Olga 63

XXX.XXX.210.196
Před půl rokem jsem si po letech pořídila slepice.Hned po týdnu se mi ztratila jedna z nich, liška.Udělala jsem kolem zahrady nový plot a myslela že jsem problém vyřešila.Nyní od podzimu jsem přišla o další tři.Loví mi je káně, dnes jsem ji přistihla, jak na slepici sedí a rve z ní peří a kůži.Bohužel, přišla jsem pozdě o pár minut a už se mi ji nepodařilo zachránit.Ví někdo, co s kánětem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Káně jo, tak to už tu bylo. Že by Déjà vu.No vyvedu Vás, a snad ne jen já, z omylu.Káně to opravdu nebylo, to spíše Jestřáb, a pokud už tedy hodovalo na mršině opravdu Káně, tak určitě slepici nezabilo.
Achjo

XXX.XXX.189.167
Olga 63
napsal(a):
Před půl rokem jsem si po letech pořídila slepice.Hned po týdnu se mi ztratila jedna z nich, liška.Udělala jsem kolem zahrady nový plot a myslela že jsem problém vyřešila.Nyní od podzimu jsem přišla o další tři.Loví mi je káně, dnes jsem ji přistihla, jak na slepici sedí a rve z ní peří a kůži.Bohužel, přišla jsem pozdě o pár minut a už se mi ji nepodařilo zachránit.Ví někdo, co s kánětem?
Nezlobte se, ale pročtěte si laskavě starší diskuse. Řeší se to tady opakovaně. Káně vám možná loví hraboše, rozhodně ne slepice!
Olga 63
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/?q=jest%C5%99%C3%A1b+s%C3%ADt%C4%9B&sort=1.
Olga 63
napsal(a):
Jak jste přišla na to, že je to káně?Nemá na to, aby ulovila slepici.
Troufne si jestřáb, ale káně určitě ne.
Bydlíme kousek od pole a káňata tam lítají běžně.Známí pouštějí slepice na podzim na pole a nikdy se s útokem káněte nesetkali.
Limi

XXX.XXX.235.162
Mladý jestřáb je celý hnědý jako káně, rozezná je zkušený ornitolog, nebo kdo se tím zabývá.
Promiňte ale jak můžete tvrdit, že jim slepice nelikviduje káně?jestli u vás na slepice neútočí, ještě neznamená, že jinde to bude také tak.nám po útocích káňat zbyly jen dvě slepice, tři kohoutí a jedna kachna IB.Zatím chov neobnovuji o nové kusy.Po tom co jste tady i jinde psali o jestřábech, jsem přečetla pár info o dračích a někde byly k poslechu i hlasové projevy těch ptáků, tak jsem i to přehrála abych přīpadně káněti nekřivdila a Vám dala za pravdu, ale bohužel..to co nám tu běžně krouží je skutečně káně, někdy tu jsou i dvě najednou, ale u nás toho na výběr moc není a to málo se v klidu jde schovat než odletí, ale ne daleko..následně je vidím kroužit na kopci nad sousedovo zahradou ale ten už tam občas nechává psa.Jindy je vidím zase na opačné straně u druhých sousedů.Jsme tu jen my tři co máme drůbež, jinak louky lesy..Proč nám tedy krouží nad zahradami a výběhy když dle vás po slepičích nejdou?ze zvukového záznamu jestřába jsem toto u nás neslyšela, ovšem káně ano a téměř denně.možná jsou si tito ptáci podobní, ale vím co jsem viděla, když jednou na slepici seděl a bušil do ní a po druhé když nám přímo z rybníčka sebral kačera, ovšem to na něj bylo moc velké sousto, takže ho pustil a byl mnou zahnán.I přesto jsem kačera po nějaké době našla za rybníkem rozklovaného.Ovšem kachňata nám kradla z oplozeného výběhu straka, ta se klasickým plotovým pletivem protáhla a obnášela je živá..než jsem přišla na to že tam chodí ona a přistihla ji při krádeži.Ale že dle vás káně není k takovému lovu uzpůsobený ještě neznamená, že takto lovit nedokáže.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mexin
napsal(a):
Promiňte ale jak můžete tvrdit, že jim slepice nelikviduje káně?jestli u vás na slepice neútočí, ještě neznamená, že jinde to bude také tak.nám po útocích káňat zbyly jen dvě slepice, tři kohoutí a jedna kachna IB.Zatím chov neobnovuji o nové kusy.Po tom co jste tady i jinde psali o jestřábech, jsem přečetla pár info o dračích a někde byly k poslechu i hlasové projevy těch ptáků, tak jsem i to přehrála abych přīpadně káněti nekřivdila a Vám dala za pravdu, ale bohužel..to co nám tu běžně krouží je skutečně káně, někdy tu jsou i dvě najednou, ale u nás toho na výběr moc není a to málo se v klidu jde schovat než odletí, ale ne daleko..následně je vidím kroužit na kopci nad sousedovo zahradou ale ten už tam občas nechává psa.Jindy je vidím zase na opačné straně u druhých sousedů.Jsme tu jen my tři co máme drůbež, jinak louky lesy..Proč nám tedy krouží nad zahradami a výběhy když dle vás po slepičích nejdou?ze zvukového záznamu jestřába jsem toto u nás neslyšela, ovšem káně ano a téměř denně.možná jsou si tito ptáci podobní, ale vím co jsem viděla, když jednou na slepici seděl a bušil do ní a po druhé když nám přímo z rybníčka sebral kačera, ovšem to na něj bylo moc velké sousto, takže ho pustil a byl mnou zahnán.I přesto jsem kačera po nějaké době našla za rybníkem rozklovaného.Ovšem kachňata nám kradla z oplozeného výběhu straka, ta se klasickým plotovým pletivem protáhla a obnášela je živá..než jsem přišla na to že tam chodí ona a přistihla ji při krádeži.Ale že dle vás káně není k takovému lovu uzpůsobený ještě neznamená, že takto lovit nedokáže.
To, že káně není k lovu ptáků uzpůsobeno neznamená, že když umírá hlady, není toho za žádných okolností schopné, ale to, že lovem ptáků spotřebuje více energie než získá, takže z dlouhodobého hlediska je to pro něj ztrátová činnost. Káně je prostě tvor lovící především savce.
A že vidíte kroužit jen káňata je logické, jestřábi totiž nekrouží
Mexin, je logické že se káně zdržuje poblíž vesnic s stavení, je tam totiž větší výskyt hlodavců. Tím že krouží nad vaši zahradou by se mu vůči slepicím snížila možnost loveckého úspěchu, stačí se totiž schovat. Slepice někdy ani nereagují na káně, jenom kohout zbystří a hlásí nebezpečí a to i v případě kdy ho nevidí ale slyší. Přitom mnohdy je to jenom sojka která káně dovede napodobit. Jestřáb když neni rušen dovede i dlouhé hodiny sedět na jednom místě a sledovat kořist i na několik set metrů a pak ve vhodnou dobu zaútočit. Krásně klouže nad zemí a než se kořist spamatuje má v ní zabořeny drápy. Právě podle způsobu lovu se dá poznat co je to za dravce. Mladé kusy podle zbarvení si mnohdy spletou i zkušení myslivci.