Dobry den
Mam 10 husich vajec v liahny už 15 den.Pod husou mam 3 vajička husacie a 5 kačacich 11 den. Dnes rano husa zliazla tak som zistila že jej 2 chybaju. Je zatvorena nemože sa tam nič dostat dokonca ju stražil posledne 2 dni huser. Kam jej zmizli vajcia? Ked bola vonku tak som jej ich presvietila ale nič som tam nevidela boli take iste ako mam tie v liahni. Žltka boli tmave to je všetko čo som videla.Husky chovam prvý rok. Čo by som mala vidiet pri presvieteni husych vajec ? V slepačich to vie to mam skusenot z ich liahnutim, ale z husimi vôbec.Tak timto chcem oslovit chovatelov husok o radu pripadne foto ako by to malo vyzerať vo vajičku na 15 den.
Dobrý den, ta vajíčka mohl odnést potkan. A co se týče prosvicování mám diodovou prosvěcovačku, velmi silnou, a když prosvěcuji husí vejce tak vidím vše dokonale a v poslední fázi kdy je již tam house, tak svítím tak, abych měl co největší kontrast mezi housetem a vzduchovou bublinou a do této bubliny vidím krásný pohyb. Chce to jen tmu a trpělivost. Pepa
Kdyby pukly pod husou a ta je sežrala, tak by byl cítit smrad. Nebo by těsné okolí hnízda bylo pošpiněné. K těm fotkám, i když mohou být dobří chovatelé, nebudou mít techniku a nebo vám fotit 15-ti denní svá husí vejce. Není to tak jednoduché. Spíše dohledáte na internetu. A vše ostatní. A k těm doloženým vejcím určitě experimentováním se člověk naučí nejvíc ale taktéž pokazí. Sama víte, že 3 dny před líhnutím se vejce netočí a měla by se snížit teplota a zvýšit vlhkost. A i když se vám vše vylíhne, tak budou s kachními vejci kutálet či je špinit. A při vylíhnutí budou starší mláďata pak šikanovat ty mladší. Vše ze začátku vyžaduje jinou teplotu a krmení. Jestli máte dost ohrádek a času tak to zkuste. Pepa
To viem preto sa pitam či nahodou nema niekto stim skusenost aby som to nepokazila. hladala som neake fotky ale nenašla som len slepacie.. nemala smrad ani hniezdo nebolo a ani ostatne vajcia neboli znečistene.nieje možne aby jej tie vajcia zobrala druha hus ktora mi sedi hned vedla nej ale nevidia na seba maju každa zvlašt hniezdo.nepozerala som sa jej tam nechcela som ju rušit. tak mam nechat vajcia v lahni až dokonca a čekat či sa niečo vyliahne.
ďakujem vam pekne za vaše rady Pepa FM
nella8
napsal(a):
To viem preto sa pitam či nahodou nema niekto stim skusenost aby som to nepokazila. hladala som neake fotky ale nenašla som len slepacie.. nemala smrad ani hniezdo nebolo a ani ostatne vajcia neboli znečistene.nieje možne aby jej tie vajcia zobrala druha hus ktora mi sedi hned vedla nej ale nevidia na seba maju každa zvlašt hniezdo.nepozerala som sa jej tam nechcela som ju rušit. tak mam nechat vajcia v lahni až dokonca a čekat či sa niečo vyliahne.
