Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MRX

9.6.2015 17:44
MRX

XXX.XXX.128.54

Dobrý den,
koupil sem tri dny zpět tri kousky a jednoho kouska. Ale jednu slepičku mám vodrbanou ( resp na zadickach ma vykousany pericka) asi od jinyho plemene s kterym vyrustala, protoze brahmy sou zlaticka. Nicmene otazka zní, co dělat pro to, aby jí peříčka opět vyrostli a nemusela se stydět vylejzat z kurníku ?

Díky

9.6.2015 18:09
danis

XXX.XXX.32.228

Peříčka nemá vykousaný, ale je prostě odrbaná od toho, jak ji kohout pojímá. Kohouti velkých plemen prostě svoje slepice drbou. Není to agrese, ale když se jí má na zádech udržet 5 kilový kolos, tak to prostě odnese peří.

MRX

9.6.2015 19:31
MRX

XXX.XXX.128.54

A doroste to?:D BTW, já to dneska nechtěně zahlédl a nějak se jí chytal za hlavu..? mám tedy masochystyckeho kohouta?

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.6.2015 19:54

MRX napsal(a):
A doroste to?:D BTW, já to dneska nechtěně zahlédl a nějak se jí chytal za hlavu..? mám tedy masochystyckeho kohouta?

Bože, lidé, Vy si vážně nikd nečtete ani základní info o chovu drůbeže, než si nějakou pořídíte? To je normální projev při pojímání, když se podíváte, jak fakticky probíhá, tak Vám bude jasné, že se ten kohout na zádech slepice musí nějak udržet, takže se přidržuje zobákem slepici za hřebínek, peří na hlavě apod. Peří v rámci přepeřování doroste, ale oblíbená slepice bude brzo opět na zádech od kohouta odrbaná, tak to prostě je. Alespoň vidíte, že máte aktivního kohouta a budou zřejmě dobře oplodněná vejce.

9.6.2015 20:15
farmarsamouk

XXX.XXX.128.54

Ahá, díky:) ( btw uz sem si i profil zalozil!)
Nicméně mě teda teď pěkně naštvali, ta odrbaná je pěkně šikanovaná, asi jí ty ostatní záviděj bo co.. ted sem jim dal pulku celeru a zizalky a chudak dostala cerna od te jedne parkrat klovance..
De nejak udelat aby se meli radi? nejak je zkamaradit? no a me bylo receno ze je odrbana pac ji ostatni nemeli radi:D resp. to tvrdil pan na trhu, ze mela maly malo prostoru tak ji odrbali..:(.

9.6.2015 21:37

farmarsamouk napsal(a):
Ahá, díky:) ( btw uz sem si i profil zalozil!)
Nicméně mě teda teď pěkně naštvali, ta odrbaná je pěkně šikanovaná, asi jí ty ostatní záviděj bo co.. ted sem jim dal pulku celeru a zizalky a chudak dostala cerna od te jedne parkrat klovance..
De nejak udelat aby se meli radi? nejak je zkamaradit? no a me bylo receno ze je odrbana pac ji ostatni nemeli radi:D resp. to tvrdil pan na trhu, ze mela maly malo prostoru tak ji odrbali..:(.

No, nikdo jsme Vaše slepice neviděl, takže nevíme 100%, proče je odrbaná, ale pokud na zádech, je to spíše od kohouta. Slepice se mezi sebou normálně ďobou, jelikož mají vytbořenou přísnou hierarchii v hejnu (netýká se kohouta, tomu je to jedno), takže nejdříve se k chutnému soustu cpe slepice hierarchicky nejvýš a odhání ty v žebříčku pod ní. Tolik asi v kostce a stručnosti. Doporučuji přečíst néjaké články o chovu slepic, alespoň tady na iFauně v sekci články.

10.6.2015 19:00
farmarsamouk

XXX.XXX.128.54

Náhodou! sem o tom něco četl:) myslím že i zrovna tu, ale všichni furt házej ty pojmy jako tohle krmivo a tyhle granule.. dyt muzou zit normalne prirodne na zrnickach, zelenym ze zahradky co zbyde a zbytkach z kuchyne ne? ( + skorapky na vápník) nak se mi nechce kupovat dalsi prapodivny veci, staci ze to zerou kocky, pac sou to vegani bo co jelikoz na barf je nemuzu naucit.. Btw az budu mit chvilku slípku cvaknu, aby sme věděli o čem mluvíme.

10.6.2015 19:19
farmarsamouk

XXX.XXX.128.54

10.6.2015 20:31
danis

XXX.XXX.32.228

Slepice je normálně orvaná od pojímání.
Pokud nebudete pořádně krmit, nikdy pořádné brahmy mít nebudete. Z pšenice a zeleného Vám brahma nevyroste, bude strádat a chřadnout.
A zbytky z kuchyně? Nadbytek tuků a soli. Tuky jsou prázdné kalorie, slepice tuční, ale nerostou. Sůl je pro drůbež toxická, tak jestli si chcete slepice otrávit, vesele v tomhle děsném krmení pokračujte.
Když už o chovu nic nevíte, proč si nechcete dát poradit?!
Takhle to dopadá, když si někdo, kdo nic neví, pořídí to nejnáročnější plemeno. Chudáci slepice.

10.6.2015 20:58
farmarsamouk

XXX.XXX.128.54

My jíme zeleninu a semtam nějaké maso, takže tuky a soly jim nedávám. Dobře rozmáčený tvrdý pečivo, ale toho jen málo na chuť, páč se jim to hrozně líbilo.
Btw chci si dát poradit, proto se tu ptám?:D..
Danis misto toho linčování mi radči řekněte co mám slepicím dávat a jak se k nim mám chovat, resp. poraďte Vaší zkušenost a já se pak rozhodnu zda se přikloním k Vám, či k jiným chovatelům, s kterými sem chov řešil. linčovat umí každej, konstruktivně něco řešit už ne. Pokud by byli slepice ve volné přírodě, těžko by našli nějaké granule, takže u mě asi moc neztrádají, takže ty Vaše závěry ? chudák slepice bych si vyprosil:) Samozdřejmě sem si zjišťoval co a jak, bydlení mají zajištěné a krmím dle několika rad zkušených chovatelů, takže to asi úplně nebude tak strašný, jak tvrdíte..

Pokud mi chcete nějak konsrtuktivně poradit, beru to, pokud chcete prudit, to mě nikam neposune a je to tedy zbytečné. Hádat se nehodlám.

Mají dostatečně luxusní výběh přez celou zahradu - což je cca 120m, mají vlastní zděný domeček, kde mají krásný dvoupatrový hotýlek, bydýlko prostor na zemi, kdyby se jim na ní chtělo spát. Dokrmuju je dle instrukcí, rad a tabulek. Probírám "zbytky z kuchyně" tak, aby jim šlo to zdravější a lepčejší ( dle instrukcí chovatele).

Bohužel jsem se nenarodil jako vševěd, takže spousty věcí nevím, třeba jak to chodí mezi slepicí a kohoutem, původně jsem chtěl jen slípky, ale s kohotem byli kamaradi, tak sem jim nechtěl trhat rodinku<3

každopádně je mám spíš jako mazlíky, než vykrmit na 6kg a pak podsekeru..
Samozdřejmě slípky pak sežerem, (doufám). Ale přecijen se k nim budu chovat trochu jinak
než jen k Jídlu co mám na zahradě a jen ho chci vykrmit..

Sou to živí tvorové a vzhledem k tomu, že nám poskytují vajíčka, my jim musíme poskytovat jistý komfort a trochu té lásky ( berem- li lásku jako hezkou večeři a drbání za uchem).

