Chovatelé pozor, začíná jaro!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2015 06:37
jenca

XXX.XXX.161.27

Jako každý rok se tu začínají objevovat fotky usmrcené drůbeže. Doporučuji všem projít si zabezpečení svých chovanců. Plot, byť dva metry vysoký a podbetonovaný, není žádnou překážkou. Klasické králičí pletivo není žádnou překážkou. Pouštění zvířat za svítání, v době kdy stresovaný lišák krmí v noře kojící družku, není žádnou překážkou, stejně tak pozdní zavírání(doporučuji, pokud to jde, pouštět zvířata nejdříve v 8). Natažený sklopec, pokud má liška možnost dostat se k živé drůbeži, bude stará liška ignorovat. Pachové zábrany jsou v tomto období často neúčinné. V nouzi vám dospělý lišák zabije i těžkou husu, na kterou se po zbytek roku neodváží. Zkontrolujte si taky, jestli vám funguje elektrický ohradník, je to maličkost a můžete přijít za jednu noc o veškerou drůbež nebo králíky. Taky doporučuju mít od konce letních prázdnin natažené sklopce hlavně pro snížení stavu liščat, velká část naštěstí zahyne na silnicích(nejsem pro vyhubení lišek to naštěstí v současných podmínkách ani není možné). Co funguje po celý rok je pes, ale bohužel ne všichni mají oplocený pozemek pro vypuštění psa mezi výběhy. Přeju všem co nejmenší ztráty.

27.3.2015 10:23
tom.50

XXX.XXX.117.5

Kromě vámi vyjmenovaných predátorů je tu ještě čmelík.Vloni jsme s ním sváděli marný boj a trnu strachem, kdy se invaze zopakuje, myslím, že je to jen otázka času (a tepla). Slepice spolehlivě přestanou nést a zblednou jim hřebínky. I po redukci čmelíků možná jedna k milionu, nepřeháním, slepice nést nezačaly, už roznešené slepice pauzírovaly a snášku obnovily až v zimě, kdy čmelíci vymizeli. Možná jsme je zničili chemikálií od doktorky, kterou jsme opakovaně stříkali slepice a i jsme je v tom koupali. To je ale spíš zbožné přání než realita, spíš neřádi zmizeli zimou než chemií.

Jaký ohradník, sklopec či jakého nejlepšího přítele člověka proti čmelíkům?

27.3.2015 12:07
jenca

XXX.XXX.161.27

Čmelíky jsem řešil stejně jako vy. Za prvé spalte kurník pokud je zateplený. V podstatě z prostor mezi stěnami nejdou dostat, i když vše ucpete a zapálíte tam 10 sirných knotů a vše vypálíte hořákem stejně ve stěnách přežijí. Navíc jsem zjistil, že slepice(alespoň bressy, vlašky, araukány a brakelky) zateplení kurníku k ničemu nepotřebují, jen je potřeba v opravdu silných mrazech mazat hřebínky. Nový nezateplený kurník je potřeba vybílit vápnem. Podlahu a hnízda pak posypte suchým vápenným hydrátem(normální hašené vápno ze stavebnin) vemte si na to respirátor a vápno nameťte všude hlavně do všech případných škvír na to teprve dejte podestýlku, nejlépe ořešákové listí ale klidně i hobliny. Uchycení bydel taky důkladně vysypte vápnem(čmelíci nejvíc trápí slepice v noci a lezou na ně právě po bidlech). Při výměně podestýlky vždy napřed znovu vše vysypte hydrátem. Čas od času kurník znovu natřete vápnem je to otázka 20 minut navíc při výměně podestýlky. Pod kurníkem nechte slepicím popeliště a dosypávejte zásaditý materiál, návodů na směs do popeliště tu najdete víc, já používám obyčejný čistý dřevěný popel, který si slepice postupně promísí s hlínou. Tyhle opatření u mě stačí na to, že v kurníku ani potmě ze spodní strany hřadů nenajdu jediného čmelíka. Pokud by to nepomohlo použijte křemelinu(já sem nemusel) hydrát čmelíkům jen znemožní pohyb takže nakonec vychcípají, křemelina je zabíjí už v prvních dnech po kontaktu. Je to třeba přípravek M-MITE popis a působení si můžete lehce vygooglit.

