidíme za pár dní.
Pokud je F2 hysterze zkus tam nastavit 0,2 nebo 0,1, sle nevím jestli to na tomhle typu termostatu půjde.Potom by ti teplota tak nelítala a spínalo by častěji a krátce.
Jo je to hysterzia, dá sa nastaviť iba na 0,3. Tak som teda na koniec pri takomto nastavení
F1 38,3
F2 0,3
F3 8
F4 0,6
Dosiahol som to že teraz termostat ukazuje presne podľa teplomerov, už som tam narval 6 ks digi,2 ortuťové a 1 alkoholový :). Teploty sa zrovnali. Teraz používam už len 1 digi. Vajíčka som už presvecoval, vidieť tam pekne, veľké "pavúčiky"/zárodky.
Hádam to bude už ok. Určite dám vedieť ako to dopadlo.
Každopádne ďakujem za reakcie.