10.6.2015 21:36

farmarsamouk napsal(a):
My jíme zeleninu a semtam nějaké maso, takže tuky a soly jim nedávám. Dobře rozmáčený tvrdý pečivo, ale toho jen málo na chuť, páč se jim to hrozně líbilo.
Btw chci si dát poradit, proto se tu ptám?:D..
Danis misto toho linčování mi radči řekněte co mám slepicím dávat a jak se k nim mám chovat, resp. poraďte Vaší zkušenost a já se pak rozhodnu zda se přikloním k Vám, či k jiným chovatelům, s kterými sem chov řešil. linčovat umí každej, konstruktivně něco řešit už ne. Pokud by byli slepice ve volné přírodě, těžko by našli nějaké granule, takže u mě asi moc neztrádají, takže ty Vaše závěry ? chudák slepice bych si vyprosil:) Samozdřejmě sem si zjišťoval co a jak, bydlení mají zajištěné a krmím dle několika rad zkušených chovatelů, takže to asi úplně nebude tak strašný, jak tvrdíte..

Pokud mi chcete nějak konsrtuktivně poradit, beru to, pokud chcete prudit, to mě nikam neposune a je to tedy zbytečné. Hádat se nehodlám.

Mají dostatečně luxusní výběh přez celou zahradu - což je cca 120m, mají vlastní zděný domeček, kde mají krásný dvoupatrový hotýlek, bydýlko prostor na zemi, kdyby se jim na ní chtělo spát. Dokrmuju je dle instrukcí, rad a tabulek. Probírám "zbytky z kuchyně" tak, aby jim šlo to zdravější a lepčejší ( dle instrukcí chovatele).

Bohužel jsem se nenarodil jako vševěd, takže spousty věcí nevím, třeba jak to chodí mezi slepicí a kohoutem, původně jsem chtěl jen slípky, ale s kohotem byli kamaradi, tak sem jim nechtěl trhat rodinku<3

každopádně je mám spíš jako mazlíky, než vykrmit na 6kg a pak podsekeru..
Samozdřejmě slípky pak sežerem, (doufám). Ale přecijen se k nim budu chovat trochu jinak
než jen k Jídlu co mám na zahradě a jen ho chci vykrmit..

Sou to živí tvorové a vzhledem k tomu, že nám poskytují vajíčka, my jim musíme poskytovat jistý komfort a trochu té lásky ( berem- li lásku jako hezkou večeři a drbání za uchem).

Neberte to zle, ale sám si protiřečíte Píšete, že chcete pro slepice to nejlepší, krmíte je dle tabulek a instrukci, ale když jste se dočetl nebo Vám byla poskytnuta rada, jak správně krmit, tak se Vám to nelíbí. Ano, v přirodě nežere slepice granule nebo směs, ale také musíte uvažovat nad tím, jaký prostor k životu taková divoká slepice má, co všechno najde (po celý rok) a jaký je rozdíl mezi třeba kurem bankivským a vyšlechtěnou brahmánkou (včetně snášky). A brahmánka je prostě velké plemeno, které, aby dosáhlo svých charakteristických vlastností a podoby, prostě pozřebuje víc, než jen zrní, trávu a zbytky z kuchyně, ať už jsou jakékoliv. Sám píšete, že kočkám také dáváte granule. Proč, mohl bych se zeptat, když jim musí stačit myši, co si naloví, a voda z louže (tak se přeci, stručně řečeno, divoké kočky živí).
Když už jste se rozhodl pro náročné plemeno, tak mu musíte dopřát, pokud nechcete mít doma chcípáky a mrzáky díky nevhodnému krmivu. A proto jsem psal o tom, že je dobré si něco přečíst, když už nic jiného, tak základ o chovu daného plemene. Byť nemáte v úmyslu jezdit se slepicemi po výstavách. Není to peskování, ale dobře míněná rada, abyste nebyl časem zklamán. Ne nadarmo se říká, že slepice nese zobákem, sebeluxusnější ubytování a chování chovatele nezajistí zdárný růst a život zvířete, pokud nebude mít dostatečné a správné, pestré a vyvážené krmení.
Takže pořiďte nějaké vitamíny (Roboran třeba), dopřejte pipkám občas strouhanou mrkev (s kapkou oleje na uvolnění vitamínu A), tvrdý tvaroh, kyselé mléko, vařené zbytky masa a klidně i kupovanou kompletní směs. A uvidíte, jaké budou krásné i vzhledově. Protože popravdě, mazlit se s otrhanou slípkou by mne tedy nebavilo...
Pozn.na závěr. Nemají ty slepice, nebo alespoň ta na fotce, zastrižená křídla? Přijde mi, že jí ho kus chybí a to by jí ani sebenáruživější kohout neudělal. U brahmánky je to naprosto zbytečné, při své váze a velikosti plot rozhodně nepřeletí.

10.6.2015 23:11
tereza.128

XXX.XXX.32.228

Samozřejmě slípky pak sežerem, (doufám).-

Pokud jste chtěl slepice na maso, měl jste si pořídit brojlery nebo nějaké rychle rostoucí plemeno, což brahmánka rozhodně není. Brahmánka roste rok a půl, sežere toho jako tři normální slepice a maso není chuťově nic moc. Je to sportovní plemeno, ne užitkové.

Jak píše frufru - mazlení a hezkého domečku se slepice nenažerou, ani z něj nevyrostou.
Krmení brahmánek je založené na VELMI KVALITNÍCH bílkovinách, takže krmná směs - ty odmítané granule, hrách, masová složka, kukuřice, rýže, hodně ovoce a zeleniny (čerstvé, ne zbytků z kuchyně) a pravidelný přísun vitamínů, minerálů a stopových prvků. Finančně je chov brahmánek velmi nákladný, vložené investice se Vám nikdy nevrátí.
Stejně se ale asi namáhám zbytečně, stejně jako ostatní. Rad jste dostal habděj, řídit se jimi nehodláte.

11.6.2015 05:55
farmarsamouk

XXX.XXX.128.54

FRUFRU:
No, takhle to ovšem beru a uznávám chybu, resp. uznávám to, že jsem měl špatné vzory k chovu..
Takhle jsem je bohužel koupil ( s ostříhanými křídly). Nevím zda dorostou, ale doufám že ano:)

Každopádně článek pročtu až přijedu z práce, velmi za něj děkuji. Bohužel jsem dal na samohledání +jednoho slovenského chovatele a jednoho českého. Evidentně jsem to ale podcenil. Budu ovšem dělat vše pro to abych to napravil a mohl Vás těšit fotkama krásných zdravých velekurů:)

Tereza.128
na maso primárně ne, ale sekundárně ano:)..
nevím proč bych se jimi nehodlal řídit, viz vejš. Pokud sou takto konstruktivní resp. podložené evidentně zkušeností, budu se tím zabývat a evidentně jsem to podcenil, jak již jsem psal. Pokud na mě někdo hned vystartuje co sem to za nelidu, že si slepice a nic o tom nevim, to mi nepříde pro mě dobré..

11.6.2015 10:34

farmarsamouk napsal(a):
FRUFRU:
No, takhle to ovšem beru a uznávám chybu, resp. uznávám to, že jsem měl špatné vzory k chovu..
Takhle jsem je bohužel koupil ( s ostříhanými křídly). Nevím zda dorostou, ale doufám že ano:)

Každopádně článek pročtu až přijedu z práce, velmi za něj děkuji. Bohužel jsem dal na samohledání +jednoho slovenského chovatele a jednoho českého. Evidentně jsem to ale podcenil. Budu ovšem dělat vše pro to abych to napravil a mohl Vás těšit fotkama krásných zdravých velekurů:)

Tereza.128
na maso primárně ne, ale sekundárně ano:)..
nevím proč bych se jimi nehodlal řídit, viz vejš. Pokud sou takto konstruktivní resp. podložené evidentně zkušeností, budu se tím zabývat a evidentně jsem to podcenil, jak již jsem psal. Pokud na mě někdo hned vystartuje co sem to za nelidu, že si slepice a nic o tom nevim, to mi nepříde pro mě dobré..

Po přepeření křídelní peří doroste.

Přidejte reakci

Přidat smajlík