Opět jdu na vás s otázkou ohledně hus:)
Na jaře jsme koupili housata, která pocházejí z hejna o dvou houserech a několika husách, takže housata můžou a nemusí být příbuzné.
Máme již označené dvě husy, které máme v plánu si nechat protože houser po nich skáče a ony teď navíc začaly snášet a ty označené se snaží sedět, housera jsme chtěli koupit.
jenže...
Ten náš jediný houser je moc pěkný, po husách skáče a tak nějak nám přijde škoda ho zabít, navíc českých houserů je na inzerci jen poskrovnu a všechno v čechách.
Byl by problém nechat si ty naše dvě husy a možná jim příbuzného housera?
Ne-chovatel

XXX.XXX.193.32
Co se housera týká. Pokud ty housata budou vždy na jídlo, tak příbuznost vadit nemusí. Pokud to tedy nebude mít vliv na oplodněnost a nebudou se u těch housat vyskytovat nějaké vady, pomalý růst...
Toť moje doměnka. Snad ji někdo potvrdí nebo vyvrátí.
Myslím, že v přírodě k tomuto dochází přirozeně velmi často, respektive docházelo dokud to nevzali do rukou lidé (i když krávy za komančů...).
Neumím si představit, že například kohout vyhnal všechny slepičky pryč. To spíš utekly ony, když se naskytla příležitost, třeba střet s jiným hejnem.
U vlaštovek k tomu dochází dost často a deformace se nevyskytují. Pán co množí zdrobnělé slepice patnáct let mezi sebou, v rámci jednoho hejna, také nepozoruje žádnou degradaci - vzhled, vlastnosti. Běžně se páření mezi příbuznými používá u šlecjhtitelů pro upevnění sledovaných znaků.
Ne-chovatel

XXX.XXX.0.70
A ty jsi už viděl housera pojímat? Skákání nestačí.
Také vem v úvahu, že letošní houser teď ještě nemusí být plodný, na jaře snad už bude když teď zkouší naskočit (mám doma něco podobného).
Měl by ses rozhodnout zavčas. Páry by měly být sestaveny nejpozději tak v listopadu.
Moje "brojlerové" husy loni zasedly.
Být tebou, tak je zasednout nenechám. Je to beztak jen anomálie mladých zvířat )pokud nemají nějakou hormonální poruchu, což nepředpokládejme), snad ve spojení s letošním počasím. Zda to může mít vliv na jarní pojímání a zasednutí nevím.
Pro případ, že bys někomu chtěl dát house a ono to s ním dopadlo stejně jako s těmi tvými husami, tedy by si ho dotyčný chtěl nechat na chov (u mne to bylo podobné), by opravdu bylo dobré aby husa a houser nebyli příbuzní.
Toliko jsem v zásadě pojal od lidí kteří mají husy déle než já, nebo si to tak uspořádal postupně v hlavě.
mgtka
napsal(a):
No čistokrevné asi úplně nebudou, to mi už došlo, ale kdyby to byly brojlerové tak by neměly snahu zasedat a dělat si hnízda ne?
Zítra zkusíme jedno vajíčko rozbít a podíváme se zda je tam terčík (vycházím z toho, že bude vidět podobně jako u slepic).
Když trochu pohledáte ve starších diskuzích, tak se právě dočtete, že brojlerové husy často začnou na podzim snášet. Rozhodně to není znak čostokrevnosti. Ba naopak. Čistokrevné Češky mají podle mne jednu vadu, a to tu, že nanesou jen málo vajec. Alespoň to jsem se dočetla a i mi to potvrdili dva chovatelé.
Také mám souseda co si přivezl na jaře od prodejce hybridky, brojlerová kuřata, housata a byl přesvědčený, že to jsou čistokrevné Češky.
Při nákupu mu řekli, že je to Česká Rohozenská husa. Z čehož si zapamotoval jen to první a nechtěl si to nechat vymluvit .
Housera jsem videlA pojimat, prave mam oznacene husy po kterych lezl a sedat je nenecham, vajicka po zahrade hledame a odebirame.
Mit sestaveny par znamena co? Ze uz ty ostatni husy mam vybit a nechat jen ty dve, ktere jsem si vybrala?
Housata mam v planu rozdavat po rodine jiz v kuchynske uprave:).
mgtka
napsal(a):
Housera jsem videlA pojimat, prave mam oznacene husy po kterych lezl a sedat je nenecham, vajicka po zahrade hledame a odebirame.
Mit sestaveny par znamena co? Ze uz ty ostatni husy mam vybit a nechat jen ty dve, ktere jsem si vybrala?
Housata mam v planu rozdavat po rodine jiz v kuchynske uprave:).
Sestavit hejno znamená, aby se znali. Tj. pokud máte v plánu koupit jiného housera, je potřeba tak učinit už na podzim. Aby měli čas si na sebe zvyknout. Jinak porážet je nemusíte najednou. Jde jen o to, aby ty husy, které chcete nechat, už teď byly v kontaktu s tím vybraným houserem.
Ne-chovatel

XXX.XXX.45.176
Přesně tak jak píše Asperulo. A nesmíš ještě zapomenout (promiň ten špatný rod), že teď ještě housera bez problémů seženeš, ale bude tomu tak i těsně před Martinem?
To s chocholkou je houser, který je o rok mladší než jeho dvě krasavice. Je to jakž-takž vidět, každá má jiný podbřišek, houser prakticky žádný, takové mám "české husy" já.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.200
Proč si asi Terezo myslíte, že píši ty uvozovky? Podbřišky uvádím právě proto aby si MGTKA uvědomila že i její husy mohou být "prošlechtěny" již všelijak a každá muže klidně nést jiné znaky svých předků. Dále jsem jasně uvedl, že houser je ten s chocholkou!
Tady jsem je vyfotila, sice to bylo na rychlo a pořád mi je odháněl pes ale snad alespoň trochu budou vypovídat.
Na první fotce husa, kterou si chceme nechat, na dalších dvou tak nějak houser.
mgtka
napsal(a):
Tady jsem je vyfotila, sice to bylo na rychlo a pořád mi je odháněl pes ale snad alespoň trochu budou vypovídat.
Na první fotce husa, kterou si chceme nechat, na dalších dvou tak nějak houser.
Jsou to brojlerové husy německého typu. Ta jedna strakatá je nejspíš mixnutá s landeskou.
Odkud je máte? Tipuji rybářství Hodonín.
mgtka
napsal(a):
Jo ta jedna je hodně šedá, máme je od soukromníka, jednoho housera měli tuším labutího ale tím už si nejsem jistá a druhý byl český.
No možná bych se raději pídila po jejich původu, tedy pokud chcete nechat si na chov husy i housera z těch co teď máte. Jde o to, aby už jejich rodiče nebyli nalíhlí od rodičů = sourozenců. Tedy zda ten, kdo vám housata prodal, měl určitě nepříbuzné jedince. Zda si také nenechal něco málo na chov z toho, co již koupil od někoho jiného, z původním záměrem na výkrm...
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.205
A proč věříte nám na diskusním fóru? Za zeptání nic nedáte a může se pokusit alespoň poznat zda vám dotyčný lže či ne. Jeho případná motivace mi trochu uniká i vaše předsudky, on snad aby nevypadal jako houby chovatel a vy jen tak z principu...?
Já jsem holt ne-chovatel, prostě normální člověk a nemám na podobnou logiku nervy ani náturu.
mgtka
napsal(a):
To mám obavy, že už se nedozvím, jejich chovatelé si můžou tvrdit co chtějí. Tak je asi na zkoušku necháme, kdyžtak je příští rok zabijeme, když to nebude OK.
Nejrozumnější by bylo nechat si ty husy-samice a housera pořídit cizího. Inzerce je plná zvířat na prodej.
Hodně štěstí.
Hezký den.
Uvažuji o chovu českých hus - spíše by se mi líbily chocholaté, protože chovám chocholaté holuby, ale mohl by jsem je chovat na chalupě s dojížďkou cca 2x týdně. Je reálné je chovat jen v dřevěném přístřešku s volným výběhem cca 6 arů. Mohl by být takový sparťanský chov možný se zásobníkem ječmene a vody ? Troufne si na husu liška ?
Má stařenka na vesnici chovala českou husu - ránu ji pustila na rybníček vzdálený cca třičtvrtě kilometru a večer se vrátila - samozřejmě vše bez doprovodu. Určitě ji tam pojmul nějaký houser, protože vždy byla housata, ale to už je 40 let.
Děkuju za rady. Jirka T.
mgtka
napsal(a):
Děkuji, to jsem chtěla vědět, na severomoravě téměř nic není ale něco vymyslíme.
V rychlosti jsem našla např. tohle:
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2595801/svatomartinske-husy/
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2590922/husy/
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2577152/husy/
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2574969/husa-ceska/
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/2590706/husa-landeska/
Chcete housata na maso, můžete použít jakéhokoliv housera, bez ohledu na plemeno.