Dobrý den, mám Real 24 automat, to je menší varianta Real 49.
Stručný návod :
1. Před líhnutím pořádně vyčistit líheň a hlavně větrák.
2. Minimálně 2 hodiny před vložením vajec zapněte líheň. Já nastavuji teplotu na 37,8 C na display. Voda v jedné nádržce.
3. Než vložíte vejce zkontrolujte teplotu v líhni třeba rtuťovým teploměrem. Uprostřed líhně by měla být teplota stejná jako na display.
4. Vložte vejce do držáků špičkou dolů.
5. Voda po dobu 18 dní musí být v jedné nádržce
6.18tý den snížte teplotu na 37,6 C a voda i ve druhé nádžce, vyndejte mechanismus na otáčení vajec a položte vejce na mřížku.
7. První naklování je zpravidla večer 20tý den a kuřátka se líhnou během 21 dne. Nechávám je v líhni cca 4 hodiny než oschnou.
P.S. Zapomněl jsem - 10tý den prosvědcuji vejce a vyndavám neoplodněná.
Moje zkušenost - vůbec nepoužívám naklápění vajec, tento mechanismus se mi neosvědčil, špatná líhnivost. Dávám vejce rovnou na mřížku a otáčím 2x denně ručně, do real24 se mi vejde 50 vajec. Líhnivost mám takto cca 80%.
Klidně se ptejte kdyby nebylo něco jasné.
Z jakého důvodu se vám neosvědčil překlápěč? Mám také real 24 s ručním otáčením, nasadil jsem 24 husich vajec a při překlápění se vždy vajíčka ke konci klepnou. Tak mám strach o zárodky.
Ještě se chci zeptat v prázdné líhni s vodou v obou nádržkách je teplota a vlhkost ok 37,8(měřěno na překlápěči digi teploměrem zakoupeným s líhní). Po nasazení husích vajec jsem tento teploměr položil pro orientaci na vajíčka a ten stale ukazuje 39,1. Je to myslíte v pořádku, že pod topným tělesem na vejcích může být 39 stupnů. Díky za rady a zkušenosti. Líhnu poprvé a rad není nikdy dost.
Dobrý večer, chci se zeptat za 14 dní bude 9 hodinová vyluka el.proudu a v lihni real 24 budu mít 21denní husí vajíčka. Je lepší líhen opatrně převés na 5 km vzdálenou farmu, nebo se pokusit líhen nejak zahřívat pomocí pet lahví apod. Ještě je možnost koupit centrálu, ale to je cca 3 tis a více
Díky za rady.
Dobrý den, nějaké zkušenosti s líhní REAL 49? Během inkubace, jsem nemohl dostat vlhkost na 45-50%, az diky hadre jsem to vytahl. To stejne v dolihni. Nestaci zalit ty dva otvory, aby byla ta vlhkost 65-70%.. Nějaké tipy, rady, zkušenosti s touto líhní? Už mě to totiž začíná trochu štvát.. :/.