Simír24

XXX.XXX.174.67
Zdravím, začínám s chovem slepic, koupil jsem si pět slepic tetra, jednu vlašku a kohouta. Bohužel až poté jsem zjistil, že byl u těchto plemen potlačen pud kvokavosti, což mě zklamalo, jelikož jsem si slepičky rozmnožit chtěl. Nevíte někdo o nosném plemenu, kde tento pud potlačen nebyl a který tedy zpravidla vajíčka vysedí? Děkuji.
Simír24
napsal(a):
Zdravím, začínám s chovem slepic, koupil jsem si pět slepic tetra, jednu vlašku a kohouta. Bohužel až poté jsem zjistil, že byl u těchto plemen potlačen pud kvokavosti, což mě zklamalo, jelikož jsem si slepičky rozmnožit chtěl. Nevíte někdo o nosném plemenu, kde tento pud potlačen nebyl a který tedy zpravidla vajíčka vysedí? Děkuji.
Dobry den nosnice ktere kvokaji jsou vlašky, sasexky, kropenaté, hnede, cerne
Uživatel s deaktivovaným účtem

Simír24
napsal(a):
Tetry jsou finální hybridky, jejichž další množení se nedoporučuje (sice tady budou mnozí oponovat), potomstvo nebude mít takové vlastnosti, jako rodiče. Navíc pokud je budete křížit s kohoitem vlašákem. Tedy pokud je to vlašák. Jinak bude možná vhodnější, pokud budete mít kohouta i slepici vlašku, pořídit slepici kvokavého plemene, jen jako kvočnu na vysezení vajec od vlašky. Kočinku, hedvábničku, wyandotku, sumatránku apod. Ikdyž kvokat vám může i ta hybridka, byť by, stejně jako vlaška, neměla.

Simír24
napsal(a):
Nosnice a kvokavost se navzájem vylučuje. Když slepice kvoká a vodí kuřata, nesnáší.

rivers
napsal(a):
Dobry den nosnice ktere kvokaji jsou vlašky, sasexky, kropenaté, hnede, cerne
Tak například vlašky by kvokat neměli, je to nosné plemeno a kvokavost je nažádoucí.Ale vyjímky jsou.A kropenaté, hnědé a černé, to je proboha co?Jako hybyridy?Tak ty by neměli kvokat vůbec, ale kvokají občas také.Mě například z nosnic koupených na snášku ze 6 ti kvokalo hned během prvních 3 měsícu 5 a tak šli.
Simír24

XXX.XXX.174.67
Takže když chcete rozmnožit nosné plemeno, dáte vajíčka od nosnice pod slepici kvokajícího plemene? Jaké plemeno kvokající slepice používáte?
Simír24
napsal(a):
Takže když chcete rozmnožit nosné plemeno, dáte vajíčka od nosnice pod slepici kvokajícího plemene? Jaké plemeno kvokající slepice používáte?
Zdrobnené wyandotky, sú pre mňa jedničky

Já covám jenom hedvábnǐcky, to jsou de facto továrny na kvokání Jen těch vajec se pod ně moc nevejde.
Simír24
napsal(a):
Ano. mám nosnice a kvočny. kvočny taky nesou, ale vzhledem k mateřským povinnostem toho prostě nikdy nebude moc. od nosnice která má snahu kvokat bych vejce ani nenasazovala, dcery by mohly kvokat taky a víc a tím by užitkovost plemene šla do pytle.
mám odzkoušené liliputky a zdr.wyandotky. velké wyandotky jsem dala pryč jako mladé kuřice, takže u nich nevím.
dobré kvočny jsou i kočinky a nejlepší asi hedvábničky.
mě vyhovují ty malé wyandotky. sice obsednou míň vajec než velká slepice, ale nám naprosto stačí, protože chovám hlavně malé slípky a v malém počtu
Simír24

XXX.XXX.174.67
Děkuji moc za odpovědi, kdyby měl ještě někdo další podobnou zkušenost, rád si přečtu i další. Napadla mě ale další doplňující otázka. Když finální hybridy jako třeba tetry se nedoporučuje rozmnožovat kvůli nižším kvalitám potomků, jak mohu potom namnožit nosnice? Existují například nějaká dvě doporučovaná plemena, z kterých po zkřížení vzniknou dobré nosnice? Děláte si své vlastní hybridy?

Simír24
napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi, kdyby měl ještě někdo další podobnou zkušenost, rád si přečtu i další. Napadla mě ale další doplňující otázka. Když finální hybridy jako třeba tetry se nedoporučuje rozmnožovat kvůli nižším kvalitám potomků, jak mohu potom namnožit nosnice? Existují například nějaká dvě doporučovaná plemena, z kterých po zkřížení vzniknou dobré nosnice? Děláte si své vlastní hybridy?
Vlastní hybridy si nikdo doma nedělá. Hoďte si do googlu slepice hybrid a dozvíte se, je to proces postupného šlechtění více plemen, křížení potomstva atd. A výsledkem je to, co koupíte. v domácích podmínkách byste toho dosáhl jen velmi těžko.
Simír24
napsal(a):
Dobrý den, Nemůžete si je namnožit sám, jelikož "recepturu" šlechtění si hájí zahraniční firmy. Takže si je prostě koupíte. Nicméně kuřata si samozřejmě vylíhnout i odchovat od těchto slepic můžete. Pokud je v hejnu kohout, a pokud máte líheň nebo kvočnu.
Jinak pojem nosnice není totéž co slepice, je to jako dojnice a kráva. Slepice a kráva je obecnější termín. Nosnice a dojnice jsou sice tytéž, ale v produkci. Nosnice jako takové by neměly kvokat. Jestliže slepice kvoká (je to pro produkci užitku nepřijatelná vlastnost), je to špatná nosnice. Už tomu rozumíte? Jinak jak má vypadat dobrá slepice a jak dobrá nosnice najdete v knize 1000 rad drobnochovatelům.
No a jestli si chcete nalíhnout kuřata, je lepší k těm hybridkám sáhnout po nějakém zaručeně kvokajícím plemeni a ještě lépe od chovatele, který o tom ví. Taky jsem někde slyšel, že hedvábničky za tím účelem pořízené, zrovna nekvokaly, ale to byla asi výjimka, nicméně ne nemožná. Pro začátek bude stačit, když si osvojíte chování slepic a péči o ně.

Simír24
napsal(a):
Finálního hybrida si doma sám nenakřížíte, toho si prostě koupíte.
Když chcete něco sám rozmnožovat, kupte si nosné plemeno. Nenese tak moc jako hybridky ale zase ho lze množit. Ale k tomu potřebujete ještě líheň nebo slepice co kvokají.
Zdravím,
přidávám mojí zkušenost s kvočnou. Mezi 6 prvními dominantkami, byla jedna "nepovedená".
V roce začala kvokat, žádná varianta odkvokávání nepomohla, tak jsem nakonec pod ní dala 5 vajíček, vyseděla 2 kohouty a slepičku. Ta nesla docela dobře, ale jenom rok.
Milá slepice po odvodění kuřátek začala opět kvokat, a kvokala a kvokala. Po odkvokání to vydržela tak 14dní možná 3 neděle a začala znovu. Tak šla po půl roce na polévku.
Byla to asi výjimka mezi nosnicemi. Od té doby už se mi to nestalo - u dalších 10 dominantek.
Teď mám zlaté české kropenky, bez kohouta, ale ty prý taky nejsou dobré kvočny.
Když by Vám přeci jenom některá začala kvokat, dejte pod ní násadová vejce od čistých plemen, , určitě ne vajíčka hybridek.