Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2015 09:25
formule99

XXX.XXX.41.211

Dobrý den, měl bych dotaz. Ač bydlíme v Hradci na okraji města, objevil se u nás mýval. Může vlézt slepicím do kurníku a zahubit je? Fakt nevím. Má někdo radu? Děkuji.

8.11.2015 10:08
tereza.128

XXX.XXX.36.103

Mýval je šelma. Takže ano, slepice zahubí, když se k nim dostane.

9.11.2015 08:57
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vleze kamkoliv. Spíš půjde po vejcích a kuřatech, než po dospělých slepicích.
Pokud je ale v nouzi, tak by slepici teoreticky zabít dokázal, ale nemyslím,
že by udělal čistku jako liška, která povraždí půlku kurníku.
Nedávno jsem viděl sraženého mývala na silnici v západních Čechách.

Musíme se o tomto novém predátorovi naučit sami, co a jak dokáže/nedokáže...

10.11.2015 15:13
hopi

XXX.XXX.208.90

Dobrý den, jsem myslivec a mnohokrát jsem pozoroval lišku, nebo psíka mývalovitého, při překonávání plotů, pro lišku není žádný plot překážkou!? Psík je trochu neohrabaný, piličkový plot nepřeleze, ale dokáže ho prokousat! Po drátěném plotě leze jak po žebříku!

10.11.2015 17:03
Hank

XXX.XXX.59.150

V jednom ze starších vydání časopisu Chovatel byl věnován článek právě mývalům.Takzvané čistky které tady byly zmíňěny mohou být dílem mývala stejně jako lišky.To že šelma která vnikne do kurníku zabije všechny nebo větší část slepic (i když je sama není schopná sežrat) je v tom článku připisováno jakémusi "zmatení" smyslů nebo překvapení a to hlavně proto že v přírodě divoká šelma nikdy neuvidí tolik zvířat hřadujících na tak malém prostoru.Zní to zajímavě nakolik je to pravda nevím.

10.11.2015 20:22
formule99

XXX.XXX.33.148

Děkuji Vám za reakce. Asi nezbude než odchyt a pak... měšťáci?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2015 20:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odchyt je podle mě až příliš drastické řešení.V první řadě zkuste zabezpečit kurník tak aby se do něj predátor neměl šanci dostat.Dále možná pomáhá přítomnost psaa a jeho pachu kolemm kurníku, ten možná predátora odradí.Ale nemám osobní zkušenost s mývalem takže bych ještě počkal jestli se sem vyjádří někdo další kdo tu zkušenost má.Určitě se najde i pár takových kteří vám poradí železa ale to utrpení byť divokého a nedomácího predatora za to nestojí.

11.11.2015 00:16
Qesham

XXX.XXX.183.190

Odchyt do sklopce je nejhumannější možné řešení, mývalů je tolik, že zástřel se v ČR ročně počítá na stovky a to se jich podaří zastřelit jen pár. V sousedníí vesnici se během roku podařilo chytit do sklopců asi 12 mývalů, začali je chytat když jim zlikvidovali několik kurniků. Jsou blízko řeky a tam se mývalům daří. U nás jich pár chytila řezačka kukuřice. Mýval je jeden z nejmazanějších predátorů.

LibMik

11.11.2015 14:05
LibMik

XXX.XXX.47.254

A hlavně mýval do naší přírody vůbec nepatří, je to invazní druh, stejně jako třeba norek americký.

11.11.2015 18:45
Olánek

XXX.XXX.65.31

Má na mývala springel?

Přidejte reakci

Přidat smajlík