Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2016 15:22
jozkak

XXX.XXX.40.254

Dnes mi včely napadly husy. Husy mám čtvrtým rokem a pořád na stejném místě kolem včelína. Nikdy nebyl problém, až dnes. Letos mám Landéské a předtím Německé. Nevíte prosím co jsem udělal špatně? Včely se nebojí. Dík za odpovědi.

Ne-chovatel

10.5.2016 15:37
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.231

To je těžké říci. Dám jen několik postřehů pro inspiraci.

Letos nemohli včely (opět) vyletět dlouho za potravou a teď jak přišlo trochu teplo jsou většinou všechny ve stavu "před rojením", tedy je lze snadno podráždit.

Pokud husa jen zkoušela zobákem úl, příště už to neudělá. Moc to husy asi ani neodnesli (schválně napište, přidejte fotku - bude to zajímavéa poučné pro všechny). Kdyby husa dokázala být v klidu, zasedla a hlavu strčila pod křídlo mohly by jí být včely ukradené (jejich žihadlo nebude mít potřebný dosah).

Ne-chovatel

10.5.2016 15:46
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.231

Aha, vy tedy husami myslíte housata (píšete, že letos landeské, loni německé). No to je problém, tu těžko zobákem zkoumali úly. Pokud vám nepatří i ty úly tak to vyřešíte bezpečně snad jen omezením hus. Ony se ty včely také časem sami zklidní (chápejte královna už nesla a nebylo co jíst, pokud nehovoříte o louce ale třeba sadech zde situace může kvůli nedávným mrazům přetrvávat). Poraďte se s majitelem úlů či místním včelařem.

10.5.2016 20:02
jozkak

XXX.XXX.40.254

Jsou to 7-mi týdenní housata.Včera tam se mnou byla u včelnice. Prolézala pod úly a žádný problém nebyl. Nejspíš za to může šmák Indického běžce, který se dostal k nim do výběhu a jak začali divočit, tak se na ně nejspíš včely vrhly. Jedna to bohužel nepřežila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík