Dobrý den, mám takový zvláštní dotaz.Chtěla bych nechat vysedět moje slepičky pár kuřátek. Jen pro radost, takových 5 kousků. Loni pěkně kvokaly, tak to problém nebude. Mám kohouta, tak vejce bych taky měla, ale chtěla bych nechat vysedět jiné plemeno. A ted tedy k jádru.Když uvidím, že sedí slípka, rychle seženu vejce, ale přesto to třeba potrvá 3 dny, než je pod ní dám. Ona mi bude sedět dokud se nevylíhnou, nebo prostě sedí 3 týdny a pak jí to přestane bavit, tak třeba o týden dýl na vejcích nezůstane. A když sedne, mám jí nechat její vejce než seženu ty nové? díky Pavla.
friend
napsal(a):
Dobrý večer, tá sliepka vydrží sedieť, kým sa jej nevyliahnu kuriatka, takže kľudne pod ňou nechajte tie jej vajcia, pokiaľ nezoženiete nové.
Ale houby.
Kvočny (pokud se nejedná o slepice lehkých nosných plemen, jako třebla leghornky nebo vlašky), sedí tak 7 týdnů. Některé i mnohem déle ale některá může i méňě Až se slepice rozkvoká, sežeňte si vajíčka a ta pak pod ní podložte. Žádná jiná pod ní, dokud neseženete vejce násadová, nechávat nemusíte. Jen by to chtělo být s někým dopředu domluvena, aby jste vajíčka nescháněla dlouho. Pod slepici kvokající déle jak 14 dní (3 týdny určitě), bych již vajíčka k vysezení nedával, Je zde nebezpečí, že z hnízda sleze a to třeba jen několik málo dní před líhnutím.
Kvočna musí mít hnízdo umístěno tak, aby do něj jiné slepice nemohly snášet vajíčka. Pokud ji tedy budete k sezení stěhovat na jiné místo, než je zvyklá, přestěhujte ji na nové místo hned po rozkvokání. V tom případě budete muset pár vajec obětovat. Kvočny mají tendenci se vracet na své původní hnízda, -když bude mít v novém knízdě vejce, zvykne si snáze. Někdy je to docela oříšek, kvočnu přestěhovat, proto tedy ne vejce určená k násadě - mohlo by dojít k jejich rozbití nebo zachlazení.
Asi som sa zle vyjadrila, ale myslela som to tak, že pár dní kľudne počká, kým jej zoženiete násadové vajcia, a vždy je lepšie, keď pod ňou nejaké vajcia sú. Hlavne keď ju prenesiete na iné miesto. Ale ani to nie je záruka, že zostane sedieť na novom mieste, mala som aj takú, ktorá sa brala stále na to staré hniezdo, aj ked tam neboli vajcia. Nakoniec som ju zatvorila do odchovne, a zatarasila tak, aby nevidela von, a mala tam šero. Ked sa trochu ukludnila tak si sadla na hniezdo a zvykla si.
Lepšie je, keď sedí na kludnom mieste, kde ju nevyrušujú druhé sliepky.