27.3.2015 12:17
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě pokud do popeliště použijete něco jiného než popel, tak tam stejně aspoň část popela přidejte, kromě velmi zásadité reakce obsahuje síru(i když ne tolik jako popel z uhlí), která likviduje snad všechny druhy roztočů, a jemný prach z popela působí čmelíkům stejné problémy jako vápenný hydrát.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2015 13:57

U mě se čmelíci naštěstí neobjevili, ale napadlo mě, jestli když čmelíci lezou v noci po hřadu na slepice, jim v cestě udělat překážku tím, že by se konce bidel natřely občas lepem, který se používá na ovocné stromy proti hmyzu aby se nedostal do koruny.Čmelíci když nelétají, tak by se také mohli přilepit a nedostat se k slepicím.Třeba je to nesmysl, třeba ne...

28.3.2015 15:13
tom.50

XXX.XXX.117.5

Tak čmelíci jsou tady!

Pánovi jenca děkuju za rady. Furt jsem se chtěl vyhnout tomu vápnu, nelíbí se mi jak je to tím vápnem zapatlané, holt budu muset kurník vybílit líbí-nelíbí. Vápno musím koupit a tak jsem to zatím vystříkal Savem. To sice úděsně smrdí, z loňska však vím, že je neúčinné a nebo jen málo. Zkusím v kurníku i ten vápenný prach, jenže se bojím, že se dostane slepicím do očí a dýchacích cest. Uklidníte mě prosím?
Popeliště si naše děvčata udělala jinde než hned pod kurníkem (samosebou jsem jim to pod kurníkem jak radíte zrychtoval, ale ony, blbky, mají svůj vlastní názor). Nicméně topíme dřevem a briketami z papíru. Ty dělají dost popela z křídy a dalších plniv, co v papíru jsou a tak si chrochněj snad skvěle. Ale čmelíky v kurníku mají.
Co je křemelina netuším a holt, ač nerad, budu muset guglovat (spíš manželka, je mladší a na počítač bystřejší).

A stran zateplení kurníku se domnívám, že je to úplný nesmysl nejen pro slepice které vyjmenováváte, ale pro všechny.

29.3.2015 09:38
jenca

XXX.XXX.161.32

Z vápna nemusíte mít žádné obavy, dávám ho i pod dvoutýdenní kuřátka. Ono vás to třeba trochu znervozní, když to budete rozprašovat a nadýchnete se(psal jsem o vhodnosti respirátoru), protože je to dost agresivní, ale do toho ještě slepice nepouštíte. Po rozprášení vápna dáte podestýlku(hobliny, listí to s čím máte dobrou zkušenost) a teprve potom necháte vrátit slepice. Pokud chcete být ke slepicím ještě ohleduplnější, vemte rozprašovač a nad podestýlku párkrát stříkněte, ať mlha usadí zbytky prachu z hobin a vápna. Co se týče bílení mokrým naředěným vápnem, pokud dáte dva nátěry, uděláte krasné bílé stěny jako primalexem, žádné patlání. Vápno kupte normálně ve stavebninách 25 kg(upřesněte, že chcete hydrát, ne vápno k hašení!) stojí pár korun(do 100 kč). Vydrží vám více let, suchým vysypávejte podlahu a všechny škvíry a na natíraní stěn si ho v kýblu nařeďte vodou.

29.3.2015 09:40
jenca

XXX.XXX.161.32

Že mají slepice popeliště jinde nevadí. Obejděte výběh a do každé díry na popelení přihoďte lopatku popela.

29.3.2015 09:46
jenca

XXX.XXX.161.32

O přípravcích z křemeliny si můžete přečíst zde:
http://www.iframix.cz/UserFiles/image/DRUBEZ/cmelici/cmelik_clanek_Iframix_Drubezar_IX_2009.pdf
pokud ale seženete levně čistou křemelinu použijte ji stejně jako vápenný hydrát.

29.3.2015 18:22
tom.50

XXX.XXX.117.5

Děkuju moc za rady, držte mi prosím palce a i já je držím ostatním.

30.3.2015 11:57
jenca

XXX.XXX.161.27

Objevil jsem za dobrou cenu křemelinu k filtraci piva a vína. Koupím nejjemnější zrnitost, otestuju a dám vědět, jestli je ulpívavost na stěnách kurníku dostatečná. Nemohu otestovat přímo na čmelících, protože je už díky bohu v kurnících nemám. Ale mrknu u sousedů a kamarádů, kdo má v kurníku čmelíky(kdyžtak otestuju). Pokud bude křemelina v práškové formě, mělo by to fungovat stejně, jako přípravky na její bázi. Většinu práce tam obstarávají ostré schránky rozsivek, takže na názvu a ceně produktu by v tomto případě nemělo záležet, každopádně vyzkoušíme uvidíme:).

30.3.2015 12:07
jenca

XXX.XXX.161.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U mě se čmelíci naštěstí neobjevili, ale napadlo mě, jestli když čmelíci lezou v noci po hřadu na slepice, jim v cestě udělat překážku tím, že by se konce bidel natřely občas lepem, který se používá na ovocné stromy proti hmyzu aby se nedostal do koruny.Čmelíci když nelétají, tak by se také mohli přilepit a nedostat se k slepicím.Třeba je to nesmysl, třeba ne...

Před tím jsem si nevšiml vašeho příspěvku. To by bohužel nepomohlo(hřad je jen jedna z přístupových cest) čmelíci, když nemají jinou možnost, udělají u krajů škvír ve stropě hrozny přímo nad slepicemi a padají v kupičkách i jednotlivě přímo na slepice. Lze si to při masivním napadení kurníku čmelíky lehce vyzkoušet, stačí v noci strčit ruku dveřmi do kurníku a nechat ji ve vzduchu pod stropem čmelíci za chvilku ucítí teplo a napadají na ruku(nevěřil jsem tomu ale u kamaráda jsme to ověřili, je to pravda, sám jsem naštěstí kurník v tak zoufalém stavu neměl, díky používání propanbutanového hořáku).

30.3.2015 12:20
lubes

XXX.XXX.96.249

Máte pravdu ja som to mal minulý rok a keď som dal ruku do kurína hneď po nej liezli a včera pri čistení som ich objavil znova tak tiež to idem riešiť horákom a vypáliť ich lebo aj vlani keď som ich striekal kadejakými prostriedkami tak ich to neznicilo všetky lebo do škar sa to nedostalo.

30.3.2015 12:47

jenca napsal(a):
Před tím jsem si nevšiml vašeho příspěvku. To by bohužel nepomohlo(hřad je jen jedna z přístupových cest) čmelíci, když nemají jinou možnost, udělají u krajů škvír ve stropě hrozny přímo nad slepicemi a padají v kupičkách i jednotlivě přímo na slepice. Lze si to při masivním napadení kurníku čmelíky lehce vyzkoušet, stačí v noci strčit ruku dveřmi do kurníku a nechat ji ve vzduchu pod stropem čmelíci za chvilku ucítí teplo a napadají na ruku(nevěřil jsem tomu ale u kamaráda jsme to ověřili, je to pravda, sám jsem naštěstí kurník v tak zoufalém stavu neměl, díky používání propanbutanového hořáku).

To mě fakt nenapadlo, že by mohli padat ze stropu...

17.4.2015 23:26
tom.50

XXX.XXX.117.5

Křemelinu jsem nesháněl a kurník nevybílil a čekal jsem, co bude. Trusník (i stěny a strop) jsem opakovaně posypal nahusto popelem ze dřeva a papírových briket (je to ze skartace archivu a tabelační papír je plněný křídou = ultrajemně mletá vápenná přírodní křída). Za více než dva týdny jsou čmelíci v mizivém množství, první týden zmizeli úplně, jenže přece jen někde nějací přežili a množí se.
Dám zprávu co bude u nás se čmelíky dál. Ještě jednou děkuju pánovi s nickem jenca.

18.4.2015 07:53
jenca

XXX.XXX.161.32

Dobrý den,
popel je dobrý ale funguje jen jako vápenný hydrát. Čmelíkům znemožní pohyb, ale neusmrtí je v nejbližších hodinách, když si na podlaze najdete hromádku popadaných znehybněných v popelu nebo hydrátu, třeba pod uchycením hřadů a prohlédnete si je pod lupou zjistíte, že někteří žijí. Proto je potřeba ze začátku boje:) často měnit podestýlku a než dáte novou vysypávat to hydrátem nebo popelem a bílit stěny a škvíry. Ty popadané se starou podestýlkou vyhodíte a ti ve škvírách se namočí vápnem a jsou hned tuzí, navíc zalepujete přístupové cesty k potravě(slepicím). Takhle jdou postupně úplně zlikvidovat. Křemelina jim naruší kutikulu a vyschnou do jednoho dne(proto jsem psal že je lepší).
Přeju úspěšnou likvidaci.

18.4.2015 07:54
jenca

XXX.XXX.161.32

K vyzkoušení křemeliny k filtraci piva jsem se boužel ještě nedostal.

18.4.2015 08:50
jenca

XXX.XXX.161.32

Ještě jsem si vzpomněl když budete mít vymetenou podestýlku tak se čmelící zapadaní do popela ve škvírách dobře odstraňují starým vysavačem, pytlík sem pak vždycky spálil. A ve škvírách jsou nakladené vajíčka, čmelíci se vám budou ještě nějakou dobu objevovat. Podstatné je pravidelně poprašovat, i když je tam zrovna nevidíte aby se nemohli napít na slepicích a naklást další vajíčka, jinak je to nekonečné.

18.4.2015 14:06
mysak

XXX.XXX.43.255

Dobrý den, lišku mě nepřipomínejte a na čmelíky používám několik způsobů boje. Chemické postřiky už nefungjí. Zkoušel jsem zahradnicé přípravky proti roztočům jako Sanmitte, Omitte, Svilustop ale nemůžu průkazně říct jak moc to zabralo. Takže veškeré zařízení a hlaně hřady jsem vynesl ven a vzal kousek zapáleného pepa do kleští na brikety, a kompletně jsem opálil materiál. A čmelíci byli na uhel. A kolik jich ještě spěšně vylezlo ze škvír ve dřevě, taky padli spálením. Bohužel baterii hnízd jsem musel uplně vyndat z kurníku tam byl další zdroj a zejména kladiště vajíček. Když jsem měl kurník vystěhovaný, kompletně všechny stěny i strop jsem opálil. Čmelíci padali mrtví. No a pak jsem teprv po vyčištění naházel a to i na zdi popel. Do hnízd dávám pod slámu trochu ořechovýh listů.Takže musí se opravdu razantně a na více frontách. Pro kvočny používám k sezení vždy čisté krabice, které je lepší aspoň 3x za inkubaci vyměnit za novou a s novou podestýlkou.
Nejlepší a ted je nemůžu sehnat by byly plastové kanistry přiměřené velikosti. Tam se nemají kde schovat.
Jinak asi rychlejší likviadce by byla letlampou. Zničí i zárodky chorob. Ale bacha na možný požár.
Juraj Kafka.

30.7.2015 18:32
chovat

XXX.XXX.110.77

Děkuji za rady, jak na čmelíky.
Rád bych se zeptal, kam dáváte tu vymetenou podestýlku, aby se čmelíci dále nešířili?
Slepice mám ve voliéře, ze které je pouštím ven do výběhu.
Jak asanovat malý zakrytý výběh ve voléře?
Pletivo, konstrukci a dřevěnou část voliéry jsem vystříkal Neostomosanem. S vápenným nátěrem váhám, jestli je to nutné pro účinnost boje proti čmelíkům.
Mám tam zeminu a než se objevili čmelíci, prohnojenou zeminu z výběhu jsem rozvezl do záhonů, k rybízu a okolo ovocných stromů k přihnojení. Teď nevím, mohu-li tu zeminu trochu posypat vápnem a vyvézt jako dříve na zahradu, aniž bych si zakládal nové kolonie budoucích čmelíků. Děkuji za rady.

Janči

31.7.2015 11:07
Janči

XXX.XXX.208.178

Ja som tiež vyskúšal všetko, nakoniec najlepšie výsledky mám s obyčajným zriedeným savom.

31.7.2015 11:26
tereza.128

XXX.XXX.36.34

Starou podestýlku nasypu na hnůj, rozhrnu a zasypu nehašeným vápnem. Vyčištěné kurníky posypu chlorovým vápnem, obojí pokropím vodou a dám čistou podestýlku. Žádnou havěť nemám. Kromě čmelíků tak zničím i jiné parazity a většinu bakterií.
Samozřejmě dohlédnu, aby se k vápnu nedostala drůbež. K nehašenému 48 hod, k chlorovému 12 hod.
Funguje to spolehlivě a je to mnohem levnější než utrácet za různé čmelíkostopy apod., které stejně nefungují.

1.8.2015 09:58
helen1

XXX.XXX.97.84

Horák, vápno a orecové listie-úspešnosť zaručená.

1.8.2015 12:47
mysak

XXX.XXX.54.5

chovat napsal(a):
Děkuji za rady, jak na čmelíky.
Rád bych se zeptal, kam dáváte tu vymetenou podestýlku, aby se čmelíci dále nešířili?
Slepice mám ve voliéře, ze které je pouštím ven do výběhu.
Jak asanovat malý zakrytý výběh ve voléře?
Pletivo, konstrukci a dřevěnou část voliéry jsem vystříkal Neostomosanem. S vápenným nátěrem váhám, jestli je to nutné pro účinnost boje proti čmelíkům.
Mám tam zeminu a než se objevili čmelíci, prohnojenou zeminu z výběhu jsem rozvezl do záhonů, k rybízu a okolo ovocných stromů k přihnojení. Teď nevím, mohu-li tu zeminu trochu posypat vápnem a vyvézt jako dříve na zahradu, aniž bych si zakládal nové kolonie budoucích čmelíků. Děkuji za rady.

Vymetenou podestýlku s zřejmými čmelíky dávám na oheň, to je nejrychlejší a nejjistější likvidace všeho špatného v podestýlce. A až popel z toho dávám na kompost a na záhony.

1.8.2015 14:59
chovat

XXX.XXX.110.77

mysak napsal(a):
Vymetenou podestýlku s zřejmými čmelíky dávám na oheň, to je nejrychlejší a nejjistější likvidace všeho špatného v podestýlce. A až popel z toho dávám na kompost a na záhony.

1/V zemině čmelíky nerozeznám. Je jí několik koleček z každého výběhu. Kompost nemám založený, tak bych tu zem namátkou jen prosypal vápnem. Kolik na jedno méně plné kolečko ho mám dát, aby nebyla zem se slepičinci pak příliš alkalická na záhony pro zeleninu a k výsadbě okrasných a ovocných dřevin ?

2/Po vymetení koštětem a vystříkání Neostomosanem má význam ještě vystříkat vnitřek voliéry Wapkou, vyplaví proud vody ze štěrbin čmelíky a v jakých formách? Je Neostomosan účinný i na vajíčka a kukly nebo jen na již lezoucí čmelíky ?

3/V malém skleníčku pro kuřata, který jsem vystříkal Neostomosanem, vybílil vápnem, vysypal spoje stěn a podlahy vápnem a pak jsem, protože výrobek od truhláře se seschl a podlaha má 2-3mm škvíry, na celou plochu rozložil velkou krabici stejného rozměru, takže po celém obvodu mimo dvířek byl karton vyšší než kuřata. Podle rady jsem po 14ti dnech šel skleníček pro kuřata kompletně vyčistit a znovu vystříkat. Pod kartonem byli krví nacucaní čmelíci.

1.8.2015 15:11
chovat

XXX.XXX.110.77

Na podlahu posypanou vápnem jsem dal loňské listí z ořešáku.

4/Kolikrát za sebou a v jakém intervalu nutno postřik Neostomosanem opakovat ?
V další uzavřené malé voliéře ve tvaru velké široké skříně, kde byli dříve chováni papoušci, jsem čmelíky neviděl, ale zřejmě tam budou ještě také, jen na podlaze nebyl žádný karton, tak zůstali zalezlí někde ve škvírách.

1.8.2015 17:45
asperulo

XXX.XXX.249.32

Se čmelíkem je to asi nekonečný boj. Já jsem u prvního setkání se čmelíkem, byla rozhodnuta ho jednoznačně zlikvidovat. Každý den jsem čistila kurník po několi týdnů. K podzimku byl pokoj. Propadla jsem bláhové iluzi, že jsem vyhrála, ovšem jen do prvních teplých dní následujícího jara . Je to nekonečný boj... Několikrát za sezónu bílím kurníky a pravidelně jednou za 14. dní kurníky kompletně opálím hořákem. Všude, kde se dá, sypu popel ze dřeva. A celé to vede jen ke zmírnění čmelíkové invaze.
Spousta informací je i na tomto vlákně : https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1060804/cmelik-kuri.