ďakujem vam pekne za vaše rady Pepa FM
Dobrý den, jestli máte ještě druhou husu vedle a ta také sedí, tak bych to jako vysoce pravděpodobnou možnost viděla. Husy si často kradou vejce, pokud k tomu mají příležitost
nella8
napsal(a):
Nedalo mi to a išla som sa pozriet na druhu husku či tam nema o 2 vajcia navjac. vysledok o 2 viacej ako by mala mat tak su len dve možnoosti je znej zlodejka alebo si ešte dalšie 2 zniesla tak musim čakat čo stoho bude ale strašne neznašam čakanie a strašne som netrpezliva
Je to zlodějka ..husy to dělají často. A ještě musím upozornit - také jsem měla husy vedle sebe, neviděly na sebe, ale slyšely se. Problém byl, že jedna zasedla o 3dny dříve než druhá. A jak se vyklubaly první housata, druhá husa vejce opustila a šla se o ta housata starat. Byl to docela masakr - jedno hnízdo opuštěné těsně před vylíhnutím a 3 housata z druhého hnízda zmařená, jak se o ně husy tahaly. Tak raději se pokuste nějak hnízda oddělit, ať se ideálně neslyší, až se housata budou klubat, není to hezká zkušenost
Dakujem za velmi cenu radu. medzi mojima je rozdiel 6 dni. možu husatka ked sa viliahnu zobrat husy a po vyliahnuti všetkych ich jej vratit, aby ta druha nezliezla z hniezda.Ak sa vyliahnu tie čo mam v liahni môžem jej ich pridat prime ich?aj tie kačacie nebude jej to vadi že to nebudu husky.
Pokud vrátíte housata pod první husu a ta s nimi na druhý den opustí hnízdo, půjde s nimi i ta, co by měla sedět. Housata musíte i s husou oddělit někam jinam a tu druhou nechat dolíhnout. Po pár dnech je můžete dát zase opatrně dohromady. Kachňata mezi housata v žádném případě nedávejte, husy je zabijí.Nejsou hloupé a poznají, že jsou jiná. Dana.
nella8
napsal(a):
Tak som to dnes nevydržala a rozbila sem jedno vajičko a nebolo tam nič ani naznak, že by sa niečo vôbec začalo vyvijať tak teraz rozmyšla či rozbyt aj dalšie, alebo nechat do 20 dna. teraz je 17 den v liahny.
Pokud v 17 dnech vidíte ve vejcích jen žloutek, jsou na 100% neoplozená. Dana.
Vysledok prva huska nič oplodnene. Druha čo si naniesla nič a čo sme jej dokupili 5 vajec v 4 tmave predpokladam že by mohli byt oplodnene neboli tam vydiet žltka ako u našich. je možne aby naš huser bol neplony? po rozbyti vajec boli na žltku take kolieska nieviem ako to inak opisat.
Záleží na tom, kdy je houser líhnutý, jakého je plemene, jaká je výživa a jaké je krmení v přípravné fázi na snášku. Já mám zkušenost s husami českými a landéskými a tam byl houser plodný hned od prvého roku. Husy několikrát před snáškou stimuluji vitamíny A, D3, E a selenem, aby se zvýšila pohlavní aktivita a oplozenost. Brojlerové husy - houseři jsou taktéž plodní již prvým rokem (vím od kolegy).
Problémy prý mívají pomořanky, tulůzské husy a další těžká plemena. Někdy houser pojímá jen jednu husu a druhé si nevšímá. Příčiny mohou být různé. Já jsem v neděli viděla pojímat mého ročního pomořanského a seděl na huse hlavou k ocasu Tak to asi taky nezvládne, pokud nezlepší techniku. Dana.
Nevim kedy je huser liahnuty. Tohoto sme zamienali z chovatelom.Mal tam všeho chut. a tak sme vybrali. chceli sme landenskeho husera ale asi to je Tuluzky huser alebo križenec tuluskej a landenskej neviem.Raz som ho tiež videla opačne na huske.Myslela som že sa zlepšil ked bola huska ošklbana na hlave.
Po neuspechu a vyhodenych vajciach som huskam ktore stale sedeli aj po vyhodeny z hniezda som sa rozhodla zohnat im husie vajca.Prva husaka ma z 5 kupenich 4 ktore sa maju liahnut koncom tyzdna vajcia su cele tmave.Druha huska ma 6 pod sebou a 4 mam v liahny.na 7 den som presvietila tie co mam v liahny a v 3 je pekne vidiet pavucik.Toto som potrebovala vidiet od mojich husok ale nic take tam nebolo.Prikladam foto pavucika.Dufam ze toto druhe kolo dopadne dobre a na konci uvidim male husky.
nella8
napsal(a):
Dnes som pod husou objavila natuknute vajičko liahnutie sa začalo
ako dlho po natuknuti sa vyliahne husatko?
Dobrý den,
pod husou nemám zkušenost, ale house v líhni se od první praskliny klube 24 - 36 hod. (vyjímky potvrzují pravidlo). Někdy je to hra o nervy . Nejlepší je odjet do práce a vrátit se, až jsou housata suchá
Chovu zdar
MZ.
A tady uz je jedno suche a dve ma pod husou mokre a jedno sa este liahne
Dobrý den, jsem začínající chovatel hus a chci se zeptat na manipulaci s husou pří prosvědcování vajec a potom při odebírání housat. Mám landesku a kříženku pomořanky.Zatím 17 vajec od obou. Pokud zasednou mám trochu obavu z agrese hus.Jěště se zeptám někdy snáší obě husy do jednoho hnízda a v případě zasednutí jedné je třeba husu zahradit, aby jí druhá stále nedonášela nová vejce do hnízda, nebo jí nezahrazovat a vajíčka každý den kontrolovat.Díky za každou radu Honza.
stone
napsal(a):
Dobrý den, jsem začínající chovatel hus a chci se zeptat na manipulaci s husou pří prosvědcování vajec a potom při odebírání housat. Mám landesku a kříženku pomořanky.Zatím 17 vajec od obou. Pokud zasednou mám trochu obavu z agrese hus.Jěště se zeptám někdy snáší obě husy do jednoho hnízda a v případě zasednutí jedné je třeba husu zahradit, aby jí druhá stále nedonášela nová vejce do hnízda, nebo jí nezahrazovat a vajíčka každý den kontrolovat.Díky za každou radu Honza.
Určite ju nezahrazujte potrebuje sa ist nažrat a ochladit vajcia.pokial začali niest obe husky v rovnaky čas tak možno zasadnu v ten isty čas alebo z rozdielom par dni.každa znesie okolo16 vajec a potom zasadnu. u mojich to tak bolo. moja huska nebola agresivna len ked zasadla v prve 3 dni syčala ked som sa objavila ale potom prestala. pri liahnuti nebola agresivna. to skôr huser je velmi agresivny som nemohla vôbec k nim približit tak som ho musela na pol dna dat von a chodil len na noc do vnutra aj to bol problem ho vôbec vyhnat von aby sa išiel napast. aj teraz ked ju davam von s husatkami už vie ked ma zbada že sa ide von aj mi dovoli chytit si husatka do ruky.zaleži ako su na vas vaše husky zviknute. koncom tyždna sa mi maju liahnut u druhej husky tak uvidim u nej ako sa zachova.
Díky za radu, ale když bude jedna sedet a druhá se tam k ní bude snažit snášet nerozmačkají vejce. Moje husy mají dvě hnízda asi 5 metrů od sebe, ale snáší stále do jednoho i když polovinu vajec dávám do druhého. Tuším, že "pomořanka" začíná pouštet peří a mohla by pomalu sednout, ale u landesky si nejsem jistý. U minulé majitelky loni sedla až po cca 30 vajíčkách.
Ked su viacročne tak znaška je vyžšia ako 16 vajec moje mam prvy rok tak mali len 16 každa a zasedli. ano ked ste našli už neake to pierko v hniezde tak čoskoro by mala zasednut ale tiež to môže trvat dalšie dva tyždne.Moje maju hniezda pri sebe ale tak aby na seba nevideli ako sme ich zhotovili si každa vybrala a pekne znašala do svojho aj mi tak zasadli každa vo svojom.neboli žiedne boje o hniezdo. nieviem stimto som sa nestretla možno jej nedovoli vliest do hniezda aby zniesla vajce bude na nu agresivna tažko povedat. alebo ju skusta nejako predelit ak je možnost aby k nej nemohla ta druha husa do hniezda a ta čo bude sediet aby mala priestor zliest a ist sa nažrat a napit.dalšia možnost je premistnit to druhe hniezo do ktoreho nechcu znašat a dat ich vedla seba ale tak aby na seba nevideli možno im to tam nevyhovuje.
xenie22

XXX.XXX.234.101
Dobrý den,
prosím vás o radu.Co je příčinou že mládě housete zemře ve vejci. ještě předtím než se vyklube vejce.A také jsem znepokojena tím že nemají zatáhnuty pupek prosím o radu jsem začátečník. Děkuji vám.
xenie22
napsal(a):
Dobrý den,
prosím vás o radu.Co je příčinou že mládě housete zemře ve vejci. ještě předtím než se vyklube vejce.A také jsem znepokojena tím že nemají zatáhnuty pupek prosím o radu jsem začátečník. Děkuji vám.
Dobrý den, když opomeneme chovatelské nebo genetické chyby, tak to bylo velkou vlhkostí během inkubace, pokud jste dodržela teploty, chlazení atd. Byla správné velikost vzduchové mezery při líhnutí?
Napsal jsem svůj postřeh na:
iFauna.cz » Diskuze » Drůbež » Lihěn - jakou máte zkušenost?
Pepa
xenie22

XXX.XXX.200.30
Lihla jsem poprvé, kuřata se mi vylíhly v pohodě až na jedno.Natož z housat jen 2. Vzduchová bublina byla dost pro vyklubání housete. A vlhkost byla cca při lihnití 70-80%.Teplota 37,7-37,8.
xenie22

XXX.XXX.234.151
mgtka
napsal(a):
Dobry den
Chtěla bych se zeptat ještě na radu. Husy nezasedly tak musim dat vajicka do lihne.
Muzete mi doporucit nějaký článek o lihnuti v lihni.A ještě jeden dotaz jak se davaji vejce do lihne špičkou nahoru nebo dolů.
Děkuji za rady.
Vajcia davam na ležato či už husacie, kačacie aj slepacie pre usporu miesta v liahni. ja som husacie vajcia začala točit od prveho dna 2x dene. chladit od 10 dna 5 minut a postupne pridavat. skončit s otačanim na 26 den. na 28 den sa začnu naklovavat. presvietit na 7 den už je pekne vidiet pavučik.. prave teraz sa mi v liahny liahnu husatka a aj pod husou.
xenie22

XXX.XXX.234.40
Prosím jakou máte nastavenou teplotu a vlhkost?
xenie22
napsal(a):
Prosím jakou máte nastavenou teplotu a vlhkost?
Teplotu som mala od 38,3 do 38,5 tato teplota je nastavena na liahni od vyrobcu. a nič som snou nerobila. Vlhkost som udržiavala v rozbedzi od 60-70 %viac nie až ku konca som zvišila rosenim na 75 maximalne do 78 aby sa zasa neutopili pri vyžšej vlhkosti. mne sa osvečilo taketo hodnoty či pri liahnuty kuriatok aj kačiatok a teraz aj pri husatok.no zaleži kto ma aku liahen a ake hodnoti su v navode.treba skušat len tak sa zisti čo je idealne u danej liahne.
Tak a tady su vsetky sa vyliahli vpohode.3 som mala v liahni a 5 pod husou.aj ich husa prijala este ju pujdu parkrat skontrolovat ale vypada to ze ano
nella8
napsal(a):
Tak a tady su vsetky sa vyliahli vpohode.3 som mala v liahni a 5 pod husou.aj ich husa prijala este ju pujdu parkrat skontrolovat ale vypada to ze ano
Je to úspěch, gratuluji. Taky se mi již dva dny líhnou husy cholmogorské. Ještě pár vajíček pod sebou mají. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Je to úspěch, gratuluji. Taky se mi již dva dny líhnou husy cholmogorské. Ještě pár vajíček pod sebou mají. Pepa
Gratuluju. ano je to velky uspech a radost. nadherne husky. tieto sa mi tiež velmi pačie aj som nad nima rozmišlala a nakoniec som zobrala landenske pre začiatok možno neskôr si zaobstaram aj tieto.