Tak jsem zkousel po mynulem roce zjistit jakou mam doopravdy teplotu v lihni tak jsem koupil externi teplomer do incupatoru a zjistil jsem ze me lihen drzela o 1.5stupne visi teplotu a ted jsem to postupne stahnul a ve stredu lihne mam ted rozmezi mezi 37.8az38stupnu mam to nechat nebo mam jit jeste o neco malo dolu mam lihen Rcom maru 380. dekuji za radu
rischanova
napsal(a):
Jak se kalibruje iíheň.
V manuálu ke každé líhni je popsáno, jakým způsobem se zkalibruje. Kalibrace je přenastavení výchozí teploty tak, aby odpovídala hodnotě naměřené na velmi přesném a od výrobce označeném kalibračním teploměru. Takovýto teploměr měří naprosto přesně pouze s povolenou odchylkou, která je ne něm napsána. Cenově se pohybuje okolo 1500-2000Kč.
To, co popisuje bury je nastavení teploty dle vašeho přání na displeji a nemá s kalibrací nic společného.
Pokud teploměr, který je jako kalibrační nemáte, nedoporučuji měnit tovární nastavení líhně - kalibrovat. Dana.
Vlastnil jsem brinseu 190 a nyní mám rcom 190 kdyby jsem teplotu nepřenastavil tak jsem vajíčka upekl.Je zajímavé, že ani u jedné líhně teplota neseděla.Měřeno rtutovým kalibračním teploměrem.
Také mám problém s teplotou v líhni Rcom king suro. Když displej ukazuje 37,5 stupňů, tak na každé straně líhně je jiná teplota, dokonce až 38,7, což si myslím že je dost. Upravila jsem postupně stupně na displeji podle teploty uvnitř, takže na displeji mám 36,6 a uvnitř 37,3 až 37,8 stupňů. Zárodky se zatím vyvíjejí, tak uvidím, co dále. Zajímavé je, že u té samé líhně druhé, také teplota uvnitř nesedí s teplotou na displeji.Poslední líhnutí křepelek u této druhé líhně bylo katastrofální, z 54 vajec opl. se vylíhlo jen 21 křepelek, zbytek zůstal nevylíhnutý, ve vajíčku. Když jsem také tady měřila kontrolně teplotu, nepřesáhla 38 stupňů.
Nevím jak druzí, ale mě se u křepelek osvědčila vyšší teplota. V dělané líhni na žárovky bez větráku když jsem měl na vejci rozsah 37,5 - 38,1 °C, tak bylo hodně velkých kuřat uhynulých ve vejci. Po upravení na 37,8 - 38,5 vše OK. Nyní líhnu v Cleo 5 s větrákem. Ta když měla na displeji 37,7 tak ve skutečnosti na vejci byla dle měření 38,3 - 38,4. Nebylo to ono má taky po stranách a ve středu jinak. Líhnu teď na displejových 38,1 °C což je na vejci pod čidlem od displeje skutečných zhruba 38,6 - 38,7 a funguje mi to, oplozená vejce se líhnou OK, a žádná nedomrlá kuřata nebo rozjeté nohy.. Prostě mě funguje u křepelek tepleji, je fakt že na jiné líhni to může být jinak, nevím. Vím že ve velkých automatech je většinou líhnou na 37,5 nebo 37,7°C, u mě je jim takhle prostě zima
andreakiss
napsal(a):
Také mám problém s teplotou v líhni Rcom king suro. Když displej ukazuje 37,5 stupňů, tak na každé straně líhně je jiná teplota, dokonce až 38,7, což si myslím že je dost. Upravila jsem postupně stupně na displeji podle teploty uvnitř, takže na displeji mám 36,6 a uvnitř 37,3 až 37,8 stupňů. Zárodky se zatím vyvíjejí, tak uvidím, co dále. Zajímavé je, že u té samé líhně druhé, také teplota uvnitř nesedí s teplotou na displeji.Poslední líhnutí křepelek u této druhé líhně bylo katastrofální, z 54 vajec opl. se vylíhlo jen 21 křepelek, zbytek zůstal nevylíhnutý, ve vajíčku. Když jsem také tady měřila kontrolně teplotu, nepřesáhla 38 stupňů.
Rcom king suro je od výroby dobře nastavená. Jakákoliv kalibrace je dobrá nechat udělat u prodejce. Nevím čím měříte teplotu, ale kalibrace se provádí při prázdné líhni. Líhnu s těmito líhněmi bez problémů a lékařskými teploměry jsem rovněž zjistil různé teploty. Nicméně úspěšnost líhnutí a konzultace s prodejcem mne před léty uklidnila a nic neřeším...Měl jsem rovněž strach, při svých zkušenostech z anlogově řízených líhní a je to zbytečné...
rgreen
napsal(a):
Nevím jak druzí, ale mě se u křepelek osvědčila vyšší teplota. V dělané líhni na žárovky bez větráku když jsem měl na vejci rozsah 37,5 - 38,1 °C, tak bylo hodně velkých kuřat uhynulých ve vejci. Po upravení na 37,8 - 38,5 vše OK. Nyní líhnu v Cleo 5 s větrákem. Ta když měla na displeji 37,7 tak ve skutečnosti na vejci byla dle měření 38,3 - 38,4. Nebylo to ono má taky po stranách a ve středu jinak. Líhnu teď na displejových 38,1 °C což je na vejci pod čidlem od displeje skutečných zhruba 38,6 - 38,7 a funguje mi to, oplozená vejce se líhnou OK, a žádná nedomrlá kuřata nebo rozjeté nohy.. Prostě mě funguje u křepelek tepleji, je fakt že na jiné líhni to může být jinak, nevím. Vím že ve velkých automatech je většinou líhnou na 37,5 nebo 37,7°C, u mě je jim takhle prostě zima
V líhni bez ventilátoru, tedy stolové doma dělané používám teplotu na vejci 40 stupňů, a je to bez problému, vyhřívaná je topnou spirálou, kuřata bývají vylíhnuta hromadně většinou 20 den inkubace, bez pupků, bez přisychání a je to ok
jo012810
napsal(a):
Rcom king suro je od výroby dobře nastavená. Jakákoliv kalibrace je dobrá nechat udělat u prodejce. Nevím čím měříte teplotu, ale kalibrace se provádí při prázdné líhni. Líhnu s těmito líhněmi bez problémů a lékařskými teploměry jsem rovněž zjistil různé teploty. Nicméně úspěšnost líhnutí a konzultace s prodejcem mne před léty uklidnila a nic neřeším...Měl jsem rovněž strach, při svých zkušenostech z anlogově řízených líhní a je to zbytečné...
Slepičí vejce se mi v nich také líhnou bez problémů, tedy v té první, mám ji již třetí rok. Druhá líheň je použitá, pán ji již jednou nechal kalibrovat. Sama se do kalibrace pouštět nebudu. V té druhé líhni mám týden slepičí vejce, zatím se vše vyvíjí, tak uvidím. Teplotu jsem přeměřovala i s vejci a byla od 37,3 do 37,9. Ještě 14 dní a uvidím
Našiel som na FB leták, ktorý zobrazuje anomálie u vyliahnutých kureniec v dosledku nespravnej teploty či vlhkosti v liahni. Snáď to bude čitateľné.
V tomto odkaze máte všechny teploty. http://www.chovzvirat.cz/clanek/369-umele-lihnuti-drubeze.
Lenis.ek