1.8.2015 20:00
jenca

XXX.XXX.161.32

chovat napsal(a):
1/V zemině čmelíky nerozeznám. Je jí několik koleček z každého výběhu. Kompost nemám založený, tak bych tu zem namátkou jen prosypal vápnem. Kolik na jedno méně plné kolečko ho mám dát, aby nebyla zem se slepičinci pak příliš alkalická na záhony pro zeleninu a k výsadbě okrasných a ovocných dřevin ?

2/Po vymetení koštětem a vystříkání Neostomosanem má význam ještě vystříkat vnitřek voliéry Wapkou, vyplaví proud vody ze štěrbin čmelíky a v jakých formách? Je Neostomosan účinný i na vajíčka a kukly nebo jen na již lezoucí čmelíky ?

3/V malém skleníčku pro kuřata, který jsem vystříkal Neostomosanem, vybílil vápnem, vysypal spoje stěn a podlahy vápnem a pak jsem, protože výrobek od truhláře se seschl a podlaha má 2-3mm škvíry, na celou plochu rozložil velkou krabici stejného rozměru, takže po celém obvodu mimo dvířek byl karton vyšší než kuřata. Podle rady jsem po 14ti dnech šel skleníček pro kuřata kompletně vyčistit a znovu vystříkat. Pod kartonem byli krví nacucaní čmelíci.

Vystříkání wapkou nemá žádný význam(dokonce bych řekl že se po zvýšení vlhkosti ve škvírách množí rychleji). Čmelíky nelze zničit jednorázově, musíte si zvyknout používat postupy, které je zlikvidují, stále. Kuřata se velmi rychle naučí spát na bydlech, pokud máte hydrátem posypaná uchycení, samice nemohou dál sát a přestanou klást vajíčka. Karton vyhoďte a použijte podestýlku podsypanou hydrátem, čmelíkům vadí jemný prach vlhkost pod kartonem je přesný opak toho, co potřebujete. Čmelíky lze zlikvidovat, stačí trpělivost, suché prostředí, bílit stěny a stropy, podlahu a uchycení hřadů vysypávat vápnem a být trpělivý. Vajíčka ve stěnách se líhnou ještě několik měsíců jeden byť opakovaný zákrok opravdu nepomůže.

1.8.2015 20:30
chovat

XXX.XXX.110.77

Děkuji. Karton vyhodím a škvíry v podlaze zkusím něčím zatmelit. Čím by jste mi poradil, aby tam po zaschnutí a seschnutí se tmelu, nevznikly zase vhodné skulinky?
Hřady z velké voliéry jsem vyhodil a spálil, vajíčka byla na nich a na stěně, kde se těsně dotýkaly stěn. Jak nejlépe zhotovit nové hřady a jejich uchycení, aby se daly posýpat ?
Podstatné je pravidelně poprašovat, i když je tam zrovna nevidíte aby se nemohli napít na slepicích a naklást další vajíčka, jinak je to nekonečné.
V jakém časové intervalu měnit podestýlku a posyp vápnem. Děkuji.

2.8.2015 07:27
jenca

XXX.XXX.161.32

Já škvíry netmelím čím větší tím líp se tam vápno a popel dostane zatmelení podle mne vytváří nepřístupný prostor. Ale mám dojem že, tu kdysi psal někdo, kdo naopak tmelí a vše vevnitř uzavře, tak se třeba ozve. Hřady uchyťte jakkoliv(já mám na trámku přišroubován dvěma vruty kousek střešní latě naproti totéž a na tom je položený hřad z horní strany fixovaný na každé straně jedním vrutem) ten hydrát dobře ulpívá, takže není potřeba vymýšlet nějaké složitosti. Jen tam kde navazuje hřad na stěnu prskněte 2 až 3 hrsti hydrátu(ulpí i na stěně kolem a vytvoří neprostupnou překážku). Podestýlku měňte tak jednou za 14 dní a později stačí jednou za měsíc, tam jde spíš o to udržet ji suchou a prašnou(pokud třeba kuřata vytváří vlhko kolem napáječky natáhněte tam silikonovou hadičku a místo klasické napáječky přišroubujte na zeď jen misky, nebo by možná šly použít niplové napáječky(nemám u kuřat vyzkoušeno). A dokud nebudou mít krmení ve venkovním výběhu, krmte jen suchou směsí. Ono jakmile si čmelíků už jednou všimtete a začnete proti nim něco pravidelně dělat, tak se vesměs udržují na úrovni, která ptákům nevadí, zničit je úplně je nutné kvůli sobě. Jinak to ani nebaví chovat slepice a pokaždé když jdete pro vajíčka nebo upravujete kurník přemýšlet jestli po vás něco neleze.

2.8.2015 13:05
Hitch

XXX.XXX.16.246

jenca napsal(a):
Vystříkání wapkou nemá žádný význam(dokonce bych řekl že se po zvýšení vlhkosti ve škvírách množí rychleji). Čmelíky nelze zničit jednorázově, musíte si zvyknout používat postupy, které je zlikvidují, stále. Kuřata se velmi rychle naučí spát na bydlech, pokud máte hydrátem posypaná uchycení, samice nemohou dál sát a přestanou klást vajíčka. Karton vyhoďte a použijte podestýlku podsypanou hydrátem, čmelíkům vadí jemný prach vlhkost pod kartonem je přesný opak toho, co potřebujete. Čmelíky lze zlikvidovat, stačí trpělivost, suché prostředí, bílit stěny a stropy, podlahu a uchycení hřadů vysypávat vápnem a být trpělivý. Vajíčka ve stěnách se líhnou ještě několik měsíců jeden byť opakovaný zákrok opravdu nepomůže.

Souhlasím s vámi, nějaký boj už jsem se čmelíky prodělal a opravdu mi účinně pomohl jen hydrát, chemie, wapka ani knoty nezabraly. Teď už na čmelíka nenarazím. Ale je fakt, že preventivně každý týden hodím "žufanem" do kurníku hydrát tak, aby se rozptýlil a tím udržuji prašné prostředí. ;-) to samé na snášedlech.

3.8.2015 12:20
jenca

XXX.XXX.161.27

Taky jsem se k tomu dopracoval postupně, zkoušel jsem zapálit i 8 sirných knotů v utěsněném kurníku:), taky jsem si odlovil do sklenic velké množství čmelíků a pak testoval různé prostředky, třeba nikotin ze zapálené cigarety je zabíjel spolehlivě, když jsem ale pak nechal doutnat v zalepeném kurníku dva balíčky tabáku mělo to stejný vliv jako ty knoty - žádný. Kurník sice po odstranění těsnění připomínal hezkou parní lokomotivu ale čmelíci vylezli následně ze škvír a žili vesele dál. Teď jen kontroluju prašnost a když je nízká buď vyměním podestýlku nebo přihodím hydrát, ve hnízdech jen nadzvednu seno a rozprsknu hydrát dospod. Vajíčka nosím domů v triku na břiše naprosto bez obav:).

3.8.2015 12:31
mesič

XXX.XXX.163.49

Hitch napsal(a):
Souhlasím s vámi, nějaký boj už jsem se čmelíky prodělal a opravdu mi účinně pomohl jen hydrát, chemie, wapka ani knoty nezabraly. Teď už na čmelíka nenarazím. Ale je fakt, že preventivně každý týden hodím "žufanem" do kurníku hydrát tak, aby se rozptýlil a tím udržuji prašné prostředí. ;-) to samé na snášedlech.

Vložil byste prosím fotku z internetu jak ten hydrát vypadá nebo jak se přesně jmenuje? Jsem ženská a tohle je pro mě španělská vesnice smajlík
Děkuji.

3.8.2015 14:03
Hitch

XXX.XXX.16.246

mesič napsal(a):
Vložil byste prosím fotku z internetu jak ten hydrát vypadá nebo jak se přesně jmenuje? Jsem ženská a tohle je pro mě španělská vesnice smajlík
Děkuji.

Jasně, tady se mrkněte. Každopádně když zajdete do stavebnin a řeknete jim že chcete vápenný hydrát, sami vám nějaký dají. Stojí kolem 100 kč a je ho 25 kg, to máte na několik let ;-)

https://www.google.cz/search?q=v%C3%A1penn%C3%BD+hydr%C3%A1t+cena&espv=2&biw=1280&bih=631&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzIz-u6MxwIVAVcUCh0MgAGO.

Přidejte reakci

Přidat smajlík