Zdravím, chtěla jsem se zeptat na rady zdejších chovatelů. Koupila jsem párek kachen, jsou na dvoře se slepicemi. Pastva k dispozici+ to co mají slepice, denně rohlíky s podmáslím či syrovátkou, jádro a vařené nudle nebo rýže se zbytky masa po psech, nanesla vejce, která jsme dali do líhně R Com 190, vejce po prosvícení po cca deseti dnech byla oplozena, téměř na 100%, ale bohužel se vylíhlo pouze jedno z cca 30, je chyba v krmení? Marně si lámu hlavu, co jsem udělala blbě, kachny mám poprvé, jezírko k dispozici na dvoře mají...jen mě zaráží bylo v líhni i 12 vajec kachen pekingských a je z nich také jen jedna. Tak jsem špatná. Ty druhá vejce byla od jiného chovatele, který má kachňat habaděj...tak si prostě nevím rady, díky za případnou připomínku, co mohu dělat blbě.
Nastavili jsme stejně, jako u hus. Je fakt, že letos mám problém i s housaty. Vyměnila jsme dvě malé líhně za jednu velkou, ale nedokážu se s ní porovnat...mohla bych Vás poprosit jakou máte nastavenou teplotu a vlhkost u kachen? Myslíte, že to krmení takto je u saských kachen v pořádku? Na internetu zrovna o tomto druhu kachen toho bohužel k přečtení moc není...děkuji.
S velkou líhní vám neporadím, líhnu ve stolové Pivarči. Teplota zapínací 37,4, vypínací 38,8. Vlhkost zajišťuje nádoba s plochou hladiny 40x40cm. Denně větrám od 5 - 45 minut, někdy i dvě hodiny (když zapomenu). Mám sice také Brinseu 190, ale vodní mi v ní nejde (vyvíjí se, ale nedoklube. Já to přičítám nízké vlhkosti, nedokáži udržet více jak 63-64% a to je pro vodní málo)
Drůbež ve snášce krmím směsí zrnin - ječmen, triticale, pšenice a 1/4 směsi pro nosnice. Celý den mají možnost pastvy.
Jinak nedávám žádné zbytky typu brambory, pečivo, nudle - jsou to škroby a cukry a vedou k zatučnění a ne ke snášce. Syrovátka, maso, podmáslí, tráva je OK.
Kachna saská je stejná kachna jako pekingská, nemá žádné speciální nároky na krmení. Dana.