XXX.XXX.109.21
Na líhní BIOS doporučena teplota 38,5 a ve vnitř digitálním lékařským teploměrem 37.. To asi není dobré že. Kterému teploměru věřit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na úrovni středu vajec je ideální teplota od 37,5 do 37,8, teploměr je umístěn blíže k topné spirále a tak je zde teplota vyšší.
Lenis.ek

XXX.XXX.37.61
Dekuji Juro. To me nenapadlo. Budu se řídit teploměrem na biosce.
Ptáci jsou na této planetě 150 mil let a z toho přibližně 50 mil. let sedí na vejcích. Svým tělem vnímají teplotu vajec. Tato teplota je pro úspěšnou inkubaci rozhodující a měla by být oněch 100°F to je 37,78 = 37,8°C. Vejce po větší část inkubace mají vyšší teplotu, než je teplota inkubační. Teplotou v líhních regulujeme teplotu vajec. Je nutné dělat to co už věděli v Egyptě. Přikládali vejce na oční víčko a podle toho regulovali teplotu svých úžasných líhní, či přesouvali vejce do lepší tepelné zóny. Stačí ušní teploměr a začít vnímat celu problematiku trochu jinak. Je nutné udržet správnou teplotu vajec a tomuto požadavku musíme přizpůsobit teplotu v líhni. Omlouvám se pokud do celé problematiky vnáším zmatek, ale věřte, že je to tak.
Lenis.ek
napsal(a):
Na líhní BIOS doporučena teplota 38,5 a ve vnitř digitálním lékařským teploměrem 37.. To asi není dobré že. Kterému teploměru věřit.
Drž sa toho na liahni 38,5°C ! ja mám tiež biosku a s touto teplotou som mal posledné liahnutie úspešnosť 92 % teraz mám v odchovni 71 kureniec 3 týždne staré drž sa presne podľa návodu ku liahni aj čo sa týka NEvlhčenia, obracania a chladenia... biosky sú super liahne !
sýr

XXX.XXX.210.56
Dobry den, chci se zeptat nedavno jsem nasadil kačení vajička do lihně a furt mi spadáva
teplota dolu čimto je jestli je v misnosti malo teplo nebo jestli přidat teplotu na lihni
děkuji Mirek.
K tomu aby někdo mohl posoudit váš problém musel by mít k vaší líhni mnohem více informací.
Jen tak podle toho co jste napsal můžu říci že je to nejspíše nekvalitním termostatem, nebo nedostatečně silným topným tělesem, které líheň nestačí vyhřát.Teplota okolí má také vliv ale jen u nekvalitních líhní, které mají špatnou izolaci, u kvalitní líhně na tom tolik nezáleží.