Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2015 18:42
mgtka

XXX.XXX.22.115

Můžu se zeptat, zda-li je standartně husí vejce dvoužloutkové? Nebo je to vada jedince a pryč s ním.

12.10.2015 20:29
ječmínek

XXX.XXX.225.237

Zdravím, husy zatím nechovám, ale plánuji do budoucna si chov pořídit. Zatím z toho, co mám nastudované by normální vajíčko(i jiné drůbeže) mělo obsahovat pouze jeden žloutek zvlášťě pak pro líhnutí. Dva jsou z důvodu správného vývoje zárodku nežádoucí. Myslím si, že kus není nutné likvidovat, snad úprava krmné dávky by mohla pomoci. Jestli je to přesně tak jak píšu nevím - moje domněnka. Třeba Vám poradí i zkušený chovatel.

12.10.2015 21:29
tereza.128

XXX.XXX.51.234

mgtka napsal(a):
Můžu se zeptat, zda-li je standartně husí vejce dvoužloutkové? Nebo je to vada jedince a pryč s ním.

Nene, husí vejce má mít jeden žloutek, jako každé jiné. Husu nelikvidujte, snižte příjem bílkovin, vejce snězte.

13.10.2015 13:37
mgtka

XXX.XXX.22.113

No nevím kde bych jim vzala, jsou jen na pastvě, troše máčené pšenice (jež jim moc nejede) a namočeném chlebu, který si venku zobou.

13.10.2015 14:07
Mitaks

XXX.XXX.137.245

Dobry den prosim o radu mam housera a husu muze se zeptat kdy muze husa zasednout jsou letosni jarni dekuji za odpoved.

14.10.2015 11:30
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

To se někdy stane. Bouří se jí hormony. Mě se to občas stane taky, že mi husy v průběhu snáškového cyklu snesou i dvě dvoužloutková vejce. Nevidím to jako závadu, prostě se to stává. Pouze pokud budou všechna vejce dvoužloutková, tak vyřadit.

14.10.2015 19:29
husylabuti

XXX.XXX.20.60

Zdravim, ten dotaz s tou husou a houserem a doby zasednuti by me tez zajimal, mam tez letosni husy, dekuju.

15.10.2015 06:12
jenca

XXX.XXX.161.27

husylabuti napsal(a):
Zdravim, ten dotaz s tou husou a houserem a doby zasednuti by me tez zajimal, mam tez letosni husy, dekuju.

Dobrý den,
(stačí 10 minut hledat na netu, ale klidně to popíšu)
podstatné je co máte za husy. Roční husy většinou normálně začnou snášku mezi začátkem února a koncem března. Pojímání, při vhodném počasí, lze často pozorovat už od vánoc. Mladý houser nemusí být v prvním roce plodný, i když podle mých zkušeností většinou je. Doba, kdy zasednou je ovšem úplně něco jiného. Husy co spolehlivě sedí česká husa, slovenská husa, ... nanesou kolem 8 až 12 vajec a sednou. Husa nese obden tzn. zhruba za 20 dní od začátku snášky husa sedne inkubuje vejce a dále nesnáší. Poznat to lze podle toho že husa pustí peří a zdržuje se na hnízdu. Většina hus má pud sezení ovšem více či méně potlačen kvůli vyšší snášce - pomořanky většinou sednou, landeské sednou tak v polovině případů, hybridky(bílé husy vycházející z německé nosné husy, které pravděpodobně máte) sednou občas. Podstatné je že tyto husy sednou až se vynesou což je po 20 až 120 vejcích podle plemene takže, když zasedne, může to u německé nosné být třeba až v červnu. Někdy to lze urychlit pokud po určité době snášení ponecháte v hnízdě více podkladků nebo vajec. Nicméně stejně nemáte jistotu, že vám hybridka vysedí housata, může slézt z vajec klidně 20 den inkubace. Pokud nechcete používat líheň a máte NBH(neidentifikovatelnou bílou husu), nezbývá než to vyzkoušet .

15.10.2015 07:24
Olánek

XXX.XXX.65.99

Příteli mám dotaz, zda u německých nosných, alespoň prodávají to tvrdil, je lépe koupit líheň nebo sedící husu.Problém u mě je, že nemám čas otáčet vejce dvakrát denně a automat mi připadá na jeden pár hus luxus.A ještě jeden dotaz, má německý houser v prvním roce podbříško, nevím jak to nazvat, či až později, děkuji.

15.10.2015 13:28
jenca

XXX.XXX.161.27

Olánek napsal(a):
Příteli mám dotaz, zda u německých nosných, alespoň prodávají to tvrdil, je lépe koupit líheň nebo sedící husu.Problém u mě je, že nemám čas otáčet vejce dvakrát denně a automat mi připadá na jeden pár hus luxus.A ještě jeden dotaz, má německý houser v prvním roce podbříško, nevím jak to nazvat, či až později, děkuji.

Husa jakmile se dostane do plné snášky nanese každý rok alespoň 40 vajec pokud koupíte třeba Pomořanku kvůli vysezování vajec, tak pod ni dáte tak 10 vajec a stejně to neřeší problém s tím, že nanese svoje vlastní vejce. Pokud to myslíte tak, že nahradíte svou husu jinou, která sama housata vysedí, tak to samozřejmě není problém. Husa na vejcích potřebuje minimum péče a dokáže si vše obstarat sama u mě běžně odchová čerstvě vylíhlá housata i při ranních mrazících, venku a má k dispozici jen otevřený husník bez přitápění, stačí dostatečný přísun vhodného krmiva. Ohledně líhně mi připadá, že čím je jednodušší, tím lépe se v ní husy líhnou ale tím větší náročnost to klade na chovatele musí vejce nejen otáčet ale i chladit a rosit nedokonalosti v tomto přístupu způsobují, že zárodky jsou otužilejší a líhnou se lépe(je to jen můj osobní názor). Dobře zaizolovanou krabici s topným kabelem a roštem na vejce vyrobíte za den a náklady nepřesáhnou 2500, - takže v tom žádný luxus není akorát bohužel všechnu práci pak obstaráváte sám(jde to zvládat při práci, s vejci stačí manipulovat 3x denně a intervaly nemusí být přesně stejné). Moji letošní houseři z vajec z Hodonína(hybridky vycházející z německé nosné husy) už mají náznak podbřišku, jestli váš houser už má velký dvojitý podbřišek není pravděpodobně roční.

15.10.2015 13:31
jenca

XXX.XXX.161.27

Na úspěšnost líhnutí hus v plně automatické líhni vám musí odpovědět některý zkušenější chovatel, já používám pouze krabice typu bios.

15.10.2015 20:20
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Líhla jsem letos na zkoušku v automatu RCOM20, RCOM50, Kamarádka chtěla at vyzkouším jak bude líheň líhnout.Dala mi zdarma 3vejce,2 zůstali oplodněné a také se obě vylíhli úplně suprovně.Tak jsem si je zamilovala, že skládám kmen na příští sezonu.

6.4.2016 19:09
mgtka

XXX.XXX.92.43

Je podle vás toto husí vejce oplodněné?
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2016 21:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fotka je sice ve špatném rozlišení, ale kroužek tam je, takže na 95% oplozené.

7.4.2016 10:09
palo sk

XXX.XXX.73.18

mgtka napsal(a):
Je podle vás toto husí vejce oplodněné?
Díky.

Dobrý deň, ako dlho bolo vajce inkubované?Ja nosím dioptr.okuliare a preto ak je čerstvé, tak tam tú spermiu nevidím ako Jura.z.olomúzu. Palo SK.

7.4.2016 10:12
ovecka

XXX.XXX.171.70

Vajíčko není inkubované. Takto vypadá oplozené vajíčko - počátek dělení vajíčka - gastrula - nastává ihned po oplození a v tomto stadiu čeká na případnou inkubaci. Dana.

7.4.2016 10:16
ovecka

XXX.XXX.171.70

Z toho důvodu, že ve vejci je již se rýhující vajíčko je lepší líhnivost, pokud déle skladovaná vejce jednou za 2-3 dny zahřejeme na vyšší teplotu (až 27°C) - udržuje se životnost buněk
Velmi pěkné pojednání: http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_article&id=27
Dana.

18.4.2016 11:15
hurykan

XXX.XXX.102.89

Zdravím Vás a měl bych dotaz na zkušenější (husy mám od loňského podzimu):
mám dvě husy české a k nim housera a to samé u labutích. Stáří 1 rok. Chovám je odděleně.Pojímání u obou o.k. Oba houseři pojímali obě husy. Z každého páru si však hnízdo udělala jen jedna i když možnosti (oddělené husníky) mají. Češka zasedla před šesti dny a nehne se, měla jen 7 vajíček a tak jsem se je včera rozhodl pod ní dát. Prachového peří pustila jen tak trošičku, což mě mate (nikdy jsem to neviděl) tak doufám, že jsem neudělal chybu. Poslední vejce snesla před těmi šesti dny a stále sedí. Nebude problém, že se jedno house vylíhne o šest dní dříve? Nechal jsem jí ho tam. smajlík Dle toho jak si brání své hnízdo usuzuji, že do něj nikoho nepustí, ale u labutí si nejsem jist. Je možné aby v tom páru snášela vejce vždy jen jedna husa ze dvou? A je možné aby dvě husy labutí snášely do jednoho hnízda? (o tom, že mají více vajec vím) něco jsem načetl, ale chybí mi praktické zkušenosti.
Díky za vaše poznatky.
Jirka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík